За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 675
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 22 867
Реших, че ще правя млечен крем, избрах тази рецепта:
https://gotvacha.com/recipe-items/domashen-krem-s-yaytsa-i-pryasno-mlyako/

Смесих уж точните съставки, сега имам рядко мляко на котлона Sad
От 15 минути бъркаме Sad

По-горе писах желатин, нишесте евентуално? Няма да е оригиналният крем, но поне да стане.
Едит, сега видях, че става въпрос за друг крем. Щом е рядък, брашното е било малко, може да добавиш размито в малко студено мляко или вода, или пък нишесте , ако имаш.

# 496
  • Мнения: 15 044
Кукумицинка, препоръчвам ти рецептата на една съфорумка (mimi.7299), изпробвана и от мен. От всички солени кексове, които аз съм правила, този е най-сполучливият. Става "сух", въобще няма влажно и клисаво, перфектен е. Това е нейната снимка, издирих я в темата за готвене.
Скрит текст:

А това е рецептата:

Продукти
200 гр. брашно, 150 мл. прясно мляко, 100 мл. олио, щипка сол, три яйца, бакпулвер, сирене/кашкавал/ементал, каквото обичате, може и смесено на око или само сиренце, пак го слагам на око, в зависимост от това колко е солено.
Приготвяне
Яйцата се разбиват с прясното мляко и олиото, отделно се смесват брашното, бакпулвера, щипката сол и сиренето! Прибавят се към яйцата и се разбърква до хомогенна смес! Пека в силиконова форма до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна! При точно спазване на пропорциите кексът винаги става чудесен!

П.П. Допълвам се, открих и мои снимки на кекса, с разрез. Аз го пекох в правоъгълна форма.

Скрит текст:


Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 14:30 от Dara888

# 497
  • Мнения: 22 867
Да се самоизцитирам Simple Smile, че се сетих, шупла наричаше онова вкусното нещо жената, като съм сигурна, че сиренето не се ръси отгоре, а се слага натрошено и разбъркано в тестото. Та, ако има някой от Априлци и има местната рецепта, моля да я изпише! Hug   
Скрит текст:
И аз имам спомени за такова печиво тип солен кекс. Ходехме на гости в Априлци и там жената пред нас забъркваше яйца, кисело мляко, сирене, масло, не знам какъв набухвател, най-вероятно сода, печеше го в долната част на старите ел. тенджери /който ги помни/ и беше нещо невероятно, бухнало, пухкаво и адски вкусно. Имаше и някакво название, не го наричаше солен кекс жената, но не си спомням. Верно, че и продуктите бяха домашни, от тяхното си малко стопанство. След години исках рецептата от нейната дъщеря, ами нищо не ми се получи, във всеки случай нищо общо с това, което помня. Та и аз не знам колко рецепти изпробвах, но още не съм попаднала на нещо близко до това от спомените ми.

# 498
  • Мнения: 1 514
Благодаря , за отговорите. Кремът се сгъсти, явно ми беше на ниска температура млякото, защото пишеше да не завира и аз много внимавах. Криво ляво сглобихме тортата, децата се раздадоха с украсата Grinning. Това  ще е торта, която ще се запомни Wink.
Шоколадовият крем ще си го ядем в купичка.

# 499
  • Мнения: 2 783
Моля, дайте идеи за свински дроб, че мъжът ми донесе и иска да го направим за довечера Simple Smile

# 500
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 122
Моля, дайте идеи за свински дроб, че мъжът ми донесе и иска да го направим за довечера Simple Smile
https://www.facebook.com/watch/?v=2218803644859446
Сори, този бил пуешки Simple Smile

# 501
  • София
  • Мнения: 12 217
Моля, дайте идеи за свински дроб, че мъжът ми донесе и иска да го направим за довечера Simple Smile
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D1%81%D1%83% … D0%BA%D1%82%D0%B8

# 502
  • Мнения: 22 867
Моля, дайте идеи за свински дроб, че мъжът ми донесе и иска да го направим за довечера Simple Smile

Една подобна на дадената по-горе рецепта
и на пеп-4о рецептата погледни.

# 503
  • Мнения: 43 376
Да се самоизцитирам Simple Smile, че се сетих, шупла наричаше онова вкусното нещо жената, като съм сигурна, че сиренето не се ръси отгоре, а се слага натрошено и разбъркано в тестото. Та, ако има някой от Априлци и има местната
Такова нещо съм яла в хотел близо до Банско. Беше с мая, но съм сигурна, че беше преправено тесто за пърленки. Просто името беше същото.

# 504
  • Sofia
  • Мнения: 22 558
Лабрекс, май това най-се доближава до описанието ти - https://www.zajenata.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%BB%D … recepta10500.html

# 505
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 448
Да се самоизцитирам Simple Smile, че се сетих, шупла наричаше онова вкусното нещо жената, като съм сигурна, че сиренето не се ръси отгоре, а се слага натрошено и разбъркано в тестото. Та, ако има някой от Априлци и има местната рецепта, моля да я изпише! Hug   
Скрит текст:
И аз имам спомени за такова печиво тип солен кекс. Ходехме на гости в Априлци и там жената пред нас забъркваше яйца, кисело мляко, сирене, масло, не знам какъв набухвател, най-вероятно сода, печеше го в долната част на старите ел. тенджери /който ги помни/ и беше нещо невероятно, бухнало, пухкаво и адски вкусно. Имаше и някакво название, не го наричаше солен кекс жената, но не си спомням. Верно, че и продуктите бяха домашни, от тяхното си малко стопанство. След години исках рецептата от нейната дъщеря, ами нищо не ми се получи, във всеки случай нищо общо с това, което помня. Та и аз не знам колко рецепти изпробвах, но още не съм попаднала на нещо близко до това от спомените ми.

Лабрекс, аз съм правила тази  "Разложка  Шупла", я погледни това ли е?

https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=534170;topicrefid=20

# 506
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 122
Може ли рецепта за някакви маслени курабийки с овесени ядки.

# 507
  • Мнения: 22 867
Аз и рецепти на шупли съм изпровала от нета, не ми се получава нейния резултат, стават сравнително тънки. При нея тая долна част на ел.тенджерата, хайде, не се напълваше до горе, но ставаше доста дебело печиво, режеше ни го на едни квадрати. Понеже помня жената как го забъркваше пред нас, като се изсипехме без предупреждение, обикновено се отбивахме, когато минавахме от там, тя не го имаше за нещо кой знае какво и все се извиняваше, но с него ни черпеше, че бързо става. Пък аз съм го запомнила като голяма вкусотия, която никога не можах да си спретна вкъщи. Може и до продукти да е, със сигурност го има тоя момент, но едва ли е само това. А тогава и през ум не ми е минавало да искам рецепта.
Morena, tutulina, благодаря, момичета! Hug 


Може ли рецепта за някакви маслени курабийки с овесени ядки.


milmich, погледни тия бисквитки, ако те устройват, едно време ги харесвахме и често ги забърквах, но от години май не съм.
Аз тези харесвах, но не са с масло.

# 508
  • Мнения: 2 783
Благодаря за рецептата за дроба!
Ще го попаря с вряла вода и оцет, после ще пържа Simple Smile

# 509
  • София
  • Мнения: 12 670
Благодаря за рецептата за дроба!
Ще го попаря с вряла вода и оцет, после ще пържа Simple Smile

Ето един по-различен начин за приготвяне на дроб: Свински дроб в сметаново-доматен сос

Общи условия

Активация на акаунт