Клуб на храбрата шивачка - 22 тема

 • 47 008
 • 837
 •   1
Отговори
 • Добрич
 • Мнения: 5 546
Добре дошли в Новата тема!

Линкове, събрани благодарение на  Bertichka.

Цитат
Седем пъти мери, един път режи!
Правете това, което обичате и обичайте това, което правите!


Модни списания:
http://www.elle.de
http://www.burdamode.com
http://newwoman.ru/fashion.html

Шевни машини, консумативи:
http://www.juki.com/JusHome/sections/sergers.html

Методика за конструиране на Галия Злачевска:
http://www.season.ru
http://www.galiya.ru/

Конструиране и моделиране на дрехи:
http://www.osinka.ru/Sewing/Modelling/
http://www.osinka.ru/Sewing/Books/- книги
http://www.osinka.ru/Sewing/Books/pdf/01.html- учебник по конструиране

Кройки:
http://www.friends-forum.com/forum/showthread.php?t=28526&page=4 - списания и кройки за сваляне

Модни списания, модели:
http://www.sewingpatterns.com/
http://www.burdamode.com/
http://www.ivanel-bg.com/- идеи трико

Полезни блогове с уроци и техники:
http://www.makeit-loveit.com/

Старите теми:

Нека шиенето бъде удоволствие!

# 1
 • Козлодуй
 • Мнения: 5 341
Благодаря за новата тема Simple Smile
Аз успях да ушия маски за семейството си без никога да съм шила по кройка и не съм шивачка но имам шевна машина за да скъсявам панталони като си купим Simple Smile
Вие бяхте дали кройка за маската но не смеех да започна - едва когато по BTV дадоха клип как се шие успях Simple Smile Ето линковете отново -
https://www.craftpassion.com/face-mask-sewing-pattern/
https://btvnovinite.bg/bulgaria/kak-da-si-napravim-predpazna-maska-vkashti.html

# 2
 • София
 • Мнения: 5 547
И аз благодаря за темата!
Според мен дамата с жълтият панталон от предната тема питаше без порене дали е възможно стесняване, за жалост не е.

# 3
 • Мнения: 3 786
Аз съм стеснявала,без да поря. Просто стесняваш много близо до оригиналния тегел по стандартния начин. Като се изглади добре и не знаеш ,че е стеснявано,не се забелязва.

# 4
 • Мнения: 567
Здравейте! Не съм шивачка, ама имам един стар сингер /наследство от баба/. След като носенето на маски става задължително, ще ми се наложи да ушия някоя и друга. Имам 2 купени -едната е еднослойна, според мен от бархет, другата - двуслойна, от някаква изкуствена материя.
Иска ми се нещо по-сериозно, но изниква въпросът с избора на материал  и с поддръжката. Нали уж трябва да се дезинфекцират преди повторно ползване. В момента след всяко носене пера, топя в белина, суша на слънце /ако има/ и гладя. Пожълтяха - може би прекалих с температурата на ютията?.
Прочетох това: "Маската се състои от три слоя -  към лицето  е материал, който абсорбира влагата, която се образува при издишване. Средният слой е с вграден филтър срещу микроскопични частици. Външният слой е изработен от водоотблъскващ материал, който не позволява до устата и носа да достигнат частици от слюнка при кашляне."
Ясно ми е, че вътрешният ще е памучен /кадифето става ли или по-добре бархет?/. За средния ми хареса идеята за филтърна торбичка на прахосмукачка, но приемам всякакви съвети. Това ли е нетъкан текстил?  Външният - чудя се. Нещо като шлиферен плат или полиестер?
И, цялото това чудо как ще се дезинфекцира? Ще съм ви благодарна за всякакви съвети за избора на материал и за поддръжката!

# 5
 • София
 • Мнения: 4 565
Аз си уших две маски от два слоя плат за чаршафи. Имам и една от фланелен плат и вътре сложих за филтър изсушена мокра кърпичка. Като изберете плат пробвайте дали все пак може да се диша през него. Аз се чудя какво може да се направи, че като се издиша, да не ми се изпотяват очилата. Днес ще нашия още няколко.

# 6
 • Добрич
 • Мнения: 5 546
И аз до среднощ ших маски. Даже още не съм почистила конците на всичките...  При положение, че вирусът няма микрон, каквото и да си ушием, няма как да ни предпазва от него. Незвисимо на колко ката е. Предпазва единствено от директно напръскване по тъй наречения въздушно-капков път. И от СЗО толкова пъти го казаха, но ние явно сме извън света....

А тук за купените еднократни маски:

# 7
 • София
 • Мнения: 4 565
В сайта на МНЗ пише, че заповедта за маските е отменена. Изказват само препоръки за носене.

# 8
 • Мнения: 567
Срещу изпотяването на очилата показаха поставяне на обикновена хартиена носна кърпичка върху горния ръб на маската  - идеята е да попива парите. Не съм пробвала.

# 9
 • Мнения: 18
Здравейте, от два дена се мъчим с една машина, къса конеца, смазвахме я, опъвахме тегела, отхлабвахме го, не разбираме защо се случва, моля за помощ, ако някой знае каква може да е причината...

# 10
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
На мен също ми се е случвало да къса конец.
1.От неправилно  вдянат конец в калерката. и регулиране  на долния конец в калерката - не трябва нито е да е  стегнат нито хлабав.

2. От не добре поставена игла , или е оставена по дълга или по къса.
3.От затегнат горен конец .
Ако се сетя още нещо  ще пиша.

Аз си извадих машината  че 10 г не бях шила с нея и ми се изрони ремъка . Търся си ремък .
Къде е електричаря?  
Сигурно е много зает тия дни . Дано се появи , че май  ще ни трябват машините дълго време .

# 11
 • Добрич
 • Мнения: 5 546
kave, наскоро хвърлих една макара точно защото се късаше конеца. С друга макара нямаше проблем. Може да е от самия конец...
Пак от опита ми - деформирано калерче. Проверете с друго калерче.
Има вероятност и плата да не е пододящ. Пробвайте същия плат с друга макара или макарата с друг плат...

rorik, не зная каква е машината. За съвременните модели, би трябвало да има резервни части. Помня, че преди доста години за крачната машина от баба ми си взех ремък от телешка кожа от един майстор кожар. Правеше поводи за коне и разни други неща. Отидох със стария ремък и той ми направи нов. Ремъкът е свързан в двата края с нещо, като телена скоба.

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 1 991
Здравейте, от два дена се мъчим с една машина, къса конеца, смазвахме я, опъвахме тегела, отхлабвахме го, не разбираме защо се случва, моля за помощ, ако някой знае каква може да е причината...
Сега ще се появи Електричар и ще започне да те разпитва за машината-марка, марка,....и накрая ще ти посочи от къде да си поръчаш частта /, ако не се получат нещата със съветите му от разстояние. Така че-подготви се. / Виж как rorik знае./

# 13
 • София
 • Мнения: 4 565
Погледнете как е поставена иглата. Конецът трябва да влиза от тази страна, откъм която иглата има улей по дължината си. Предназначението на улея е конецът да влезе в него, докато иглата преминава през плата. Иначе от триенето ще се скъса. При дебел конец и тънка игла, конецът се къса именно защото не може да влезе изцяло в улея и се претрива.
Вижте и как се държи макарата с горния конец. Ако натискате рязко педала на машината е възможно от бързото и завъртане да се намотае конец на стойката под нея. Резултатът е отново късане на горния конец.
Късане се получава и ако се опитвате на ръка да задвижите машината в обратна на правилната посока.

# 14
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Обиколих къата да приспособя нещо за ремък .
Има една дузина  конски муниции и аз се сетих като погледнах стария сингер на майка ми  че също е съединен с така железна скоба Дожаля ми да  съсипвам конските муниции . Ама ще се наложи .
За късането на конеца - на мен ми се е случвало да се заплесна и  да поставя иглата  вместо от страни , отпред .
Та е прав елекричаря да пита за марките че има триста видове механизми  за обтягане на конеца , триста вида калерки , .. различни  шпули ,за поставяне на иглата .......
Различни игли за различните машини . Само у дома са минали 4 вида машини . 

Общи условия

Активация на акаунт