Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 91

• 33 660
  • 752
  •   1
Отговори
Да продължим с обсъждането на пазара на недвижими имоти в България в новата тема.

Анкетата е на тема кой какво строителство предпочита - ново, старо.

Слагам линк към една прогноза отпреди няколко дни, след 3-4 години ще видим дали се е сбъднала или не:
„Ръстът (на цените) ще продължи да бъде плавен и вероятно ще има леко завишен инвестиционен интерес, което след влизането в еврозоната обичайно се случва и на други пазари, защото влизането в еврозоната е сертификат за качество. Тук няма валутен риск и има високи гаранции за пазара. (...) Жилищата не са станали по-малко достъпни, а обратното – по-достъпни. Очакванията за спукване на балон и драстично падане на цени са неоснователни. По-скоро в края на 2026 г. и началото на 2027 г. ще има по-голямо предлагане и пазарът ще достигне плато, което ще доведе до корекция при някои имоти, но след това ще продължи да расте.“

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/684398-ima-zavishen-interes-ot- … ra-na-imoti-u-nas

Старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1771620.msg49923495#new

# 1
  • софия
Ще пропусна анкетата, понеже нямам много опит и наблюдения с новото строителство. Мисля, че съм споменавала, че закупих панел заради квадратурата и локацията.

# 2
И аз купих старо, заради по-ниската цена, но бих предпочела ново.

# 3
За декларацията за основно жилище, точно както е написано в линка (Деклариране  (чл. 14 от ЗМДТ)).
Тия дни бях в общината, пусках и Декларация по чл 14.
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/9401
Тук я има електронна.
Пуска се такава декларация и при промяна на обстоятелства, или пък грешки, допълвания и тн.
Там също има отметка за "основно жилище". Отметката е при деклариране, относно даден имот. Нищо общо с адреси и карти.
Може да имаш 50 имота, декларираш си в общината кой ти е основен.
Аз съм си сменял основното жилище по-често, отколкото лк с адреса там.

# 4
Гласувах за ново строителство, само веднъж в цялата си история съм купувала старо, е повече не повторих, но тогава нямах пари за друго.

# 5
Исках да напиша в предната тема, ама нали е заключена. И в провинцията е възможно да се купи със 7 заплати.
Пример -2 спален с хол, кухня, тоалетна, баня, мокро, саниран панел, етаж 2, топ център, се продаде за 185000 лева. Заплатата, която моята приятелка взема, е чисто 2000, мъжът й взема повече. Апартаментът е годен за обитаване и в този му вид, но, разбира се, винаги може да се обнови. Така че, явно скъпите жилища и в провинцията се купуват от хора с по-високи заплати.

# 6
  • София
Въпросът е, колко време се е продавал. Защото аз продадох 100 квадрата тухла с гараж за... 120 000лв. /което е 5 годишни заплати/, за година и половина предлагане и 2 пъти коригирах цената /нагоре/... В провинцията пазара е полумъртъв Confused

# 7
Другата ми приятелка купи тухла с две спални последен 4 етаж за ремонт за 200 000 преди 2 месеца, тъкмо почнаха с ремонта. На хубаво за града място до болницата. Синът й, де, те и двамата са учители, той ще има дете скоро.
Този се продаде за месец-два може би. Понеже им се виждаше скъпо на хората, тъй като н артерия етаж същият се продаде за 160 000, този са 185 им се виждаше скъпо. Ама, за мен, не е скъпо, и се продаде

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:52 от Не се сърди, човече

# 8
  • София
Не си съчинявам, от собствен опит пиша. И пак да питам - колко време е престоял имота на пазара? А да, ти нямаш тази информация Blush

# 9
Аз продадох 2022, и се продаде за 1 седмица, може би защото не рискувах с малко по-висока цена и изчакване, понеже трябваше да купя друг в друга държава (където пък също имаше изгледи за динамика в цените, а нямах тогава особено пари за дофинансиране, трябваше да се получи размяна общо взето). Но в агенцията, която използвах, бяха супер натоварени, включително с продажби на къщи в околните села от украинци. Но това преди 3 години, сега предполагам е една идея по-спокойно.

