COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 184 912
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 975
Етиловия спирт си е все етилов спирт. В този за горене се добавят разни вещества за да го направят негоден за пиене. Нищо му няма от това че му е изтекъл срокът на годност. Ако на спирта му изтичаше срока на годност нямаше да има 30 годишно уиски.

# 976
А не прочете ли, че е за горене?!
Ще ти скапе кожата на ръцете, какво ли остава за мебелите.
Медицинският и за горене не е един и същ! ?
Не изпадайте в крайна лудост. Навсякъде около нас има бактерии. Живеем принципно в бактериална среда. Няма как да се спасим от тях.
Едно нармално почистване и подържане на хигиената е досатъчно. Честото Миене на ръце със сапун е достатъчна хигиена. Нямате нужда от поливане на ръцете с дезинфектанти.

Далеч съм от крайна лудост.
Благодаря за отговора.

# 977
  • София
Плодовете, зеленчуците, месото мия със сапун и вода, месото само с добре течаща вода. Опакованите продукти не мия. Чудно ми е как се мие пакет брашно. Тези пакетирани храни се пипат основно о от персонала в магазина, къде 100 човека ще опипват пакет боб
Мисля, че добото миене на ръце и не пипане на очите са собра препразна мярка
Захарта, брашното ги напръсквам обилно  със спирт, оставям ги да засъхнат и ги прибирам,  няма как да ги измия.., но всичко друго задължително  под вода и сапун минава

# 978
Нищо му няма на спирта, не се разваля, по-скоро се изпарява.
Успях да купя гелчета от Била.

# 979
Захарта, брашното ги напръсквам обилно  със спирт, оставям ги да засъхнат и ги прибирам,  няма как да ги измия.., но всичко друго задължително  под вода и сапун минава
Брашното сурово ли го ядете?
Вместо да си хабиш спирта, остави го на терасата за 2-3 дни и си прави питката Simple Smile
Дезинфекция е едно, ама безсмислено хабене на спирт индезинфектанти е по-скоро ОКР.
Никъде от Китай или по света не съм чела доказателства или съмнения за заразяване с хранителни продукти. Със сигурност щеше да го има отбелязано и да се въртят предупреждения, доказани или не...
С тази безкрайна дезинфекция се правите резистентни за много други "обикнивени" бацили.

# 980
  • Mediterraneo
Относно прането. Вчера свалих основните съвети на МЗ на Испания, когато си заразен или има заразен с Ковид в къщата. В частта за прането е казано, че не е необходимо отделно пране на спално бельо и дрехи на заразения, достатъчно е пране на 60 градуса.

# 981
Казват, че сапуните/перилните препарати нарушават обвивката на вируса, така че и обикновено пране вероятно е достатъчно.

# 982
  • София
...............
Брашното сурово ли го ядете?
Вместо да си хабиш спирта, остави го на терасата за 2-3 дни и си прави питката Simple Smile
Дезинфекция е едно, ама безсмислено хабене на спирт индезинфектанти е по-скоро ОКР.
Никъде от Китай или по света не съм чела доказателства или съмнения за заразяване с хранителни продукти. Със сигурност щеше да го има отбелязано и да се въртят предупреждения, доказани или не...
С тази безкрайна дезинфекция се правите резистентни за много други "обикнивени" бацили.
Не, разбира се, но опаковката би трябвало да се дезинфекцира по някой начин, не за друго, а за да не я пипам, доколкото ми е възможно,  а спирт имам достатъчно. Относно прането би трябвало да е на 60 градуса, но аз винаги пера само на толкова, така че  това не ми е проблем. Да, възможно най-много се пазим, чисти се ежедневно с белина, препарати, прах избърсвам  със спирт ...измивам и стълбищната площадка с белина,  въпреки, че имам съседи, по два апартамента сме на етаж, но определено се съмнявам, че ще го правят всеки ден,  и за да съм сигурна , че е направено, затова аз ще го правя, обтривам стените и вратата, също и копчетата на  асансьора също със силен разтвор от белина и вода..е, да мирише малко неприятно, но така ще е  за момента, излизам с маска и ръкавици до магазина, ако се качвам в колата изтривам дръжките, копчетата на прозорците, волана с антибактериална течност,....  и това ще мине някой ден и всичко ще влезе отново в граница, но за момента е така. Правя , това е само според мен, всичко възможно да се предпазим....не искам да получавам жестоки драми в семейството си, поне малко от малко да направя възможното да се избегне драмата, а както чета, тя е жестока. Да, изключително съм изморена, почти за готвене не ми остава време, ако приготвя нещо то да е за три дни едно и също..което не ми се е случвало до момента, но ..какво да ти кажа, сложно ми е, но така ще бъде в следващите според мен два месеца, да не кажа три, а за тези два месеца надали ще станем резистентни към останалите бацили. Това е моето мнение и никой не ангажирам с него, нали...

