Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 42 612
  • 758
  •   1
Отговори
# 735
Те и по белия свят вземат сериозни пари за Ел и ВиК, обаче майсторите и фирмите им имат тапия, лиценз, и професионална застраховка.
Ако те хване тока или се наводниш, звъниш и плащат всичко, тоест застраховката им. То и затова услугите им струват скъпо, защото си я калкулират, а тя е много скъпа.
Тука Бай Минчо, на когото сте платили 500 лева на ръка за 2 часа работа, има да го търсите после ако си е оставил ръцете.

И аз като колегата Донев сам си ги правя тези работи. Цяла инсталация не, но да монтирам контакти, ключове, осветителни тела, батерии, казанчета, бойлери, перални, и тем подобни съм го правил много пъти. У нас и на роднини и приятели. Не е рокет сайънс.

# 736
Българите може да не се преместят в Будапеща, но западните инвеститори София или Будапеща ще предпочетат?

Хората с леви ръце ще плащат като поп. Интересно ми е колко им е лимита, за да ги накара да си дадат малко зор и да си свършат някаква работа сами?

# 737
  • Бургас
И що да я вършат сами, когато някой може да я свърши по-бързо и по-добре от тях, а те да си вадят пари от основната работа?
Комфортът не е ли важен?
"Има две категории мъже - едните могат да пренесат пиано до четвъртия етаж, а вторите - да платят за това".

# 738
Голям дискомфорт е да сложиш два контакта и един абажур.  Аз попитах, какво става когато пренасянето на пианото стане по-скъпо от самото пиано. Образно казано.

# 739
  • Бургас
Относно пианата - вече има електронни, леки Simple Smile
Относно абажурите и контактите - лично аз не мога да ги слагам, а ММ предпочита да плати, за да се занимава друг.
На когото му е скъпо или му се свиди, да пробва сам, щом може и има време.

# 740
Българите може да не се преместят в Будапеща, но западните инвеститори София или Будапеща ще предпочетат?

Хората с леви ръце ще плащат като поп. Интересно ми е колко им е лимита, за да ги накара да си дадат малко зор и да си свършат някаква работа сами?
Ам, ай премести ги западните инвеститори.
Точно в Унгария ше идат.
Май само някои хора не знаят, че България е доста добре, по-добре от Унгария.

https://money.bg/property/lindner-s-nova-investitsiya-ot-100-mil … zen-teh-park.html
Цитат
Гepмaнcĸaтa ĸoмпaния Линднep oбяви нoвa инвecтиция в paзмep нa 100 милиoнa лeвa в изгpaждaщия ce "Лoзeн Tex Πapĸ" и пpилeжaщaтa мy жилищнa и инфpacтpyĸтypнa зoнa.
...
Oт нoвaтa инвecтиция 20 милиoнa лeвa щe бъдaт влoжeни в изгpaждaнeтo нa 2 нoви cгpaди в paмĸитe нa тexнoлoгичния пapĸ, ĸaĸтo и в cвъpзaнaтa c тяx инфpacтpyĸтypa - aмфитeaтpи, зeлeни плoщи и дeтcĸи плoщaдĸи. Ocтaнaлитe 80 милиoнa лeвa щe бъдaт нacoчeни ĸъм тpeтия eтaп oт жилищния пapĸ, чacт oт пo-шиpoĸия пpoeĸт "Лoзeн Πapĸ".

C тaзи cтъпĸa oбщият paзмep нa инвecтициитe пo пpoeĸтa дocтигa 235 милиoнa лeвa. Πo дyмитe нa Πлeвнeлиeв, в cлeдвaщитe гoдини ce пpeдвиждa cyмaтa дa нapacнe дo 400 милиoнa лeвa c peaлизиpaнeтo нa дoпълнитeлни eтaпи oт cтpoитeлcтвoтo.

Финaлнaтa ĸoнцeпция нa "Лoзeн Πapĸ" вĸлючвa тexнoлoгичeн пapĸ c oбщo 15 cгpaди, жилищнa зoнa, oбpaзoвaтeлнa и cпopтнa инфpacтpyĸтypa - изгpaдeни пo визиятa зa "гpaд в гpaдa" и "гpaд нa ĸъcитe paзcтoяния".

