Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 17
Здравейте. Тази година ми предстои кандидатстване в университет (СУ, ако има значение). Та има нещо, което не ми ясно. Да кажем на кандидатстването съм си изброила  трите желани специалности. Ако съм приета в третата по желание специалност на първо класиране, мога ли да изчакам второ, трето класиране за да видя дали ще съм приета в по-горните специалности, НО без да си губя мястото за третата специалност? Тоест може ли накрая да не остане място за мен? Ако не съм приета в някоя от по-горните, естествено, че ще искам да запиша третата. Чувала съм, че може да се остава дипломата, но не съм сигурна дали се отнася за това. Нямам кого да питам.
Поздрави!

# 1
  • Мнения: 636
Не,ако си класирана и не се запишеш в дадената специалност ,губиш мястото си.Може да се запишеш,платиш таксата ..и евентуално ,ако те приемат желаната специалност ,се отказваш от другата,плащаш отново и така .Не знам обаче,като са в един университет специалностите ,дали ще мине този номер.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 400
Според мен може! Нали в това е смисъла на второ и трето класиране - евентуално да идеш по-напред в желанията си. Ако не мръднеш по-нагоре, си оставаш на желанието по което си приета на първо класиране.

# 3
  • Мнения: 651
Може, трябва да депозираш дипломата си за средно образование
Класиране на кандидат-студентите СУ 2019
Чл. 36. (1) Класираните кандидат-студенти от първия етап от 10 юли до 12 юли включително имат възможност:

1. Да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи.

2. Да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

3. Да не потвърдят или да не се запишат. В тези случаи те отпадат от всички класирания и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

4. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

(2) Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

# 4
  • Мнения: 1 372
Така са го обяснили, че мога да напиша това, което е написал рецензента на "Теория на вероятностите" на Айнщайн: "Прочетих, нищо не разбрах." Simple Smile
Не че кандидатствам де, ама ми беше любопитно.

# 5
  • София
  • Мнения: 4 867
Навремето,когато аз кандидатствах,на първо класиране ме приеха специалност,която ми бе извън първите 10,а аз бях записала всички ,в които можех да вляза с история и български език.Отидох в университета,подадох заявление за второ класиране и на него ме приеха трето желание,но ми бяха казали,че мястото ми от първо класиране не се пази.Надявам се,че го обясних разбираемо...

# 6
  • Мнения: 651
Ако си класиран по първо желание, задължително се записваш.
Ако си класиран по второ, трето и т.н. желание, подаваш молба, че искаш да участваш в следващо класиране и си оставяш оригинала на дипломата в университета. Така си гарантират, че няма да се запишеш в друго учебно заведение, или няма да участваш във второ класиране на друго място, докато участваш в следващо класиране при тях.
Ако на второ класиране минеш на първо желание, задължително се записваш. Може да си класиран на същото желание от първо класиране, и да участваш в трето класиране или да се запишеш. В никакъв случай не си губиш мястото от първо класиране, ако си депозирал диплома. Във всеки един момент от класирането може да си класиран само по едно желание (това по правилник. В някои висши училища, поради липса на студенти ти разрешават да избираш между две специалности, за които ти стига бала.)

Общи условия

Активация на акаунт