Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 33 292
  • 633
  •   13
Отговори
В очакване на еврото, да продължим с обсъждането на пазара на НИ в България.
Темата е за търсене на съвети и споделяне на опит и гледни точки от страна на купувачи, продавачи, посредници.

Успех на всички участници на пазара!

# 1
Това, че вие нямате проблем се определя от confirmation bias, gambler's fallacy и appeal to probability.

За съжаление, нито една от тези три логически грешки не определят пазара.

Ако аз съм си купил Порше и имам пари за Порше, това не значи, че  всеки може да си купи Порше.
Мда. Порше догодина ще фалира, защото не ги карат много и като си накупят тая година богатите, догодина няма да има кой да купува.

Хипотетично, като имотите станат по 2 за лев какво ще правим като са 2 за лев.
Хипотетично, като падне метеорита, дойде потопа, изригне вулкана на Витоша
Хипотетично, ако нямаше инфлация, ако на юг от София бяха полета, ако нямаше да приемаме еврото, ако бяха бедни хората.
Хипотетично, ако преместят столицата в Малко Търново, ако всички софиянци се преселят на Марс, ако налъмите цъфтяха.

# 2
Писал съм нещо конкретно, а Вие говорите нелогични глупости.

Значи за всичко важат икономическите закони, само не за имотите... Това да разбирам?
А това продукт поскъпнал с 200-300% да се коригира с 10-20% надолу е апокалипис според вас?

Wishful thinking Simple Smile

# 3
Народът не си купува масово имения с басейн, а апартаменти. И добре се справя.
Заедно с Румъния оглавяваме класацията за собственост на глава от населението.
Т.е. гледай на имотите не като порше, а като Форд за масова употреба.

# 4
Народът не си купува масово имения с басейн, а апартаменти. И добре се справя.
Заедно с Румъния оглавяваме класацията за собственост на глава от населението.
Т.е. гледай на имотите не като порше, а като Форд за масова употреба.

Точно така гледам на тях. И точно затова ги сравнявам с доходите на средния човек, а не с тези на митични арабски шейхове и руски олигарси.

В момента дори компромисните имоти в големите градове ни са на ниво BMW, при средни доходи позволяващи Renault.

На фона на това, Вие предсказвате да станат на ниво Porsche.

# 5
  • в пералнята
Хипотетично, който си пере парите, има ли изгода от това цените да паднат и да продаде на 30% по-ниско от купеното? Абсолютно не. Направили са си сметката хората с парите, не се притеснявайте. Ако не стане естествено, ще бъде нагласено.
Пазарът в България не подлежи на класическите теории Wink

# 6
Кога чакаме да решат приемаме ли еврото от 2026?

# 7
  • Пловдив
То е решено вече.  Еврото е от 1 януари 2026. Банките вече си  преправиха  софтуера. Моята поне показва и в лева и в евро всичко. По някои магазини вече също

# 8
Не е решено. Чакаме докладът през юни.

# 9
И аз знам, че чакаме още, но докога?

# 10
От 2-3 месеца има официална информационна кампания за еврото, би било страшен криндж, ако такова нещо е стартирало без работата да е сигурна.

# 11
  • Бургас
Писал съм нещо конкретно, а Вие говорите нелогични глупости.

Кое е конкретното? Какво щяло да стане, ако хипотетично излязат десетки хиляди изпрани имоти на пазара?
Какво очакваш да чуеш - че ще им паднат цените, щото няма да има кой да ги купи?
В твоя чест цяла тема кръстихме и пак си недоволен.

# 12
Нищо няма да се промени след еврото. Лева ще може да се ползва години след това. Ще може дасе обменя в бнб и тн. Ама ганьо прост, не разбира и бърза да се панира.
С шенген същата простотия. Уж нямаше да има задръствания, но пак има. Само че не на границата, а на изхода на София. Голяма работа. Ако всички правят едно и също, то едва ли е перспективно. Дали ще е за час на тръгване, купуване на имоти, избор на образование, професия и тн.  
За еврото да продължа.. Няма да тръгнат да се избиват фондове и инвеститори да влизат на нашия пазар, нито банките ще раздават повече кредити като освободят резерви и тн. То ако беше така сега щяха да отказват на кредитоискатели с основание “нямаме пари в момента”. Никога никъде не съм чул банка да откаже защото й свършили парите. Отказват щото кредитоискателя носи риск. А фондовете, които искат и сега могат да си влязат, ама май нямат желание.
Дори по-вероятния сценарий е банки майки да издърпат капитал на запад, понеже имат затруднения или българите да започнат да си местят парите в западни банки с гаранции на по-добри условия. Как това ще се отрази, дениса или фауто, нашите нобелови лауреати по икономика, могат да обяснят. Да, точно така, само нагоре.
Всички вложили мръсни пари в тухли, какво точно ще ги правят. Каква е целта им? Някой казва - ще ги държат. До кога, за какво? Да кажем, че ги държат. Тогава защо оспорвате, че нямало 20-30% празни жилища? Вие наясно ли сте, че ако тези жилища тръгнат да ги ремонтират и довършат, майсторите не по 100, а по 500лв ще искат на кв плочки.

Но нека не спорим за цени, че омръзва. Дайте да говорим какво ще ги правим тези имоти. Заговорихте, че хората започнали да живеят по сами. Да ама това антисоциално поведение, което само би довело до задълбочаване на демографската криза. Това означава повече имоти, по-малко хора. Дали ше продават или не, си е техен избор. Но тоя фонд трябва да се поддържа. Това струва пари, а както знаем българина не обича да плаща за поддръжка. Значи ли това, че ни очакват скъпи, неподдържани жилища, празни сгради и призрачни градове. Не звучи добре. Как точно това ще е привлекателно за някой да си купи на предполагаемо високи цени? Някой да ми обясни.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 18:47 от Gogo1979

# 13
Докато София стане призрачен град има бая вода да изтече.
България е с хубав климат и празна няма за остане. Все някой ще ги ползва тези жилища.
Има и доволно количество българи по света, които са планирали да се пенсионират тук.
Ние си имаме такъв в блока, който си живее много добре с европейска пенсия.
Над 20 години жилището му стоеше празно. Сега се върна.

От 2018 го чакаме да се пукне:

Ще почакаме...

# 14
Докато инфраструктурата е катастрофална извън София, все ще се живее в нея, то няма къде другаде (има, ама с много компромиси). Ако има някакви радикални промени, то ще са в някои малки градове.

Общи условия

Активация на акаунт