COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 559
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 845
Това е световен проблем вече с маските, и по другите държави също се правят много некачествени неща, а за цените да не говорим.
За кожните проблеми, мисля, че играе роля, когато маските за многократна употреба  са недобре дизенфекзирани.
Друг проблем почна при мен тази седмица , имам и алергии разни да отбележа. Каквато и маска да сложа и след няколко минути носа ми рукна като река. Като махна маската и след 10-15   спира.

# 1 846
  • софия
По моя казус развитието е: Изпратгиха ми сертификат на въпросните маски. Казаха,че ги получават в кутия по 10 броя и тъй като кутията излиза скъпо ги разпродават по единично.  Казаха да си я пера с вода и сапун. Всичко ок,ама в сертификата пише за еднократна употреба,а в сайта им за многократна. Писах да ги питам за разликата,защото аз го разбирам като носиш един ден и я изхвърляш.

# 1 847
Дариела, а попита ли ги защо нямаш достъп до сертификата на тяхната страница?  И къде им е декларацията за съответствие от производител? Също пишат, че  KN95 съответства на FFP3, това не е вярно - съответства на FFP2.
Правилно разбираш разликата между еднократна и многоккратна.
Провери ли сертификата дали е издаден от лаборатория в списъка на NANDO ? https://bg-mam.ma/p/1186228/40655476
Защо не ги питаш как така да ги переш с вода и сапун, като в сайта на  Центъра за превенция и контрол на заразите на САЩ са публикувало лабораторни изпитвания именно на такъв тип маски, където изрично пише, че водата и сапуна увреждат филтъра?
Тук съм сложила за пореден път информацията: https://bg-mam.ma/p/1186228/40609243

# 1 848
Скрит текст:
По моя казус развитието е: Изпратгиха ми сертификат на въпросните маски. Казаха,че ги получават в кутия по 10 броя и тъй като кутията излиза скъпо ги разпродават по единично.  Казаха да си я пера с вода и сапун. Всичко ок,ама в сертификата пише за еднократна употреба,а в сайта им за многократна. Писах да ги питам за разликата,защото аз го разбирам като носиш един ден и я изхвърляш.
Значи всичко е точно както го написах за тези маски. Не са само в тази аптека където се опитват да оправдаят високата цена с възможност за многократна употреба. В действителност и много хора ги ползват многократно, но факта е, че се водят официално за еднократна употреба и така трябва да е записано при продажбата. Препоръката за миене със сапун е много спорна при тези маски и аз не бих го правил. Предпочитам да ги оставя няколко дена на сухо и топло място, евентуално да ги напръскам със спрей спирт за по-бързо "рециклиране" и накрая да ги загрея/изсуша за няколко минути със сешоар до над 50-60гр.

# 1 849
yahoo и спирта не се препоръчва, защото прецаква филтъра. Аз затова стигнах до извода да се редуват няколко маски и да се оставят за няколко дни да се ветреят навън, докато вируса си загине.

Преди няколко дни лекарка коментираше по ТВ, че нашенка я приели в токсикологията, заради дезинфекциране на маска. Натровила се се жената от дезинфектантите, с които се е надишала ...
Така, че карайте по-кротко и умно с дезинфекцията. От  криво разбрана "чистота" може да се умре, въпреки, че една девойка в темата беше писала друго.

ПС Дариела, из нета попаднах на същите такива,които си купила за 12 лв., но бяха за 5 лв! Както и да го смятаме, 2 пъти и кусур разлика...

Някой наскоро питаше за предпазен щит. Сега видях по ТВ много готина идея за такъв - ацетатен PVC лист ( например такъв - https://hobbysvqt.com/product/16723/atsetaten-list-a4.html), продава се на много места,  изрязан с необходимата форма и пробит, а в дупките пъхнати ластици за главата.
Става като този от снимката, само замествате лентата за глава с ластик, който при челото минава отвътре на щита, а през дупките излиза от външната страна на ацетатния лист. Вместо дупки, може да го закрепите с телбод.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 18:40 от Diorela

# 1 850
  • в страната на чудесата
Има такива шлемове на пазара с цени от 5 до 9 лв

# 1 851
  • софия
На нас ни раздадоха такива шлемове в офиса, но аз още не го нося - идва ми вече много и шлем да сложа. Поне засега.
Момичета, благодаря ви много за мненията за маската.

