Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 200
  • 745
  •   2
Отговори
# 735
  • София
Ако хората като теб бяха повече, инвеститорите щяха сами да предвиждат повече големи жилища, ама явно не са.
Ти значи сега си в два апартамента, с два водомера, два електромера, два отделни данъка и такса смет, пък де факто е един? Ами вземи да си узакониш преустройството, хем данните в НСИ ще станат по-верни, хем ще плащаш по-малко данък с отстъпка за едно основно жилище и такса смет на човек като я направят, а не на жилище като сега.
За какво ми е и административно да обединявам. Водомерите няма да станат по-малко на брой. Едни 100-120 лв на година повече изобщо не ме спъват(10-на лева на месец). Отделно процедурата е тромава май(бяха я разисквали в някоя тема) а след време може да реша да продам единия или да го оттдам. Обратната процедура по разделяне не е по-лека. Май и разни такси има да се  плащат. А ако имам 2 деца мога да оставя на всяко по 1 апартамент. Вариации много. А с 10 тухли итонг ги връщам в оригинален вид.
чурек, има много празни апартаменти и има много строителство. Търсенето изпреварва предлагането, заради манията на българина по имоти, заради евтиния кредит и заради ниската инвестиционна култура. Не ми трябва НСИ, за да се досетя за това. Качество на сграден фонд не коментирам. Пък ти щом смяташ, че разни незаконни сливания на жилища влияят или изкривяват статистиката, значи си много бос по статистика. Това вероятно се случва едно на хиляда. Ама какво се учудвам от теб, след като ти смяташ, че спа и ски писти са основен фактор за цените. Изобщо не е до народопсихология и евтин кредит, ама хич!
Колко да съм бос по статистика. Във вход с 60 апартамента минимум 6 са обединени(без да броя последния етаж, където са още май 6 апартамента обединени. Това са 10% от апартаментите в този вход. В съседния вход са на 100%. Това само за моя блок. Още колко такива ги има, където НСИ не ги хваща.

# 736
В моя пък няма ни един обединен. Току що ти свалих личната статистика с 50% Simple Smile
Дани, явно ИТ взимат най-малко вече, затова си се преориентирал Simple Smile

# 737
  • Canada
Големите жилища са в САЩ. Канада е по-бедна държава.
Като при нас има студиа, 2стайни, 3стайни. Квадратурите са подобни.
Колкото по-близо до центъра, толкова по-малки (20ина км радиус са по-маломерните, или купувани преди 30 години, или струващи милиони)
По-скоро там си в село "2 могили", уж града, ама 9я картофен пояс.
Особено къщи за простосмъртни, са в покрайнините (наречени квартали, ама то си е баш села-спални)
До центъра има квартали с баровски къщи, но те май бяха в милиони преди 15 години. Сега ще са повече.
Вдигали са се доста до 22ра, затова са поспаднали малко.
Иначе, Канада (ще разбуня злите езици), но си е бедна, социална държава. Като държава са богати, неизчерпаеми земни богатства и ресурси. Но средната и бедната класа са бедни. Дерат ги и с данъци. Колко да струва едно жилище. Та тук сме се изравнили с тамошните доходи, а изоставаме с разходите сигурно наполовина.
Едно време имаше непрекъснат поток от емигранти от България за Канада. Сега един човек не е заминал. Връщат се.

Изравнили сте се по доходи друг път.

Electrician salaries: Canada vs. Bulgaria
Factor    Canada                                                            Bulgaria
Average annual salary   Approximately C$70,200   Approximately 32,834 BGN (~C$24,800)

П.С. В щатите съществува нещо наречено контролиран наем, затова наемът на апартамента от Приятели е по-нисък в сравнение с подобни в същата зона, които не са обект на такъв контрол.
Като гледате само теория така става.
Аз лично се занимавам практически с ел инженери. Плащам им.
За ден си заработват по 1000лв. Кеш. Изобщо не се отразява в статистиката.

Изобщо не гледам статистика, а самата реалност. И това не е заплата за ел. Инженер, а Ел. Техник. Инженерите вземат повече. И това е само заплатата, бонусите и другите финансови облаги са отделно.

# 738
70к годишно бруто е като за умряло. Това са 50к нето, т.е. по 4к на месец.
У нас касиерките в супермаркета взимат почти толкова.
Аз ти казвам 1000лв чисто на ден. Умножи го по 300 дена и виж колко прави.

# 739
Много ми е интересно къде ги намери тези касиерки с 4000 лева заплата. Simple Smile

# 740
За блока в кв. Хаджи Димитър - дано имат застраховки хората.
Чета че 2023 са били първите пукнатини, не намерих инфо дали са се задействали за ремонт.

# 741
Без да се знае точната причина за пукнатините, няма нищо да им изплати застрахователя, дори да имат сключена застраховка.

# 742
Или е метрото( макар, че е на над сто метра,а и няма други пострадали сгради наоколо) и(ли) е бай Ганьо строител , който бута носещи стени докато "геният" му се вихри...

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 19:50 от denissa_72

# 743
22к за електротехник? Да записвам техникум и след 2г започвам.

# 744
  • Бургас
За частично изграждане на инсталация платих 1600 лв. за половин ден работа, на един човек.

Струва си да запишеш Simple Smile

# 745
Имам познати в центъра, които се оплакваха от леки напуквания по тяхната сграда, докато на улицата им течеше ремонт. Те живееха на първия етаж, какво е било нагоре по етажите не знам...
------

Заповядайте в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1817588.new#new

Общи условия

Активация на акаунт