COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 184 711
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 410
  • на пъпа на Златията
Само един теоретичен въпрос.За това,да мием всичко със сапун ясно.Но да ли вирусът може да се отмие само с вода.
И на мен ми е интересно .
Това не го убивало , онва не го убивало. Трайно било . А самия сапун не дезинфекцира ли? А обикновената сода ми разяжда ноктие  а пък не го убива ли?
Нали в сапуна има  сода каустик ?
Нямаме ли  учени да вземат  от тооя вирус и да се опитват  с нещо да го убият??
За сега казаха само за спирта .
Или трябва да се купуват  скъпи дееезинфектанти ?
И да се побъркваме да бришем и да дишаме .
За какво им плаща народа заплати на тия учени?Пофтарят като патета  нищо не помагало.

п.с/.
Тия маски тип патета по лесно се диша през тях ли?Оставя се запас от въздух в  допълнителното пространство??

# 1 411
Ето ги маските за размер s-m съм снимала върху маска на wurth,  и да видите   филтъра, различни са при двете маски, wurth  съм ползвала  за кратко, тази не съм, така че не мога да направя сравнение за филтрите.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 12:53 от zari65

# 1 412
Това не го убивало , онва не го убивало. Трайно било . А самия сапун не дезинфекцира ли? А обикновената сода ми разяжда ноктие  а пък не го убива ли?
Нали в сапуна има  сода каустик ?
Сода каустик евентуално може да има в домашен сапун ако не е изчислена правилно рецептата или не са премерени правилно съставките. Обикновено се оставя излишък от мазнини около 5% за да не остане сода каустик.

# 1 413
Само един теоретичен въпрос.За това,да мием всичко със сапун ясно.Но да ли вирусът може да се отмие само с вода.

Не. Не става само с вода . Не ме карай да търся сега къде го четох, май беше статия за сапуните как унищожават вируса. Изрично се казва, че само с вода не може да се измие. Ако можеше, нямаше непрекъснато да повтарят да си мием ръцете поне 30 сек. със сапун и то по начин, по който се мият хирурзите. А ако нямаме сапун, с дезинфектант.
Затова казват и да се консумира само храна, преминала достатъчно топлинна обработка.

# 1 414
Сапунът разграждаше и унищожаваше обвивката на вирусляка...нещо в тоз смисъл беше.

# 1 415
Тоест пресните салатки и плодовете са рискови, така ли?

# 1 416
Да, има някакъв риск. Поставени на 70гр. за 5 мин. ще гарантира премахването на вируса или оставянето в суха среда за около седмица, но очевидно това не става за пресни салати и много от плодовете. Което може да се измие със сапун и изплакне обилно с вода би могло да бъде употребено незабавно. Което може да изчака го оставям поне 3 дена да престои под карантина. С друга химия не искам да обработвам защото ще ми се обезсмисли купуването на сертифицирани био продукти. Като цяло сме намалили употребата на зелении, а плодовете само тези които позволяват измиване със сапун и/или обелване на горен слой.

# 1 417

Плодовете ги мия с четка и сапун, а салата айсберг, която е в целофанче, я оставяме два дни в хладилника и чак тогава я правим на салата.....Пресни зелени салатки-не смея да купувам.

# 1 418
# 1 419
  • София
Относно измиването на плодове и зеленчуци съм пуснала статия, пост 1405,  много добре е обяснено какво трябва да се прави и обратното. Колко е възможно да се почистват и как да се почистват. Най-доброто за момента е сапуна, в/у сапун до момента не се изолират никакви бактерии, вируси  такива, няма такива, затова най-добрата защита си е обикновен сапун.

# 1 420
Ами то вече не знам на какво да вярвам. Аз откак се помня, лимоните и купените ябълки ги мия със четка и сапун. Имат отгоре някакъв лъскав филм, предполагам е восък и винаги го измивам. Затова по принцип ябълки предпочитам да купувам от бабите по пазара, обаче вече и на пазара ме е страх да ходя....

# 1 421
Е лимоните и ябълките с корите ли ги консумирате? Аз пък откакто се помня винаги ги беля, колкото и да ми се обяснява че в кората било полезното. Там обаче са и всички обработки от пръскането с отрови за да не червясат до покриване с консерванти за да се съхранят.

# 1 422
И аз видях статията,обаче току що се прибирам от супера и там тъкмо влизам отдясно една от магазинерките без маска зарежда касетки с домати и като кихна върху тях/сигурно не е болна,но това видях/...не купих разбира се...ама след тази гледка смятам да продължавам да мия..макар,че направо ми се отщява/отяжда след пазар Sad.Иначе мия с бебешки течен сапун-и се надявам да е по-малко отровен..

# 1 423
И аз видях статията,обаче току що се прибирам от супера и там тъкмо влизам отдясно една от магазинерките без маска зарежда касетки с домати и като кихна върху тях/сигурно не е болна,но това видях/...не купих разбира се...ама след тази гледка смятам да продължавам да мия..макар,че направо ми се отщява/отяжда след пазар Sad.Иначе мия с бебешки течен сапун-и се надявам да е по-малко отровен..

ох, ужасно. Точно затова трябва да се носят маски, колкото се може по-стриктно и дори във вътрешните складове.

Аз се замислих за бананите - те се белят, но аз не ги измивам. Спомням си, че преди 3-4г в един Лидл бяха намерили змийче. После пък пакети с кокаин. Ако ги измивам при купуване и после в хладилника, дали ще издържат няколко дни?

# 1 424
Краставиците омекват..тях през 2 дни купувам,плодовете на терасата и ги мия преди ядене.

Общи условия

Активация на акаунт