Отговори
# 570
"За хората трябва да съдим по големината на щастието, което създават около себе си." Heart

ВАРНА,  благодаря за превода!

-------------------------------

Честит рожден ден на Есра Ерол! Champagne

С тази снимкка, Берг поздравява приятелката си Есра, по случай РД! Gift Heart

-----------------------------------

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 20:03 от HELEN60

# 571
Варна Flowers Tulip благодаря за превода Gift Heart

Хел Flowers Tulip

Много е сладкодумна Бергитка, забавна,  истинска , откровена... и винаги влюбена Kissing Heart
Севгилиииии Heart Eyes

# 572
Момичета, благодаря за всичко! Flowers Hibiscus

Варна, Heart Decoration Flowers Bouquet

И аз не можах да гледам нашето момиче директно.
Сега с превода на Варна ще ми е интересно.
Голяма сладурка е!

Цитат
На кого прилича Хан?
В началото, тъй като нямаше коса, естествено приличаше на Халит. (смее се)
JoyJoyJoyJoyJoyJoy

Много откровено споделя за всичко, даже и някои по-лични неща.
Хан е обгрижван от всички вкъщи. Да плаче, има кой да го дундурка.JoyJoy

Берги е споделила още една снимка с Есра Ерол.

Цитат
Честит рожден ден.
✍Това беше последната ни среща преди епидемията.
В тежките ми времена,
в най-щастливите ми моменти, Ти винаги си с мен, когато имам нужда!
Есра! Нека красотата винаги да те придружава в живота ти.
Скъпа моя сестро!
Обичам те много.
Ти, с децата ти, съпруга, прекрасното семейство и приятели
винаги бъдете щастливи.
И ще се срещнем скоро
и нека се смеем отново и отново.
ps: помнете нашето интервю на улицата в задния край
Радвам се, че си родена.
Дълги години.

Да е жива и здрава!
И тя е била при раждането на Хан.Grinning

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 17:50 от ВГ

# 573
ВТОРА ЧАСТ

Бейза: За теб това е второ майчинство. Появата на ново дете е винаги незабравимо, преди или след 10 години, няма значение, но с второто дете жената е по-опитна, върви по-зряло по своя път...

Берг: По-зряла съм със сигурност. По-спокойна и по-търпелива съм. Наистина е така. В 20-те ми години не бях такава. С второто дете действително има подобна разлика.

Бейза: Знам това много добре. Винаги казват, че родителите подхождат към второто дете по-спокойно. Знаеш, че аз съм първо дете. Брат ми е десет години по-малък. Също като Али и Хан. И наистина е както казваш. Аз съм се появила, когато са били в 20-те си години, а той в 30-те. Това е от значение. Но за нищо на света не бих променила нещата, аз съм първо дете, това е прекрасно. С брат ми сме като приятели.

Берг: Братята и сестрите са много важни. Нещо много ценно, специално. Надявам се,  Али и Хан да бъдат винаги заедно, да си помагат, всеки да се радва на щастието и успехите на другия. Да бъдат двама братя, които се обичат. Това е най-голямото ни желание. Али е много обичливо дете. Много искаше да си има братче или сестриче.  Хан понякога плаче, Али се приближава до него и той знае,  че това е брат му. С него има съвсем друга връзка, а още е толкова малък. Наистина, ако бяха ми казали, нямаше да повярвам, но е така. Истина е.

Бейза: Нали знаеш, вчера колко се мъчихме да запишем предварителното видео. Какви ли не глупости не направихме. Накрая Баръш (братът на Бейза), който е 10 години по-малък от мен,  дойде и оправи всичко. Тогава ти казах, сега се смееш, но може би след 10 години Хан ще прави същото.

Берг: Дай Боже.

Бейза: Кога ще се върнеш на сцената, има такива въпроси.

Берг: Смятах да започна с представленията през май, но сега нямам никаква представа кога ще отворят театрите. Всяко зло за добро.

Бейза: Физическата дистанция ще си остане още доста време.

Берг: О, аз не се оплаквам. Нямам проблем с физическата дистанция. Ти ме познаваш, никак не обичам да се хвърлям на врата на хората, да ги прегръщам и целувам. Не мога. Даже ако някой плаче до мен, му казвам „Мога ли да ви помогна с нещо, кажете, ако има нещо, което мога да направя“. Но да се хвърля да го прегръщам, не. Мразя да ми правят масаж, например. Да ме пипат. Затова и аз се притеснявам, ако тръгна да прегръщам и целувам някого, може би на тях не им е приятно. Аз когато плача не искам никой да ме прегръща. Искам да бъда оставена сама. Така че, нямам никакъв проблем с физическата дистанция (смее се)

Бейза: Има общ въпрос. Мислите ли за още едно дете?

Берг: Всички това ме питат. Започнах да се чудя, на жена, на която й отива да ражда ли приличам. По улиците, когото срещнех, подхвърляше : „Е, хайде, сега трябва и едно момиченце“. Всички очакват от мен да родя и момиченце (смее се)

Бейза: Ама знаеш ли, има нещо вярно, че ти отива да раждаш. Ние изобщо не разбрахме кога и как роди. „Е, ще родя още едно дете, какво толкова има?“

Берг: Ами да, ако здравето ми позволява, защо не. Не бих казала: „Не, в никакъв случай трето дете“. Не обичам такива заричания и гръмки фрази. Отдавна не казвам „никога“.

Бейза: Но наистина всичко стана толкова бързо. Както те отвеждаха към родилната зала, ние скачахме весели зад стъклената преграда. След 5 минути казаха „Бебето се роди“. Аз гледах невярващо, казах си, тук има грешка, това не е нашето бебе, сигурно за някое друго става въпрос. (смее се). Затова когато се появи и ти пред нас, ти  показах три пръста.

Берг: Надявам се, че третия път ще забременее и някоя от вас, че да не съм сама. Всичките ми приятелки забременяха по едно и също време, родиха, аз едва след това забременях и бях самичка.

Бейза: И трябваше бременна да ни търпиш нас. Спомняш ли си, как си седяхме с Есра...

Берг: Много ви обичам, всичко бих изтърпяла.

Бейза: О, не, приятели. То беше нещо страшно. Ние си стоим и си почиваме с Есра, а Бергюзар ни гледа децата. (смее се). Гюн тича на една страна, Джан на друга. Тя : „Гюн, ела моето момиче, Джан ти стой тук".

Берг: Обожавам ги и двамата, моите пиленца...

/ПРОДЪЛЖАВА/

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 19:58 от varna_2

# 574
Е, разбрахме много неща, лесно е родила , има мляко да си кърми детето...

Това е много трогателно Kissing Heart

Цитат
Берг: Братята и сестрите са много важни. Нещо много ценно, специално. Надявам се,  Али и Хан да бъдат винаги заедно, да си помагат, всеки да се радва на щастието и успехите на другия. Да бъдат двама братя, които се обичат. Това е най-голямото ни желание. Али е много обичливо дете. Много искаше да си има братче или сестриче.  Хан понякога плаче, Али се приближи до него и той знае,  че това е брат му. С него има съвсем друга връзка, а още е толкова малък. Наистина, ако бяха ми казали, нямаше да повярвам, но е така. Истина е.

# 575
ТРЕТА ЧАСТ

Бейза: Има много въпроси за режима на спане. Спи ли бебето през нощта, опитвате ли се да го приучите на някакъв режим. Това явно е болна тема за майките, Бергюз.

