Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 1 622
  • 33
  •   3
Отговори
# 15
ремонтът в други европейски държави не заема толкова важно място, както в нашата култура така да се каже. .
Много ясно, че там не правят толкова ремонти хората, защото жилищата ги издават готови, а не като тук сам да си правиш баня, шпакловки, врати, боя, осветителни тела и т.н.
Отделно дето не могат като нас да приобщават тераси, да къртят стени, да местят кухни и бани и т.н.

# 16
ремонтът в други европейски държави не заема толкова важно място, както в нашата култура така да се каже. .
Много ясно, че там не правят толкова ремонти хората, защото жилищата ги издават готови, а не като тук сам да си правиш баня, шпакловки, врати, боя, осветителни тела и т.н.
Отделно дето не могат като нас да приобщават тераси, да къртят стени, да местят кухни и бани и т.н.
JoyGrinning

# 17
Табиетът да се ремонтира и преустройва жилището се роди през соца,ако трябва да търсим първопричината...

# 18
Не ми се пускаше нова тема и пробвам тук.

Таман случайно разбрах, че до 30.09. трябва да се подаде декларация 5 за новото изчисляване на такса смет. Много тихо и потайно са го обявили, явно за да вземат максималните стойности.
https://www.sofia.bg/sample-documents

Някой подавал ли е? Какво написахте за годишно генерираните отпадъци???  Откъде да знам колко генерирам?

# 19
Не ми се пускаше нова тема и пробвам тук.

Таман случайно разбрах, че до 30.09. трябва да се подаде декларация 5 за новото изчисляване на такса смет. Много тихо и потайно са го обявили, явно за да вземат максималните стойности.
https://www.sofia.bg/sample-documents

Някой подавал ли е? Какво написахте за годишно генерираните отпадъци???  Откъде да знам колко генерирам?

В наредбата пише, че не е задължително. От 01.01.2026 ще обявят по-точно.

Аз бих изчакала да свърши годината и Нова година, нови такси 🙂
Нов късмет.

# 20
На сайта пише до 30.09.

# 21
Още не са определили новата методика.
Целта на тези декларации е да съберат данни, които да вземат предвид.
В цялата страна се очаква общините да споделят как ще се определя МДТ.

# 22
За ремонтите: На запад се действа на принципа направи си сам, там е пълно с магазини за строителство, обзавеждане, в които нещата са полу готови и изискват минимално усилие да си ги инсталираш сам, второ германците напр., за които имам наблюдения са много стиснати и каквото могат си го правят сами. Чакам времето, когато и при нас ще навлязат масово такива системи на строителство и обзавеждане, че да се справяме с готови части и модули от магазините.

# 23
Абе, главно си е мизерия, живее се в неремонтирано.

А и жилищата под наем са доста по-висок %. Като се дават под наем в окаяно състояние от преди 100г.

Ама важното е, че било ногу социалнУ и уреденУ.

И по темата:
https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/09/27/4833452_eksperti_ochakv … i_da_produlji_da/
Експерти очакват пазарът на имоти да продължи да расте заради пренаселени жилища

# 24
Относно декларация 5. Аз подадох и честно казано съжалих. Тъй като не знаех как да запиша количеството отпадък, помолих служителите за съдействие. Там също не бяха много наясно, но ми казаха, че минимумът, който могат да въведат в системата е 120 л отпадък, веднъж седмично. Което се равнявало на 1500 кг/годишно. Това ми казаха, това записах. За мен е адски много, аз не изхвърлям толкова боклук...това е реално 4 кг/ден! Ще се радвам и някой друг да сподели информация. Може на други места да са по-осведомени. Но и на мен ми казаха накрая, че не била задължителна декларацията. Затова за останалите жилища мисля да не подавам. Ще видя с това какъв ще бъде резултата и дали ще има промяна в такса смет следващата година.

# 25
Аз подадох, но при нас изобщо не бяха запознати. На количество нищо не писах, тя успя да въведе декларацията без количество, само с брой обитатели, за да я входира. Каза, че ще звънят ако трябва да се коригира нещо.

# 26
Статията не мога да прочета, защото е зад пейуол, но си представям кои са експертите - брокери, строители, евентуално кредитни посредници...
Иначе статистиката казва за София 850 хил. жилища и 650 хил. домакинства със средно по 2 цяло и нещо лица в домакинство. Това хич не ми звучи пренаселено. В по-малките градове пък е още по-голямо съотношението жилища:хора.
Сега с тази нова такса смет може и да се разбере колко жилища са празни - като декларират нула обитатели, за да не плащат. То и сега могат да разберат, ако поискат например данни от ЧЕЗ колко електромера имат нула консумация средно за месеца, или от Веолиа за водомерите. Но явно на никой в общината не му се занимава. Те и след това едва ли ще се занимават, макар че данните ще са при тях.

# 27
Държавата и общините знаят с абсолютна точност колко са празните жилища...

# 28
Относно декларацията за количество смет: В повечето общини ще се определя на база брой обитатели. В тази връзка, аз имам съмнение, че в имот, който купих преди година все още се водят по постоянен адрес старите собственици и ще поискам справка от Общината. Не знам дали ще ми отговорят, защото това са си лични данни, но да имате предвид, че най-вероятно това ще е базата и трябва да сме наясно колко души се водят на адреса на имота ни съгласно НБДН.

# 29
Понеделник отивам да подам декларации.
Притесниха ме тия 120 л отпадък на седмица.

Общи условия

Активация на акаунт