Шестокласници 2019/2020 Тема 2

• 32 178
  • 769
  •   1
Отговори
# 255
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на андроид парентал контрола на телефона се избягва лесно с влизане в сейф мод на телефона. Sad сигнализирахме няколко пъти - не успяха да отстранят проблема и престанахме да плащаме.

детето започна да се контролира само, защото обещах много твърди мерки - още една издънка и прибирам телефона.
на компютъра си е с майкрософтския родителски контрол и там няма бягане.

# 256
Все ми се струва, че точно твърди мерки НЕ са решението. Децата няма ли още повече да се съпротивляват? А не това е целта. Говорене и помощ от психолог е добро решение според мен.

# 257
  • Варна
catty m, все едно чета за съседското момче. Познавам го от две годишен и винаги е бил активно дете, енергично, буйно. Сега е в седми клас и вече година е в този период, който описваш. По цели нощи на компютъра, денем спи, пропуска часовете, не прави заданията, тотално е игнорирал родителите си, а те милите какво ли не опитаха да го вразумят. Спураха му нета, взимаха лаптопа, ограничения, наказания, насърчения - нищо не помогна. Ако не може да играе, лежи и гледа в една точка или спи. И това не с часове, с дни! Без да стане да се храни, да излезе, да говори с някого... Страшно е. Мисля, че ако можете да работите с психолог това ще е най-полезно, защото всяка наша родителска грешка на този етап може да доведе до ужасни последици. Че е период, период е, но явно може да е твърде дълъг и да доведе до много сериозни последици...

# 258
  • София
С това ДО, доста деца се пристрастяват- нито можеш да изключиш рутера, нито да ограничиш сайтове, като youtube... При младежа част от проблема се реши с AnyDesk, - така баща му и аз имаме непрекъснат достъп до компа му, и ако случайно си е включил игра, директно я затварям, без да ме интересува колко ще загуби, как ще му се сринел рейтинга и колко съм гадна... Телефона в 9 вечерта се слага на шкафа в хола и няма право да го ползва до следващата сутрин. Ако, все пак, реши да наруши правилото, просто следващия ден е без телефон.
И в класа на младежа има деца, които не влизат в час, нямат оценки, не пишат домашни. Радвам се, че моя (сравнително) отговорно подхожда към ученето.
Навън играе, ако има компания - карат колела, строят "бентове" на реката, играят на жмичка Simple Smile Доста често има приятели, които спят у нас и са за по няколко дни на гости, та вчера с една лудетина решили някакви "идеи" от тик-ток да изпробват, та стаята беше цялата в брашно и счупени яйца... След последващото чистене (на тъмно, че нямахме ток), май няма да повтарят...

# 259
Дааа, забелязвам колко сме различни всички и колко различни методи за възпитание имаме! Бях писала друго, но реших, че няма смисъл. Всеки си преценява как да си възпитава децата!

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 11:18 от MollyBy

# 260
Все ми се струва, че точно твърди мерки НЕ са решението. Децата няма ли още повече да се съпротивляват? А не това е целта. Говорене и помощ от психолог е добро решение според мен.

Много зависи от конкретното дете, колкото деца има толкова и подходи. С едното ми дете направихме едно, с другото в момента е друго. Универсални методи няма  - Няма добър или лош метод,  добър е резултатния метод. А вече кой ще е той родителя трябва да прецени. ако не се справя консултация с психолог е според мен задължителна. Когато родителя почне да се пита дали не трябва да се консултира с психолог значи нещата са назрели и той само го разбира. Но повярвайте ми има родители които въобще не се питат, а нещата очевадно са назрели са околните.

# 261
  • В светлината на слънцето
Относно реалните игри. Моят кара/скача с колело, играе баскет с приятели, от една седмица започнаха и тренировките по баскет, а и излиза доста (преди положението и отскоро пак).

# 262
Относно реалните игри. Моят кара/скача с колело, играе баскет с приятели, от една седмица започнаха и тренировките по баскет, а и излиза доста (преди положението и отскоро пак).
Обичат и настолни игри и игри навън, като криеница и подобни, сега вече и просто се събират да си приказват, но въпросът беше САМО реални игри!

# 263
И аз мисля, че няма универсален подход. При моята девойка действат ограничения и програми за контрол. Тя не е точно зарибена по игрите, но пък се следят какви ли не приложения, пишат се пространствени постове за Riverdale и Teen Wolf в Pinterest и на други места, гледат се клипчета в ютюб. Та зомбясването пак го има. Покрай седенето вкъщи изпуснах контрола.

