Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Клуб на храбрата шивачка - 22 тема

 • 44 288
 • 837
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 682
Здравейте на всички! Така е, знаете, че ще започна с казването и показването на доктора. Защо ми е да знам каква е машината? Защото на една машина иглата се поставя с плоската част отляво. На друга плоската част е отдясно, а на машина със зиг заг, плоската част е отзад. За да вденеш илична машина, трябва с пинсета и свободно разстояние 3-4 мм. да пъхнеш конеца, но отзад напред. Пълен кошмар.
  Kave, смени немедленно иглата! Хвани конецът с две ръце и започни да го опъваш, но не рязко, а постепенно! Ако се скъса без особено усилие, отвори прозорецът и го запрати с всичка сила по главите на събралите се клявки за да бърборят празни приказки пред блока! Вдени ПРАВИЛНО конецът в иглата ПРИ ВДИГНАТО КРАЧЕ! Пусни крачето! Започни да дърпаш конецът на иглата плавно! Иглата трябва да се изкриви, но не и да се чупи и конеца трябва да започне да се издърпва. Ако е необходимо отпусни конецът на иглата! Вземи неразтеглив плат и го сгъни на два ката! Започни да шиеш и охлабвай конецът на иглата, докато тегелът наопаки стане нанизан (грозен)! Стегни постепенно докато стане идеален! Натисни педалът плавно и в един момент дай пълна газ. Не трябва да къса. Ако това пак става, ще искам да знам и майчиното масло на машината. Развий плочката и погледни отворът в който влиза иглата! Ако е имало счупване на игли и са останали остри мустачета, вземи или малка пиличка, или фина шкурка и отворът трябва да стане идеално гладък. Направи тези неща и с вдигната до носа ръка, рапортувай като пионерче с думите ,,Рапорт даден''! Аз ще преценя дали ми харесва рапортът и под ръководството на партията ще вземем мерки.

Рорик и ти не казваш каква е машината ти. Ако се касае за дълъг кожен ремък за крачна машина ето: https://www.onparts.bg/kozhen-remak-za-krachna-shevna-mashina/
https://www.emag.bg/kozhen-remyk-za-krachna-shevna-mashina-singe … 887/pd/DW76DSBBM/
Ако става дума за къс ремък ето: https://www.alo.bg/searchq/?q=%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D1%86%D0% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
http://fikonas.com/index.php?route=product/category&path=137_212_70_236

# 16
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Ох , няма ремъци в алото .
Машината ми е NAUMAN - PROFI 1770 .
Ремъка явно не беше гумен а някаква пластмаса.
Като се орони ремъка вътре намерих  4 навивки  нещо като тютюневи конци .
Не си спомням защо,  но си смених двигателчето  на машината преди години и това двигателче не ляга както трябва  а явно не е било и за тази машина че  не можеше да се регулира ремъка.Имам тютюневи  конци мислех да намотая  и да го облепя със лейкопласт , просто да тръгне да и направя профилактика  - дая поизчистя от прах , да я смажа . .
Аз си пазя стари неща и двигателчето е някъде , ще трябва да го намеря и да пренавия някъде оригиналното моторче .
Електричар , как да определя какъв дължина на ремъка . Щото оригиналния  тютюнев конец   май го загубих  а и той явно ми е къс?

Сложих моторчето по средата където се регулира и навих с тютюнев конец 4 намотки .
Така мисля да стане , или с кожа от конска муниция  ама  с каво да я режа? .

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 10:41 от rorik

# 17
 • Мнения: 1 682
Май не разбирам точно какво ме питаш. Добре. Сега машината има ли някакво моторче? Тази машина е полупрофесионална и защо сте я изоставили толкова. Това е углавно престъпление. Ако има някакъв мотор, който е закрепен на плота на машината, защо не си купиш този кожен ремък за 10 пари? Един асистент държи единият край на ремъка на горната част на маховика (колелото горе дясно). Ти промушваш ремъкът през шайбата на мотора и го докарваш до другата част на ремъка. Бележиш и режеш. Този ремък се предлага със СТОМАНЕНА телена скоба (не е обикновена тел). Със шило се пробиват двата края на разстояние 4 - 5 мм. Пъха се скобата и се стяга с клещите. Това е идеалното задвижване, което ще изтрае много години. Сакън, да не развалиш амуницията, за да направиш ремък! Ако разбере мъжът в семейството, немедленно ще те отупа. Не си го чула от мен, но амуниция се реже с макетен нож с ново острие: https://www.masterhaus.bg/bg/product/55392-maketen-nozh-18-h-170 … zhcheta-topmaster
В железариите се продават за стотинки.
 Очертава се първо и по чертичката до края. Това пак е углавно престъпление.
Скоро се мъчих да си направя ремъче за стар китайски оверлог. Навих доста витки от капронов конец и след това ги увих с много витки пак с такъв конец. Нищо не става, защото приплъзва. Намерих гумен О пръстен с по-къса дължина, разтегнах го и стана.

