COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 284
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 815
Ако са минали поне няколко дена от последното ползване най-вероятно вируса вече не е в играта и ще е достатъчно само няколко минути да се доизсуши със сешоар. Такова нагряване до над 50гр. ще убие повечето останали бактерии и ще премахне акумулираната влага за по-лесно дишане. Преди сешоара би могло да се напръска за малко и със спрей от спирт, ако така ще се чувствате по-сигурни. Ако маската не се ползва в силно замърсена среда (за да не се задръсти филтъра й прекалено бързо) би могла да се използва така още няколко пъти.

# 1 816
Основните "канали" на зараза - т.е. начини, чрез които насител на вируса може да го предаде на здрав човек - кашляне, кихане, говорене и общи заразни предмети и повърхности ли са само?  И евентуално затворени пространства наситени със заразен въздух.

Антибактериалните гелове са срещу бактерии, а за вируси ефикасни ли са? Те са за ръце, дали не биха могли моментно и за лице да се ползват за почистване с тампон?
Не се безпокой, вирусът е тежък и пада  по повърхности и на земята. Освен това лесно се убива с прост сапун, най-важното е да не се пипа лицето с потенциално мръсни ръце. Самият вирус не оцелява дълго време на повърхности показва проучване на немски учени. Върху някаква дръжка примерно е 5 минути (човекът трябва да е кихнал в шепата си и веднага да е пипнал дръжката)и е крайно невероятно по такъв начин да се заразиш ако спазваш базова хигиена.

# 1 817
  • In the land of Never Never
И аз мисля, че се престараваме с дезинфекцирането, но караме на принципа "страх лозе пази". Днес купих в лидъл белина по 0.85 ст, и някакъв спирт 72% литър за 24 лева. Безбожна цена, надявам се че с времето ще се насити пазара и ще спаднат цените, но засега спирта го ползвам доста. Белината е за антрето, а спирта за напръскване на всичко което купувам в опаковки.
Инче в къщи ядем и салати, и ягоди, и всякаква зелентия. Измиване, изкисване и това е.
Ето тук пише за изследването в Германия, ако е вярно, това е добре, но нали сме свикнали все да ни лъжат.
https://www.24zdrave.bg/Article/8493176?fbclid=IwAR3MFGaQeZPvrWQ … EixhpyG9150bMazSc

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 18:50 от Glikoza

# 1 818
И аз попаднах на същото изследване, та не знам сега кое от всички може да се окаже
точното, но е добре да сме си предпазливи. Няма да ни навреди.
Бях писала за опита да изгладя еднократна маска - стана леко бодлива, макар, че я минах
през тензух.
Вчера пуснах еднократна за 20 минути в гореща чиста вода и после оставих да изсъхне - ами, същата си
е както я купих.
Платнените ми са трислойни от хасе и ми станаха неудобни в топлото, а и  тежички.
Спирт има в някои аптеки 95 % - купих литър за около 9.00 лв. и го разредих до 70% с дестилирана
вода.

# 1 819
Koлкото и да си предпазлив социалната дистанция не може да се спазва реално ефективно. На мен лично винаги ми се бутат в близост я някакви деца или пък други неадекватни субекти. Няма начин да не обменя поне малка част от моите с техните бацили дори и с маска и ръкавици ... само със скафандър с кислородна бутилка може да постигнеш пълна независимост на обществени места.

# 1 820
Скрит текст:
Основните "канали" на зараза - т.е. начини, чрез които насител на вируса може да го предаде на здрав човек - кашляне, кихане, говорене и общи заразни предмети и повърхности ли са само?  И евентуално затворени пространства наситени със заразен въздух.

Антибактериалните гелове са срещу бактерии, а за вируси ефикасни ли са? Те са за ръце, дали не биха могли моментно и за лице да се ползват за почистване с тампон?
Не се безпокой, вирусът е тежък и пада  по повърхности и на земята. Освен това лесно се убива с прост сапун, най-важното е да не се пипа лицето с потенциално мръсни ръце. Самият вирус не оцелява дълго време на повърхности показва проучване на немски учени. Върху някаква дръжка примерно е 5 минути (човекът трябва да е кихнал в шепата си и веднага да е пипнал дръжката)и е крайно невероятно по такъв начин да се заразиш ако спазваш базова хигиена.

Въпросът ми бе по-скоро хипотетичен. Как би могъл заразен човек да предаде вируса на здрав.
Наскоро даваха по ТВ за някакъв завод май в Плевен:  колективът работил в общ цех, и се хранили в общо помещение и така се заразили - "общ въздух в затворено помещение, общи предмети...."

По някои повърхности оставал с часове вируса активен,  сигурно и количеството е от значение.

# 1 821
По скоро по въздушно капков път се предава вируса - хранят се в едно помещение, работят, разговарят, кихат, кашлят.

# 1 822
В нашата аптека спиртът е 12лв литъра, 95%. Не си купих, вземам си шишенца 100мл по 1.50лв. Относно заразата подозирам, че въздухът в подобни помещения с много хора трябва да се сменя често.

# 1 823
И повърхностите не са безопасни...:

Цитат
Отварят парковете в страната при строги правила
....
Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи.

https://nova.bg/news/view/2020/04/26/286195/%D0%BE%D1%82%D0%B2%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/

Имам предвид общи повърхности, споделени с др. хора - на раб. място,  в магазини,  общ. транспорт и т.н.
Маските са задължителни, но не всички ги носят добросъвестно - на някои им са смъкнати на брадата/или  с плътност на салфетка, колкото да отбият номера- или и двете/ , други пък въобще нямат.

# 1 824
  • SF
Няколко пъти чух, че се пренася с климатиците.

# 1 825
Някъде продават ли шлемове в София? Говоря за физически магазин, нямам нерви да чакам 5 дни за доставка.

# 1 826
Няколко пъти чух, че се пренася с климатиците.

Доколкото разбрах, ставаше дума за централна климатична инсталация, която захранва административни
сгради, големи жилищни комплекси, производствени халета и др.
Затова Мутафчийски спомена, че Б.Борисов се отоплява с ел.печка и не ползва системата.

За климатиците в нашите домове не мисля, че може да има опасност от зараза. Дано не съм в грешка.

# 1 827
Някъде продават ли шлемове в София? Говоря за физически магазин, нямам нерви да чакам 5 дни за доставка.
Да, в нашата аптека има, аз си купих от емаг, но не ми хареса, наложи се малко да го "побългарявам".

# 1 828
  • София
Някъде продават ли шлемове в София? .....
Да, в нашата аптека има,  ......
Споделете моля, коя е "нашата аптека" или поне къде се намира?

# 1 829
Попаднах на още един пример за подвеждаща информация в аптеки Софармаси -
Пише, че маскта е хигиенна, т.е. не се нуждае от сертификат, но в същото време е окачествена като Лично предпазно средство по Регламента., но липсват задължителните за ЛПС атрибути - Декларация на производител и Сертификат от нотифициран орган. Дори не е посочен производителя, няма и сертификат за нетъкания текстил Еко Текс 100, дали е безопасен за кожата.
Цитат
Хигиенна маска HFM е ЛПС от Категория I, осигурява защита FFP1 (маски от тип FFP1 филтрират 50% външния въздух).
Хигиенна маска HFM-1 Регламент на ЕС 2016/425
Категория I FFP1 NR-EN 149:2001+A1:2009
https://sopharmacy.bg/product/51641/higienna-triplastova-maska-x5-br.html
Затова ще има обриви и сърбежи по лицата.

Може и да са верни всички тези неща, но документите трябва да са достъпни за потребителя.

Общи условия

Активация на акаунт