Американски колеж - деветнадесета тема

• 49 206
  • 786
  •   1
Отговори
# 225
Фран ли спомена първа отлагане на бал? Нищо чудно....
Аз. Ще отпаднат със сигурност/според мен/. Това чудо ще се проточи доста. За съжаление.

# 226
  • София
В класа на малкия, 6 от 16 учителя са чужденци. На око, двама от тези 16 имат нужда да внесат подобрения.

Серизоно?! По кои предмети са чуждите учители?

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 21:34 от Prizma

# 227
В класа на малкия, 6 от 16 учителя са чужденци. На око, двама от тези 16 имат нужда да внесат подобрения.

Серизоно?! По кои предмети са чуждите учители?
Отговорих на лични.

# 228
За мен последната дискусия беше полезна.
В смисъл, че преосмислих дали пък да не спестя едни пари.

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 08:44 от Фран

# 229
Ако съм разбрала правилно, чуждестранните преподаватели ви се струват твърде малко?! Погледнахте ли CV -тата на преподавателите в Колежа?! Във всяка катедра измежду българите има поне по един доктор, повечето са магистри и тук -там по някой бакалавър, но ... всички си преподават по специалността. Докато при чужденците - завършил музика, преподава математика - да, и двете започват с буквата “М”. Лично аз предпочитам учителят да си разбира от предмета, отколкото да им говори нещо си на английски!!!

# 230
Ако съм разбрала правилно, чуждестранните преподаватели ви се струват твърде малко?! Погледнахте ли CV -тата на преподавателите в Колежа?! Във всяка катедра измежду българите има поне по един доктор, повечето са магистри и тук -там по някой бакалавър, но ... всички си преподават по специалността. Докато при чужденците - завършил музика, преподава математика - да, и двете започват с буквата “М”. Лично аз предпочитам учителят да си разбира от предмета, отколкото да им говори нещо си на английски!!!
На мен не ми се струват малко. И също предпочитам учителят да разбира от предмета си, отколкото да им говори нещо си на английски. Даже и не подозирах, че може да се допусне в АК  човек, завършил музика, да преподава математика. @maria77bg, това  също е полезна информация.

# 231
  • София
Мария, аз за себе си съм решила да пропускам и игнорирам писаниците на някои потребители. Смятам го за зряло и възпитано поведение. Противното ще значи да сляза на нивото на този, на когото се подигравам и не ме прави по различен.
Както и да е. Просто се надявам темата да спре да се разводнява и да се обсъждат далеч по важни неща, но за съжаление едва ли ще се случи, заради хора целящи единствено да се подиграват и хулят.

Това беше от мен. Аз приключвам с темата. Worwick може да злорадства, успява да изгони потребитлите с деца в училището.

# 232
Крисчън Йънгс е бакалавър и не му пречи много.
Биология се преподава на малкия от Хофман, който е малко нещо магистър по Педагогика с двойно бакалавърство (едното Биология) за основа. Но отгоре на това е и много свестен учител. Общо взето, чуждите учители се движат около 30% от състава. В кои паралелки повече, в кои по-малко.
И при българските, и при чуждестранните учители има истински попадения, нормално работещи и не съвсем удачни избори. Първите продължават да бъдат учудващо много, а последните - търпими изключения. Поне в нашия случай.

# 233
  • София
Е, кой точно дава оценката дали учителят разбира от предмета си - МОН ли, ние родители ли, децата ли? Аз лично предпочитам учителят така увлекателно да си преподава предмета, че детето ми да научи повече от "необходимото по МОН" и да запомни кое, как и защо. А не да зубри факти наизуст, защото това ще се изисква на НВО/ДЗИ.

# 234
  • софия
В смисъл, че преосмислих дали пък да не спестя едни пари.
недей.
(естествено, че ти си знаеш какво, как, защо и дали)

Имам 2 въпроса към кандидатстващите, надявам се да можете да отговорите:

Не ви ли сте струва драстично по-малко информативна темата в сравнение с кампаниите кандидатстващи преди 2-3-4 години?
И още - защо колежа е един от изборите ви?

