COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 357
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 740
предполагам има предвид еднократните хирургически маски наричат ги и санитарни.

# 1 741
А според вас коя защитава по-добре?
https://apteka.framar.bg/30087592/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82 … %D0%B5%D1%80-xs-m
или 
Маската е изработена при най-високи стандарти от фирма, която произвежда маски за известната марка Quies France, работеща с Lufthansa, летища, аптеки и други. Предприятието притежава сертфикат Intertek F_IAR_109889 Workplace Conditions Assessment.
Предимства:
- Трислойната памучна маска филтрира голяма част от аспирирания въздух.
- Изключителен комфорт при употреба.
- С клипс за по-добро прикрепване към носа.
- При ползване на очила, ги поставете върху клипса на маската, за да не се запотяват.
- За многократна употреба.
- Може ежедневно да се пере с топла вода и сапун.
- Може да се глади за допълнителна дезинфекция.
- 2.5 PM филтър филтрира над 95 % от въздуха.
- Подходяща за хора на всякаква възраст: мъже, жени и деца
- С шнурове за регулиране.

Извинявам се на втората нещо не можах да кача картинката,а само описанието...

# 1 742
предполагам има предвид еднократните хирургически маски наричат ги и санитарни.
Такива като пуснат по аптеките ще си купя. Сега в аптеките продават платнени, такива и нося. Гледам и от Шаба ни препоръчват такива. Да ме извиняват медицинските специалисти.....

# 1 743
Maските предпазят околните хора от вашите бацили а не толкова носещият маската, това трябва ясно да се разбере. Те са физическа бариера за разпръскване на аерозоли и не осигуряват 100% защита. Вирусът може да проникне и през очната лигавица затова за по-добра защита се слагат и очила, но пак е по-скоро превенция отколкото реална защита. Засега не е измислено нищо по-добро от физическото дистанциране за да не изпадаме в крайности и да ходим по улиците в скафандри за биологична защита.

# 1 744
Аз пак да си попитам за този сертификат. Когато се закупят маските ви изпращат нещо ли? Или това е сертификат, който фирмата, която продава има?

# 1 745
Купувал съм всякакви маски, но още не съм срещал някой да предоставя какъвто и да е сертификат освен да изписва в информацията при продажбата, в упътването или отпечатано върху самата маска на какви сертификации тя отговаря. Остава само да вярваме, че всичко това е истина и някой следи за качеството при това екстремно производство от кой ли не с каквито материали успее да намери.

# 1 746
N95 се носят 4 часа и се хвърлят или се стерилизират еднократно с протокол за повторна употреба - такава ми е информацията от лекари (Пирогов), така, че не залагайте прекалено много, че ще ви пазят дълго време.

# 1 747
Yahoo и аз вече това се чудя. Появиха се разни обяви за маски с ффп2 и ффп3 филтри, също и n95(не знам те с какви филтри са) , но вече се чудя как да се отсее коя е истинска и коя не. Имам предвид маската, а не обявата.

# 1 748
N95 се носят 4 часа и се хвърлят или се стерилизират еднократно с протокол за повторна употреба - такава ми е информацията от лекари (Пирогов), така, че не залагайте прекалено много, че ще ви пазят дълго време.
Имаше различни статии назад за колко пъти се стерилизират. Обаче все пак се говори за медицински персонал, който е по-изложен на заразата. Това, което аз се чудя, дали все пак при многократна стерилизация филтрите не остават по-добри от тези на платнените маски?

Ето тази статия за пропускливостта на клапите коментирахме края на март, но не помня в коя тема. В края е за маските.
https://www.obekti.bg/medicina/covid-19-protokoli-pri-izlizane-p … ywsExlFiKUxQlZjck

# 1 749
А според вас коя защитава по-добре?
https://apteka.framar.bg/30087592/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82 … %D0%B5%D1%80-xs-m
или 
Маската е изработена при най-високи стандарти от фирма, която произвежда маски за известната марка Quies France, работеща с Lufthansa, летища, аптеки и други. Предприятието притежава сертфикат Intertek F_IAR_109889 Workplace Conditions Assessment.
Предимства:
- Трислойната памучна маска филтрира голяма част от аспирирания въздух.
- Изключителен комфорт при употреба.
- С клипс за по-добро прикрепване към носа.
- При ползване на очила, ги поставете върху клипса на маската, за да не се запотяват.
- За многократна употреба.
- Може ежедневно да се пере с топла вода и сапун.
- Може да се глади за допълнителна дезинфекция.
- 2.5 PM филтър филтрира над 95 % от въздуха.
- Подходяща за хора на всякаква възраст: мъже, жени и деца
- С шнурове за регулиране.

Извинявам се на втората нещо не можах да кача картинката,а само описанието...
Видях и втората. За първата чета в описанието
Цитат
Не гарантира 100% защита. Продуктът не е медицинско изделие.
А какво гарантира? Ясно ми е, че не е със сто процента защита, ама да кажат с колко е, защото и 99% и 20% все не е 100%, ама има разлика.
За втората. Някаква фирма произвежда маски за известната марка Quies France. На мен ми е напълно неизвестна и я проверих. Оказа се фирма, която произвежда или просто търгува с тапи за уши. Значи фирма, която продава тапи за уши на Lufthansa и аптеки е поръчала на друга фирма да и произведе маски. И тази фирма и е произвела маски, които филтрират 95% от частиците с размер 2,5 микрона.

