COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 645
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 470
Аз ги пера на 60 градуса на най-дългата програма, после в сушилнята. Страх ме е да ги пера на по-високи градуси за да не се повредят. Част от вирусите, които евентуално могат да попаднат по външната страна на маската биха попаднали и по дрехите, а тях не ги изварявам или гладя. Пера ги на същата програма и после в сушилнята.

# 1 471
Аз в пералня не пера и не гладя. Не е удачно да пера по 1-2 маски, защото сменям след всяко носене. Пера при много гореща вода с антибактериален сапун и суша на простир. Не гладя. Малко ми мирише зле като е изпечена(колосана) през ютията. Може и да правя всичко грешно, но се надявам да не съм в контакт с никой заразен и да не ми се налага по-сериозно дезинфекциране.

# 1 472
  • Бургас
Много се радвам да видя, че хората приемат това насериозно, четат и са отговорни.
Относно зеленчуците - магазин Зоя продават спрей за почистване на зеленчуци. Доста търсен продукт им е и не знам дали е наличен в момента. Преди това си миех зеленчуците по два начина:
-вода и оцет
-вода и сода бикарбонат
Пълня една купа с вода. Размера на купата и количеството вода зависят от зеленчука. Слагам 3 супени лъжици оцет или 2 лъжици сода (едно от двете) и оставям зеленчуците да се накиснат за 10-15 мин. След това ги изплаквам.

# 1 473
  • In the land of Never Never
Много се радвам да видя, че хората приемат това насериозно, четат и са отговорни.
Относно зеленчуците - магазин Зоя продават спрей за почистване на зеленчуци. Доста търсен продукт им е и не знам дали е наличен в момента. Преди това си миех зеленчуците по два начина:
-вода и оцет
-вода и сода бикарбонат
Пълня една купа с вода. Размера на купата и количеството вода зависят от зеленчука. Слагам 3 супени лъжици оцет или 2 лъжици сода (едно от двете) и оставям зеленчуците да се накиснат за 10-15 мин. След това ги изплаквам.
Имам го този спрей, на Attitude, ама се чудя дали убива вируса. Пише на него "worry free ingredients", което е по принцип  добре, но така мислех преди да излезе вируса. Чета съставките, ама не разбирам, дали наистина имат такова действие. Излиза една сапунена пяна, но дали е сапун наистина, или нещо друго, казва ли ти някой.
Иначе същото правя и аз, предимно вода и сода, защото не мирише. Оцета си мирише на кисело. Содата прави алкален разтвор, а микроорганизмите не обичат алкална среда. Но дали се отнася за вируса също? Щом не го пишат в СЗО, вероятно не действа на вируса.
Солената вода по принцип също убива микроорганизми, но за вируса, не знам. Зеленчуците ги кисна в солен разтвор, извлича нитратите.
А иначе салати си купувам, и ягоди, и всичко което си обичам напролет. Като дойда от магазина, опаковките ги напръсквам със спирт. Изнасям после на балкона, когато има слънце, и ги оставям за около половин-един час да съхнат. После вадя и мия каквото може със сапун, каквото не - кисна във вода със сода или солена вода. Все нещо убива.
Поръчах си УВ лампа от Амазон, мисля с нея да дезинфекцирам помещенията, покупките и всички неща, които внасям от вън.

# 1 474
Glikoza каква лампа си поръча? Аз още събирам инфо за модели и т.н. и скоро и аз мисля да купя, но още се ориентирам.
За спрея на Зоя и аз това си мислех, надали става за този вирус. За него засега само спирт и сапун го убиват категорично, всичко друго е под въпрос.

# 1 475
Не само спирт и сапун. Висока температура или под карантина за няколко дни или по възможност седмица също вършат работа, когато това е възможно. По-добре е да ограничим храните, които трудно биха могли качествено да се дезинфекцират отколкото да живеем със страх и съмнения дали не сме допуснали грешка. Все месец-два ще изкараме и с малко по-ограничено меню.

# 1 476
Гледах клип цигуларя Васко Василев как си направи маска за няколко секунди без шев.. Има го в профила му.
Обаче аз имам следния проблем с маските запотяват ми се очилата и буквално нищо не виждам, при синът ми също, а не е от маската сменихме сума ти видове.

# 1 477
Ползвам защитни очила с антизапотяващо покритие, което върши прилична работа. Отделно, ако маската няма клапан за издишване се натрупва влага отвътре, която топлия въздух при издишване я изпарява нагоре към очилата и кондензира върху тях. Добре е да ползвате маски с клапан за издишване или да събирате такива от използвани маски, да ги дезинфекцирате и да ги монтирате на маските без клапан с изрязване на отвор отстрани. Така ще извеждате топлия и влажен въздух навън и настрани и няма да има възможност за кондензиране върху очилата отпред.

Най-накрая си намерих мощна лампа 60W без да генерира озон с излъчване на 360 градуса за обезпаразитяване на стая и повърхности както и за зеленчуци и храни, които трудно се дизинфекцират.
https://www.amazon.ca/Sterilization-Powerful-Ultraviolet-Sanitiz … old/dp/B085LSLYGG

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 03:16 от Анонимен

# 1 478
Здравейте,
регистрирах се в този сайт по препоръка на приятели специално за да създам тази тема.
Занимавам се с промишлено осветление от 36 години.Ще се опитам да разясня функцията на тази лампа.
Дано да не ви отегча с написаното но ще се опитам да бъда максимално кратък.

Ултравиолетовото излъчване се съдържа в спектъра на слънчевата светлина(около 7-8%), а в земни условия може да се генерира от електрическите дъги или от предназначени за тази цел лампи т.е. UV лампи заместват слънцето но само в частта на ултравиолетовия спектър.В зависимост от това каква част от UV спектъра излъчват биват:
 UV A, UV B,UV C, Толкова с теорията сега ще се опитам да обясня действието на конкретния тип лампа UVC.
Тази лампа генерира лъчение с дължина на вълната 253.7 nm което (както и слънцето)унищожава всички микроорганизми т.е. тя служи за стерилизация.Когато излъчените вълни попаднат върху повърхности за определено време ги стерилизират.По този начин могат да се стерилизират жилищни помещения дрехи мокри помещения(включително водни басейни) въздуха в климатични инсталации, въздухуводи и т.н.
Негативни ефекти на тези лампи:Трайно увреждат зрението ако сте в помещението където излъчва лампата,
предизвикват кожни тумори,унищожават растенията,вредни са и за домашните любимци.Но най-важното попаднат ли върху вирус(независимо какъв) за определено време(което зависи от мощтността на лампата и разстоянието до нея) го УНИЩОЖАВА.

Е от мен толкова.
В началото, ама съвсем в началото на темата, пише много точно и ясно, първо да прочетеш какво пише, и след това, ако това което искаш да напишеш не го намираш, и/или е неточно, да оставиш коментар!
Всичко това което сте написал, е многократно описано, с линкове към научни статии и хора с докторати по темата.
Цитат
Трайно увреждат зрението ако сте в помещението където излъчва лампата
- носенето на всякакъв тип очила(слънчеви с или без UV филтър, диоптрични, станиол или шише с или без вода), спира лъчението.
Цитат
предизвикват кожни тумори
- крем за ръце или лице, спира лъчението.
Като човек с 36г. опит, много информация сте спестили!!!
Цитат
което зависи от мощтността на лампата
- 15W лампа, помещение от 20м2 - време за стерилизация 30-40мин., при пряко облъчване. При отразяване на светлината от повърхности(зад ъгъла), ефекта е 0.001% ефективност!!! 15W лампа, на разстояние до 5см - 1сек., за стерилизация.
Пропуснал сте да добавите - преди и след ползване, лампата(пурата), трябва да се почисти с етилов алкохол, за да се изчисти наслояването на прах, КОЙТО СПИРА ЕФЕКТА И!!!
И за да не голословя: https://www.ncipd.org/images/UserFiles/File/MilenaNikolova/Milen … a_Avtoreferat.pdf

# 1 479
Купих спирт 1литър 95 градуса от Фрамар. Там пишат за дезинфекция на ръце да се разреди 3:1. На други места пишат 73.7 спирт и вода до 100 за 70 градуса. С калкулатори други пропорции.. Искам да го ползвам за ръце и повърхности, не знам до 75 или 70 гр.. Та как да разредя?

# 1 480
Купих спирт 1литър 95 градуса от Фрамар. Там пишат за дезинфекция на ръце да се разреди 3:1. На други места пишат 73.7 спирт и вода до 100 за 70 градуса. С калкулатори други пропорции.. Искам да го ползвам за ръце и повърхности, не знам до 75 или 70 гр.. Та как да разредя?
Сметнах го на калкулатора за градуси. На 1 л. Спирт трябва 0.357 л. Вода за да стане 70 градуса

# 1 481
  • София
Как ви се струва тази теория?https://www.168chasa.bg/article/8391902?fbclid=IwAR3mdeBHftWMfve … jgvM76kyEpg5yvEY8 Вчера в предаването Неделята по Нова,имунолог който беше гост,каза че нищо не препоръчва за стимулиране на имунната система.Само не разбрах,далиМного ме озадачи това,все си мисля като ти е силен имунитета и ще ги изкараш нещата по-леко.

# 1 482
Какво количество искаш да направиш и какъв процент?

# 1 483
Да кажем целият литър да свали до 70 % - нали на такава концентрация реагира вирусът?

# 1 484
Какво количество искаш да направиш и какъв процент?
Целия литър. Проблема е, че на различни места дават различни пропорции. Не знам кое е по-добре 75гр. или 70. Сложих на 1 литър около 250мл вода. Имам спиртомер, който е до 60, седи на дъното.

Общи условия

Активация на акаунт