# 18
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Сега  разгледах  нещата  с лупата . Ужас.
Още преди да сваля ремъка видях че е прекалено натегнат . Направо съм за пребиване през очите .Новото моторче явно е по дълго  и като съм го сложила и  ремъка е бил по къс за това моторчето  не прилепва добре към машината и е играл   Как не съм видяла  още като съм  сменила моторчето .А и новото моторче  е едно такова май менте ,  оста от едната страна е права а от другата  полегата .   На пластмасовото колело горе на  машината има едни ребра отстрани  , които са изронени .Навярно са  поставени да подобряват плавното движение .   Не помня на старото моторче каква е оста но на новото за да легне добре ремъка в  остта не се хващат 4 а 3 навивки  тютюнев конец .Нямам кожен ремък , имам кожена амуниция , ама как равномерно да отрежа  3 мм от нея , а  на всичкото отгоре  ремъка беше и трапецовиден и сигурно  са  били поставени  в горния  край  в широката част на трапеца . . Как да намеря такава стоманена  тънка тел ,за да вържа кожен ремък ?
 От кабелите за интернета дали няма стане , дали ще държи ? ? ? .  .
Ще търся един шублер да меря .
Някакви други идеи?

# 19
 • Мнения: 1 682
С кабелите не става. Отиваш в гаражът и вземаш вътрешната гума на колата! Изрязваш една ивица и става ремък. Колкото и да не ти се иска, трябва да купиш ремъкът, защото той е със скоба. Другият вариант е да си купиш О пръстен за уплътнение на ПВЦ тръба с по-малък диаметър и да го разтегнеш. Ако не те е страх за последствията от срязването на амуницията, можеш да я съединиш с капронов конец, който е много здрав. Трябва да се завърже здраво и да е с възела навън, за да не шляпа като се върти. Три дена ще ги държиш на бобена диета вкъщи и от спестените пари ще купиш този ремък. Трябва и да се дават пари понякога, няма как.

# 20
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Не разбрах , кой ремък? В  алото няма ремъцци .  След като измеря , само че не знам къде ми е шублера.
Не ми е за 10 лв??

# 21
 • Мнения: 1 682
Явно пиша за да се намирам на работа, вот: https://www.onparts.bg/kozhen-remak-za-krachna-shevna-mashina/
и вот этот: https://www.emag.bg/kozhen-remyk-za-krachna-shevna-mashina-singe … 887/pd/DW76DSBBM/
Написах как да ти асистират, как да премериш, как да го отрежеш и да му пробиеш само една дупка за скобата. Пъхаш ремъкът в маховика на машината да мине отгоре и отдолу на маховика. Пъхаш скобата и я стягаш с клещите! Съединяваш ремъкът и завъртайки маховика, поставяш ремъкът на шайбата на мотора! Ако е хлабав и приплъзва, ще отвориш малко скобата със здрава отвертка и ще отрежеш малко ремъка. Пак дупка и пак стягане! Това е.

# 22
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Отвори си личните че става тегаво да занимаваме  хората тук .

# 23
 • Мнения: 5 832
Здравейте, момичета!
Не знам дали въпросът ми е за тук, но дано ми помогнете. Искам да си ушия рокля при някоя шивачка. Не в лъскаво ателие, просто шивачка. Но нямам никаква идея в границите на каква сума е допустимо да се взима за ушиването. Като нищо ще ме изпързалят и аз ще се вържа, защото просто нямам представа какви са цените на тези услуги. Ясно е, че всеки взима различно, но може ли поне да ме ориентирате? Това е моделът.