Ганю е прос' и знае само тухли.
А интелигентните немци, защо са решили да налеят 400млн в село Лозен, умът ми не хваща.
А и не знаят ли, че иде СривА.

# 741
Ходил съм в Унгария, имам приятели там. Поназнайвам как и сравнявам.
Инвестиции за строежи винаги ще има навсякъде без значение цени и потенциал, защото увереността на бг купувача е неимоверна. И лайно да му дадеш, ако не е движимо, ще го купи, какво остава за тех парк, изграден от немец.

За електронното пиано, явно икономическия смисъл е надделял и някой умен човек е го е измислил. И вече няма нужда да се плащат луди пари за класическо пиано и транспорт. Чудя се дали някой няма да измисли изнесени паркинги и паркингите по жилищно сгради да увиснат един ден. Ама автономното шофиране скоро няма да стане, но до десетина години със сигурност.

# 742
Гого и други сме ходили в Унгария. Stuck Out Tongue Winking Eye

Не ги мисли цените на имотите. Вече няколко години го чакаш този срив. Уморително е.

# 743
От 2020 не го чакам. Бързо се преориентирах да се възползвам от ситуацията, макар и да не я одобрявам. и парадоксалното е че съм спекулант, а храня спекулантите. Но в общия случай не желая да държа средностатистически имоти дългосрочно. Ето например сега смятам да проуча проекта, който дани сподели, защото го намирам за интересен и перспективен на пръв поглед.

# 744
Там беше изгодно в първата фаза, която отдавна е готова.

# 745
Ето я голямата полза от темата - пусне се линк за нещо, което се търкаля от известно време в медиите, и хората тепърва научават за него Simple Smile
Та пускайте повече такива публикации и новини, явно темата се чете повече, отколкото имотните рубрики на сайтовете, да помогнем на повече хора.

# 746
И що да я вършат сами, когато някой може да я свърши по-бързо и по-добре от тях, а те да си вадят пари от основната работа?
Комфортът не е ли важен?
"Има две категории мъже - едните могат да пренесат пиано до четвъртия етаж, а вторите - да платят за това".

На мен ми е в пъти по-скъпо да си организирам времето да чакам майстори за дребни неща. За да дойдат да сложат един контакт, първо трябва да се свържа с майстора, после трябва да си наглася моето работно време, спрямо неговото идване. Понякога закъсняват и то не малко, което още повече мен ме бави, т.е. вместо да работя и да печеля пари, аз седя и чакам някой да дойде да свърши работа за 5 мин. Та за дребни работи (като не тежко електрическо пиано), понякога е по-добре сам да си свършиш тази работа, вместо да губиш време в чакане на майстори.

# 747
Хората работят различни неща, животът им е организиран по-различен начин. Кой работи цял ден, кой само до обяд, кой изобщо не работи. Тяхна си работа е, и те си решават как да си харчат парите.

# 748
Всъщност да смениш контакти или няколко плочки изобщо не е толкова трудна задача.
Вместо да давате хиляди левове, просто си го направете сами. Ще се изненадате колко е лесно.
Купуваш хубави материали...

Купих си хубав скалпел, гледах всички епизоди на "Д-р Хаус", вече мога да оперирам.
Изобщо не е толкова трудно.

Не може да сравнявате това да щракнете 3 кабелчета в щипките на контакта с работата на хирург!

И ако мислете, че повечето майстора са с инженерно образование, техника и замерват какво правят, ще ви разочаровам - лъжете се, правят всичко на изуст и нищо не мерят. Дори връзките по таблото и заземяването не мерят, а това са неща, които не препоръчвам сами да си правите.

А както Крис каза, ситуацията на запад при майсторите е точно такава - лицензирани са и имат застраховка, ако недай Боже нещо стане, застраховката им изплаща всички щети, които са причинили. Примерно ако след тях се наводни долния апартамент, ще му платят цялото обзавеждане.

А у нас, бай Кольо взема 600лв на ден на ръка и после никакъв го няма...

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 10:24 от Анонимен

# 749
Не е съвсем по темата, но е свързано с нова покупка на апартамент поне. Трябва ли да си сменям личните документи при покупка на имот? Мога ли да си седя с настоящата регистрация, за да избегна подмяна и тн?

Общи условия

Активация на акаунт