Хиперактивност при възрастен

• 5 696
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
На мен темата ми звучи сериозна, затова отговарям сериозно на авторката. Има предостатъчно теми за хахо-хихи.

# 46
Най-трудното ще е той да разбере, че има проблем. Случило ли се е нещо преди месец март, което да обостри това състояние?
Да. Имахме проблеми със съсед и се наложи да направим дървена ограда между дворовета за 3 дни. Направихме я двамата.

На 56 е. Винаги е бил такъв, но не толкова много. Сега буквално се изтощава напълно всеки ден. И се оплаква, че е уморен, което е нормално, но не може да почива пълноценно и не иска.
Не всички неща, с които се захваща, може да свърши сам. Съответно ангажира и мен, детето.... От март месец вкъщи постоянно нещо се кове, боядисва, зида..... Като нормално няма как да го оставим сам да върши всичко.

Значи винаги в бил такъв, казва си го авторката.
От март всички хора се занимават много повече с работата по двора си по обективни причини - зимата си е отишла, по-топло е, подготвя се земята, ако ще се посажда, а дори и да не, няма по-тъжно от запуснат двор..

Може да си гадаем колкото искаме. Авторката си знае нещата..

# 47
А защо не видяхте това изречение?
Цитат
И се оплаква, че е уморен, което е нормално, но не може да почива пълноценно и не иска.
Работа винаги ще има, дори и животът ти няма да стигне, за да я свършиш. Няма по-тъжно от съсипано здраве, и непълноценни отношения.

# 48
.....
На 56 е. Винаги е бил такъв, но не толкова много. Сега буквално се изтощава напълно всеки ден. И се оплаква, че е уморен, което е нормално, но не може да почива пълноценно и не иска.
Не всички неща, с които се захваща, може да свърши сам. Съответно ангажира и мен, детето.... От март месец вкъщи постоянно нещо се кове, боядисва, зида..... Като нормално няма как да го оставим сам да върши всичко.

Авторката каза на 1ва стр, че винаги е бил такъв, просто сега се изтощава.
Според мен пък възрастта си казва думата вече, щото на 50+ колкото и добре да се чувстваш има разлика с 40+ примерно.
Щом си е бил такъв няма да се промени, просто ще се изтощава по бързо.

Но пак да си посетят доктор, че и психолог

# 49
Според мен сега ми се е струпала много работа, а той си е такъв човек и иска всичко да е в ред.

# 50
Колко дълго спи този човек? Ако си осигурява поне 6 часа сън, ако е в добро настроение, не виждам защо трябва да се търси проблем.
Авторке, ти и децата не сте длъжни да участвате в неговите начинания, ако не ви влече. Оставете го да си живее живота, както намира за добре.
Между другото, мъжът ми е много деен, винаги е бил, освен това от няколко години добави тичане по маратони, съответно ежедневни тренировки. Аз не мога така, никога не съм могла, но чак да го карам той да живее в моето темпо - не виждам с какво право.

# 51
Цитат на: ...link=topic=1787554.msg49883350#msg49883350 date=1750686840
Хиперактивност са някакви безсмислени движения и действия.

Диагнозата е Дефицит на внимание с хиперактивност ( тук стои и импулсивност) и е много повече от безсмислени движения. Има си диагностичен въпросник с по 12 въпроса за всяка проява. Състоянието  може да съпътсъва човек цял живот,  като е възможно да се проявява само Дв, само Ха или и двете. Освен това симтоматиката може да се засилва и отслабва в различни възрстови пееиоди. Не е шега работата, но това при човека не ми изглежда като хиперактивност. Заради начина по който последователно завършва започнатото. Разбира се аз не съм медицинско лице, но че има проблем е очевидно. Липсата на умереност е по-скоро притеснителното в случая. Не мисля че коване и сглобяване до изнемога и посреднощите е нормално поведение за човек, който не е на 20 г. Може са е криза на средната възраст , м9же да е проблем на щитовидна, но каквото и да е налага внимание.