Берг: Али имаше страшни колики. Наистина много се измъчи, горкото. Прекарали сме доста безсънни нощи с него. Беше много трудно, най-вече за него. Вчера бяхме на преглед и докторът ни каза „Човекът идва на бял свят по фантастичен начин. Всички системи са безупречно развити и работят. С изключение на една- стомаха и червата.“ Но това е преходен период, в един момент приключва. След третия месец, ще свърши. Да, има деца, при които продължава по-дълго, но в общи линии до третия месец е най-трудно. Затова се опитвам да запазя спокойствие. Чета литература какво бих мога да направя. Спи ли три часа без прекъсване, ми идва да затанцувам от щастие. (смее се) Да имам три часа сън за мен е перфектно. Но разбира се, това не означава, че успявам   изцяло да се унеса и да спя непробудно. Мога да кажа, че наспиването е най-мощният стимул за моята кърма. Наспя ли се, кърмата ми се увеличава.  Но последните два месеца естествено нямам нормалния сън от 8 часа. Коликите ни мъчат определено. Казват, че при момченцата това е по-голям проблем. При Али положението беше по-тежко, но продължи само 40 дни, от първия до 40-я ден. При Хан в началото все едно нямаше бебе вкъщи, толкова кротък беше. Но точно на 15-я ден и той започна да врещи с пълен глас. (смее се). Използвам капки срещу бебешки колики. Много дълго време отказвах и се дърпах, но започнах да ги използвам. Опитах се да намеря такива, които са щадящи, които са на билкова основа. Всяка майка си има свой опит с детето, но аз забелязах, че ако даваш капките само в момента, когато бебето се мъчи, действието не е толкова добро. Трябва да се дават системно, разбира се, в съответното количество, съобразено с килограмите и възрастта на бебето. Тогава ефектът е по-добър. Но на Али и това не му помагаше.

За режима на спане...В момента за някакъв строг режим на спане не можем да говорим. За десет години доста неща са се променили. Преди лекарите ни казваха, опитвайте се да го накарате да спи 3 пълни часа. Нахранваш го хубаво, слагаш го да спи, трябва да бъде поне 3 часа и след това се опитваш постепенно да удължаваш това време. Но други специалисти казват, кърмете детето винаги, когато поиска. И аз сега се лутам между тези две практики. Много се бях вманиачила с тези три часа сън. Бях си направила една тaблица и отбелязвах колко спи, колко яде. Но това носи невероятен стрес. Ох, спа само два часа и половина, защо не са три, дали не се е нахранил достатъчно. Има и нещо друго. Понякога влизаш в омагьосан кръг. Бебето суче, след това обаче започват болки. Не могат да излязат газовете, коремчето го боли и се скъсва от плач. За да го успокоиш, ти му поднасяш пак гърдата, защото бебето не суче само, когато е гладно. Майчината гърда му носи най-голямо успокоение. Но като се нагълта пак с мляко и коликите се връщат. И пак се връщаме в началото. Затова постоянно се мятам между двата подхода. Само веднъж на три часа ли да го храня, винаги когато поиска ли. Вече минаха два месеца и приключих с таблиците. Но започнах да развивам усет за нещо друго. Кога за какво плаче. Кога плаче защото е гладно, кога защото е тъжно или му е горещо, кога го боли коремчето. С Али нямах този нюх. Майката научава от всяко дете по нещо. Али ме научи на други неща. Но сега, ако Хан не успее да спи пълни три часа, не се паникьосвам. Аз го кърмя винаги, когато поиска. Възрастните хора казват "Еее,  това дете те има вече за биберон".  Няма такова нещо. То е бебче, едно малко създание, невинна душичка. Това са си вашите разсъждения. Бебето не си казва " Аз не съм гладно, ама така пък, нарочно ще използвам майка си за биберон." Престанете с тези остарели истории. Не мъчете снахите, дъщерите, сестрите, приятелките си. Използва те за биберон. Що за глупост? Да, малко бебе, сигурно точно това му се върти в главата. Така че, започнах да го храня винаги, когато поиска и знаеш ли, като си погледна часовника, гледам, че вече привиква самичък да спи по три часа.

