COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 340
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 315
  • в страната на чудесата
От миналата седмица няма в складовете. Тази седмица и хми е отказ. Може би има държавна поръчка - за обществени места и училища...

# 316
Инфо от фейсбук :
Аптеки SUBRA
9 март в 14:08 ч. ·
‼️За ваше удобство и с грижа за задравето ви, припомняме, че в следните аптеки SUBRA се приготвят екстемпорални форми, като това включва и дезинфектанти за ръце.

Eто кои са те:
📍 СОФИЯ:
Аптеки SUBRA Банишора
ул. Радовиш 33
0889210088
Понеделник - Петък
8:00 -20:00

📍 ПЛОВДИВ:
Аптека SUBRA Райко Даскалов
ул. Райко Даскалов 19-21
0887999030
Понеделник - Събота
09:00 - 20:00
Неделя
10:00 - 19:00

📍 РУСЕ:
Аптека SUBRA - Русе Център
ул. Александровска 89
0888414037
Понеделник - Петък
08:30 - 20:30
Събота - Неделя
09:30 - 19:30

#SUBRA - Светът на здравето!
#аптекиSUBRA #СветътНаЗдравето

# 317
Скрит текст:
От няколко години имам сериозни белодробни проблеми, вкл. и астма,  имах дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен, карах няколко пневмонии.
Ще ви споделя няколко рецепти, които ползвам през това време, някои от тях са ми препоръчани от пулмолог.

Инхалации:
 1 литър вода се кипват, добавят се по 1 с.л. сода за хляб, сол и лайка. Диша се, със завита с кърпа глава, за да не се разсейва парата. Аз прибавях и по няколко капки йод - до 10, ясно ви е защо.

Правя си моя смес за облекчаване на дишането, особено при пристъпи - 40 капки масло от мента и по 10 капки ЕМ от бор, евкалипт, лавандула, розмарин. Етеричните масла смесвам с базово - рициново в съотношение 1:1 ,за да не изветрява бързо и слагам в малко ролонче, което ми стои в джоба.  При пристъп, си намазвам малко на ръцете и вдишвам. Облекчава дишането, разширява бронхите, има дезинфекциращ ефект - тоя ефект колко е , не зная, но облекчава дишането.
Ментата има и противоалергичен ефект, розмаринът разширява бронхите при спазъм, а евкалипта, бора и лавандулата - дезинфекциращ.

И спрей за нос, с който се предпазвам от грипен вирус, също отпушва носа. Воден извлек от чесън  като спрей за нос- 2, 3 малки скилидки български чесън, ако е китайски, не повече от 1/2 скилидка, че е много лют, счуквам с малко сол и заливам с хладка вода - 50, 100 мл. , зависи от лютевината на чесъна. Престоява минимум 1 час, може и повече. Прецеждам добре през няколко пласта марля и наливан в шишенце с накрайник спрей  за нос -такова  https://www.burkani.bg/Butilki/plastmasovi-butilki/plactmacova-b … -crei-za-noc.html
И когато съм навън между хора, пръскам в носа от време на време. Особено, ако трябва да вляза в болници и поликлиники по време на грип,  пръскам преди влизане и на излизане, а ако се наложи да чакам, на половин час също пръскам в носа.  Пръскам понякога и към гърлото. Нося и хирургическа маска.
Счита се, че чесънът променя по някакъв начин клетките на лигавицата,  и вирусите на грипа не ги разпознават като гостоприемник. Затова предпазва.  До сега тази рецепта ме опази, въпреки, че съм поддатлива на инфекции.

Иска ми се да вярвам, че чесънът би действал по същия начин и спрямо КВ.

И още една рецепта. Когато медът се усвоява чрез слюнката, чисти белите дробове. Затова се препоръчва  често смучене на малки количества пчелен мед, колкото грахово зърно, колкото може по-дълго да се задържи в устата. Освен това сладкото облекчава кашлицата.

Това са много полезни съвети. Аз прочетох, че за да предотвратим достъпът на КВ до устната кухина, трябва да поддържаме влажна устата и да пием повече течности и често. Искам да попитам дали смученето на лукчета например ще има някакъв подобен ефект, както медът? ММ непрекъснато смуче (лукчета ) , а аз не мога да ги понасям, но ако действа, ще е супер!

# 318
  • София
Как се прави разтвор от 3% кислородна вода до 0.5%-тна? Аз го смятам като 1 част кислородна вода към 2.5 части вода. За дезинфекция на повърхности смятам да го използвам. (смятам така: 1 част к.в. 3% + 1 част вода = 1.5% + втора част вода = 0.75% + половин част вода = 0.5%)

Трябва да кажете какъв е обемът, но ако приемем, че е 100 мл 3%, за да стане 0,5% трябва да добавите 500 мл вода. Тоест крайният обем трябва да е 6 пъти по-голям. Смята се начална концентрация по начален обем = крайна концентрация по краен обем Х. След което се ползва просто тройно правило, за да се намери обемът.

