COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 267
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 360
А Детол-а доказано ли е, че е ефективен срещу коронавируса? Може ли да го убие? Имаше информация, че само дезинфектанти на спиртна основа са ефективни.

# 361
  • Mediterraneo
А Детол-а доказано ли е, че е ефективен срещу коронавируса? Може ли да го убие? Имаше информация, че само дезинфектанти на спиртна основа са ефективни.

Колкото са доказано ефективни всички останали гелчета и антибактериални течности.
Детол и подобните му съдържат спирт. Защо да не са ефективни. Точно на спиртна основа са си.

# 362
  • София
Няма нищо доказано. Сега всичко е "една жена каза..."

# 363
аз имам един тъп въпрос. ако си напоиш маската със спирт и си я сложиш по идея като дишаш не би трябвало да влезе вирус, но какво става с дихателните пътища - ще се увредят ли и може ли така да се напиеш. Друг тъп въпрос ракията не става ли за дезинфекция?

# 364
Спирта ще се изпари за секунди от маската.

# 365
аз имам един тъп въпрос. ако си напоиш маската със спирт и си я сложиш по идея като дишаш не би трябвало да влезе вирус, но какво става с дихателните пътища - ще се увредят ли и може ли така да се напиеш. Друг тъп въпрос ракията не става ли за дезинфекция?
Предполагам, може  да получиш главозамайване, нещо като мини алкохолно опиянение.

# 366
Моето решение ...
Скрит текст:

От памук, ще се перат и гладят на висока температура. Отдолу ще слагам еднократни филтри от нетъкан текстил 50г/кв.м. За цялото семейство 6 човека по няколко маски за всеки трябва да направя. За дръжки на врати и мебели ще ползвам кърпи пак нетъкан текстил напоени с ИПА 70/30, малко скъпичко излиза, но сигурно. Подобни на тези https://etama.lt/products/material-consumables-en/cleaning-mater … pes/ipa-di-wipes/ .
 Лесно е да си направим и сами такива, гледала съм клипчета. В една голяма пластмасова кофичка може да сложите много кърпи, голяма дупка на капака, сипвате спирта, затваряте и при нужда оттам да си теглите по една кърпа и затваряте бързо.
Ръкавици нитрилни XL взех от Сканклийн, и чак след като ги доставиха видях доста по-евтини в брошурата на Лидл Flushed  Ама пък нямат големи размери, а само М и L.

# 367
стана хит, може би сте го гледали вече. Simple Smile
Пускам го за разведряване и кураж! Hug.
https://twitter.com/benphillips76/status/1237691678720512002?s=21

# 368
Фри, добре изглежда. И моята пробна маска се получи почти същата. За тези които няма да носят очила (а би трябвало) за да притискат и уплътняват около носа е добре са се вгради в горния шев парче меден/алуминиев тел за да поддържа извивката над носа и да не влиза въздух оттам. Също ако може да намерите клапа за издишване от която и да е вече използвана еднократна маска, да я измиете/дезинфекцирате и да я инсталирате в изрязан отвор в плата. Ще помогне много да издържате с тази маска повече време без да става всичко мокро вътре от издишвания въздух.

# 369
Някои мерки не мога да ги разбера. Примерно дръжки на мебели или редовно пране на чаршафите, както беше писала една журналистка днес. Та кой външен човек ще ми спи в чаршафите? Не че не ги пера, ама странно ми стана. За дръжките на мебелите също. При мен дезинфекцията е на входната врата. Като в лабораториите впрочем. Махна ли всичко от външния свят от мен още след влизането, за домашната си среда защо да се притеснявам?

Да обърна внимание и на нещо, което съм чувала от руска блогърка в Китай, а и се сетих като четох в другата тема как народът плюнчел торбички в магазините и опипвали с голи ръце стоките. Блогърката препоръчва опаковките на всички покупки да се дезинфекцират, плодовете и зеленчуците да се мият с топла вода и сапун, а листните зеленчуци, които трядно се измиват, като цяло да се избягват.

# 370
Да, мислех че само аз малко съм психясал като исках всичко което купуваме от магазина да го измиваме и/или дезинфекцираме преди да го наредим по рафтове и в хладилника. За по-трайните запаси, които по трудно биха се почистили се отделят в избата да престоят под карантина поне няколко дена. Пазарува се предимно през седмицата когато има най-малко хора, рано сутрин като заредат щандовете с нова стока от склада и преди още да са минали всички клиенти през нея. Чак малко прекалено започнаха да ми се виждат всички тези мерки, но поне да се направят нещата, които не костват свръх усилие.

