Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 91

• 33 667
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
Дани, всеки сам си преценява какво и дали да купува. Но е прав и за това, че българина не е беден. Отдавна е богат и не знам какво гони и с кой се сравнява. Ние отдавна сме ги надминали някои държави. Прави ми впечатление, че у нас се карат доста нови и скъпи коли, ходи се по скъпи ресторанти и заведения, магистралите ни са постоянно задръстени и тн. Докато в околни нам държави не е така. Гърците и те бяха така преди 20г, но…

ЕммаТ супер. Радвам се да видя млади и независими жени.
Иначе информацията, че хора с възможности и добри заплати купуват имоти ме изненада. Винаги съм си мислел, че само разни клошари купуват. Брокерката като няма какво съществено да каже, да не казва, че слънцето изгрява от изток.

# 31
  • в пералнята
Отново викнали брокер да говори за имоти...

Почваме от това, че средната цена не е 1500 евро на м2 и стигаме до това, че в момента продажбите на вторичния пазар почти ги няма. Ама това брокера го пропуска.

Разбира се, никаква информация от къде идват данните му. Колко пък доход имат тези млади жени, та си позволяват жилища за по 200-250-300 хиляди евро.
Оо, много ще се изненадате.
България исторически не е имала силно феминистично движение заради политическия строй. В това отношение сме били в известна степен доста напред. Сега обаче от запада навлиза вълна, която проповядва все повече самостоятелност и поставя личността в култ. С предстоящите закони и промени за изравняване на заплащането, нещата ще се променят още повече. "Семейните" ценности отиват на заден план и отстъпват място на независимостта. И една огромна част е финансовата.
Във вашето обкръжение може би няма много млади образовани и независими дами, но това не е статистически значима извадка. Аз работя от 15 години в ай ти индустрията и докато в началото бях единствената жена в тийма, сега нещата изглеждат по съвсем различен начин.
Приоритетите се променят.

# 32
Дани, всеки сам си преценява какво и дали да купува. Но е прав и за това, че българина не е беден. Отдавна е богат и не знам какво гони и с кой се сравнява. Ние отдавна сме ги надминали някои държави. Прави ми впечатление, че у нас се карат доста нови и скъпи коли, ходи се по скъпи ресторанти и заведения, магистралите ни са постоянно задръстени и тн. Докато в околни нам държави не е така. Гърците и те бяха така преди 20г, но…
Гого, това го пишем от няколко години вече.
За някои от нас отдавна е видно, че българинът е много богат, по-богат и може да си позволи повече от хората в западните държави. Аз лично съм го писал, като екс-емигрант много пъти.
Да, голяма част от "имането" е от "сивата зона" и не се хваща от статистики.
Но не е само това.
Също и заради ниските данъци, умерения климат, големия % собствени жилища (и изобщо натрупано имущество от всякакъв тип и финанси), евтино здравеопазване (хаха, ще кажат някои);
с 2 думи, да обобщя: СВРЪХ НИСКИ РАЗХОДИ ЗА ЖИВОТ (съотнесено с другите РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ, не със Зимбабве).

И, да, 100к+ за гараж си е балон отвсякъде, но балонът изглежда много здрав и не го виждам да се пукне.

Скрит текст:
Оо, много ще се изненадате.
България исторически не е имала силно феминистично движение заради политическия строй. В това отношение сме били в известна степен доста напред. Сега обаче от запада навлиза вълна, която проповядва все повече самостоятелност и поставя личността в култ. С предстоящите закони и промени за изравняване на заплащането, нещата ще се променят още повече. "Семейните" ценности отиват на заден план и отстъпват място на независимостта. И една огромна част е финансовата.
Във вашето обкръжение може би няма много млади образовани и независими дами, но това не е статистически значима извадка. Аз работя от 15 години в ай ти индустрията и докато в началото бях единствената жена в тийма, сега нещата изглеждат по съвсем различен начин.
Приоритетите се променят.
Съгласен съм с всичко.
Но дали е добре толкова самостоятелност, предстои да се види.
Ние българите винаги сме били умерени и в златна среда. А отвън все ни обливат някакви крайности. Че и с платена пропаганда.

# 33
Е нали храната поскъпнала жестоко, затова поскъпнали и жилищата. Инфлацията била огромна, и имотите следвали.

Сега пък свръх ниски разходи за живот... Сами си противоречите.