N95 маските не си променят филтриращите свойства след 4 часа, няма да си ги променят и след 40 часа. Нито вирусите ще пробият филтъра, нито ще пропълзят през него. Трябва да се подменят защото се замърсяват, навлажняват, започва трудно да се диша през тях, пипат се с ръце при сваляне и нагласяне.

# 1 750
Вирусите спокойно си минават през тях тъй като са с  размер 0.1 микрон, да цитирам :
Цитат
The 'N95' designation means that when subjected to careful testing, the respirator blocks at least 95 percent of very small (0.3 micron) test particles. If properly fitted, the filtration capabilities of N95 respirators exceed those of face masks. However, even a properly fitted N95 respirator does not completely eliminate the risk of illness or death.
И това е за хубава маркова маска на 3M примерно. Та пак да кажем -  в силно заразна среда няма спасение освен с костюм и противогаз с филтрация на най-фините частици или с накакви поглътители както в БАН са установили - костилки от кайсии. За ежедневна употреба стават разбира се, но ако някой заразно болен кихне на метър от вас ще си е чист късмет да не се заразите.

# 1 751
Хубавото на тези малки вируси е, че не са в състояние да се предвижват сами и това се случва само, ако бъдат пренесени в аерозолна капчица или прашинка във въздуха. Така ситуацията значително се променя и почти всяка маска започва да спира тези големи частици, които пренасят вирусите. Всеки обяснява частично нещата според каквато теза се опитва да защити. Смятам, че ще е цяло чудо да се заразя от кихнал насреща ми заразен човек, ако ползвам висок клас добре прилепнал до лицето респиратор със странично разположени филтри и защитни очила.

# 1 752
Вирусите спокойно си минават през тях тъй като са с  размер 0.1 микрон, да цитирам :
Цитат
The 'N95' designation means that when subjected to careful testing, the respirator blocks at least 95 percent of very small (0.3 micron) test particles. If properly fitted, the filtration capabilities of N95 respirators exceed those of face masks. However, even a properly fitted N95 respirator does not completely eliminate the risk of illness or death.
И това е за хубава маркова маска на 3M примерно. Та пак да кажем -  в силно заразна среда няма спасение освен с костюм и противогаз с филтрация на най-фините частици или с накакви поглътители както в БАН са установили - костилки от кайсии. За ежедневна употреба стават разбира се, но ако някой заразно болен кихне на метър от вас ще си е чист късмет да не се заразите.
Ето и ти падна в капана на масовата заблуда, че ако са обявили от 3М 95% филтрация на частици с размер 0,3 микрона то вирусите с размер с 0,1 микрона ще преминават. Напротив ако филтрацията е 95% при 0,3 микрона то при 0,1 ще е 96-97%. Това го обяснявах не знам колко пъти вече. Гледах репортажа за маските с активен въглен от костилки и е похвално ако организират производство и изкарат някой лев от БАН, но за мен лично не представляват интерес.

# 1 753
A и при 0.01 микрона ще е 99.9% - направо на противогаз става тази маска нали? Ето примерно хубава маска:
https://setotech.en.made-in-china.com/product/dKZmwXDOGbrG/China … -Certificate.html
Електростатичният слой е ключът от бараката и пак да кажем ако не ти е уплътнена хубаво всички сметки отиват на кино. А относно маските с клапан - FDA не ги счита за стерилни, т.е. както казахме не се приемат за употреба в болница.

# 1 754
A и при 0.01 микрона ще е 99.9% - направо на противогаз става тази маска нали? Ето примерно хубава маска:
https://setotech.en.made-in-china.com/product/dKZmwXDOGbrG/China … -Certificate.html
Електростатичният слой е ключът от бараката и пак да кажем ако не ти е уплътнена хубаво всички сметки отиват на кино. А относно маските с клапан - FDA не ги счита за стерилни, т.е. както казахме не се приемат за употреба в болница.
Да, при 0,01 микрона отива към 99-100% филтрацията. Нямам данни на противогазите противогазите каква е, те са основно за химическа защита и са натъпкани с активен въглен.
Ето какво казва Центъра за превенция и контрол на заразите на САЩ.
Цитат
Recommended Guidance for Extended Use and Limited Reuse of N95 Filtering Facepiece Respirators in Healthcare Settings

Minimize the number of individuals who need to use respiratory protection through the preferential use of engineering and administrative controls;
    Use alternatives to N95 respirators (e.g., other classes of filtering facepiece respirators, elastomeric half-mask and full facepiece air purifying respirators, powered air purifying respirators) where feasible;
    Implement practices allowing extended use and/or limited reuse of N95 respirators, when acceptable; and
    Prioritize the use of N95 respirators for those personnel at the highest risk of contracting or experiencing complications of infection.
Оцветеното в червено са маски с клапани.

Общи условия

Активация на акаунт