# 371
Някои мерки не мога да ги разбера. Примерно дръжки на мебели или редовно пране на чаршафите, както беше писала една журналистка днес. Та кой външен човек ще ми спи в чаршафите? Не че не ги пера, ама странно ми стана. За дръжките на мебелите също. При мен дезинфекцията е на входната врата. Като в лабораториите впрочем. Махна ли всичко от външния свят от мен още след влизането, за домашната си среда защо да се притеснявам?

Да обърна внимание и на нещо, което съм чувала от руска блогърка в Китай, а и се сетих като четох в другата тема как народът плюнчел торбички в магазините и опипвали с голи ръце стоките. Блогърката препоръчва опаковките на всички покупки да се дезинфекцират, плодовете и зеленчуците да се мият с топла вода и сапун, а листните зеленчуци, които трядно се измиват, като цяло да се избягват.

Аз точно за листните зеленчуци си мислех......Голямо слугуване е да ги миеш лист по лист със сапун. Ще ми липсват зелените салати, но ще го преживея.....Поне спанак може, че той се готви....

# 372
  • София
Някои мерки не мога да ги разбера. Примерно дръжки на мебели или редовно пране на чаршафите, както беше писала една журналистка днес. Та кой външен човек ще ми спи в чаршафите? ........................
................. Блогърката препоръчва опаковките на всички покупки да се дезинфекцират, плодовете и зеленчуците да се мият с топла вода и сапун, а листните зеленчуци, които трядно се измиват, като цяло да се избягват.
Всичко изброено аз го правя. Вече го споделих, че спалното бельо всеки ден го сменям и съм станала като 5 звезден хотел,  и пера на 60 градуса + хавлиените кърпи, ежедневните дрехи - веднага в пералнята, дезинфекция на телефон, дръжки на врати и т.н. и т.н...много са.  За огромно съжаление няма къде да сложа сушилня, иначе щях да купя веднага, но място нямам, и ми е трудно с изсъхването им , но се справям. Всичко се глади с гореща ютия,  това изобщо не ми е проблем , защото по принцип гладя, обичам и не се дразня. Седна ли в колата избърсвам си волана, скоростите, копчетата за прозорците, дръжките на вратите..... така е.  Четох го и така го прилагам,  може би и затова си взех отпуска 30 дни, после ще го мисля...Покупките които са пакетирани , консерви, безалкохолни,  прясното мляко , киселото и другите такива ги мия с топла вода и препарат, а останалите само ги минавам с кърпа и чист спирт. Няма начин, така е в момента, и трябва да се направи всичко възможно , да се изолира докъдето може заразата, а заразата този път е нещо необичайно, така че ще правя всичко което е по силите ми. Вярно е и това, че цял ден съм на крак и вече съм изморена, но.......... утре отново съм на домакински досадни действия, няма и да се спра. Смятам, че не съм само аз и не, не съм психясала, просто така ни се струпа на всички на главата и трябва да бъдем този път много отговорни към себе си и околните, това е моето виждане, сега другите как са и какво мислят, ами не ме интересува, важното е, че аз пред себе си мога да кажа - правя го, пък каквото стане.

# 373
Всички ще психясваме все повече и повече.

Нямам маска с такава кройка, а ми се иска да я докарам такава , повдигната при носа. Без кройка ще е голямо експериментиране - проба, грешка...
Домашните от памучен плат, могат да се дезинфекцират и с гореща ютия. И ако се направят да има по няколко на ден, да могат да се сменят, а ползваните да се слагат в затворен плик, ще е добре.

ПС Аз снабдявам с разни предпазни средства, търся, поръчвам където намеря, но големият проблем у нас е, как да убедя домочадието да ги ползва.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 11:46 от Diorela

# 374
Добре де, аз никъде не намирам надежден продавач за маски с клапан. Тук имаше и една обява от olx, няколко поста по-назад, но и тоя продавач се оказа някъв незнаен, не желаеше да даде опция Преглед, при все че такава опция е безплатна и за двете страни и аз реших, че явно не му е чиста работата и се отказах. Не желая да се сдобия с боклуци, както вече се случи с разни хора. Та се чудя, някой купувал ли е от някъде и да е получил маските, за да е сигурно, че поне не е някаква измама. Дайте линк някакъв, моля ви.

Общи условия

Активация на акаунт