Ми не съм съгласен, храната ни е колкото в западна Европа, здравеопазването ни също ( да не се бърка със САЩ, в ЗЕ също е безплатно), данъците ни не са чак толкова ниски и скрито се вдигат постоянно.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 11:40 от Анонимен

# 34
Все по-млади хора купуват жилища през последните години, а основни клиенти са жените, които живеят сами.
https://bnr.bg/varna/post/102181365/imoti
[/quote]
Мъже ли купуват, жени ли, не знам, ама тези млади хора от кого купуват - от старите?
Старите са два пъти повече от младите, ето пирамидата на населението:

Младите докато купуват, старите си отиват и наследниците им продават жилищата им. Та колко устойчиво е това?
И явно още по-неустойчиво ще става, ако младите жени вече не искат да живеят с мъже и да раждат деца, а искат да си живеят сами.

# 35
Мъже ли купуват, жени ли, не знам, ама тези млади хора от кого купуват - от старите?

Младите докато купуват, старите си отиват и наследниците им продават жилищата им. Та колко устойчиво е това?
И явно още по-неустойчиво ще става, ако младите жени вече не искат да живеят с мъже и да раждат деца, а искат да си живеят сами.
Кое да му е неустойчивото на последното, като вече тенденцията е 1 човек - 1 апартамент.
5 милиона българи - 5 милиона апартамента.
Според мен, има още накъде да расте дефицитът.

А сега сериозно.
Според мен трябва да се подготвим със сериозен капацитет социални жилища.
Не с всяка професия може да си купиш 1 човек - 1 апартамент. А ако е и самотен родител (без амбиции за сериозна работа) с 2 деца, тогава вече става страшно.
Та Крис да се готви да се бърка за данъци, за да има за социални жилища. А имотите, както знаем са скъпи, и строежът им е скъп. Държавните поръчки, още по-скъпи.
Хората не щат на село на 300км в наследствена порутена къща. Искат новичко, в столицата, па било то и купено с чужди (данъкоплатски) пари.

Наскоро една позната ми се обади, да ме пита, имам ли 3стайно жилище за сама жена с 2 деца, искала да бяга от мъжа си, не се знае дали работела.
Питам, а колко е бюджетът. (моята позната от 20г не живее в България). Тя, ами не знам, към 700лв.
Викам ѝ, то за тия пари в София вече и стая не можеш да си намериш (студио имах предвид).
Та явно ще трябват или данъчни реформи, или ние наемодателите да ставаме благотворителни дружества. Не знам.

# 36
Твърде голяма независимост която е свързана с богатството на населението ще понижи раждаемостта осезаемо. И ще раздробя още малко тази статистика, нарастването на богатството при жените конкретно намаля раждаемостта повече отколкото при мъжете. Богатите мъже всъщност имат тенденция да правят повече деца, а богатите жени традиционно не желаят да се занимават с раждания. 

# 37

Кое да му е неустойчивото на последното, като вече тенденцията е 1 човек - 1 апартамент.

А сега сериозно.
Не с всяка професия може да си купиш 1 човек - 1 апартамент. А ако е и самотен родител (без амбиции за сериозна работа) с 2 деца, тогава вече става страшно.
Та Крис да се готви да се бърка за данъци, за да има за социални жилища. А имотите, както знаем са скъпи, и строежът им е скъп. Държавните поръчки, още по-скъпи.
Хората не щат на село на 300км в наследствена порутена къща. Искат новичко, в столицата, па било то и купено с чужди (данъкоплатски) пари.

Наскоро една позната ми се обади, да ме пита, имам ли 3стайно жилище за сама жена с 2 деца, искала да бяга от мъжа си, не се знае дали работела.
Питам, а колко е бюджетът. (моята позната от 20г не живее в България). Тя, ами не знам, към 700лв.
Викам ѝ, то за тия пари в София вече и стая не можеш да си намериш (студио имах предвид).
Та явно ще трябват или данъчни реформи, или ние наемодателите да ставаме благотворителни дружества. Не знам.

Значи ако разбирам разсъжденията ти.
Хем пет милиона българи ще купят пет милиона апартамента за живеене.
Хем апартаментите ще стават все по недостъпни за средния българин и ще трябват маса социални жилища.
Хем при пет милиона жилища ще има дефицит на жилища.

Е как и 1, 2 и 3 едновременно.

# 38
Simple Smile Това, че 5-6 наследника продават 1 бр. имот, някаква локална трагедия ли е, непозната за останалия свят?

На мен даже ми се струва по-добре така и имотът да бъде продаден, след това обитаван, поддържан, да му плащат данъците, вместо да остане в обичайното за имотите с много наследници състояние и всеки да казва "не ме интересува, не мога да се рабера с останалите".

# 39
Скрит текст:

А сега сериозно.

Значи ако разбирам разсъжденията ти.
Хем пет милиона българи ще купят пет милиона апартамента за живеене.
Хем апартаментите ще стават все по недостъпни за средния българин и ще трябват маса социални жилища.
Хем при пет милиона жилища ще има дефицит на жилища.

