Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 233
  • 745
  •   4
Отговори
# 690
Аз имам и малко физическо, но при него има по-високи разходи да го купуваш, продаваш и съхраняваш (макар и пак много по-евтино от имотите, за които плащаш на нотариус, брокер, община, агенция за вписване, кадастър и нам какво още. Плащаш и на Таки, който от догодина щял да извозва боклука на София, та заради него щели да ни вдигнат рязко такса смет, но това е отделен въпрос).
"Хартиеното" злато и сребро са доста по-изгодни откъм транзакционни разходи, десети от процента са.
Дивидент не плащат, нито наем, но запазват стойността на парите, което много хора казват, че било целта им като купуват имот.
Доколкото имотите поскъпват не защото са станали по-желани, по-облагородени, или че имаме нужда от повече жилища защото населението расте, ами просто защото фиатните пари се обезценяват, тази обезценка може да се предотврати и чрез инвестиция в други активи, не само имоти. Ако парите продължат да се обезценяват, всички такива активи би трябвало да продължат да се качват.

# 691
Seiko7075, ако не е тайна край кой град се намира тази вилна зона? Да не е в Северозапада или Русенско, от там чувам, че има масово хм... полилавяване.

Иначе единственото нещо, на което някога съм виждала да има намаление са цените са горивата и то след силното поскъпване около 2022 година.

Работя в офис, където отивайки сутрин минавам край една бензиностанция и в един период, мисля, че края на 2021 или началото на 2022-ра беше ударила 3,13 лв. на литър за обикновения бензин.
После спадна на 2,10 и продължи да расте, но с по-нормално темпо. Сега е 2,44 лв., т.е. все още цената е по-ниска от преди един период преди 3-4 години. Храните след шоковото увеличение обаче сякаш си останаха на високите цени.

# 692
Олиото падна стремглаво,както и цената на медицинските маски.  За мен част от това,което се случи с имотите последните години е презапасяване на същия принцип - страх от поскъпване. Страх и несигурност. Сега да видим с последните препоръки на МВФ за вдигане на данъците и стягане на колана какво ще се случи. Смятам,че ще е здравословно за пазара.

# 693
Вдигането на имотните данъци не винаги е свързано с падане на цени.
Понякога може да стане точно обратното.
Ако държащите имотите могат да си позволят да си платят данъците, това е още едно парче от пъзъла на поскъпването. Както поскъпват строителния труд и материалите.

То иначе по тая логика като поскъпват материалите и имотите да поевтинеят, щото хората няма да ги купуват вече.

В Канада съм виждал доста високи данъци и имотите си се качват съвсем стабилно. Особено тези с високите данъци.

Наемите също може да се вдигнат.

Аз лично, нищо не продавам. Ако данъците станат колкото наемите за година, тогава ще го мисля.
Може неориентирани хора да се объркат и да продадат. Колко ще са, не се наемам да отговоря.

Себестойността на маските сигурно е 2%

Себестойността на бензина, сигурно 10ина %.

Като са били надценени е била още по-голяма разликата.
При имотите няма такива маржове. Т.е. нямат толкова мегдан за падане.

# 694
.......... Помня зимата предлагах който иска от форума да се обзаложим златото ли ще расте повече, или имотите в БГ - ей така на 100 лева, или кеш или да се почерпим заедно за сметка на загубилия облога. И никой не се нави. Златото беше тогава 2800 на унция, сега е 3800. Ако някой е купил началото на годината имот по 2800/кв.м. сега може ли да го продаде по 3800? Хем златото не иска ни данък сгради, ни поддръжка, нито се бои от пожар или земетресение (само от крадци).

Януари купих апартамент за 96к евро, в момента, в същата сграда, подобен апартамент се купува за 140к евро, разлика 9 месеца и плюс около 6-7к евро такси и данъци. Ти колко инвестира и колко спечели от златото?

# 695
В Канада съм виждал доста високи данъци и имотите си се качват съвсем стабилно. Особено тези с високите данъци.
Това много обичаш да го повтаряш, но са поскъпвали докато си живял там, а от 2022 насам, тоест от 3 години, не поскъпват, а падат. Всеки път ти давам тези данни, но ти ги премълчаваш:

Средната цена на жилище в Канада е 700к техни долара, това прави 425к евро. Какво е там средното жилище - сигурно 200 кв.м. с 3 спални, 2 бани, гараж, готова климатична и отоплителна система, врати, настилки, боя, лампи - влизаш и живееш. Има ли около София такава къща на такава цена? В Две Могили може и да има - а колко е средният доход в Две Могили спрямо Канада? Нарочно вземам само София като най-богат град в БГ, макар че средният доход само за София пак е по-нисък от средния за цяла Канада.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 22:55 от chris78

# 696
Олиото падна стремглаво,както и цената на медицинските маски.  За мен част от това,което се случи с имотите последните години е презапасяване на същия принцип - страх от поскъпване. Страх и несигурност. Сега да видим с последните препоръки на МВФ за вдигане на данъците и стягане на колана какво ще се случи. Смятам,че ще е здравословно за пазара.
Презапасяване за къде и за кога ми е интересно? Аз мисля, че причината е, че много хора не искат или не им се занивама да инвестират в друго - акции, облигации, злато и пр. и избират да си вложат парите в недвижимо имущество. Българинът като цяло е недоверчив за закупуване на акции, злато и пр. Аз също имам някакви задръжки, но като гледам как вървят нещата мисля да пробвам някоя платформа за инвестиране. Похвалиха ми апа Trading 121 в един друг форум, но може и да е бил пост с рекламна цел, какво мислите за това приложение?