# 319
Скрит текст:
От няколко години имам сериозни белодробни проблеми, вкл. и астма,  имах дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен, карах няколко пневмонии.
Ще ви споделя няколко рецепти, които ползвам през това време, някои от тях са ми препоръчани от пулмолог.

Инхалации:
 1 литър вода се кипват, добавят се по 1 с.л. сода за хляб, сол и лайка. Диша се, със завита с кърпа глава, за да не се разсейва парата. Аз прибавях и по няколко капки йод - до 10, ясно ви е защо.

Правя си моя смес за облекчаване на дишането, особено при пристъпи - 40 капки масло от мента и по 10 капки ЕМ от бор, евкалипт, лавандула, розмарин. Етеричните масла смесвам с базово - рициново в съотношение 1:1 ,за да не изветрява бързо и слагам в малко ролонче, което ми стои в джоба.  При пристъп, си намазвам малко на ръцете и вдишвам. Облекчава дишането, разширява бронхите, има дезинфекциращ ефект - тоя ефект колко е , не зная, но облекчава дишането.
Ментата има и противоалергичен ефект, розмаринът разширява бронхите при спазъм, а евкалипта, бора и лавандулата - дезинфекциращ.

И спрей за нос, с който се предпазвам от грипен вирус, също отпушва носа. Воден извлек от чесън  като спрей за нос- 2, 3 малки скилидки български чесън, ако е китайски, не повече от 1/2 скилидка, че е много лют, счуквам с малко сол и заливам с хладка вода - 50, 100 мл. , зависи от лютевината на чесъна. Престоява минимум 1 час, може и повече. Прецеждам добре през няколко пласта марля и наливан в шишенце с накрайник спрей  за нос -такова  https://www.burkani.bg/Butilki/plastmasovi-butilki/plactmacova-b … -crei-za-noc.html
И когато съм навън между хора, пръскам в носа от време на време. Особено, ако трябва да вляза в болници и поликлиники по време на грип,  пръскам преди влизане и на излизане, а ако се наложи да чакам, на половин час също пръскам в носа.  Пръскам понякога и към гърлото. Нося и хирургическа маска.
Счита се, че чесънът променя по някакъв начин клетките на лигавицата,  и вирусите на грипа не ги разпознават като гостоприемник. Затова предпазва.  До сега тази рецепта ме опази, въпреки, че съм поддатлива на инфекции.

Иска ми се да вярвам, че чесънът би действал по същия начин и спрямо КВ.

И още една рецепта. Когато медът се усвоява чрез слюнката, чисти белите дробове. Затова се препоръчва  често смучене на малки количества пчелен мед, колкото грахово зърно, колкото може по-дълго да се задържи в устата. Освен това сладкото облекчава кашлицата.

Това са много полезни съвети. Аз прочетох, че за да предотвратим достъпът на КВ до устната кухина, трябва да поддържаме влажна устата и да пием повече течности и често. Искам да попитам дали смученето на лукчета например ще има някакъв подобен ефект, както медът? ММ непрекъснато смуче (лукчета ) , а аз не мога да ги понасям, но ако действа, ще е супер!

тъй като вирусът прониква през лигавиците, а устната кухина е покрита с лигавица,идеята е ,че чрез честото  пиене на вода,овлажняването на устата  и неоставянето на лигавицата да пресъхва,вирусът ще се отмие/няма да проникне през лигавиците в самата клетка/ и попаднала в стомаха  ще бъде унищожен от солната киселина в стомаха.
Механизма на навлизане на вируса в клетката е такава-попаднала в организма вътре,тя застава на повърхността на здравата клетка,инжектира своята ДНК или РНК вътре в клетката на човека и "принуждава"клетката гостоприемник да синтезира вирусни частици със ресурсите на клетката гостоприемник.След което тези частици напускат клетката сглобяват се новите вируси ициркулират в кръвата и нападат и други клетки в организма.
Незнам дали трябва да се навлиза в тази материя.
Но препоръчва се пиенето на вода начесто като съвет.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 15:52 от (Sana)

# 320
Сутринта по ТВ една лекарка обясняваше, че се счита, че КВ издържа до 6 часа във външна среда. Но когато й задаваха въпроси какво да правим и стигна до външните дрехи, тя каза, че по дрехите издържал до 12 часа.
В руския документален филм казаха на пластмаса и дърво - до 48 часа, хартия и дрехи - до 12 часа, метал - до 24 часа.
Това е много разминаваща се информация. Някой попадал ли е, има ли изследвания вече, колко издържа този КВ във външна среда? Би трябвало да са правили, защото това е много важно.

Ако издържа на дрехи до 12 часа, в повечето случаи не е добра идея да носим ежедневно една и съща дреха. Но много хора нямат няколко палта или якета за смяна. Не всеки има тераса, където да ги изнесе. Някой написа за дезинфектанти на дрехи. Какви са ? Може ли да дадете примери за спрейове за дезинфекция на дрехи?

Също и как да дезинфекцираме банкнотите? Те са голям разпространител на зарази.

ПС
valya_bl, лукчетата нямат действието на пчелния мед.