Когато човек е пристрастен към нещо, е страшно трудно да се владее, ако нещото е постоянно пред очите му. Все едно да сте на диета и около вас да има купища сладкиши. Колко възрастни ще се провалят,  а какво остава за едно дете на 13.

# 264
За мен подхода е доверие, заетост (спорт, школи, игри навън), внимание от наша страна, включващи и игри с тях, заинтересованост за техните интереси от нас, разговори без теми табу и избиране на битките (не мисля, че винаги родителите трябва да са прави)

# 265
Моята влиза в час, после изключва звука и микрофона и си гледа клипчета, филми, чати по телефона, снима клипчета  за TikTok и Instagram  и каквото се сети. Като ме види, че влизам, пуска урока Wink Днес по този повод ми заяви, че госпожата им не ги изпитвала в момента и що трябвало да я слушат!

# 266
  • София
Здравейте, знаете ли къде мога да намеря учебника за 6ти клас по математика на Просвета в PDF?
Имам на Просвета Плюс. Ако Ви върши работа ми пратете мейл, на който да Ви го пусна

# 267
  • София

Аз също взех да си го мисля. Не знам дали ще ми повярвате, но той се промени за 2 месеца. Преди това беше доста разумно дете, което като го накажа сам си следеше да си изпълнява наказанието. Сега просто го пренебрегва.
Решението за психолог го взех, защото в един момент се чувствах безпомощна и не знаех какво да направя. Май и аз имам нужда от такъв, за да издържа това тийнейджърство. Според мен, а и психоложката, тази изолация е оказала сериозно влияние.

molive, какво е AnyDesk? До сега даже не ми е минавало през ума да за подобни контролиращи програми...

А за сметката за телефон даже не ми се споменава - 66 лв. отгоре заради 3 покупки в AppleStore (а даже не сме с такива телефони). Как е станало това, не мога да разбера Януари пък беше 100 лв. отгоре, защото се обаждал на един свой съученик от Брюксел (там живеехме до преди година).

Сега се чудя как да го ангажирам след като приключи учебната година. Вие какво ещ ги правите тийновете?

Споделете също какви задължения имат вкъщи и как се справят. Аз въведох чистенето с прахосмукачка и измиване с моп, но е просто отбий номер. Понякога го моля да хвърли боклука и това е.

# 268
Лятото ще са здраво на тренировки. Починаха си 2-3 месеца, сега трябва да си връщат формата. Изключение са 6 дни лагер(по БЕЛ, за който писах) и семейната ни почивка (ако не се провали, заради короната). Нямат кой знае какви задължения в къщи. Помагат като чистим и понякога слагат масата. Държа поне на вечеря да сме всички. Тогава се обсъждат планове, тренировки, имат ли нужда от нещо и т.н.
Защо мислите, че изолацията е оказала влияние при вас? Кое според теб не му е повлияло добре?

Ако не беше това напъване от учителите за толкова много задачи, изолацията не беше толкова трудна. Починахме си, готвехме си домашна храна, угаждахме си, обсъдихме всичко, каквото имаше да се обсъжда, за което обикновенно нямахме време - момичета, надежди в спорта и ученето, игри които искат и дали можем да си позволим да ги купим, а и заслужава ли си...Най-вече сутрин не трябваше да ставаме рано Simple Smile Лигавехме се всички с упражнения по физическо, задачи по рисуване и решавахме задачи(аз с двете момчета)все пак имаме седмокласник в къщи. Малкия го караше на тото, а после големия решаваше и проверяваха дали малкия е познал. Беше забавно! Друг е въпроса, че финансово карантината не ни се отрази добре, но децата за това не се тревожат.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 18:57 от MollyBy

# 269
  • София
Ние винаги се храним заедно.
След като започна ИП той не излезе от нас 1 месец, откъсна се от приятелите си, едвам го навих да започнем да излизаме по малко първо по 1 път в седмицата, след това всяка вечер. Практически той прекарваше по цял ден на комп-а - първо учи, след това уж пак учи, но и играе повечко. Изолацията дори на мен ми се отрази, а аз обичам да си стоя в нас по принцип. ННякак си се затвори от другите.
Аз не мисля, че неговите учители са ги затрупвали със задачи, струва ми се, че нормално си даваха, проблемът беше многото платформи, които се пускат и всеки учител на различни води уроци, че домашните задания на други. Изисква се голяма доза самосъзнание и организираност, която явно при него се изпари март месец.

Общи условия

Активация на акаунт