И продължавам да смятам, че къща в малък град е по-добре от апартамент в голям. В София човек докато отива до театъра се надишва със сажди. Децата в София определено са с повече астми от децата в малките градчета. С ходене само събота и неделя на поход във Витоша над мръсотията не става. Проблемът е, че цели области са заети от братовчедите.

# 697
Големите жилища са в САЩ. Канада е по-бедна държава.
Като при нас има студиа, 2стайни, 3стайни. Квадратурите са подобни.
Колкото по-близо до центъра, толкова по-малки (20ина км радиус са по-маломерните, или купувани преди 30 години, или струващи милиони)
По-скоро там си в село "2 могили", уж града, ама 9я картофен пояс.
Особено къщи за простосмъртни, са в покрайнините (наречени квартали, ама то си е баш села-спални)
До центъра има квартали с баровски къщи, но те май бяха в милиони преди 15 години. Сега ще са повече.
Вдигали са се доста до 22ра, затова са поспаднали малко.
Иначе, Канада (ще разбуня злите езици), но си е бедна, социална държава. Като държава са богати, неизчерпаеми земни богатства и ресурси. Но средната и бедната класа са бедни. Дерат ги и с данъци. Колко да струва едно жилище. Та тук сме се изравнили с тамошните доходи, а изоставаме с разходите сигурно наполовина.
Едно време имаше непрекъснат поток от емигранти от България за Канада. Сега един човек не е заминал. Връщат се.

# 698
  • София
...И продължавам да смятам, че къща в малък град е по-добре от апартамент в голям...
За тая имотна викторина:
Здравейте, ако работите предимно хоум офис Вие кое от двете бихте избрали:
1. Къща 267 квадрата за 123 600 EUR в град с над 30 000 души на около 200 километра от София ...
2. Или апартаменти на същата цена в София?.. 
...не ми се връща назад, някой даде ли предпочитание за №1? Само за статистиката питам, аз нямам мнение.

# 699
Seiko7075, ако не е тайна край кой град се намира тази вилна зона? Да не е в Северозапада или Русенско, от там чувам, че има масово хм... полилавяване.

Северозапада.
На 100 м. от р. Дунав. Това е единият имот, в село в северозапада, за който говоря, че ще го подарявам на държавата.

А ако питате за вилата, тя беше на 15 м. от регулацията на друго село, близо до голям обл. град, която продадох някога е на съвсем друго място. Вече я няма физически, както и самия имот е неразличим. При мен наследствени имоти колкото щеш (селски, градски, няколко апартамента в малки градове, че даже и търговски обекти но в съсобственост... ). И все неизгодни. Ако някой печели от имоти, на мен средно 1-2 хил. лв./год. ми отиват за данъци, поддръжки, обикаляне. Ако вдигнат и данъците още и ТБО, ще се удвои. Т.е. дори и при продажба, не мога да си върна и половината от вложеното, та камо ли да спечеля, затова смятам да се отървавам приживе, а не да оставям тия дертове на наследниците ми.

Затова често си мисля, понеже и това работя последните 20-25 год., създаването на промишлени, търговски и жил. имоти и гледам как бяха обезумяли преди влизането ни в ЕС сега в ЕЗ хората, в случая инвеститорите но и обикновените хора. Понякога ми става пък и жал, как по - обикновени хорица не могат да си направят сметки. Моите предци са се трудили, влагали са всичко каквото са имали в тези имоти, да остане за следващите поколения, а ако са знаели че всичко ще бъде заравнено по независещи от нас причини, надали щяха да се блъскат толкова. Затова се замислям в какво наистина трябва да се инвестира 30-50 - 100 год. напред, няма как да предвидим. Ето София края на 19 век е била 20-30 хил жители, но я избират за столица и процъфтява. Късмет на първоначалните собственици на земите там. Моите прадеди са си мислели, че в селото ми е най - доброто - ами не са уцелили.
Отделно трябва да се мисли и за разделение приживе на тази собственост, а не да се остави на наследниците тези имотни войни. Аз често казвам че парите най - лесно се делят, щото като се сетя за десетки битки и делби не само при мен а и при клиенти, борили се 10ки години за делби, така си и умират, неразделени и цял живот скарани, братя, сестри.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 05:43 от Seiko7075

# 700

Отделно трябва да се мисли и за разделение приживе на тази собственост, а не да се остави на наследниците тези имотни войни. Аз често казвам че парите най - лесно се делят, щото като се сетя за десетки битки и делби не само при мен а и при клиенти, борили се 10ки години за делби, така си и умират, неразделени и цял живот скарани, братя, сестри.