Meredith_Grey, пак ме хвърли в тъч линията със сметките. Simple Smile
Моля те подкрепяй и с конкретни примери обясненията.
Цитат
Смята се начална концентрация по начален обем = крайна концентрация по краен обем Х. След което се ползва просто тройно правило, за да се намери обемът.

# 321
  • София
Извинявам се, хич не ме бива в обясненията, добре че не станах преподавател.
Конкретен пример за 100 ml 3% течност, която искаме да разредим до 0,5%.
100.3=0,5.Х
х = 300/0,5
х= 600
Тоест 600 ml трябва да е крайният обем. Ние имаме 100, значи добавяме 500 и воала Simple Smile С обемни части много ще се озоря да го обясня, но мога да опитам след работа.

# 322
Diorela аз някъде чух че живеел на повърхности 30 мин,мъжа ми е чул за 24 часа,въобще информацията е противоречива.
Ще споделя аз днес какво направих вкъщи - сложих до входната врата в коридора хавлия напоена с /в случая направих разтвор с доместос защото това имам ,но може и с белина или нещо на хлорна основа,спирта бързо извтрява/ и когато се влиза първо да се стъпе там с обувките.
Това е аналогично на дезинфекцията която се прави на границата когато колите навлизат в държавата преминават през локва дезинфектант и така ги пропускат.

Ясно е че не можем да правим всичко и не може ежедневието да се върти само около дезинфекция
.
Въпросът е да правим колкото можем.

Ще е добре за всички нас.

# 323
  • Бургас
Дезинфектант под формата на спрей и аз търся, но наличните са под формата на перилен препарат. Слага се в отделението за омекотител.
Примерен дезинфектант

# 324
Извинявам се, хич не ме бива в обясненията, добре че не станах преподавател.
Конкретен пример за 100 ml 3% течност, която искаме да разредим до 0,5%.
100.3=0,5.Х
х = 300/0,5
х= 600
Тоест 600 ml трябва да е крайният обем. Ние имаме 100, значи добавяме 500 и воала Simple Smile С обемни части много ще се озоря да го обясня, но мога да опитам след работа.
Отначало и аз мислех така, но после взех да разсъждавам, че ако към 100 мл 3%-ова к.вода добавим 100 мл чиста вода, няма ли концентрацията да стане 1.5%? И с всеки 100 мл да намалява наполовина? Всъщност със следващите 100 мл вече няма да е наполовина, трябва 200 да се добавят за да се разреди наполовина. Почвам да смятам отново....
П.п. да, точно така излиза, 500 мл вода на 100 мл к.вода. Благодаря, Мередит!

# 325
Скрит текст:
Дезинфектант под формата на спрей и аз търся, но наличните са под формата на перилен препарат. Слага се в отделението за омекотител.
Примерен дезинфектант

На дизенфектант за дрехи и аз не съм попадала, такъв, който на момента да се пръска, а този трябва да се изплаква и не става да се сложи в една шишенце с пулверизатор струва ми се.

# 326
Да споделя на мен какво ми хрумна по идея от една институция на входа  вкъщи оставих пръскалото за цветя от спирт и вода е разтвора, всеки като влиза пръска ръцете си. Но ме заинтригувахте с лампите нищо не разбрах ще търся да чета нещо по въпроса и евентуално да купя

# 327
В мойта работа всичко се разкарва с една пръскалка спирт, освен дезинфекцията, която разпоредиха, такова лъскане бюрата  и техниката никога не са виждали.

# 328
  • София
....................
Ще споделя аз днес какво направих вкъщи - сложих до входната врата в коридора хавлия напоена с /в случая направих разтвор с доместос защото това имам ,но може и с белина или нещо на хлорна основа,спирта бързо извтрява/ и когато се влиза първо да се стъпе там с обувките.
......
Вече го написах, че обезцветих външната си изтривалка, което изобщо не ми е проблем точно тази изтривалка. Направо я поливам с Доместос, леко изплаквам и я поставям. Също и отвътре в антрето имам една кърпа, направих я на изтривалка, по същия начин , там се оставят обувките и после в банята с четка и белина ги измивам подметките.  В момента чистотата на домовете ни е от първо значение, правя каквото мога, или се старая да го правя. За мен няма нищо по-добро в момента от белината, старо изпитано средство, да, мирише, но това изобщо в момента не трябва да ни интересува, по добре да ми мирише, отколкото...
Също, всички продукти които се купуват първо ми измивам с препарат и след това ги прибирам в хладилника, разбира се , че тези като захар, брашно няма как да ги измия, само ги избърсвам с навлажнена кърпа с ъс спирт.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 16:51 от marchеva14

# 329
абсурд вкъщи да държа пърцали с белина ще повърна от тази миризма и детето има алергичен ринит и съвсем не мога да рискувам. Мием ръце отварям асансьори и врати с кърпичка и мием ръце постоянно.
Чудя се връхните дрехите могат ли да се дезинфекцират с парочистачка или с ютия в зависимост от материята. А с косата какво правим не мога да я мия при всяко излизане?

Общи условия

Активация на акаунт