Хиперактивност при възрастен

• 5 714
  • 82
  •   1
Отговори
# 30
Моля за помощ. Съпругът ми буквално не може да седи на едно място. Постоянно прави нещо вкъщи, по двора, в гаража. С часове. С д гр йни. Става сутрин в 6 часа, без да има ангажименти за деня и се започва..... Свършва вечер по тъмно и съответно е много уморен. Но това не го спира следващия ден пак дс стане в 6. Имаме къща с голям двор, трева, басейн, кучета. Работа винаги има, но се стига до момент, в който буквално се изтощава напълно. Това положение е от месец март, да речем. Докато вечеряме примерно, той обсъжда какво ще прави утре като стане в 6. И на работа ходи освен това. Винаги бърза, за всичко - като работи, като ходи, като яде....
Изморително е и физически и психически, както за него, така и за хората около него.
"Аз и докато почивам, мога нещо да работя."
Тези неща, които върши не са наложителни. Освен всичко е и перфекционист и нищо не остава недовършено за деня.Не умее да почива.
Моля за съвет.

Звучи ми познато. Сестра ми започна да се държи така на цели 59 години. Не се спира изобщо, пришпорва мъжа си, че бил ленив, говори бързо и много, почти не спи, да ходи на джогинг и нсоще 100 места. Така около половин година. Отказваше да иде на лекар, била пълна с енергия и по-- щастлива от детството дори. Половин година по-късно късно изпадна в депресия, изобщо не става от леглото, не е излизала от вкъщи от тогава, било я страх. Психиатър, на който е разказано как се държи, предположи биполярно разстройство или много ранна форма на деменция, но трябва преглед или изследвания, които тя категорично отказва. Така е от октомври миналата година. Не съм я чувала, нито виждала, тя не общува абсолютно с никого. Съжаляваме, че не натискахме да иде на лекар, докато беше активна. Спешно се посъветвайте с психиатър. Той може да ви насочи към неврохирург, ако прецени, че не сте за него, а проблемът е за другия специалист.

# 31
В интерес на истината потвърждавам опита на Ън. Баща ми след операция беше за определен период хиперактивен. Той не спеше добре и по нощите също измисляше щуротии, не разбрах от авторката дали нейният съпруг спи спокойно.
Беше изтощен но не можеше да се спре. Не довършваше, а само започваше дела.
Периодът се смени с депресия и сега основно лежи.

# 32
Прочетох назад и виждам, че повечето хора са си намерили повод за майтапи, но човекът не е така поначало, а се е променил, някъде от март месец е станал на Фигаро. Авторке, иди при джипито му и разкажи как се държи. Не губи време, защото не се знае кога ще легне и ще престане да говори с вас. А всеки вика, доведи го на преглед. Това обаче е мисия невъзможна с тях.

# 33
Ън, ти не писа ли, че сестра ти е имала стомашни оплаквания? Как я диагностицираха с деменция?

# 34
Ън, ти не писа ли, че сестра ти е имала стомашни оплаквания? Как я диагностицираха с деменция?

Още с нищо не е диагностицирана, тя не допуска лекар до себе си, макар че и вкъщи идва, но тя се заключи.  Започна да се оплаква от корем най-напред, правиха й колоноскопия даже, но нищо й нямаше. Лежа в различни отделения на болницата, но физически е здрава. Нещата явно нямаха общо. После започнаха тези проблеми, бях пуснала и тема, че се видяхме в чудо. Сега надеждата е по някое време да мине отново в еуфория, за да нарасне вероятността да я види лекар. От разговорите с двама психиатри предположенията са биполярно разстройство или ранна деменция, но това са само предположения, възможно е да има и други, че психическите вървели по няколко заедно.

# 35
Не знам има ли такава диагноза при възрастен. За мен е характер. И аз съм такава. Затова не ходя никъде на почивка, умирам от скука.
Такъв си е, не може да стои на едно място.

# 36
Хиперактивност са някакви безсмислени движения и действия.
Той си върши работата за деня, която явно е много, от край до край.
А бърза, защото времето не му стига.

# 37
Работата няма край, няма нужда цялата работа на света да бъде свършена от един човек. И в живота, освен работа има и почивка, както и споделено време със семейството. Този човек не си оставя такова време, вместо да става в 6 може да се прегръща с любимата половин час, да закуси със семейството си бавно, без да бърза. Да гледат филм..
Много мразя някой да ми се разпъргавява рано рано, времето със семейството е приоритет пред работата, още повече че този човек сам се намира работа извън, тази която по принцип си има!

# 38
Абе, вярно си има шетливи хора, но явно тук авторката усеща нещо не на място. Все пак е дълги години с този човек и ѝ прави впечатление промяната в поведението. Бих се посъветвала с психолог или психиатър, ето, че двама тук описват, как подобно поведение си е последвано от сериозни депресии, което е тревожно.

# 39
Потребителката си познава човека, щом е преценила, че има нещо притеснително, най-вероятно има основателна причина. От описаното, аз също смятам, че не е станал рязко и от нищото разшетан и перфекционист, има някаква причина, която е добре да бъде изяснена. Може да е нещо безобидно, може да го тревожи нещо, може съвсем трето, но е добре да се изясни.

# 40
  • Варна
Не знам има ли такава диагноза при възрастен. За мен е характер. И аз съм такава. Затова не ходя никъде на почивка, умирам от скука.
Такъв си е, не може да стои на едно място.

Очевидно не е такъв. Тя пише, че рязко е станал такъв от март насам. Та тук не е до характер.

# 41
Отделно, с това темпо, с което работи от сутрин до вечер и то през почивните дни, какво толкова има за вършене, че не свършва. Един ден ще окосѝ, ще поразчисти из двора, ще полее, на другия - ще оправи басейна, ще ремонтира нещо и после? Изглежда си измисля занимания, за да е непрекъснато зает, но каква е причината, само той си знае.

Попитах кога прекарват време заедно, защото неговият ден е запълнен.

# 42
Откога са в този имот с басейн, двор и кучета? Ако е отскоро, обяснимо е.

# 43
Човека е просто работохолик.
Жената искаше само да се похвали. А тука някои колежки дето не му написаха и диагноза даже, че колко още му остава могат да сметнат.

# 44
  • Варна
На мен ми звучи тревожна, а не хвалеща се. Пък и той много от раз е станал работохолик. Ако я кара все така, ще прегори.

Общи условия

Активация на акаунт