Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 348
  • 776
  •   1
Отговори
# 570
Първото ми раждане беше там, не водно. С второто не повторих Simple Smile

# 571
  • Пловдив
Доста от АГ освен в болници работят и другаде - разбираемо е за мен. И те имат семейства,  и те имат нужда от финанси за да съществуват, предполагам заплатата от частна болница е една от държавна друга, никой не би блъскал по 12 часа от удоволствие, ако ще професията ти е да помагаш и посрещаш нов живот.
Твърдо против съм за себе си частни болници, защото са точно фирми, масово си лансират секциото, почти винаги продиктувано от оплетена пъпна връв /различни жени, различен тип бременности, няколко дена разлика в приема в конкретно частно заведение/, едната е заплатила тип "дарение". Лекарка, която препоръчвах наляво-надясно, работейки в друга частна болница в града, при пръв преглед с едва видима точка в мен поне 4-5 пъти повтори, че тя със здравна каса не работи, самата болница работи, но явно всеки лекар сам си решава /все едно с таткото сме малоумни и след като, след първото уведомяване останахме да извърши прегледа не се ли подразбира, че ще го заплатим?!? /, определено ми развали част от удоволствието, за констатиране на бременността. Значи тя не ме вижда като жена, която тепърва ще се сблъсква с нови неща и ще имам притеснения и въпроси, а само като ходеща 50-толевка впоследствие най-вероятно и повече. При такова поведение нямаше как да ме запази като клиент, защото в случая не ме възприема като пациент, а можеше ако е по-мека и "любезна" да изкара още някой друг лев от мен комбинирайки я със сегашната ми следяща. Еми мерси съм ти и на по-лукс стаите и на всичко останало. Вярвам в кадърността на лекарите и в Окръжна болниц, и в Хирургиите. Споменавала съм и друг път, че изобщо няма да коментирам неонатологията /имах контакт със завеждащата др Аргирова супер адекватна и земна жена/, за мен бебето е на първо място 3 дена аз и в обор мога да оцелея. Влизала съм специално в АГ отделението в Окръжна, ами кабинетите бяха чисти и нормални, нямаше паяжини, мръсотии още по-малко хлебарки както съм чела из някои теми тук/.
С две думи съм решила да похарча едни +/-1500лв за семейството си, отколкото да ги дам на някоя частна болница.

# 572
Браво за коментара! Много жалко, че превърнаха раждането в бизнес или спонсорство, което Не всички семейства биха могли да си позволят. Аз също раждах в държавно АГ, и не смятам, че липсата на удобства и блясък в стаята ми, е водещото в цялото събитие.🤱

# 573
Не бива да се абсолютизира. И в частните болници има специалисти, които са човечни и доста кадърни. Аз пък не бих родила в държавна болница, освен ако не е абсолютно наложително.

# 574
В София специално частните болници постепенно привлякоха наистина много добри специалисти. Затова и вече тези болници са препълнени с пациенти, а някои дори вече се пръскат по шевовете. А в голяма част от държавните болници условията не са добри. Например, в 21ви век, обща тоалетна на етаж, не звучи никак привлекателно. И заради ей такива неща раждането в България вече е търговия. Налага се да си плащаме за съвсем нормални условия и отношение, за съжаление. Също, това че акушерките не могат да практикуват самостоятелно, е минус, според мен. Тук трябва задължително да присъства и лекар, като той може да бъде и специално избран, което води до комерсиализиране на целия процес. Лекарите, пък, вече се изхитриха и за щяло и нещяло препоръчват секцио с идеята да свършат бърза работа за няма и час, и да си вземат парите. Тъжно, но факт. Така че за мен цялата система е сбъркана и се е получава порочен кръг.

# 575
Десислава,абсолютно споделям това мнение,и за мен е важно да има неонатология,това е на първо място.Родилното отделение не е принцесарник и много по-важно ми е да излезем живи и здрави от  колкото стаи,кетъринг и т.н.В държавна болница родих,без избор на екип,само си платих самостоятелна стая.Винаги ще го казвам-получих адекватна помощ,навременна,страхотно отношение от всички акушерки,АГ,анестезиолози ,неонатолози.Ако ще имам второ дете пак така ще го направя.

# 576
А за мен е И принцесарник. И трябва да бъде. Не може, не трябва и изобщо не приемам това, че в най-уязвимият, емоционално натовареният, физически болезненият и безпомощен момент от живота на жената, с нея ще се държат като крава на нивата. И да, важно ми е, след секцио да мога да стана сама от леглото, а не да се търкалям като скумрия на сухо в някакви дюшеци и пружини от хиляда и балканската война, да се къпя с хлебарките и да ям маргарин с хляб.
Фактът, че някои жени се примиряват с тези условия не е за хвалене, поне в моите очи. Плащам данъци, плащам осигуровки, а на всичко отгоре плащам и за частна болница.