Бейза: Аз много вярвам в това, че настроението, психиката на майката  влияе изключително на детето. Колкото по-стресирана, изпълнена със страхове и притеснения си, толкова по-тревожно е детето. И по Джан го виждам, всеки път, когато съм изнервена и той е неспокоен. Има невероятна връзка. Мисля, че бебетата чувстват и разбират повече, отколкото ние предполагаме.

ПРОДЪЛЖАВА

# 576
Варна, много благодаря за всичко! Hearts
Да си жива и здрава!
Достави ни огромно удоволствие!

Не съм си и мечтала Берги да споделя толкова дълго за себе си и семейството.
Много интересна е тяхната традиция приятелите да чакат заедно с близките докато родилката се мъчи и ражда.Grinning Тя си е мъжко момиче! Родила е на бързо.Joy

Всичко което споделя е интересно.

# 577
Цитат
Не съм си и мечтала Берги да споделя толкова дълго за себе си и семейството.

Берг щеше да каже много повече неща.
Сто пъти подкани Бейза "Хайде да отговаряме на въпросите на хората".
Но Бейза беше зациклила на темата за натиска върху майките и все към това връщаше разговора.
Можехме да научим много повече неща, но и това не е малко. Grinning

ПОСЛЕДНА ЧАСТ

Бейза: Намесата в решенията, които вземат майките, явно е голям проблем. Виждам по коментарите. Натиск и от познати, и от чужди хора. Аз го намирам първо за неприлично, второ, това е нежелание да позволиш на жената да извърви своя собствен път при отглеждането на детето й.

Берг: Виж, има нещо много просто. Това бебе аз съм го носила 9 месеца под сърцето си. Детето е мое и на моя съпруг. Затова ти, който и да си, трябва да си знаеш мястото. Изреченията, които побъркват майките са следните: „Ооо още ли спи при теб, не си ли го научила да спи в леглото си?“, „Трябва да има режим на спане“, „Остави го да плаче, ще пореве, ще пореве, ще спре“, „Станала си като биберон за бебето, постоянно суче“. Естествено, че ще суче, то основно от това има нужда. Не бива да се прави това. Всеки вече има телефон, отворете, прочетете колко дразни и изнервя майките това постоянно опяване.

Бейза: На мен винаги ми е било странно как се осмеляват да поучават и непознати хора. Не се ли изпитва някакво неудобство, задаваш такива лични въпроси?

Берг: Мен с Али постоянно по улиците ме питаха как ще раждам. Какво те интересува? Това е неприлично. Аз родих нормално, но майка ми, например, ме е родила с цезарово сечение, била съм  4.5 килограма. Ти девет месеца беше с нагласата, че ще родиш нормално,  балерина си, всички смятахме, че няма да има никакъв проблем, но накрая се наложи операция. На мен и двете ми раждания бяха нормални. Това беше моето желание. Вторият път лекарят ми каза „Бергюзар, вече си на 37 години..“ Аз отговорих „Предпочитам нормално раждане, но ако тялото ми не позволи, ако развитието на детето не позволи, няма никакъв проблем, ще направим операция.“ Важно е здравето на детето. Не съм се заинатила „Не, непременно ще раждам нормално“. И гледам някакви фантастични истории в социалните медии, има жени, които пишат „Родих нормално, без шевове, без разкъсвания, без срезове, без кървене“. И даже и да си минал през това, се хващаш, започваш да си казваш, само при мен ли беше толкова зле, виж другите жени какво правят, ама как така без кървене. Толкова се филмираш. Ще ми повярваш ли, че даже попитах лекаря, който ми водеше раждането. Аз, дето два пъти съм минала през това. И майчинството вече се е превърнало в едно състезание. За колко време свали килограмите, колко мляко имаш, кога спря детето памперсите, кога проговори, кога тръгна да върви, кога започна с твърдата храна, в кое училище го записахте. Всичко е една непрекъсната надпревара. Спрете се, бе, хора. Едно време всеки си е гледал детето вкъщи, между четири стени и толкова.