# 983
Марчева... Сори, ама.. И аз не ангажирам никой с моето мнение, но точно от такова вторачване в чистене и дезинфекция ще те тресне вирусът от място, където няма да се усетиш...
Готвенето е много важно в момента, както не може да се излиза, няма вит. Д, чист въздух, движение - от кофти ядене на 2 на 3 по-вероятно е да се разболееш, отколкото ако не си напръскаш брашното със спирт. На децата си също е необходимо малко повече внимание да обърнеш, не им трябва маниачка на тема чистота, а майка в момвнта, че и учителка.. Мъж нямаш ли?
Хора, не се заробвайте сами така. Важна е хигиената, но крайностите са убийствени. Буквално.

# 984
Не излизайте всеки ден, така ще се спестите търкането и чистенето и ще има време за готвене. Ако се налага да работите е друго, ама кому е нужно да се мие асансьора по 2 пъти като след 5 мин. не е ясно кой и какво. Ползвайте стълбите, носете маска и ръкавици. Защо си бършете колата всеки ден, кой ще я изцапа като само Вие я ползвате. Сваляте маската пред нея и ръкавиците, ползвате дезенфектант и спирт и това е. Дръжте бутилка вода в чантата и пийте често от нея.

# 985
За мен лично градският транспорт и магазините са с най-голяма опасност. Ако човек има кола, по-добре с нея. Магазините няма как да ги избегнем, но, ако може, да се разреди пазаруването. Аз купих за 10-ина дни да не ходим поне. Най-много за хляб в кварталното магазинче.

# 986
а с какво мога да дезинфекцирам дървен под? стълбището ми е дървено,сложила съм ваничка за дезинфекция на подметките на обувките,но как да почиствам дървения под?

При нас има Санитол за под, не е на спиртна основа, но пише че убива 99% бактериите без да е алергенен.
Също съм виждала Саво. Незнам дали двата продукта се продават в България, тук са напълно изчерпани, за съжаление.
аз живея в Германия,видях,че и тук има Санитол,ще поръчам,дано само не се прецака дървото. Иначе вчера поръчах 2 туби от по 5 л.Доместос,с който мисля да минавам и после с чиста вода.

Няма, изпробвано. Аз днес с чист спрех санитол измих и кожените дивани. Нито лепнат, нито се съсипаха. Светнаха направо.
Може да се разрежда, само погледни дали не си взела концентрат или си е спрей разреден.

# 987
  • София
Заредена съм с достатъчно продукти, времето ми липсва. Марчев, как да нямам, висок, снажен и красив,  той е малко......... от по -възрастните  хора, ние имаме голяма разлика, къде е онази циганка, дето Фавали за красотица...?? той основно пазарува, но нямам доверие на никой в семейството ми, че ще го извърши с такава прецизност как аз...освен това ние имаме и малко бебе в семейството, не ми казвайте , че бебетата не боледуват, изобщо те искам такъв коментар да прочета, няма да казвам защо, за да не всявам паника допълнително. Сега сядам да изпия едно кафе , малко почивка и продължавам да простирам. Не се оплаквам, просто си продължавам работата, така както аз смятам, че трябва да се върши. Всеки има право на избор, едни излизат на  разходка, нищо че се каза - не излизайте, защото това е вирус, който полепва навсякъде, вкл. и по треви, храсти, поляни, други почистват, колкото да се каже , че е минато с парцал, трети като мен изфирязват...няма ги онези хубави емотки, за да сложа един луднал, но съм усмихната, да си знаете.

# 988
Скрит текст:
От няколко години имам сериозни белодробни проблеми, вкл. и астма,  имах дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен, карах няколко пневмонии.
Ще ви споделя няколко рецепти, които ползвам през това време, някои от тях са ми препоръчани от пулмолог.

