COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 368
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 2 970
  • In the land of Never Never
Здравейте! Някаква идея за намаляване на риска от заразяване при посещение на зъболекар?
Едва ли е по-висок риска от всяко друго място, само ако самият зъболекар случайно не се окаже болен в момента. Не стойте в чакалнята, ако се налага да чакате, обадете се, че сте дошли, и излезте пред кабинета, ако има открито място за чакане.
Много пъти се наложи да ходя при зъболекар, маската до последния момент е на лицето ми, докато седна на стола. Зъболекарят също разбира се трябва да е с маска през цялото време, и медицински ръкавици. За дезинфекция на всички уреди и инструменти, това се разбира от само себе  си. Ако в кабинета не се спазва добра хигиена, по-добре не рискувайте, може да се хване не само ковид на такова място, сменете зъболекаря.

# 2 971
Синьорина, зъболекарски кабинет е по-рисков за зъболекареря, отколкото за теб. Стига да не си избрала някой зъболекар-конспиратор, за който вирус няма. Поне аз го намирам за по-безопасно място от супермаркета - имам 30 мин. престой на закрито с двама души с правилно поставени маски, непосредствено преди влизането ми е дезинфекцирано, при моя не се позволява изчакване в чакалнята, чакаш на открито пред сградата.

# 2 972
  • София
Не, че нещо, но един нормален, средно интелигентен зъболекар би следвало да използва медицинска маска и ръкавици и без пандемия, т.е. не би следвало да е нова практика, отделно би следвало високата хигиена и стерилизация да са норматив, а не пак нещо ново. Затова се зачудих защо точно зъболекарски кабинет е "едно от най-рисковите места" - в сравнение с какво?

# 2 973
Не, че нещо, но един нормален, средно интелигентен зъболекар би следвало да използва медицинска маска и ръкавици и без пандемия, т.е. не би следвало да е нова практика, отделно би следвало високата хигиена и стерилизация да са норматив, а не пак нещо ново. Затова се зачудих защо точно зъболекарски кабинет е "едно от най-рисковите места" - в сравнение с какво?
Рисков е защото стоиш с широко отворена уста и дишаш въздух без защита в затворено помещение като разчиташ зъболекарят да е проветрил добре след последния пациент, както и самият той да е здрав, да има  интервал между часовете, а не да ги кара на конвейр, а също и да работи с маска и добре измити ръце или нови ръкавици. Също и да ползва стерилни иснтрументи. Т.е. изцяло си в ръцете на някой друг, който макар и медицинско лице, може да не се старае в някое от горните. Дори самият зъболекар без да подозира може да е болен и ако сложи маската непосредствено преди работа, въздухът вече е наситен, т.е. имаш минимум един незащитен контакт.  Аз съм ходила два пъти досега по време на пандемията и нямах проблем, много се радваха да ме видят с маска, но се случваше майка без маска с малко дете да връхлети в кабинета да пита нещо докато той работи, ако сестрата я няма.

# 2 974
Предполагам, заради близкия контакт поне половин час без едното лице да е предпазено, а другото е само с тип хирургическа маска, за която знаем, че не филтрира добре. Освен това зъболекарят има ежедневни подобни контакти, и дори при добра стерилизация и хигиена рискът да вдиша от заразен пациент вирусни частици е по-голям.

# 2 975
Ако зъболекарят не е ваксиниран не бих го посетил.

# 2 976
Ако зъболекарят не е ваксиниран не бих го посетил.
Ваксиниран или не, важното е да ползва предпазни средства.

# 2 977
  • Somewhere far away
Ако зъболекарят е свестен, разбира си от работата, има опит, има търпение, и каквото и да прави го прави както трябва - тогава хич не ми пука дали е ваксиниран или не!

# 2 978
Ако посещението може да се отложи, го отложете до спада от следващата вълна, което вероятно ще е до месец-два, ако не, нямате избор.

Аз хванах обикновен вирус от чакалнята на зъболекаря през пролетта, така че ...

И да, той е с маска и ръкавици, инструментите се дезинфекцират, но часовете са един след друг. Реално не се проветрява след всеки пациент, а всички стоят с отворена уста дълго време. Самият стол, подлакътници, където пипаш също никой не ходи да ги пръска след всеки пациент. Но най-големия риск е общия въздух, който се диша от всички пациенти за деня, проветрение и да има сега, през есента и зимата няма да е след всеки пациент.

# 2 979
Не искам да изпадам в психози, но напоследък ми изникват много странни въпроси. Като този например какъв е рискът в затворено помещение, ако за по-малко от минута някой е говорил с теб (нормална реч без кашляне), за да те зарази, без маски и двете страни... Има ли вече някакви доказателства нормалната тиха реч дали също крие висок риск от заразяване?

# 2 980
Има, не мога да дам линк, твърдеше се дори, че е възможно заразяване при разминаване на открито. Затова се въвежда на места носенето на маски и извън затворени пространства.

# 2 981
Вчера сутринта ми сложиха втора доза Пфайзер, и от около час усещам съвсем лека температура(не съм я мерил,че нямам термометър сега).
Трябва ли да пия нещо за сваляне на температурата превантивно или да изчакам да мине?
Благодаря.

# 2 982
  • София
Вчера сутринта ми сложиха втора доза Пфайзер, и от около час усещам съвсем лека температура(не съм я мерил,че нямам термометър сега).
Трябва ли да пия нещо за сваляне на температурата превантивно или да изчакам да мине?
Благодаря.

Колко е температурата?

# 2 983
Не съм я мерил,но надали е над 37.5...Съвсем леко усещам и нямам някакъв дискомфорт .

# 2 984
  • София
Само ако се повиши над 38 знам, че се пие. Ако пък ви е дискомфортно може да пиете.

Общи условия

Активация на акаунт