Хиперактивност при възрастен

• 5 569
  • 82
  •   1
Отговори
  • Близо до гората...
Моля за помощ. Съпругът ми буквално не може да седи на едно място. Постоянно прави нещо вкъщи, по двора, в гаража. С часове. С дни. Става сутрин в 6 часа, без да има ангажименти за деня и се започва..... Свършва вечер по тъмно и съответно е много уморен. Но това не го спира следващия ден пак дс стане в 6. Имаме къща с голям двор, трева, басейн, кучета. Работа винаги има, но се стига до момент, в който буквално се изтощава напълно. Това положение е от месец март, да речем. Докато вечеряме примерно, той обсъжда какво ще прави утре като стане в 6. И на работа ходи освен това. Винаги бърза, за всичко - като работи, като ходи, като яде....
Изморително е и физически и психически, както за него, така и за хората около него.
"Аз и докато почивам, мога нещо да работя."
Тези неща, които върши не са наложителни. Освен всичко е и перфекционист и нищо не остава недовършено за деня.Не умее да почива.
Моля за съвет.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 19:30 от МравкА_ТанкисТ

# 1
Това за мен, не е хиперактивност.
Човекът си намира работа и си я върши цял ден, задача по задача.
Ако има пълноценен сън 7-8 часа, някои хора и за по- малко се наспиват, не виждам място за притеснение.
Ми така е, в къща  винаги има работа.
По- добре ли ще ви е, ако лежи на дивана и чака всичко вие да вършите?

# 2
Най-трудното ще е той да разбере, че има проблем. Случило ли се е нещо преди месец март, което да обостри това състояние?

# 3
Ако нощем спи спокойно и има поне 6 часа здрав сън, не виждам проблеми. По-добре да си прави нещо в градината, отколкото да виси на телефона и да гледа тикток.

# 4
Това не е точно "хиперактивност", за която става въпрос при децата.
Винаги ли е бил така или от някакво време?
На каква възраст е?

На първо място ми идва стрес като причина. Всеки човек се справя по различен начин, това може да е неговия.

На второ, може да си е такъв по натура. Ако има пълноценен сън, някои се наспиват и след 6-7ч, няма нищо лошо. Повечето възрастни около мен са така, моята баба ставаше в 5 от млада, и по цял ден не подвиваше крак.
Дори мм става в 6-7, при все че работи тежка работа, а понякога седи пред ТВ/ПС до 23-00ч
Аз не съм така, нужни са ми поне 7-8-9ч сън, ама аз съм по скоро изключение в моето обкръжение

# 5
  • Близо до гората...
Най-трудното ще е той да разбере, че има проблем. Случило ли се е нещо преди месец март, което да обостри това състояние?
Да. Имахме проблеми със съсед и се наложи да направим дървена ограда между дворовета за 3 дни. Направихме я двамата.

На 56 е. Винаги е бил такъв, но не толкова много. Сега буквално се изтощава напълно всеки ден. И се оплаква, че е уморен, което е нормално, но не може да почива пълноценно и не иска.
Не всички неща, с които се захваща, може да свърши сам. Съответно ангажира и мен, детето.... От март месец вкъщи постоянно нещо се кове, боядисва, зида..... Като нормално няма как да го оставим сам да върши всичко.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 19:44 от МравкА_ТанкисТ

# 6
Планирайте си почивка - на друго място - море, планина за поне седмица.

# 7
Ако проблемът със съседа е напълно разрешен, може би почивка и смяна на обстановката поне за десетина дни ще му помогне да се приземи. Ако проблемът го има и не е решим, например траен конфликт и непоносимост със съседа, тогава е трудно. Мъжът ти има много работа по себе си, въпросът е дали ще е готов да започне сега, или ще се докара до срив преди това. Нямам за цел да те плаша, а само да си подготвена да му помогнеш когато ти позволи.

# 8
  • Близо до гората...
Ако проблемът със съседа е напълно разрешен, може би почивка и смяна на обстановката поне за десетина дни ще му помогне да се приземи. Ако проблемът го има и не е решим, например траен конфликт и непоносимост със съседа, тогава е трудно. Мъжът ти има много работа по себе си, въпросът е дали ще е готов да започне сега, или ще се докара до срив преди това. Нямам за цел да те плаша, а само да си подготвена да му помогнеш когато ти позволи.

Проблемът е решен.

# 9
Чудесно. Аз бих пробвала да планирам нещо за свободното време, през уикенда хващате детето и отивате където ви е приятно извън къщи. Или опитайте да възродите някое старо хоби, за което все е нямало време, за предпочитане пак извън къщи.

# 10
Може да има някаква друга тревога, която да потиска с тези изтощителни дейности. Нещо като някои жени, които се справят със стреса чрез чистене, местене на мебели и подобни.
Опитайте да разберете какво го кара да се държи така.

# 11
Де да имах и  аз такъв мъж....

# 12
  • Fairbanks, Alaska
Искам и аз поне малко от неговата хиперактивност....

# 13
Как е с импулсивността?
Завършва ли до край с което се е захванал?

# 14
Звучи доста изтущаващо Flushed
Поговори с него,предложи му да се отдадете на заслужена почивка някъде на приятно местенце
И аче завиждам за мъжът ти,моя с пръчка трябва да го ръчкаш да свърши нещо,все си намира оправдания

Общи условия

Активация на акаунт