Бейза: И изобщо не са се обсъждали така настървено тези неща. Добре, важно е какво образование ще получи, но най-ценното нещо за едно дете не е ли обичта, в какъв дом живее, на какви отношения между родителите си е свидетел. Аз не съм перфектна и това директно ще го заявя на детето си. И аз ще правя грешки. Не се чувствам длъжна да бъда съвършената майка.

Берг: Съвършенството е скучно.

Бейза: В началото все внимавах какво казват, това трябва да се прави, онова не трябва да се прави. В един момент вдигнах ръце, я стига! Вероятно един ден ще кажа на сина си: "Да, сигурно съм допуснала грешки. Такива бяха условията, това успях да направя."  Не искам обаче някога да му кажа:  „Аз заради теб направих това, заради теб се отказах от онова. За да бъда идеалната майка“. Или  го правиш и  не му натякваш след това, или изобщо не го правиш.

Берг: Накрая искам да кажа няколко думи на всички жени, които имат малки бебета или на които им предстои да родят и може би са допълнително притеснени заради корона вируса. Помнете, че не само вие преживявате тези тревоги. Приливът на всякакви емоции е нещо нормално. Понякога преливате от щастие, друг път сте много тъжни или изпълнени със страхове. Не се случва само на вас, и ние преживяваме същите чувства. Знам, че не за всички жени бременността или периодът след нея преминават лесно и хубаво. Но ето днес например, в един момент цялата бях плувнала в пот, Хан се скъсваше от рев в ръцете ми, не иска и  не иска да се успокои, имах и ужасни болки  в кръста. Само стоях и си повтарях „Господи, помогни ми!“. Но след това си казах, че всъщност трябва да съм благодарна. В ръцете си държа наистина едно малко чудо. Искам, когато се чувствате най-отчаяни и безпомощни да си спомните това. Може да нямате достатъчно кърма, давате адаптирано мляко. Не е краят на света. Ако искате го кърмете, ако не можете, недейте. Никой няма право да ви се меси. Ако искате, слагайте бебето да спи до вас. И тук никой няма право да ви се меси. Това е вашият път. Изобщо не вярвайте на лъскавите, филтрирани и фотошопнати снимки в Инстаграм. Нито една от тях не е истинска. Не се впечатлявайте, ако някоя жена се е снимала пред огледалото и е написала „Влязох в старите си дънки“. И аз опитах, не става.  Едното копче беше в единия край на ханша ми, другото в другия. Така и не успях да ги събера. (смее се). С Али качих 20 кг, с Хан стигнахме до 14-15 кг и лекарят спря да ме тегли. Каза „Остави, колкото-толкова“. (смее се) Ето сега съм излязла от душа и това е възможно най-добрият ми вид. Този период ще мине. Опитайте се да си изработите свои правила. На всички, които им предстои раждане, не се притеснявайте от вируса. Нашите лекари са истински герои, внимават много, сигурна съм, че ще преминете през този етап по възможно най-добрия начин. Знам, че е трудно, но не прекалявайте с четенето и слушането на новини за корона вируса. Ако имате някакви проблеми, колебания, моля ви НЕ СЕ консултирайте с интернет. Не се влияйте от това, което пишат всичките инфлуенсъри, блогъри... Да, някои казват, че искат да бъдат вдъхновение за жените. Разбирам това. Нямам нищо против. Но според мен, нещата, които се показват по Инстаграм не отразяват истината. Не са истински, Бейза, просто не са истински.

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 11:13 от varna_2

# 578
Да, Берг сподели много лични неща от ежедневието си, от дългоочакваното майчинство, с радост и гордост споделя своите нови чувства и опит. Научихме доста неща и за Хан Simple Smile време е да пусне и снимка на краче или ръчичка... Simple Smile
Ако я нямаше пандемията,  при случайна среща с журналисти, щеше да каже две- три изречения и да отмине... а сега изолацията я направи по- словоохотлива, по- обстойно ни сподели  вълненията си и грижите за Хан , за наше щастие Simple Smile

Варна Heart за отделеното време и труд по превода, още веднъж ти благодаря!
Бъди благословена със здраве и щастие!

