Шестокласници 2019/2020 Тема 2

• 32 098
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Моят младеж прочете "Рицарят на бялата дама" - хареса му. Но той и филма е гледал. На мен ми беше много любим Simple Smile

Задължителната литература върви трууудно.... Мъчи се с "Една българка". Много непознати думи, постоянно пита.

Още обмислям дали да не го пробвам и с някоя от по-леките на Стивън Кинг; много е вероятно.

Коя Simple Smile?

# 541
Нашият младеж също е фен на фентъзи книги, но и на такива с историческа насоченост - стратегии, битки и т.н. За Коледа получи тази книга, но тя е само за хора, които ги влече тази тематика - излапа я за 24 часа...Иначе, последната, която го впечатли, след поредицата за "Скълдъгъри Плезънт" (който остава любим и незаменим), е "Пътеводител на галактическия стопаджия" - цвили като луд почти през цялото време.
Сега чете задължителна литература, но не си дава много зор...За разтуха сме му подготвили Удхаус, а и аз мисля да му предложа "Винету".

# 542
Миналата година след като прочете Под игото се наложи да правим отново заедно четене с разбиране. И тази година ще правим така. Малко е патерица ама на мен така ще ми е по -спокойно. Минлата година госпожата им беше дала още разкази извън програмата и там беше По жицата . Като го разпитах след това беше пълна обърквация в главата му-  мислел че момичето е жена на мъжът на другата е бабата. Въобще много им е далеч всичко това. А аз като ревнах докато му го четях...Този разказ не можеш да го разбереш ако не си родител. Дори като млад човек може да си мислиш че разбираш, но всъщност  напълно ще го усетиш много по-късно. Абсолютно чужд и далечен е на деца на по 13/14 години.

# 543
  • София
Значи не (му) чети "Иде ли?"!
Или задължително (му) го прочети!
Много, много тъжно.

# 544
  • София
Още обмислям дали да не го пробвам и с някоя от по-леките на Стивън Кинг; много е вероятно.
Коя Simple Smile?
Или "Подпалвачката" или "Институтът". Повече клоня към втората, тъй като съвсем наскоро водихме сериозен разговор за най-общо казано "нещастни по различни причини деца".

# 545
Дъщеря ми чете Очите на дракона и й хареса много.

# 546
Ох, и моята не чете нищо освен задължителната литература. А преди година-две имаше интерес и четеше, сега откакто е тийн, го изгуби. Иначе аз бях писала, че са ни дали и доста препоръчителна литература, която има подходящи неща и за момчета. В преден пост, скрит са книгите, но не вярвам да стигне до тях.

# 547
  • В светлината на слънцето
Аз не се и надявам да отвори книга или нещо, по-различно от задължителните неща. Стига ми и тая награда, тях да прочете.

# 548
  • София
Миналата година след като прочете Под игото се наложи да правим отново заедно четене с разбиране. И тази година ще правим така. Малко е патерица ама на мен така ще ми е по -спокойно. Минлата година госпожата им беше дала още разкази извън програмата и там беше По жицата . Като го разпитах след това беше пълна обърквация в главата му-  мислел че момичето е жена на мъжът на другата е бабата. Въобще много им е далеч всичко това. А аз като ревнах докато му го четях...Този разказ не можеш да го разбереш ако не си родител. Дори като млад човек може да си мислиш че разбираш, но всъщност  напълно ще го усетиш много по-късно. Абсолютно чужд и далечен е на деца на по 13/14 години.
Явно, не съм само аз. Последно и двамата си поревахме на „Възпоминания от Батак“, а го четохме покрай "леки" несъгласия с една историчка

# 549
Хей анима и ние бяхме в Маре миналата година. Госпожата беше много готина и допадаше и на моята дъщеря, но нещо не ми достигаше. Може би интензивността и настоятелността. Та за тази година мислим други варианти. В коя група бяхте вие? Simple Smile

Ние сме в групата в неделя от 11:00. Разчитам сега втората година да ги натиска повече с преразказите, в дистанционното обучение имаше хубави уроци, но без някой да им проверява написаното и да им дава обратна връзка, мъка! Слушаше уроците с половин ухо...

Миналата година госпожата им беше дала още разкази извън програмата и там беше По жицата . Като го разпитах след това беше пълна обърквация в главата му-  мислел че момичето е жена на мъжът на другата е бабата. Въобще много им е далеч всичко това. А аз като ревнах докато му го четях...

Аз така ревнах, докато обсъждахме Чавдар Войвода в пети клас Simple Smile Сега ще се готвя психически и за По Жицата Simple Smile

Четенето никак не върви на каквито и да е книги, много ми е мъчно, че не мога да запаля искрата на каквато и да е тематика. Единствените книги, които прочете с желание миналата година бяха "13-етажната къща на дърво" на Анди Грифитс и продължението й, но там няма кой знае колко текст..

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 21:31 от анима

# 550
  • у дома
Коя Simple Smile?
Или "Подпалвачката" или "Институтът". Повече клоня към втората, тъй като съвсем наскоро водихме сериозен разговор за най-общо казано "нещастни по различни причини деца".
Моето е само с година по-голямо и е чел Живата факла и му хареса.
https://m.helikon.bg/640668-%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0 … %D0%BB%D0%B0.html
Днес на няколко пъти в седмокласната тема дадох предложения за фенгъзи-който го интересува да погледне.

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 23:00 от svetlaem

# 551
Да потвърдя че Очите на дракона на Кинг е страхотна книга.
След детето я прочетох и аз.. Фентъзи, много сполучливо.

Пролетната ваканция чете пак по препоръка на госпожата Старопланински легенди. Коментарът му беше - хубави, странно и  много тъжни, как пък един не завърши с хубав край. Казвам му - това е била реалността, нямало е хепиенд като в филмите.

# 552
Моят синковец още е в почивка, но ми е обещал, че от другия месец ще започне с четенето на задължителната литература. На някой от вашите деца дали ли са да учат на изуст стихотворения през ваканцията?

# 553
Да, стихотворенията казаха да се учат наизуст, дъщерята е в потрес Simple Smile

# 554
  • Варна
О, да! Седем стихотворения има да учи наизуст. Две вече ги научи, но започна от най-кратките. Отделно има 2 преразказа (на разказите) и подробни планове за преразказ на отделни глави от другите произведения. По математика има да прави 20те теста от сборника, които са след всеки раздел. Отмята по един на ден, защото учителката иска задачите решени, а не само ограден отговор, та отнема време.
Иначе ваканцията е супер приятна засега - сън до късно, приятелки на гости, пижама партита, ролери до тъмно, много сладолед и трепетно очакване на ... новата прическа Simple Smile. Мисля, че никак не я вълнува 7 клас. Аз обаче се подготвям - купих христоматия и едно помагало, в което подробно са обяснени езиковите фигури, има насоки за писане на теза, преразказ, граматика и т.н. Дали ще ги ползва - не знам, но факта, че ги има ми носи някакво спокойствие Simple Smile
И да си похваля гарджето - според Школо е завършила в топ десет на випуска си (130+ деца). Дано и догодина е така Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт