Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 1 485
  • 32
  •   3
Отговори
Да продължим с обсъждането на пазара на недвижимите имоти в България в новата тема.

Новата анкета е следствие от предишната, в която разбрахме, че близо 50 на сто от участниците в темата са в позицията на купувачи на НИ. Сега можем да споделим за кого кое е най-важно при покупка на имот, всеки има въможност да гласува с до 3 опции.

Резултатите от анкетата в тема н. 92:

Линк към старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1806782.msg50247376#new

# 1
Искате да кажете,че ако сграда се напука поради земетресение,може да си намерят причина да ви откажат обезщетение?

# 2
Да се запиша в темата. Освен изброените в анкетата при покупка (за лично ползване) бих гледала разпределение и големина на помещенията, че при днешното НС - олеле майко.

# 3
  • Canada
Ма те тия касиерки повече получават от учителите, бре!!! 4000 лв за неквалифициран труд??? Те затова толкова хора се връщат от Канада в България 😀

# 4
Електричарите, плочкаджиите и водопроводчиците сега правят много пари, защото - както са отбелязали американците - когато има златна треска, най-много печелят тези, които продават кирки и лопати.
Но в свободна пазарна икономика нещата се нормализират с времето. Сега всеки се е юрнал да купува на зелено, да ремонтира и да флипва, да приобщава тераси, но в един момент жилищата ще станат твърде много за наличните хора (според мен вече са) и златната треска ще спре, тогава и кирки и лопати няма да се търсят толкова и цените им ще се нормализират.

# 5
За златната треска съм съгласна,но трудът на майсторите ще си остане високоплатен,освен ако не се върнат много от емигриралите майстори. Просто всеки в днешно време иска лека работа и хора за работа няма. Много видях да се преквалифицат в ИТ с разни курсове,но 1 не съм чула да е станал майстор.

# 6
Ако в един град има сега налични 10,000 майстори и 20,000 жилища за ремонт, могат да си слагат каквито цени искат - като цитираните 1000 лева на ден.
А ако има 10,000 жилища за ремонт и пак 10,000 майстори? Тогава който иска 1000 лева надник ще има да си чака.
А ако има само 5,000 жилища за ремонт? Тогава ще трябва поемат пак към Германия и Канада.

# 7
В България хората обичат да ремонтират, мине не мине време и се прави ремонт. И по малките градове също. Като се чуя с някой, все се прави ремонт, нещо се доизгражда и т.н. Като цяло говоря, ясно че има и други случаи. Затова се връщат майстори и ще има нужда от тях, защото ремонтът в други европейски държави не заема толкова важно място, както в нашата култура така да се каже. И като цяло строителният сектор си страда от липса на работна ръка.

# 8
Много хора се преориентираха към майсторство. Дори има ИТ'та които станаха майстори. Това че вие не знаете и не се тиражира в интернет, не значи че не става. Няма и как да знаете понеже тапия и изсветляване за майсторството няма.
Но ще си позволя да дам Гърция за пример в периода преди кризата от 2008 и гръцката криза 2012 (май беше) и там имаше много майстори и там са взимали луди пари, а после всичко е секна и стой та гледай как намалиха драстично цените за труд. И това стана реално, така че не ми ги говорете вие тея, че нямало да паднат цените или че нямало майстори. Винаги е имало и винаги ще има много прости хора, които няма да могат да си уредят офис работа и те ще трябва да работят нещо с ръцете си. Освен ако не смятате, че човечеството масово поумнява (според мен дори е обратното). Дори няма да намесвам технологии, иновации и достъпност до know how, които позволяват и лайци да си правят ремонтите.

# 9
Засега има кой да дава тея пари. Да не говорим, че от почивка ще се лиши, ама ако си е наумил човек да прави ремонт, ще го направи. Или продава стария апартамент и си купува нов, ремонтира го и се мести в новия, защото примерно вече не му харесва да живее на 12- ти етаж. И на това съм била свидетел. Просто друг е пазарът в България. Двама мои стари клиенти си купиха по 4 апартамента в една и съща кооперация, за отдаване под наем. В провинциалния испански град, в който живея, хората са супер стиснати от към даване на пари за ремонти. Само в краен случай се инвестира в такива неща, и се търси най-евтината оферта и после има и пазарене. В моя роден град се изтрепват да ремонтират, иначе за друго нямат пари, ама за това...

# 10
  • София
... близо 50 на сто от участниците в темата са в позицията на купувачи на НИ...
Поименно, поименно ако обичате  Grinning
От 59 участника в темата /оставили поне 1 мнение/, само 39 са участвали в анкетата, което е 66,1%.
От тези 39 участници в анкетата, само 18 са се определили за купувачи, което е 30,51% от всички участници в темата /с поне 1 мнение/.
От 746 мнения в цялата тема, над 1/2 /или 51.47%/ са от 6 участника в нея. Мога и поименно Grinning

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 11:15 от Exter

# 11
Те са купувачи, ама само на подпазарни оферти, че текущите пазарни дори и те ги считат за твърде високи 😀
Иначе някой друг като пита да купувам ли имот - ааа, купувай, достъпно е, ще се качват още, никога не е късно, имотът е най-сигурното вложение, и т.н.

# 12
Само закъсали хора продават НИ на подпазарни цени...

# 13
Не бих казала,че са само закъсали. На вторичен пазар,ако продаваш същото,като другите,и има 999+ обяви в квартала ти (говоря за София,районите с НС), нали трябва да се отличиш с нещо. Много по-голям шанс да продадеш без пазарлък имаш,ако пуснеш малко под цената на другите. В момента много от вас няма да разберете,защото вероятно не сте продавали имот,но дори и в ситуация на силно търсене,както сега,не е толкова лесно. Повечето си мислят "щом Иван продава за 3000,аз ще пусна за 3300,че моят е по-хубав,айде 3500 да имам да свалям". Но може би е малко рано за тази дискусия,съдейки по настроенията все още и профила на участниците (предимно купувачи).

# 14
Не говорим за такива малки отклонения, а примерно пазарът да е на 3000 м2 , а да го пуснеш за 2000-2200 м2...

Общи условия

Активация на акаунт