# 579
Браво на Берги !

Нищо не е украсила, не е спестила.
Представата на феновете за публичните личности са идеализирани, илюзорни.
Права е, че нещата, които се показват по Инстаграм не отразяват истината.
Много поза има в повечето публикации.

# 580
Много е хубава снимката на Берг и Есра.
Винаги ми е била странна тази традиция на турците да се изсипват в болницата, мен това по-скоро би ме напрегнало и притеснило, но от друга страна е много мило и трогателно.
Поне такова е усещането, което ми е останало от снимките и клипчетата, които съм гледала от такива моменти.

Вчера пропуснах нещо от директното излъчване.
Берг каза, че ще пуснат видео със сцени зад кадър от заснемането на клипа на песента.

Още един от прекрасните колажи на Вилма. Heart

# 581
Здравейте!

Нека започнем деня с вдъхновяваща мисъл:

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него,
от мислите му, никой не може да те изскубне от живота му…"

- Блага Димитрова

Варна, огромно благодаря за преводите!
Бъди  здрава и много  щастлива, и все така да поддържаш
темата жива!
Flowers Four Leaf Clover Heart
Както писа и ВГ - " Достави ни голямо удоволствие!"
Много ми се искаше да научим повече неща за Ханчик.....и въобще,
как минава един техен ден...
Heart Eyes

ПРЕСАТА

Цитат
Берг: Братята и сестрите са много важни. Нещо много ценно, специално. Надявам се,  Али и Хан да бъдат винаги заедно, да си помагат, всеки да се радва на щастието и успехите на другия. Да бъдат двама братя, които се обичат. Това е най-голямото ни желание. Али е много обичливо дете. Много искаше да си има братче или сестриче.  Хан понякога плаче, Али се приближи до него и той знае,  че това е брат му. С него има съвсем друга връзка, а още е толкова малък. Наистина, ако бяха ми казали, нямаше да повярвам, но е така. Истина е.
Скрит текст:
Beyza Şekerci’nin açtığı canlı yayına katılan Bergüzar Korel, sevgi dolu çocuklar yetiştirmeye çalıştığını söyledi. Oğlu Han’ın ağabeyi ile iyi bağ kurduğuna dikkat çeken oyuncu, “Ali çok sevgi dolu bir çocuk. En çok istediği şey bir kardeş. İnanılmaz yani. Han ağlıyor mesela, Ali yanına geldiğinde ağabeyi olduğunu çok net biliyor. Onunla başka bir iletişimi var. Daha çok küçük. Biri bana söylese inanmazdım, doğruymuş” şeklinde konuştu.

----------------------------------------------------

Новини за "Вавилон" - участва във виртуалното представяне в Лос Анджелис
пред 5 000 купувачи от цял свят.

Момичета, благодаря за всичко, което сте споделили!

Хубав и успешен ден с много слънце и усмивки!

# 582
Какъв хубав шарж на семейство Ергенч.
Чешме, 28 юли 2019 г.

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 19:23 от varna_2

# 583
Здравейте !

Много интересен шарж!
Халит е подарил на севгилито роза, прегърнал ги е и двамата и се наслаждават на лятото.Grinning
Малко тъжни ми изглеждат. Сигурно Али се е оплакал, че някой ги снима. Joy
Шегичка!
Много ми харесва!
А Берги с тази бяла туника е бонбонче!

Халит и Берги сега са като Джевдет и Азизе само че в съвременна версия.Grinning

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 06:32 от ВГ

# 584
Привет Hug

Благодаря за всичко споделено Flowers Tulip

Много симпатичен шарж Blush

И за Вавилон има новина Simple Smile

Общи условия