Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 310
  • 776
  •   1
Отговори
# 105
Докато изборът принадлежи на родилката, а не на израждащият лекар ще е такава статистиката.
Много често именно лекаря уговаря жената за секцио,под най-различен предлог.По-малък е броя на ориентираните към нормално раждане лекари,по-напред бях писала,лекарка су изтъпанчи на училище за бременни с думите-Ако не сте мъжкарана,раждайте секцио.Нормалното раждане не е за всеки,не си го причинявайте.
Еми....

# 106
Аз пък познавам доста жени, които искаха да родят естествено, но лекарите ги склониха на секцио. Най-често ги стресират, че главата е много голяма и ще има проблеми при евентуално нормално раждане. Моята братовчедка роди бебе с тегло 4700 по естествен начин. Всички лекари се събрали да израждат като разбрали колко е голямо бебето. Накрая родила без нито един шев. За протокола това се случва във Варна преди няколко години.

# 107
Наистина причината не е само в родилките, а и много често лекарите измислят разни "предпоставки" за секцио. Не е само финансовата част, а по-скоро удобството за предварително уговорен ден и час, и краткото време, за което приключва раждането. Но рисковете от операцията си остават за родилката. Това е ужасно порочна практика в България. Лекарите се възползват от страха на бременните от неизвестното(когато им е първо раждане) и започват да ги убеждават, че секцио би било по-добре. Аз лично имам поне 5-6 познати млади майки, родили секцио, които са имали абсолютно съмнителни препдоставки за такова. Всички те са искали нормално раждане, но в последния момент лекарите им са измислили "предпоставка" и много лесно са ги убедили за секцио, вкл. и 14 дни по-ранно раждане, защото на бебето вече му било тясно и трябвало да излиза. Аз съм възмутена от подобни лекарски безумици!

# 108
Докторката на сестра ми постоянно я изпращаше да ражда секцио, защото бебето било голямо. Е, тя си каза, че иска естествено и това е. Роди го 4.150 и всичко си мина нормално + няколко шева, ама то май винаги има шевове.

# 109
Аз съм в Германия и тук както и в Англия няма не искам раждаш нормално .Тоест не е по желание на родилката.
Как в големи държави докторите имат време да израждат ,а нашите все искат уговорени раждания ...секцио по бързо да минава защо?
Това е природа все пак ,така сме създадени ,не казвам че ще най приятното нещо на света ,но става въпрос за часове...

# 110
  • Германия
Artemis, в Германия също можеш да родиш секцио по желание, но е рядко и трябва добре да се обосновеш защо.

Но все пак тук няма избор на екип, докторът не чака теб да родиш, идва евентуално съвсем на края да види всичко наред ли е. Акушерките и те - която е на смяна тя се грижи за теб. Може, стига да има желание.. а то в БГ липсва явно 🧐

# 111
  • Пловдив
Да
Аз мисля, че избора на екип е първата точка в порочния път.
Не мисля, че трябва специално да посочиш кой и специално да му платиш допълнително, за да си свърши работата.
Всички лекари получават заплащане за работата, която вършат и съответно трябва да са задължени да я вършат добре и предвид естеството на работата всяко дори най-минимално недоволство от пациентите трябва да се разследва с най-големи подробности и да се обявява публично, за да е достъпно за всеки, който примерно би избрал друго лечебно заведение, ако за едно има определен набор лоши отзиви.
С това трябва да се започне "Вие можете да родите и това можене не е функция на избрания екип". В България обаче се започва "Вие ще можете да родите само, ако изберете д-р Най-добрия в цялата страна и му платите по 100 лв. на преглед през цялата бременност и накрая 3000 лв. за да родите. В противен случай сте обречени на мъки, обиди, псувни, скачане върху корема ви, разкъсване и разпорване и ...".
Родих без екип и никога няма да избирам екип, ако отново раждам. Избирам лечебно заведение с добри отзиви и отивам и раждам или отивам и се лекувам, защото това им е работата на хората там.

# 112
То и в България формално няма "секцио по желание", но когато родилката иска такова, лекарят й измисля предпоставка. Най-лесното е едър плод и тесен таз. То по документи ще излезе, че 20-30% от жените в България имат някакви аномалии в таза и не са способни да родят деца по нормален път.

Относно изборът на екип, да, абсолютно съм съгласна, че е основна причина за предлагане на секцио и за пришпорване на едно нормално протичащо раждане. Голяма част от избраните лекари биха предпочели да си имат уговорена дата, а не посред нощ, неизвестно за колко време, да ги ангажират за нормално раждане.