Инхалации:
 1 литър вода се кипват, добавят се по 1 с.л. сода за хляб, сол и лайка. Диша се, със завита с кърпа глава, за да не се разсейва парата. Аз прибавях и по няколко капки йод - до 10, ясно ви е защо.

Правя си моя смес за облекчаване на дишането, особено при пристъпи - 40 капки масло от мента и по 10 капки ЕМ от бор, евкалипт, лавандула, розмарин. Етеричните масла смесвам с базово - рициново в съотношение 1:1 ,за да не изветрява бързо и слагам в малко ролонче, което ми стои в джоба.  При пристъп, си намазвам малко на ръцете и вдишвам. Облекчава дишането, разширява бронхите, има дезинфекциращ ефект - тоя ефект колко е , не зная, но облекчава дишането.
Ментата има и противоалергичен ефект, розмаринът разширява бронхите при спазъм, а евкалипта, бора и лавандулата - дезинфекциращ.

И спрей за нос, с който се предпазвам от грипен вирус, също отпушва носа. Воден извлек от чесън  като спрей за нос- 2, 3 малки скилидки български чесън, ако е китайски, не повече от 1/2 скилидка, че е много лют, счуквам с малко сол и заливам с хладка вода - 50, 100 мл. , зависи от лютевината на чесъна. Престоява минимум 1 час, може и повече. Прецеждам добре през няколко пласта марля и наливан в шишенце с накрайник спрей  за нос -такова  https://www.burkani.bg/Butilki/plastmasovi-butilki/plactmacova-b … -crei-za-noc.html
И когато съм навън между хора, пръскам в носа от време на време. Особено, ако трябва да вляза в болници и поликлиники по време на грип,  пръскам преди влизане и на излизане, а ако се наложи да чакам, на половин час също пръскам в носа.  Пръскам понякога и към гърлото. Нося и хирургическа маска.
Счита се, че чесънът променя по някакъв начин клетките на лигавицата,  и вирусите на грипа не ги разпознават като гостоприемник. Затова предпазва.  До сега тази рецепта ме опази, въпреки, че съм поддатлива на инфекции.

Иска ми се да вярвам, че чесънът би действал по същия начин и спрямо КВ.

И още една рецепта. Когато медът се усвоява чрез слюнката, чисти белите дробове. Затова се препоръчва  често смучене на малки количества пчелен мед, колкото грахово зърно, колкото може по-дълго да се задържи в устата. Освен това сладкото облекчава кашлицата.

Днес по ТВ, заболяла българка,  е споделила, че лук с мед много й е помогнал. Зная тази рецепта, помага при кашлица и се прави така:
1 голяма глава лук се нарязва на тънки филийки, слага се в голяма чаша ( напр. 200 мл. за чай) и се залива с 2 супени лъжици мед. От време на време се разбърква. Когато медът източи сока от лука и той се свива, а в чашата стане течност, е готов. Това е дневната доза. Приема се по 1 супена лъжица, докато свърши. Задържа се в устата колкото е възможно.

ПС Слагам в скрит текст и стария ми пост с разни домашни методи, за припомняне.

-------------------------------------------------------------
ППС Марчева, добре, че не си ми съседка. С тази белина щях да те изселя направо.
Нямаш представа каква бела на дробовете можеш да си докараш, ако се надишаш добре с изпаренията. Говоря от личен опит, трепах плесен в банята и се натрових. Голям зор видях няколко месеца и отключих астма. Пулмологът каза, добре, че било белина, а не Саво, че е още по-опасно. Сега не мога да помириша хлор.
И , моля те, придържай се към темата, споделяй за снажния мъж и пиенето на кафе в другата тема, в която всеки пише каквото му падне.

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 21:17 от Diorela

# 989
  • SF
Преди години живях в апартамент, който имаше теч от водосточната тръба, която минаваше отвън по стената. Пръсках редовно със САВО. Разболях се от бронхопневмония.
И се махнахме от там.

Но пък и сега в болници, в детски градини, училищата, в доста домове подовете и тоалетните се мият с белина. Колко белина сме издишали всички. А който ходи на басейни какво полепва по кожата и косата му и какво диша, докато плува?

Общи условия

Активация на акаунт