Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 42 593
  • 758
  •   1
Отговори
# 750
Защо да се сменят лични документи? Може да не живеете в него. Все пак е хубаво постоянният адрес да отговаря на реално постоянния такъв.

# 751
Ще живеете ли в жилището? Ако да,сменете поне настоящият адрес,за да получавате важна кореспонденция.
По закон със смяна на местоживеенето,актуализирате настоящия адрес.
Ако жилището по постоянен адрес не е ваше,също е редно да се отрегистрирате.
Не споменавате старият адрес в друг град ли е или не. Има значение за избор на личен лекар,детска градина (уседналост 3 години за София), училище (3 години по постоянен адрес на детето).
Също ако новото жилище е основно и адресът му съвпада с адреса по лична карта на собственика,имате право на 50% данъчно облекчение за частта от МДТ на местния данък.

# 752
Преди 20г платих по 1.50 на контакт/ключ за нов апартамент. Майстора ги навърза за секунди. Тогава осъзнах, че това бяха най-грешно изхарчените ми пари и се научих сам. И то по неволя, защото майстора си беше оставил ръцете и всичко започна да се разпада.

Никой който виси всеки ден по форуми, не може да ме убеди, че времето му е супер ценно, дефицитно и всяка секунда прави пари. Никой не целя да обидя, включвам и себе си в това число.

# 753
Благодаря ви. В момента живея в семейното жилище на майка ми и там съм била регистрирана цял живот, в един и същи град и квартал сме. Ще живея в новото ми жилище, но сме наблизо с майка ми, така че не ми е толкова важна пощата.

Просто всички документи са ми сравнително нови и ми се плащат допълнителни такси. Това за 50% за пръв път го чувам, ще го проуча, благодаря!

# 754
Декларацията за живеене в жилището за 50% данък не е обвързана с адреса по лична карта.

Гого, времето ми е супер ценно и си го смятам по прилична ставка.
Писането във форума не ми е загуба, пиша за кеф, а кефа цена няма.
От 2020 не го чакам. Бързо се преориентирах да се възползвам от ситуацията, макар и да не я одобрявам. и парадоксалното е че съм спекулант, а храня спекулантите.
Че ние да не я одобряваме, ситуацията, бе Гого!?
От време оно си пишем, ситуацията не ни харесва, но това е положението.
Като в оня виц, "мъчно ми стана", "купувам и плача, купувам и плача"

Тезата за ел-а малко се размаза, отначало беше и контакти и удължаване и нови, табла, а после се премина на закачане при готови връзки. Не е едно и също. Снажданията на кабелите трябва да са стабилни, иначе греят.
Иначе, легранд така са направени, че само мушкаш кабела, и си има вградена клема, дето се затяга сама.

За Унгария, май бъркате туризма и емиграцията. И аз съм ходил, хора, къщи, хубаво е.
Но дали икономиката е като у нас?

Ел техниците може да нямат висше, но при тях има естествен подбор.
Мине се не мине и научавам, че някой си е заминал от токов удар.
По-способните оцеляват.

За майсторите, ако ми е лесно, примерно така и така е дошъл майстор и работи, мога да му делегирам разни неща, ключове, контакти, корнизи и тн.
Ама се случва майсторът отказва дребни неща. "Казва, не ми се занимава, ти си ги слагай".
И се е случвало, пробивам в бетон отвори за вентилация фи10 или 12, слагам аспиратори, тръби, окачване, корнизи. Никой майстор не ще, остава аз да ги направя. Вместо да викам нов човек, и да го търся и уговарям.

# 755
От самото начало съвсем ясно пиша за монтаж на контакти в готови конзоли. Контактите както казваш сам имат клеми щипки и се самозатягат. Няма никаква философия освен да пъхнеш три цветни кабела в три дупки с надпис.  Отделно има ваго клеми за бързи връки.

Аз точно щото си ценя времето избягвам определен тип майстори, особено за малко неща. До момента съм имал вземане-даване с 1-2 майстора, на които не ми се е налагало да им стоя на главатата.

При останалите, хем им плащам едни много сериозни пари на ден, хем си губя времето да им стоя на главата и проверявам през 2 часа...

# 756
Декларацията за живеене в жилището за 50% данък не е обвързана с адреса по лична карта.

А ми с какво е обвързана, че ми стана интересно? Само това открих тук https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/mestni-danatsi-i-taksi/sgradi-i-smet

# 757
С надеждата, че енергията за даване на акъл кой как да си слага контактите е изчерпана, да се преместим в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1791339.new#new

Ще помоля MDD91 да си копира поста там, за да продължат разговора си с Дани1.

# 758
Сега малко да омешам покупко-продажбата на недвижими имоти и наеми. През 2000 година купих жилище в ЕПК. Голяма еуфория! Сега 25 години по-късно и след  сменени доста мебели си изглежда пак перфектно/за мен и не само/ За съжаление това не се отнася до блока и входа, в който е жилището. Последните петнайсетина години го отдавам под наем. В самото начало с изключително читави наематели и възможност за пресяването им от мен да бъдат най подходящите. За жалост градацията като читавост с времето вървеше все по-надолу. Кандидат наемателите правят съпоставка между ухаещ на прясна боя вход в нова кооперация и моя вход с поочупените и надраскани стени, стържещия асансъор, стария фотъойл и  изсъхнали китки на етажната площадка. На мен не ми пречи, свикнала съм, но хората като дават тез пари и искат нещо по-хубаво. Та вече квартирантите ми не са това, което бяха. Не ми пречи, но скоро разбрах, че квартирантката ми е от етноса. Не и личи. Но....
И така... защо написах всичко това. Защото се замислям за продажба. И защото имам някаква убеденост, че в един момент цената между ново и старо строителство ще бъде с огромна разлика, докато сега такава  не се забелязва.
И много хора ще стигнат до извода /отнася се повече за отдаващи под наем/По-добре малка квадратура, но ново строителство, отколкото голяма квадратура - старо.
И в резюме- повишаване цените на ново строителство и понижаване на старо/така ми говорят звездите?!!/
Аз мисля също като вас. Според мен сега е подходящ момент, хората, които имат СС да го продадат. Или ще взема нещо по малко но ново, или същото с доплащане.

Общи условия

Активация на акаунт