Е как и 1, 2 и 3 едновременно.
Отговор имам, но не мога да го дам, щото не е полит(форумно)коректен. А наказанията са строги, (но несправедливи).

Твърде голяма независимост която е свързана с богатството на населението ще понижи раждаемостта осезаемо. И ще раздробя още малко тази статистика, нарастването на богатството при жените конкретно намаля раждаемостта повече отколкото при мъжете. Богатите мъже всъщност имат тенденция да правят повече деца, а богатите жени традиционно не желаят да се занимават с раждания. 
100% вярно.

# 40
Е дай де, сериозно те питам, как така прогнозираш развитието на пазара на база на твърдения, които крайно си противоречат.

Все едно казваш, лихвите ще паднат тройно, ама търсенето на кредити ще намалее двойно... Няма как да стане така. Или доматите ще станат 30лв кг, ама хората ще се избиват да ги купуват. Как?

# 41
Не казвам, че 5 млн българи ЩЕ купуват 5 млн апартамента, а ще им трябват/ще се стремят/ще искат да ползват.

Очевидно не всеки ще си купи. Това е смешно да се твърди. И не съм го твърдял.
Но, могат да живеят под наем. Кой е казал, че непременно трябва да си собственик.

Освен това, въпреки твърденията ти, май не си учил икономика (или не си слушал в час).
При икономиката имаме тенденции и посоки, а не статични моменти.
Има дефицит на нещо, ниша, запълва се.
Докато е дефицитът, цената е относително висока, после може и да спадне. (при равни други условия само!!!, не и при инфлация и пари-печатане)
Та, "дефицита" и "нуждата" от 5млн апартамента е диаметрално противоположно на момента, когато 5млн вече са си купили и са "задоволили нуждата"
То и 5млн може да искат секс, ама да няма за всички.

Социалните жилища следват абсолютно логиката на "дефицита" и "нуждата".
Имаме дефицит, трябва по един или друг начин да се задоволи. Иначе ще се трепят хората за един гараж или място за паркиране (това последното вече се е случвало преди)

# 42
Ти твърдиш, че едновременно ще има дефицит (при рекордно ново предлагане и намаляваща демография) И едновременно много голям хора няма да могат да си позволяват стоката, защото им е недостъпна. Като всичко това при покачващи се цени или минимум застой на цените (така твърдиш)?

Няма как да стане такъв сценарии. И това го твърдя, без да съм икономист (икономика съм учил, не че има значение това).

Wishful thinking-а е хубаво нещо, ама не работят така нещата. Най-малкото у нас нямаме дефицит на жилища, напротив.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 12:56 от Анонимен

# 43
  • в пералнята

Абсолютно! Или не желаят въобще, или желанието е строго ограничено.
Все повече се среща и явлението на жени, ползващи донорски материал и отглеждащи сами децата си.
Аз имам няколко приятелки със замразени яйцеклетки и такъв в план, в случай, че не срещнат някой подходящ в близко бъдеще.

# 44
вече тенденцията е 1 човек - 1 апартамент.
Така ако изкараме едно поколение, при следващото направо трябва да закриваме държавата (защото няма да има следващо).
А за по-високи данъци защо при мен да идват - първо ще дойдат при теб, ти си по-богат от мен, 20 апартамента имаш, а от недвижими имоти най-лесно се събират данъци, защото няма къде да ги скриеш.
То и финансови активи е трудно вече да скриеш, навсякъде има KYC, най-сигурното си остава едно гърне жълтици - заровиш го на скришно място и ни инфлация го яде, ни данъци. Като ти потрябват за харчене на стари години, вадиш си по малко.
Simple Smile Това, че 5-6 наследника продават 1 бр. имот, някаква локална трагедия ли е, непозната за останалия свят?
Не навсякъде по света е така демографията. Някъде - например САЩ - се раждат (и/или имигрират) повече хора, отколкото умират, така че нови жилища са нужни постоянно. А у нас имаме 100 хил. умирания и 50 хил. раждания годишно, можеш да провериш в НСИ.
На всяка млада жена да речем 25-35 г. която търси да си купи жилище, има по 2 жени 60+, които освобождават жилища по естествен път. Някои от тях са на село, наистина, но то не останаха много такива вече.
Едно време всички ходехме лятото на село при баба, сега двете ми деца са си в София и всичките им приятели, целия клас, ни едно няма да е на село при баба. Ходят на лагери, на море, и другото време в града. На село явно няма много хора вече.
Така че тия дебели линии в пирамидата, които виждате за групите 60+г. са почти все хора, живеещи в градовете.

Общи условия

Активация на акаунт