Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 401
  • 785
  •   1
Отговори
# 600
A не е ли странно, че толкова от енергията на хората се насочва за забавления, туризъм и парцалаци и накрая се оказва, че болниците са неадекватни? Да, това е нормална човешка черта, да мислят за интересното и новото, но е направо идиотско за какво се хаби енергия и петрол.

Ами да, тъжно ще бъде. Но за някои ще е весело или поне нормално. Животът не е предсказуем, но си има един здравословен процент здрави основи, преди да се хвърлиш да живееш като за последно.

# 601
Сещам се как имаше едни мантри, които правят аналогия с обикалянето на евреите 40 години в пустинята и възстановяването от социализма и тоталитаризма и че трябвало да минат 40 години да измрат тези живели по онова време за да си развием капитализъм.

Ама сега ние дето помним един вид сирене, един вид кашкавал, два вида хляб и голямото изключение да идеш в чужбина май ще сме тия, които по-лесно приемат ограниченията и знаят кое наистина е ценно.

# 602
  • София
Това, че болниците са неадекватни е всеизвестно и съвсем нарочно заложено в търговския модел на здравеопазване, противопоставян на обществения и универсален. Търговските дружества са неадекватни универсално, защото при тях, поне на теория определящ е вятърът на пазара, покупателната способност на потребителите и техните моментни интереси и поттребности: примерно - ще отворим н брой пластични клиники, защото хората искат да бъдат красиви и това ще бъде на печалба. Същото важи за кардиологично инвазивните отделения. Скъпи клинични пътеки към НЗОК или скъпи частно платени операции.

Ще закрием всички ТУБ диспансери, ревматологии и психиатрии, защото не са на печалба. И прочие.

Толкова за здравите пазарни основи. Те просто не са валидни, когато говорим за обществен интерес. Особено в ситуации като днешната.

# 603

Друго ме притеснява - че тия навикнали на леко и меко хора, вместо да се стегнат, ще приветстват нов режим, който да им обещае безметежна лиготия. Тоест, нов тоталитаризъм, вече с дигитално следене и никаква тайна на личността - нито банкова, нито здравна, а скоро се оглеждайте и за тайната на изповедта, и тя ще падне. Впрочем църквата като институция показа, че капитулира.
Църквата е най-гнилата и развратна институция в човешката история
За другото си права.НСР в пълна сила.
Да живее Оруел!

# 604
Така е, само че сега се издадоха вече, че дори и вяра нямат. Изобщо, тази ситуация изкарва много неща наяве.

Ако има полезен ход, то е да се търси максимална независимост - на мислене, на знания, на средства за живот и да си научиш поколението, че никоя система не решава проблеми, а отваря много нови.

# 605
Така е, само че сега се издадоха вече, че дори и вяра нямат. Изобщо, тази ситуация изкарва много неща наяве.

Ако има полезен ход, то е да се търси максимална независимост - на мислене, на знания, на средства за живот и да си научиш поколението, че никоя система не решава проблеми, а отваря много нови.
Самата дума СИСТЕМА е толкова порочна и извратена..
Помня думите на бай Тошо от последното му интервю,забиха се като пирони в съзнанието ми и ми просветна тоя човек с колко неща е бил наясно и с какво си е имал работа..
На въпрос за комунистическия строй той отвърна така
"-Че какво му беше на строя,моето момче,много хубав си беше.Но системата не струваше.А системата остана непроменена и сега.Смени се само строя"
Системата е световния елит,който налага НСР.
А строевете се сменят като носни кърпички,правителства падат и нови се издигат..Хората се въртят като хамстер в колело..20 години една тиква на раменете ни,ама ..Не е форма на строй видиш ли,демократичен избор било..Доборозрни събития демек.

# 606
Много утопична тази независимост от системата, няма как да си я изградите, без да сте били успешни в системата, че да отделите средства за построяването на този оазис, независим от системата, който си представяте. А как решавата въпроса с нета например да е независим от системата и всичките комуникации.

# 607
На някои, на които им е широко около врата, им е лесно да философстват.  Всъщност точно тази арогантност ще ни изяде главата. Един линк за Сирената, която миналата седмица приемаше за съвсем в реда на нещата възрастните да гинат и за Франсоаз, за която имаме просто истерична реакция на обикновен грип. https://www.businessinsider.com/half-of-french-coronavirus-inten … wzA_gf2rv7oaAQlNg

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 12:15 от TafTaf

# 608
  • На остров
Темата нали беше за икономика и кризата.
Сирена ти се изказваш за другите (западняци, американци, и т.н.) все едно поне от 20 години живееш сред тях.
Не е хубаво да се правят такива генерализации на принципа аз това чух или четох. Образована жена си, смятам си наясно с това Simple Smile.

Аз пожелавам повече емпатия на всички и по малко икономически загуби. Вируса, ще го изкараме, но иконимическите последствия ще ги влачим дълго.

# 609
Франсоаз, защо най-обикновен вирус води до колапс на здравната система в Италия и то в най-развитата й част? Защо вече има полеви болници и сериозен недостиг на апарати за обдишване, мед. персонал?
Скрит текст:
При това, се хоспитализират само тежки пациенти.    Нали процентно са много малко заболелите в сравнение с грипа? И тези с усложнения също? Защо почти всички държави доброволно се съгласиха на срив на икономиките им?
Аа, тия въпроси, към компетентните (уж) лица.
Не съм аз тази, която е измислила НЕфункционираща здравна система по принцип, не само в Италия.
Здравните системи не функционират адекватно и в нормална здравна среда, разбираемо защо тотално се бъгват при най-малката криза.
Дано пък, тази инсценирата криза ги тресне по тиквите, та се светнат да променят статуквото....Ама, надали!

# 610
Темата нали беше за икономика и кризата.
Сирена ти се изказваш за другите (западняци, американци, и т.н.) все едно поне от 20 години живееш сред тях.
Не е хубаво да се правят такива генерализации на принципа аз това чух или четох. Образована жена си, смятам си наясно с това Simple Smile.

Не живея сред тях, но им следя идейния климат достатъчно, та да знам какво става и да си направя изводи. И да, мисля, че понякога човек трябва да "генерализира", тоест да си нарисува голямата картинка. Иначе не вижда гората заради дърветата. И да, също така съм хм, образована, да не кажа индоктринирана в система на западно мислене, вкл. на философско ниво и виждам ние къде сме, те къде са и какви основи имат за възприемане на света. А това са важни неща, важно е от какви аксиоми тръгваш.

А ми е широко около врата, щото печелех пари с мярка като за бумтяща икономика, а харчехме с мярка като за неминуема криза. Обяснявала съм по отношение на изхарчване на всички доходи, максимум кредити и изкуствен стандарт.

# 611
Франсоаз, а защо същите системи си функционират без проблем при сезонен грип? А като са толкова нефункциониращи (не
 говоря за нашата), как така средната възраст, която достигат във Франция,  е около 80 г.? Интересно ми е ти какво смяташ за добре в тази ситуация? Да се живее на пълни обороти, пък който даде фира - даде. Само че трябва да се предвидят и всички психологически аспекти и как хората ще действат спрямо личните си възприятия. Като не успееш да закараш родителите си с пневмония в болница и те умрат вкъщи в мъки пред очите ти, докато ти караш вируса на крак, дали после ще си един хладнокръвен добър работник, който в 8.30 ч. 2 дни след погребението ще е на работа? Като си отиде, дори и един 40-годишен колега - също ли хората ще махнат с ръка или ще се паникьосат и просто няма да ходят на работа? Икономиката и с карантина, и без е неизбежно да бъде в колапс.  Важното е как да се ограничат щетите.

# 612
  • София
Сирена, много е хубаво, че си имаш парички за време напред. Много е хубаво, че си сигурна в бъдещето си, защото си се подсигурила, имаш правилни аксиоми и образование.

Не става дума само за това. Особено в подобни епохи и друго е съществено в мисленето обаче. А то е човещината, мислене за общността, в която си ситуиране, а не дистанцирането по материален, образователен или други класови признаци и себепреместването в друга - не ситуационна географски, а ситуационна интелектуално или глобално общност.

Щото основен признак на големите световни хора из цялата спирала на историята, не само в модерното и постмодерното човечество е порива и способността да се види отвъд собствената паничка.

Щото ум без сърце е компютър, не ли?

# 613
  • София
Таф, няма смисъл.

# 614
O, аз съм много несигурна в бъдещето, в смисъл какво се готви и какво ще се случва. Но в крайна сметка това не пречи човек да си поддържа духа, способностите и личната си визия. И в никакъв случай да не капитулира от идеите си от страх, защото после идва по-страшно.

Също така човечеството никога не е било стопроцентова общност. Накрая нещата винаги опират до племе, род, семейство. Дори след добра индоктринация, човек първо си гледа своя живот и своите хора.

Големите мислители, дето си мислеха, че ще омешат класи и народи без последствия - ей на, гледаме какво се натвори с тия идеи. Защото като идеи са добри, като изпъление -хм, имате нагледна демонстрация.

Хората винаги са се деляли и причината е точно тази - оцеляване. Не снобария, не философия. И да, също така не се чувствам солидарна с абс. всеки хомо сапиенс сапиенс от всяка група и култура. Защото сме твърде различни в някои аспекти и недостатъчно еднакви, та да ни пука. Но нека някои си живеят с илюзията за общност, хубаво ще ги приобщят в едно ново стадо с тоталитарен лидер отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт