За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 596
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • под тепетата
За яйцата съм си намерила трик- като ги залея със студена вода ги чуквам от двата края по малко, колкото да влезе вода между черупката и ципата и после се белят по-лесно.

# 106
И аз така действам с кърпите за печива. Добавям двойно изплакване и не слагам ароматизатор. После гладя.

# 107
С тия яйца и ние виждаме зор. Ядем по 100 яйца на седмица с мъжа ми. На веднъж варим 25-30 (зависи колко са големи). После ги белим да са готови за употреба. Някои яйца се белят с един замах. Други ги чоплим като семки. Според мен си зависи от яйцето. И с лед ги затрупваме понякога, или ги начупвам всичките и ги оставям във водата да влезе вода в тях, както се спомена по-горе. Понякога нищо не помага. А сега за Велик ден направо не ми се мисли като ги боядисаме каква мацаница ще настане, ако случа на не белещи се.

# 108
  • София
С тия яйца и ние виждаме зор. Ядем по 100 яйца на седмица с мъжа ми. ..............
По 50 яйца на човек на седмица.....???!?! Не, нищо лошо, но смятам , че това е огромно количество за една седмица...но нищо  де, яжте си ги.....

# 109
Да, да грешка няма Simple Smile. Повечето белтъците им ядем и хвърляме жълтъка. То само аз ям по 6-7 всяка сутрин.

# 110
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Честно, незнам кое е по-грозно: да се хвърля толкова храна или да се парадира с това... 😒

И не, не ти се бъркам какво ядеш, сама си написала бройки и колко хвърляш...
Тъжно е...

# 111
  • На остров
Не знам дали е правилната тема, но да попитам и аз
Търся идея за хубаво национално българско ястие.
Боб и мусака съм се сетила но не са подходящи за случая.
Гювечета имам но не знам къде са и това отпада.

Искам да направя или шопска салата или салата с печени червени чушки, чери и бяло сирене тип фета на кубчета.

# 112
колкото мусаката е българско национално, толкова и кавърмата Simple Smile Та можеш  да приготвиш кавърма. Славянски гювеч. Някакъв кебап - горски, овчарски, тепси, тас....Вссичко това е балканска кухня, нашата българска е доста смесена с южните съседи. Печено агнешко с дроб сарма бих предложила, но там има карантии, но може агнешко с булгур само.  Сарми с боб , ориз и сушени чушки, или пъленни сушени чушки,  пържола в зелев лист, баница, тиквеник,  печени чушки с катък като салата/предястие,

# 113
То, щото  "чери и бяло сирене тип фета " са типично български  Simple Smile

# 114
Шопската салата не ми е особено традиционна, минава към соц. - измислиците.
Някаква баница  с пълнеж? Зелена баница, лучник, милинки. Също добруджанската кавърма / тестено изделие, не е месната кавърма/ е интересен вариант.

# 115
  • София
Привет! Купих спанак, който ми дойде повече и остатъка искам да замразя! Трябва ли да го бланширам или подсушен и нарязан да слагам направо в пликче?

# 116
  • София
Привет! Купих спанак, който ми дойде повече и остатъка искам да замразя! Трябва ли да го бланширам или подсушен и нарязан да слагам направо в пликче?
Измиваш, нарязваш на едро и замразяваш, никакво бланширане, после става нещо като каша, нещо като нищо. Аз така правя.

# 117
  • София
Благодаря, Марчева  Flowers Tulip
Измит е, сега ще го подсуша върху една кърпа и го мушкам във фризера!
Спомням си, че нещо трябва да се бланшира, но явно не е бил спанакът!

# 118
  • под тепетата
Аз не го бланширам, но него и гъбите ги задушавам за 2 минути в мазнина и така прибирам във фризера.

# 119
  • На остров
То, щото  "чери и бяло сирене тип фета " са типично български  Simple Smile
Трънка черитата поне имат малко вкус.
Сирене тип фета е най близкото като вид.

Благодаря за предложенията, има неща които никога не съм опитвала и определено ще търся рецепта. Като добруджанското ястие с тесто.

Кори трудно се намират хубави, но понякога намирам и купувам.

Съгласна съм балканската кухня е много смесена и всички обявяват това или онова за тяхно.

Общи условия

Активация на акаунт