Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 233
  • 745
  •   4
Отговори
# 705
Бих направила паралел с Рига, понеже те са вече 10 години в ЕЗ. При тях според AI средната заплата за последните 10 години се е качила двойно до около 1685 евро бруто. Цената на кв.м. усреднено за града за 10 години отново е на ниво около 850 евро/кв.м.,като се прави огромно разделение между СС и НС. Нови централни проекти са 1800-3000 евро/кв.м.
(Правя вметка,че информацията е от chatgpt и не е проверена лично,та е възможно да не е меродавна).
Ние не сме далеч по средна заплата за София от това ниво, новите проекти също са на сходни цени. Остава въпросът,защо СС в София е на тройни цени спрямо Рига?
Така че според мен, ще има едно подобно дългосрочно задържане на цените, с тенденция за сегрегация между ново и старо. Това е лично мнение,разбира се и лично вярване.

# 706
Липсва информация в какъв вид се издават новите жилища. Едно старо жилище за ремонт, ще глътне много време и пари, особено, ако имат проблеми с намиране на работна ръка в ремонтния сектор. Ако новите се издават с под, стени, бани и кухни, нормално да има голяма разлика. Може и друга да е причината. За основен ремонт, включващ махане/слагане на стени в някои държави се искат много разрешения, архитектурни проекти и прочие, и си е хамалогия.

# 707
  • София
При нас има един контингент хора, които милеят по онзи строй. Дори тук в темата има такива. Също има хора, които купуват по цена на квадратен метър и не искат да се "минат" с "фалшивите" общи части(да ги питаш като си купуват кола дали я избират по цена на част). Това създава търсене и в комбинацията с недостатъчното предлагане  надува цените при нас. Така предполагам.

# 708
Кое му е недостатъчно на предлагането - няма достатъчно жилища в София ли? Аз навсякъде виждам кранове и нови дупки изкопани. Щом има търсене, предлагане ще се появи - да построиш поредния блок не е като да изстреляш космическа совалка (без да омаловажавам труда на строителите).
По данни на НСИ в София има 620 хил. домакинства и 850 хил. жилища. Ти имаш ли по-акуратни данни и откъде са ("така смятам" не го приемам за меродавно)?

Хвърлям по едно око в темата за наемите - напоследък се оплакват, че не могат да отдадат стари апартаменти, макар и на добра локация. Хората искали ново. А нови постоянно се появяват - завършват десетки хиляди наоколо, започнати преди 2-3-4 години. И започват още нови сега на дупка. Какво ще ги правят всички стари не знам, ако новите стават все повече, а населението не расте.

# 709
Масово отдаването в София е песен.
Оплакват се хора, които нямат желание, време, енергия за отдаване.
Не се хващат да платят 10лв на някой да им напише 5 реда обява във Фейсбук. Апартаментите са им от пред-соц обзавеждане, на по 60 години. Не жилището, мебелите и санитарията в банята. Е, как да стане? И търсят цени на 80% от новите жилища.
Всяко нещо има някакви лимити. И даването под наем е бизнес като всеки друг. И като такъв, едни печелят повече, други са на 0ла, а 3ти губят. Аз, за да печеля почти всичко си върша сам. Хабя време, труд, експертиза. Зарязал съм доходна ИТ професия.
Няма лесно.

# 710
На мен ми е интересно дали апартаментите от онзи комплекс на Грийн Лайф, които вече са в продажба от новия си собственик, ще бъдат купени, въпреки цялата тази история.

# 711
Хипопотам,че ти описа точно ремонтната сага при нас - един майстор взима повече от ИТ. Значи съвсем като при нас,само дето при нас и СС са на високи цени. Проблемът не е само с ремонта на апартамента, а общи части - течове,инсталации,енергоефективност. Нежелание или невъзможност на съседите да се ангажират в общи ремонти.

Хипопотам, според мен не искат да ги продават. Ако искаха,щяха или да преглътнат старите неизгодни договори и да завършат проекта за сметка на икономии от бъдещи проекти. Или да предложат на купувачите индексация. Сега според мен ще си ги завършат до ключ и ще сложат доста висока такса поддръжка за собствениците,защото идват години със слабо търсене и едва ли планират нови проекти.