Спомням си с какъв жар си пишехме тук преди, колко много неща съм прочела, размишлявала, мечтала, споделяла.
Постепенно започнах да разказвам, с бърза редакция след това - който прочел, прочел.
(да не говорим за голямо количество мнения, които помолих назад във времето да бъдат изтрити).Ето днес още двама казват, че приключват...

# 235
По първи въпрос: да. Пишат се само захаросани или смехотворни, а понякога чак злобни неща. Ако някой каже недостатък (което е нормално за всяко училище) бива натирен и мон е виновен.
По втори въпрос: спечелиха ме м.г. в деня на отворените врати. Харесах базата и многото клубове за деца с различни интереси. Хареса ми и че ае не се започва от 0.

Към днешна дата АК не ми е в списъка въобще. Вчера все още си беше на първо място за мен (за детето беше на кантар). Явно повечкото време вкъщи плюс възможността да наблюдавам дистанционното обучение на нашето ДУ до най-малка подробност ми повлияха (освен предишните 5 страници, които натежаха много). За протокола: нашето ДУ въпреки идеалното според моите критерии дистанционно обучение не е цел, просто не пасва на профила на детето.

# 236
За да бъдем точни: АЕ се започва от нулата в АК.

# 237
  • София
Аз лично предпочитам учителят така увлекателно да си преподава предмета, че детето ми да научи повече от "необходимото по МОН" и да запомни кое, как и защо. А не да зубри факти наизуст, защото това ще се изисква на НВО/ДЗИ.

За съжаление тази година това е застъпено като очаквания и беше заложено в някои тестовете и файнъли през първия срок /за радост не по БЕЛ и математика/, костващи много време, напрежение и усилия. Обяснението е именно в изискванията на МОН. Тези изисквания повече вълнуват българските учители и затова те се коментират. Иначе и сред чуждите, и сред българските преподаватели има страхотни попадения.  Миналата година беше изключително хубава, смислена и удачна. И тази има своите добри моменти, но носи и разочарования. Не знам дали е заради новата програмата на МОН или заради конкретни учители, но съм убедена, че с разумен подход нещата може (и се надявам) да се случват по-добре. Според мен обемът на заданията трябва да се намали, отчитайки многото материал за изучаване, както и да се избягват тестове с въпроси в духа на "Минута е много". Иначе колежът има много позитиви, които все още имат превес над негативите.

# 238
  • софия
Благодаря, Мария. Спомням си когато ние ходихме на отворените врати, наистина страхотно преживяване, така че разбирам избора ви.
За захаросаните и смехотворни неща вече отиваме в сферата на "личното тълкуване",  на мен са ми казвали, че "гледам с розови очила", но е факт, че личните ни преживявания са повече от розови. Е, за трета година в колежа научавам неща и случки из вътрешния живот, които показват, че не всичко е цветя и рози, но е много хубаво, че има активност някаква целяща подобрение. Диалогът с училишето в моите очи е безупречен.

Ако искате казвайте ги тия смешни и захарни неща да ги разчепкаме да видим са или не са такива. Но с молба все пак да не бъдат подигравани хората, чиито мнение се разглежда. Иначе никой няма да иска да споделя.  То май не останаха споделящи вече, но някакви неща конкретни ако ви тормозят, давайте да ги видим.

На фона на предните две уникални години в колежа, трябва да призная, че тази ми се струва по-затормозена и опредлено имам забележки. Ах този безумен материал! Ах този МОН!
И последно да кажа относно чуждестранните учители- не си давам никой от тях! Пък нека са "учили музика"!

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 00:31 от Амели

# 239
За да бъдем точни: АЕ се започва от нулата в АК.
И тази, и миналата година на отворените врати ни обясниха, че се започва от ниво В2. Тук също се писа, че не е от нула. Приятелско дете, сега 9 клас в АК същото сподели.

Общи условия

Активация на акаунт