# 24
 • FRANCE
 • Мнения: 2 103
Извинявай. Не съм в Бг и нямам идея за цени но леко ме подразни израза "изпързалям". Значи някой ти шие дреха специално за теб, с твоите размери по твой избор. Прави ти кройка  специално за теб. Тоест, не очаквай, че са малолетни китайчета които шият на конвейер за НМ, Зара и т.н.  Успех в търсенето и да се похвалиш.

# 25
 • Мнения: 5 832
Не знам защо те дразни този израз. Аз не очаквам, че нещо, което струва 100 лв. ще ми бъде дадено за 50, но и не ми харесва идеята да ми го дават за 200 само защото не съм наясно с цените на тези услуги. Има хора, които се занимават с това и имат представа. Един ще каже 70, друг 80, или 90, но ако се появи четвърти, който на фона на това казва 200, това вече си е опит за нещо друго. Ако си купиш нещо за 100 лв и са те убеждавали, че тази цена е ок, а после видиш абсолютно същото за 30, няма ли да се почувстваш неприятно, че са те метнали? Моля ви, не се хващайте за глупости, все пак всички си вадим парите с труд и лично аз не обичам да плащам двойно за нещо, защото някой се е възползвал от наивността, или незнанието ми.

# 26
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Ами , това е методика за  калкулиране на труд .
Едно време по соца разбира се , се калкулираше според цената на материала. Колкото струва материала толкова се вземаше за труд .
Но днес това занимание шиенето на дрехи си е луксозна услуга.
Разбира се по старата технология .
А и днес материите са толкова евтини  че не става  да се калкулира така . Може да помисля .
Първо плата?
За да е така фееричнароклята ,  плата плътен ли е или трябва подплата? Блузата е класическа кройка . Има заигравка по ръкава. За да стои така тая рокля  трябва  полата или да е разкроена . Това са най малко 16 шева.Или да е клош пола . Първо консултация с шивачката колко плат да вземете .кроене ,тропосване -  първа проба , шиене втора проба , доизкусоряване , втора проба . и ушиване . Колко като време е това? Луксозна услуга - заплата на месец ,   и т.н. Смятайте .  

 Тия дни търся да  направя ефективна маска и търся предложение за маска .
Някой има ли идея? Май ще е задължителен аксесоар  през следващата година .
П.С.
Майка ми беше шивачка и така разполагаше кройките че не оставаше никакъв плат . Така че да остане плат и за маска към роклята . Маската да е най малко двойна , да се слага някакъв филтър , а може и корона  отгоре като джоб за още един пласт филтър .
А и тези ластици отзад на главата  ще ти стягат главата , ластиците да са само част от вързалките отзад да е по широка лента .  . Хем по лесно се сваля маската , хем е по конфортно да се носи .
П.С. . 2
Тия професионални маски  вдишването и издишването е съсредотовено през филтъра  а околното пространство е направено от някаква изкуствена материя например като найлон да не пропуска нанометрите.
Това ще затруднява дишането . 
Значи спрях се на  маска с формата на  кръг като кройка и може  удължение  от двете страни  на лицето.после ластик около 10 см ,  , после лента, отгоре  се прищипва за плътност около носа ,трябва да има ластик , отдолу  кръга  ще осигурява свобода при говорене .Гледах  тия дето ги правят в Смолян , много малки като площ ми се видяха . Хич не му бяха удобни на Баце като говореше . Явно трябва да има ластик по цялата окръжност да прилепва  край лицето . Естествено трябва да е двойна , да може да се слага някакъв филтър вътре .На външния слой  една корона и в нея да се сложи още един филтър .

Още някакви съображения и идеи? Нещо против изпотяване .?

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 08:43 от rorik

# 27
 • Мнения: 138
Здр като почти всичко е затворено, от къде си купувате платове и шивашки материали? За София иде реч...

# 28
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 3 212
Здр като почти всичко е затворено, от къде си купувате платове и шивашки материали? За София иде реч...

В провинцията работят по половин ден и спазват дистанции и защитни мерки- маски ръкавици , .. .

# 29
 • Мнения: 5 832
Мога да помогна  с инфо, но за Люлин.

Общи условия

Активация на акаунт