Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 42 656
  • 758
  •   1
Отговори
# 720
Както у нас има хора със сиви доходи, така и в Холандия, Германия и прочие хората имат инвестиции, които генерират доходност, различна от тази в заплати.

Т.е. средния германец, холандец и прочие има доста пъти повече инвестирани средства във финансови активи, които в даден момент може да ползва за закупуване на жилище.

Така, че теорията, как цените са високи, щото майсторите вземали на ръка малко издиша. Наскоро излезна информация, умопомрачителен % от богатството на българина е инвестирано в имоти.

# 721
  • софия
А аз си мислех, че само аз плащам луди пари за майстори. Онзи ден за монтиране на 2 контакта и една пералня - 150 лв. За облепване на 2 прага с плочки, буквално 2-3 плочки да се отрежат и залепят ми искаха 350 лв., отказах. Нещо страшно е.

# 722
Миналата година ми монтираха контакти и ключове за лампи (само монтажа) в единия апартамент срещу 650 лв. И дори ни беше близък. Grinning Питах произволно няколко човека и ми дадоха по-високи оферти. Става въпрос за не повече от два часа работа, но това е положението.

# 723
Дадох 960 лв. за преместване на 2 контакта, нов контакт, електро в банята за бойлер. 4 часа работа..

# 724
Дадох 960 лв. за преместване на 2 контакта, нов контакт, електро в банята за бойлер. 4 часа работа..
Значи да сменаме професиите. 🤣
Ние като правихме ремонт викахме ел., ВиК и се оказа наистина ,че за кратко време(3,4,5часа )взимат една солидна сума без материалите.
Все пак който може няма лошо.

# 725
  • Бургас
Ще им паднат тарифите, това е балон Simple Smile
Не може тъй до безкрай Simple Smile
Шегувам се.

Този, който има занаятчийска професия, наистина е богат с нея. Може да си вади хляба навсякъде по света и да се адаптира сравнително лесно и бързо.
Видях го с украинската криза - в Бургас пристигнаха за няколко дни над 30 000 души, най-бързо си намериха работа всякакви видове майстори.

# 726
Всъщност да смениш контакти или няколко плочки изобщо не е толкова трудна задача.

Вместо да давате хиляди левове, просто си го направете сами. Ще се изненадате колко е лесно.

Поради същата причина и контакти съм сменял и плочки в коридор съм лепил. Купуваш хубави материал, няколко клипчета в youtube да видите как става и го правите.

# 727
При майсторите важи принципа търсене-предлагане. В момента се завършват адски много имоти и майсторите са на почит и взимат баснословни цени. В бъдеще,когато обемът на новите жилища намалее,би трябвало да се нормализират цените. Макар че и за старите жилища си трябват периодични ремонти,все на 10-15-20 години.
П.С. с тока шега не бива и по-скоро бих платила висока цена,отколкото да рискувам или живота си,или да даде на късо.

Един път в нас дойде електричар да ни оправи извадени контакти. Видя ни,че сме с малки деца. Тръгва си и след няколко часа звъни - бил забелязал,че накъде си контактът е свързан на нула вместо на фаза и при определени обстоятелства можело да стане късо съединение. Въпреки че така е направено от строителя,човекът поиска да дойде и безплатно да ни го оправи,защото е потенциално опасно.
Аз нищо не разбирам от тези неща,но и моят плочкаджия казва "ток не пипам".

# 728
Така е. Но все пак човек без съответно образование по-добре да не се пробва баш с тока. С плочките и даже някои ВиК няма проблем.

# 729
Проблем е, че предполагам повечето не дават фактура и гаранция, а може би вече го правят, не знам.

# 730
Все още има рецидиви на опростачената архитектура. Нямам думи за дограмата. Laughing Решетката от ковано желязо нещо изобразява,но какво?:

https://www.facebook.com/bgmodernist

# 731
Така е. Но все пак човек без съответно образование по-добре да не се пробва баш с тока. С плочките и даже някои ВиК няма проблем.

Говорим за монтаж на контакти в готови конзоли. То няма какво да объркаш. Вземаш безжичен фазомер. Има и тестери за контакти, пак 20-30лв струват.  Спираш бушона и екшън. 3 цветни кабела в 3 цветни гнезда на контакта се щракват или завиват. Евентуално кабелчета да свържеш съседните контакти.

Не бих препоръчал на, човек без опит да прави инсталация или табло. Но това горе, при алтернативата да платите 1000-2000лв - ами правете си ги сами.

# 732
Абе то вече и Chat GPT поставя правилни диагнози и разчита изследвания, но повечето все пак посещаваме лекар. Предпочитам с тока да се заеме специалист, който обичайно това прави.

# 733
Все още има рецидиви на опростачената архитектура. Нямам думи за дограмата. Laughing Решетката от ковано желязо нещо изобразява,но какво?:

https://www.facebook.com/bgmodernist
Тази страница я следя отдавна и е много добра. Е, понякога има и изцепки:-)
Виж в “архитектурни извращения” можеш да се нагледаш на всякакви безумия.

# 734
  • Бургас
Всъщност да смениш контакти или няколко плочки изобщо не е толкова трудна задача.
Вместо да давате хиляди левове, просто си го направете сами. Ще се изненадате колко е лесно.
Купуваш хубави материали...

Купих си хубав скалпел, гледах всички епизоди на "Д-р Хаус", вече мога да оперирам.
Изобщо не е толкова трудно.

Общи условия

Активация на акаунт