# 10
Някой питал ли е кога ще има нова държавна програма за енергийна ефективност на стари сгради? Но някаква устойчива, платена и безсрочна, а не безплатна и достатъчна за 2% от сградите веднъж на 10 години...

# 11
Еврокомисията, не аз:

"Цените на жилищата продължават да нарастват в съответствие със средния растеж на доходите. През последното десетилетие цените на жилищата в България почти се удвоиха. Това сочи Доклад за България за 2025 година на ЕК относно икономическата, бюджетната, трудовата и структурната политика на България.

Стойността на новите жилищни кредити се е увеличила с 43% през 2024 г., след като е нараснала с 20% през 2023 г. Това бе възможно с подкрепата от много ниските лихвени проценти по кредитите, тъй като банките продължават да разполагат с достатъчно евтина ликвидност от депозитите. Въпреки това както обемът на ипотеките, така и частта от населението, което има ипотека, остават много малки.

През 2024 г. цените на жилищата показват признаци на ускоряване, като нарастват с 16,5% на годишна база през третото тримесечие на 2024 г. Смята се, че те са надценени с 10-15%.

Като цяло достъпността на жилищата се е подобрила на фона на силния растеж на доходите на домакинствата, но нарастващите жилищни разходи и лошите жилищни условия все още засягат домакинствата в селските райони и общностите с по-ниски доходи.

Съотношението на жилищата на глава от населението се е увеличило с почти 20% от 2015 г. насам и е най-високото в ЕС."

# 12

През 2024 г. цените на жилищата показват признаци на ускоряване, като нарастват с 16,5% на годишна база през третото тримесечие на 2024 г. Смята се, че те са надценени с 10-15%.
Ако 2024 г. са надценени с 15% то значи, че към днешна дата са поне с 20-30%.
Най-големия процент жилища на глава от населението от всички държави от ЕС на мен лично ми говори като този ръст на покупки да не се запази в този си обем в бъдеще. Е освен ако не почнем да борим статистика с по 2-3 жилища на глава от населението… 😎

# 13
Другата ми приятелка купи тухла с две спални последен 4 етаж за ремонт за 200 000 преди 2 месеца, тъкмо почнаха с ремонта. На хубаво за града място до болницата. Синът й, де, те и двамата са учители, той ще има дете скоро.
Учител или полицай е най-добре да си в провинцията. Заплатата същата като в София, а жилищата 2-3 пъти по-евтини.
То по света затова на този род служители плаща обичайно общината. Малка бедна община с малък бюджет - ниски заплати. Голяма богата община с голям бюджет (който се пълни и от данък сгради) - големи заплати, за да могат хората да си позволят да живеят там.
Хубаво би било така да го диференцират и тук.

А пък в тази статистика за 7 заплати в БГ и 11 заплати в Европа мисля говореха годишни брутни заплати на един човек. Ако ще е на двама е различно. Ето пак примера с Холандия - там брутната е 60к евро, 2 човека 120, средното жилище 11*120 трябва да е 1.32 милиона ли? Ми не е - пълно е с двустайни за 200-300к и тристайни за 250-350к, както и къщи за 4-500к. Е, не в центъра на Амстердам, ама нали говорим за средно жилище.

# 14
Голяма богата община с голям бюджет (който се пълни и от данък сгради) - големи заплати, за да могат хората да си позволят да живеят там.

Хайде не. И без това сме най-централизираната държава в ЕС. като всички агенции, структури и министерства са в София. Като 99% от наистина високите държавни заплати са там - министерства, данс, висши съдии, висши военни.

Последното нещо, което ни трябва е още централизация. Напротив, трябва да се местят институции извън София, както е във всички европейски държави. И като цяло да се съкращава броя на администрацията.

Общи условия

Активация на акаунт