# 113
  • Бургас
Аз в крайна сметка няма да мога да родя трети път нормално. Вчера горе-долу приех секциото, но днес явно хормона ме удари и ми е много мъчно и ревливо. 🙁
Започнах да вдигам кръвно от няколко дни и получавам силно сърцебиене, едва дишам докато трае. Като лежа съм добре, но до тоалетна да стана и се започва. Въздух не мога да си поема. Днес влизам под наблюдение в болница, но лекаря ми каза, че в това състояние е опасно да се ражда нормално. Плюс, че бебето изостава, тоновете вчера бяха лоши и явно страда. 🙁 Подготвяме се за операция евентуално другата седмица, но ако се наложи веднага ще я извадят. Толкова се бях настроила за нормално раждане, що консултации направих заради херниите които имам и накрая това...
Има ли някъде тема за секциото, подобна на тази? Иска ми се да прочета и нещо положително за него, защото винаги ми е било негативно мнението и сега ми е страшно криво. И доста ме е страх...

# 114
Аз в крайна сметка няма да мога да родя трети път нормално. Вчера горе-долу приех секциото, но днес явно хормона ме удари и ми е много мъчно и ревливо. 🙁
Започнах да вдигам кръвно от няколко дни и получавам силно сърцебиене, едва дишам докато трае. Като лежа съм добре, но до тоалетна да стана и се започва. Въздух не мога да си поема. Днес влизам под наблюдение в болница, но лекаря ми каза, че в това състояние е опасно да се ражда нормално. Плюс, че бебето изостава, тоновете вчера бяха лоши и явно страда. 🙁 Подготвяме се за операция евентуално другата седмица, но ако се наложи веднага ще я извадят. Толкова се бях настроила за нормално раждане, що консултации направих заради херниите които имам и накрая това...
Има ли някъде тема за секциото, подобна на тази? Иска ми се да прочета и нещо положително за него, защото винаги ми е било негативно мнението и сега ми е страшно криво. И доста ме е страх...
Стискам палци всичко да мине по вода, както се казва. В подобна ситуация бях с първото дете. Важно е ти и бебето да сте добре и здрави. За темичка не мога да помогна, нито ще ти разказвам за моето секцио точно в такъв емоционален момент. Прегръдки!

# 115
Ох, разбирам те напълно. И на мен ми казаха вчера, че вероятно ще се наложи секцио заради ниската плацента. Не ми стана никак приятно и още се опитвам да се настроя. В крайна сметка, най-важното е всичко да е наред с нас и бебетата. Намерих тази тема за секциото/ дано съм я копирала правилно Simple Smile /. https://m.bg-mamma.com/?topic=843284.225

# 116
Мария, не се притеснявай всичко ще бъде наред и на мен ми е притеснено, че ми предстои операция, но се надявам да мине добре и да се възстановя бързо. Аз четох в тази тема след като разбрах, че ще раждам секцио, може да има и други теми. Успех, важното е да се направи най-доброто за теб и за бебето, всичко останало ще мине с времето! : https://m.bg-mamma.com/?topic=843284

# 117
Мария, всичко ще бъде наред. 2 мои приятелки скоро ми разказваха колко забавно е било при секциото им. Въпрос на нагласа. С втората си бременност и аз се задушавах от втория месец. Ходих на кардиолог, всичко беше наред. Явно от хормоните, но беше много гадно няколко месеца. Аз раждах с грип и ме приеха в Шейново на 30 декември 2018, за да ми вкарват желязо и АБ венозно. След няма и 12 часа се почувствах по-добре. Губеха се тоновете на бебето при 2,3 измервания. Предположиха, че страда от грипа. Попита ме навита ли съм за секцио заради тоновете. Казах да. Родих на 31 декември в 19 ч. естествено. Бебето беше здраво, не беше с грип. Просто се оказа с увита пъпна връв и заради това са се губили тоновете.

# 118
Аз пък ако раждам второ ще е секцио. Не се тормозете - както ви предложи лекаря - така.

# 119
  • Бургас
Благодаря ви момичета! От вчера съм в болницата, казаха преекламсия. Тоновете веднъж са добри, на следващия запис не чак толкова.
Вече окончателно се примирих, само бебето да е добре, че се пукнах от притеснение.

Общи условия

Активация на акаунт