# 52
Ми тя, тая криза на средната възраст, ако протича така при повечето мъже, цена няма да имат.
Аз да си лежа на басейнчето с книжката, той да коси тревата и да се грижи за всичко.

# 53
Нещо я притеснява авторката, затова и търси съдействие. Тя си го познава и знае как е било преди и сега. Не само за него е изтощаващо, ами и тя страда, така както я усещам. Каква е ползата от работата, ако не намираш време да се насладиш на резултата?
Така де, ако не седнеш вечер със семейството или приятели на по бира, за какво си се трепал, аджеба?

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 18:22 от Leonie

# 54
  • Близо до гората...
Притеснява ме точно това, че си намира работа, дори и да я няма и, че в крайна сметка вместо да си пием сутрин кафето на басейна в 8,той става в 6 и връзва кабели в гаража, примерно. И в крайна сметка е постоянно изтощен, но не спира. Живеем активно, ако така мога да го нарека. Планинари сме, караме колела, сноуборд. Ходим в чужбина за по 3-4 дни всеки 2 месеца.

# 55
Преди март месец какъв му беше ритъма?

# 56
А той какво обяснение дава, защо не спира да си почине, дори когато се чувства изтощен?

Иначе това, което описваш, не го намирам за ненормално ежедневие, особено за хора с къща. Пък и без къща. Моят ден дълги години започваше около шест с приготвяне на дете за градина, училище и завършваше, без особена почивка  междувременно, към полунощ,  с прибиране на изпрани дрехи  и миене на коридора. Както на много работещи жени. Не съм била хиперактивна, просто постоянно имах работа за вършене. Както и мъжът ти има.

Но все пак, ако намираш, че не се чувства добре, може да настояваш да си пусне изследвания и профилактични прегледи.
Моят мъж не работи чак толкова сега, но е имал подобни периоди. Тъй  като бяха по негово изрично изразено желание какво да свърши и свирукане и подпяване с радиото,  докато кове и  реже, не съм заподозряла да му има нещо. Мисълта ми е, ако виждаш, че не се чувства добре, може и да има проблем. Но само от описаното не може да се каже.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 16:16 от Iris04

# 57
  • София
Не е нормално това поведение. Помисли дали с всичките тези дейности му остават време и сили за теб, иска ли да прекарвате време заедно, например както казваш сутрин да си пиете кафето покрай басейна. Струва ми се, че с това пълно изтощение се опитва да избяга от действителността покрай него. Щом и тема си пуснала тук, очевидно нещо те тревожи. Аз бих го попитала в прав текст какво се случва с него и защо от няколко месеца се държи толкова странно. Мъж ти е, на теб трябва да умее да сподели, макар че повечето мъже много трудно се отпускат да си кажат какво им е.

# 58
  • Out of the Mix
Ми тя, тая криза на средната възраст, ако протича така при повечето мъже, цена няма да имат.
Аз да си лежа на басейнчето с книжката, той да коси тревата и да се грижи за всичко.

Няма лошо, определено.

Достигнал ли си дзена и спокойствието от всякакво естество, после ти остава само грижата един за друг и насладата от живота.

Пък може в промеждутъка между 10-тата страница и окосения квадрат, да го съблазниш със сладко мъркане по рокле или секси дълбоко изрязани панталонки, със стърчащ естествено бюст, и да му врътнеш една за настроение и поддържане на ищаха. RelievedSatisfied

# 59
Такъв човек е перфектен за работник или служител, но за партньор ще си пасне само с някой също толкова активен и пак не е гаранция, ако активностите са в различни сфери на интерес. Имам опит с такъв партньор и мога да кажа, че просто сякаш не бяхме заедно. Той получаваше нервни пристъпи, ако не прави нищо. И наред с разни други особености на характера, беше доста труден за разбиране и следователно - издържане. И до ден днешен е сингъл заради вечното желание за една по-особена динамика, която много не се връзва със живот на семеен човек.

Общи условия

Активация на акаунт