# 712
  • София
Зарязал съм доходна ИТ професия.

Е, това не е точно за хвалба. Доходна за другите, но не и за Вас. Има и други варианти хем да си работите доходната професия, хем да печелите от отдаване под наем. Дори може да постигнете и по-висок общ доход.

# 713
  • София
Кое му е недостатъчно на предлагането - няма достатъчно жилища в София ли? Аз навсякъде виждам кранове и нови дупки изкопани. Щом има търсене, предлагане ще се появи - да построиш поредния блок не е като да изстреляш космическа совалка (без да омаловажавам труда на строителите).
По данни на НСИ в София има 620 хил. домакинства и 850 хил. жилища. Ти имаш ли по-акуратни данни и откъде са ("така смятам" не го приемам за меродавно)?

Предлагането не смогва на търсенето за СС. Тези кранове и дупки ще ги видиш завършени след няколко години чак и са НС.
Я питай НСИ аз като съм обединил 2 апартамента физически, но не и административно, как ме броят? Още 2-ма сме така във входа. В съседния вход инвеститора си обедини цели етажи с по 3-4 апартамента на етаж, НСИ за него какво казва? На последния етаж на моя вход също са обеднинени всички апартаменти и като спре асансьора има само 1 входна врата.

# 714
Статистиката за България е много жилища, но по-интересно е къде са.
Има огромно търсене на жилища в София и недостатъчно предлагане.

# 715
Зарязал съм доходна ИТ професия.

Е, това не е точно за хвалба. Доходна за другите, но не и за Вас. Има и други варианти хем да си работите доходната професия, хем да печелите от отдаване под наем. Дори може да постигнете и по-висок общ доход.
Ни най-малко не се хваля. Не знам как ме четете.
Обяснявам, че всяко нещо струва някакво време, труд и пари.
Въпреки, че на който лежи по цял ден му изглежда, че на другите им пада от небето.

Изобщо не е вярно, че като делегирам даване под наем на други ще постигна по-висок доход.
Това не знам как го сметнахте анонимно, без да ми знаете квалификацията или бройката и вида на отдаваните апартаменти.
С 2 думи, празни приказки на кило.

# 716
@чурек - Щях да ти повярвам, ако видех в новите блокове да се предлагат масово повече просторни жилища - а то над половината са по 40-50 кв.м. чиста площ, останалите по 70-75 кв. тристайни. Инвеститорите казват, че това се търсело, това и строели.

# 717
  • София
@чурек - Щях да ти повярвам, ако видех в новите блокове да се предлагат масово повече просторни жилища - а то над половината са по 40-50 кв.м. чиста площ, останалите по 70-75 кв. тристайни. Инвеститорите казват, че това се търсело, това и строели.
Повтарям. Питай НСИ мен как ме броят и съседите ми също. И ако се прочетеш и замислиш какво си написал, сам ще си отговориш защо има търсене на СС. Целият вход беше само двустайни. Всичко се разпродаде и отдаде. Инвеститорите са прави. Тъй като локацията ми хареса много, се напънах и купих 2 апартамента подходящи за обединяване и се получи чудесен апартамент.

# 718
Да, познати също купиха малки и обединиха в голямо, по-точно казано нормално семейно жилище - съвсем практично и консервативно искаха да имат антре, отделна кухня, голям хол, две бани+ВЦ, стаи
Половин етаж купиха, мисля два двустайни и нещо като нищо

# 719
Чурек, няма нужда. Всички тук знаем, че ЕЖК личната история е вярна, а статистиката грешна (казвам го с ирония). Тея кранове, които визира Крис не изникнаха вчера. Има ги вече 5 години, но НСИ не ги брой и статистика за тях няма, но ние вярваме на нашите лични истории и наблюдения Simple Smile
Как така 1650 евро бруто и такива ниски цени на имотите? Аз си мислех, че като влезеш в ЕЗ и вече си в клуба на богатите и цените скачат за ден. Не вярвам!

Общи условия

Активация на акаунт