# 577
  • София
Рязко ще ти се разминат очакванията и проекциите с реалността.
И повечето болници са с кетъринг,дюшеци и пружини отдавна няма.
В частните тиже има хлебарки,а отделно при вери сериозен проблем опират до държавна АГ.

# 578
А за мен е И принцесарник. И трябва да бъде. Не може, не трябва и изобщо не приемам това, че в най-уязвимият, емоционално натовареният, физически болезненият и безпомощен момент от живота на жената, с нея ще се държат като крава на нивата. И да, важно ми е, след секцио да мога да стана сама от леглото, а не да се търкалям като скумрия на сухо в някакви дюшеци и пружини от хиляда и балканската война, да се къпя с хлебарките и да ям маргарин с хляб.
Фактът, че някои жени се примиряват с тези условия не е за хвалене, поне в моите очи. Плащам данъци, плащам осигуровки, а на всичко отгоре плащам и за частна болница.

Само да вметна, че 24 лева на месец не са сериозни осигуровки. Какво очаквате да получите срещу тези пари на месец? Никъде няма толкова ниски осигуровки, така че аргументът "плащам си осигуровки" е леко несъстоятелен.

# 579
Абсолютно състоятелен е, но не ми се чешат езиците - нещо се сравнява на база еднакви параметри. Ако ще сравнявате осигуряването в България, трябва да сравните множество други показатели, като стандарт на живот, заплата и тн. Не знам кои са тия повечето болници без дюшеци и пружини. Всеки си има право на мнение и избор. Щом ви допада мизерията - ок.

midnightStar нима? Ами да видим Simple Smile за сега хлебарки не съм видяла, а се е наложило за съжаление честичко да ходя.

# 580
Нито хлебарки,нито хляб ,нито маргарин,нито крава на нивата видях аз.В реанимация и кафе ми направиха даже  Joy.
И кетъринг има,но не е като в частните болници да си го избираш,а и не е хотел да имам изисквания към храната.Все тая ми беше какво ще ям,за мен условията в болницата,са си болнични условия,важно ми е друго.Избрах си болницата,защото е АГ болница с неонатология,не е хотел с пет звезди и ол инклузив.

# 581
То затова се въведоха избори на екип, просто защото 24 лв на месец вноска са крайно недостатъчни за каквото и да е. С тия пари, без допълнително заплащане, няма как да се получи кой знае колко качествена услуга. И целият порочен кръг се завърта. Докато има хора, които ще тропат с краче и ще скандират, че плащат здравни осигуровки (24 лв, повтарям), все ще сме на тоя хал. Когато почнем да плащаме разумни суми, тогава можем да имаме претенции.

# 582
  • София
Зависи,аз раждах и двата пъти в една болница.Първият път без избор,вторият с.
Единствено бях сама в стая вторият път,другото нямаше разлика.

# 583
Аз не тропам с крак и не скандирам нищо. Просто да си гражданин и част от гражданското общество означава, да си страна по договор. В случая просто казах, че изпълнявам своята част от договора плащайки данъци и осигуровки и имам право да очаквам адкеватно медицински обслужване. Не ги определям аз размерите на осигуровките. Нямам против и по-високи да плащам Simple Smile
И не забравяй, че тези цени се изчисляват на някаква база. Очевидно сега осигуровките са такива, че хора с минимална и средна заплата да ги внасят. Не виждам как ще стане със заплата като за България да плащаш осигуряване като в Германия.

А с избор на екип и доплащане на всичко останало, често раждането в държавна болница като цена излиза точно колкото в частна.

# 584
Повече чета в темата, и рядко пиша, но тук вече не се стърпях. Да ме прощават дамите, но ние дето плащаме мизерните 24 лв. осигуровки, като раждаме сме на равни начала с тия (от другия етнос) дето нищо не плащат (пардон, ние работещите плащаме и тяхното здравеопазване). Ние плащащите си носим и допълнително консумативи, които се ползват от тия другите дето не плащат. Делим една и съща болница, един и същи персонал, едни и същи легла, едни и същи грижи за децата ни. Даже, твърдя, че тия дето не плащат никога за нищо, и не спазват никакъв установен ред и задължения в държавата, но пък за сметка на това си знаят правата, получават по-голяма грижа от медицинския персонал, под страх от линчуване от събрания пред болницата роднински клан. Аз родих в държавна АГ болница, с избор на екип, за който, освен всичко останало, платих допълнително, и не получих адекватно отношение нито от лекар, нито от акушерка, нито от персонал. Аз и бебето ми си бяхме пътници към оня свят и благодаря на Господ всеки ден, че и двамата сме живи и здрави !

Извинявам се още веднъж за разводняването на темата, ако се прецени - мнението ми да бъде изтрито.

Общи условия

Активация на акаунт