Диорела, питах ги щом препоръчват миене с вода и сапун могат ли да ми представят някакъв документ към маската, където го пише или да ми кажат откъде са стигнали до този извод. Не получих отговор.
Щом казвате,че не е хубаво да се мие с вода и сапун и че не е хубаво да я минавам с дезинфектант се чудя ако просто я оставям ден-два на въздух не е ли опасно пак да остане вирус в нея? Чудя се какво да я правя,как да я ползвам. На работа виждам доста клиенти с такива маски, така че предполагам и те ги ползват многократно,надали всеки ден нова. Не че това е гаранция, че така трябва де.

# 1 852
Неудобни са тези самоделки, носиш го 10 мин и започва ти убива или ти пада и ти пречи да дишаш. Моя фабричен който си купих го преправих иначе не ставаше за дълга употреба.

# 1 853
Аз със сигурност мога да ти направя самоделка, която ще ти е по-удобна от купените, но все пак много съм се занимавала с различни крафтърски хобита и имам доста опит да правя разни ръчни неща.  Тук гледам да пускам идеи, които да са лесни за изпълнение за хора, които по-трудно се справят с ръчната изработка. А тези шлемове по принцип не са най-удобното нещо, ако трябва да го носиш дълго време, защото трябва да има захващане през челото и ще се наложи да се сменя мястото на челото, за да почива кожата.  Наистина съчувствам на екипите в отделенията за КВ, това е кошмар да работиш дълги часове в тази екипировка, че и инжекции, системи да слагат. Ужас.
Leika_moja, видях разни шлемове в мрежата. Този от снимката беше около 8-9 лв. А 1 ацетатен лист може да се купи за стотинки, до 1-2 лева, в зависимост от размера и дебелината. И човек може да си направи няколко шлема, да има за смяна. Зависи дали му се налага да ползва такива и колко дълго.  Направата е елементарна, а цените на шлемовете са много високи за такова изделие, като сложиш и за доставката....

Дариела, КВ не живее безкрайно върху повърхности и затова залагам за по-сигурно на най-дългия срок от няколко дни, за пластмаса, защото маските са полипропилен.
Добре си ги притиснала тези, но това надали ще ги откаже да дават подобни съвети.

# 1 854
Една жена в тубата показва хитри идеи за изработка на шлем, като едната беше с папка-джоб (така ли се казваше на тези пликчета А4, в които се слагат документи) и обикновена диадема за коса, която е 1лв.
Също от бутилки от безалкохолно, бях слагала видео в тази тема по-напред.
Разбира се, може да не изглежда толкова добре и естетично като шлемовете за 10 лв в мрежата, но комфорта и защитата ще са същите.

# 1 855
Аз се зачудих кое е по- защищаващо. Маска ( обикновена за лично предпазване) или шлем?
При нас в магазините вече сме длъжни да ходим с маски.

Гледам, касиерките в единия супер са вече всички  маски. А в другия, с шлемове.

# 1 856
  • SF
При шлема "летящите" частички и микрокапчици, съдържащи вируси, имат достъп до носа и устата.
Според мен шлемовете трябва да се носят от медици, които правят манипулации, за да предпазват лекарите от директно напръскване с нещо - ако пръскат със спрей и той "отскача", ако плисне кръв от рана, гной. Точно както носега и предпазните очила. Те се носят и от заварчици, за да не им пръсне нещо в окото.
Маската си е друг тип предпазно средство - да не попадат директно в носа и устата летящите частички, както и да не издишаме такива в лицето на другия.

# 1 857
Как да си носим маската правилно:
https://www.youtube.com/watch?v=6MbGz1F3EQk

# 1 858
  • София
Попрочетох доста назад, но не успях да се ориентирам за повече инфо за шлемовете. Мисля да си поръчам шлем. Обсъждано ли е за тях повече освен на тази страница?. Благодаря ако някой ми съдейства  с опит или мнение.
За сега излизам с маска. Ръкавици вече не слагам защото лицето си не пипам преди да се измия. Излизам рядко.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 03:15 от Мигла

# 1 859
  • In the land of Never Never
Шлемовете предоставят допълнителна защита, от попадане на вируси върху лицето и очите, но не спират вдишването им, и трябва винаги да се носят с маска.

Общи условия

Активация на акаунт