Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 22 335
  • 630
  •   3
Отговори
Да продължим темата за недвижимите имоти в България тук.
Успех на всички участници на пазара!

Старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1746824.msg49540290#new

# 1
Да се върнем назад във времето и да преразгледаме плюсове и минуси на панелките през съветския модел. Прави впечатление, че е имало мисъл за разпределения, инфраструктура, архитектура на квартала, но както казват, да посрещнат нужди преди 50г, не сегашните. Но днешните градски архитекти никакви ги няма. Защо ли?

https://youtu.be/xqVi_vmCCAA?si=WZjmOcJ5eY9OLPcS

# 2
Да си пренеса ли от старата тема поста за Vesi 1 ?
Как процедираме?

# 3

Успех Томева!
Моята брокерка пое всичко откъм документи и координиране. В търсенето не е участвала, но тя уговаряше срещите за каквото й подам като информация.
...
Честито Веси ! Да сте живи и здрави да си ползвате имота с удоволствие !

След като не е търсила и намерила имота, а не е юрист, любопитно ми е, брокерката с какви документи е работила и какво е координирала за 3 % хонорар.
Искам да се ориентирам. Не е заяждане в никакъв случай.
Това е цитатът. Само датите и времето не отговарят.

# 4
И на мен ми е интересно какво е свършила, за да си заработи 3-те %.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:55 от DayInMay

# 5
# 6
Много спонсори, много нещо. Ще помисли човек, че пазара е нагласен. Няма ли категория “мижав спонсор”. Grinning

# 7
Който отиде да сподели инфо, ще бъде полезно - лошото е, че малки сгради/ проекти едва ли ще има представени, всичко НС е  100+ апартамента. Започнах да поглеждам вече разни стари тухли заради високите тавани, малкото на брой апартаменти, по-нисък % общи части и такси поддръжка. Като вляза във входа обаче и миризмата ме отказва + общите части и спецификата на обитателите.

# 8
За обитателите на НС също има какво да се разкаже: окупират площадките с вещи, защото нали платили са си ги, не се пази и почиства, крещи се по терасите. Така че си е до късмет с обитателите и да не им се толерират простотиите от мнозинството.

# 9
  • Бургас
И да допълня - в моите софийски сгради НС 60-80% от жилищата се отдават под наем. Което също внася специфика в междусъседските отношения.

# 10
София и Бургас започват годината с исторически връх на сделките с имоти
Броят на изповяданите сделки там е на най-високото си ниво от поне 20 години насам, сочат данни на Агенцията по вписванията
https://www.investor.bg/a/534-novini/411414-sofiya-i-burgas-zapo … -sdelkite-s-imoti
София е лидер сред големите градове у нас по ръст на изповяданите сделки с имоти през първото тримесечие със 17,7%. Между януари и март в столицата са вписани 8588 сделки, много над броя им през първото тримесечие на 2008 г., когато те са 8035. Близо 60% от сделките са финансирани с ипотечен кредит, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. През първото тримесечие в столицата са вписани 5062 законни и договорни ипотеки, което е с 13,1% повече спрямо същия период на миналата година.

# 11
И на мен ми е интересно какво е свършила, за да си заработи 3-те %.
Поне в моя случай, да ме закара до строеж аи да ми покаже чертежите. За мен брокерите са безбожници. И абсолютно не нужно звено. Както и да се пънат да се представят.

# 12
И да допълня - в моите софийски сгради НС 60-80% от жилищата се отдават под наем. Което също внася специфика в междусъседските отношения.
[/quote

Това е интересен факт, и ми прави впечатление тъй като аз също живея в НС (макар и не от най-новото, 2010) и доколкото разбирам при нас също една значителна част от жилищата са отдадени под наем. Та се чудя в такъв случай собствениците къде живеят? В панелки? В чужбина? Или просто в по-благоприятен квартал? Това до някъде ме спира и в търсенето на НС за покупка, защото с ограничен бюджет бих попаднала 100% на подобни места с масови обитатели - наематели. А лично аз бих предпочела да живея на място, където масово са собственици. Та къде са тези места? Друг пример: израстнала съм в един от трите крайни, най-големи квартали на София, в ЕПК.   Откакто не живея вече там, едно 10 години поне, обитателите са се сменили почти изцяло, разбира се и там с наематели....

# 13
  • Бургас
От всичко по малко.
Някои живеят в панелки, но в устроени квартали, с добра инфраструктура, свикнали са, не им се мести. Други в чужбина. Трети в друг град, като мен. Моите са купувани точно с цел запазване на парите и отдаване под наем, но и с идеята да се ползват и от моето семейство.
Често инвестиционните апартаменти са с компромиси, които не биха били приети за собствено жилище, но за отдаване става - лоши изложения, кофти етажи, неблагоустроени райони...
Но и в СС също има наематели. Прави ми впечатление, че софиянци масово имат повече от едно жилище.

# 14
Един различен поглед над София. Няма да се хареса тук
https://youtu.be/ZI0_wKz5mSU?si=zVTsCQVsnKVCuFaa

Общи условия

Активация на акаунт