Направо в десятката. По-добре 100 лв. в джоба сега, отколкото батак с роднини (познати, непознати, неизвестно къде) след н-броя години/десетилетия. Малко на брой и площ такива наследствени имоти имам, слава Богу, още приживе на първо-второ поколение наследници имотите с малко наследници бяха продадени. Останали са 2-3 малки парчета земя до София (не стават за строеж на кооперации), с повече наследници, знам само приблизително къде са и какви са (не ми се рови още по документацията), старото поколение, което знаеше поименно кой какво вече почина. Слушала съм много приказки за родата, в един момент спрях да слушам, омръзна ми. Снощи рових из малкото останали стари снимки, повечето хора ги идентифицирах, но един-двама - не. За моите деца ще е обратното - ще разпознаят един-двама, останалите ще са непознати. И как се предполага, че наследниците на хората на старите снимки ще се намерят и ще стигнат до съгласие за общо действие?!?

# 701
Колко да струва едно жилище. Та тук сме се изравнили с тамошните доходи, а изоставаме с разходите сигурно наполовина.
За моята професия (средно мениджърско ниво във финансовата сфера) в развитите държави плащат над 2 пъти повече, отколкото на мен плащат тук. И като си платиш данъците пак остава повече (а данъците не са баш пари на вятъра, защото срещу тях нали получаваш инфраструктура, чистота, ред, социални услуги и т.н.).
И за кое разходите са наполовина? Ето тук в София не мога да си купя такава къща, каквато в САЩ или Канада си купуват за 500к в сравним град 1-2 милиона души. Кола мога ли да си купя по-евтино, телефон, телевизор, дрехи, храна? По-евтино е само да се подстрижа и някои подобни работи.
Но за да не вземаме само личната моя ситуация, най-добре да погледнем статистиката - има всякакви индекси за благосъстояние, качество на живот, и какво ли още не, и в тях хич не сме преди Канада. По-скоро като Румъния, Албания или Гърция сме. Ама и тях ги задминахме по цени на жилища.

# 702
Колко да струва едно жилище. Та тук сме се изравнили с тамошните доходи, а изоставаме с разходите сигурно наполовина.
За моята професия (средно мениджърско ниво във финансовата сфера) в развитите държави плащат над 2 пъти повече, отколкото на мен плащат тук. И като си платиш данъците пак остава повече (а данъците не са баш пари на вятъра, защото срещу тях нали получаваш инфраструктура, чистота, ред, социални услуги и т.н.).
И за кое разходите са наполовина? Ето тук в София не мога да си купя такава къща, каквато в САЩ или Канада си купуват за 500к в сравним град 1-2 милиона души. Кола мога ли да си купя по-евтино, телефон, телевизор, дрехи, храна? По-евтино е само да се подстрижа и някои подобни работи.
Но за да не вземаме само личната моя ситуация, най-добре да погледнем статистиката - има всякакви индекси за благосъстояние, качество на живот, и какво ли още не, и в тях хич не сме преди Канада. По-скоро като Румъния, Албания или Гърция сме. Ама и тях ги задминахме по цени на жилища.
В Канада баш 2 пъти по-малко получаваш от, например, САЩ или там петролните държави.
Не съм казвал равен доход, равен с всяка развита държава, казах Канада.

В САЩ и Канада град 1-2 млн жители е пълно, абсолютно и крайно село. Нищо общо със София. Несравнимо е.

Данъците СА пълна загуба за работещи хора. Голямата част отива да финансира социализми и всякакви хрантутници. Бюджетите на тия държави са ужасни. Милиарди и трилиони. Инфраструктура няма, ред няма, чистота няма. А социалните услуги се ползват не от плащащите тия данъци, а от съвсем други хора.

В София можеш да си купиш много повече къща (бетон, стъкло) и много по-близо до работа, отколкото в САЩ и Канада. Ако гледаш някакви примери, вероятно гледаш стари, сглобяеми, талашитени къщи. И ги сравняваш с нови, масивни къщи в София (селата ѝ). Изобщо и в Америка все повече се строят кооперации с апартаменти, дори и в отдалечените райони и все по-малко са къщите. Къщите са обикновено стари и поизгнили. Икономически реалности. Масово се пътува по 2 часа в посока, и даже не е с кола, защото паркингът е ултра скъп. Пътува се с автобус+влак+автобус. С прикачвания.

Автоматичните индекси за благосъстояние трябва да се приемат с грейн оф солт (щях да пиша, че са тотален булшит, ама не е баш така). Няма как автоматично да се направи сравнение.

И да, има някои професии, които са по-добре там, например лекарите. Но пък има други професии, дето са по-добре тук, например ИТтата. Като казвам "равни додходи", да се разбира генерализирано, примерно доставчици, готвачи. Не за всяка професия.

Да имаш кола в София е много по-евтино. Затова и има толкова коли. Разбира се, не нова от магазина, но 2ра ръка. Но към колата има данъци, такси, застраховки, които там са в пъти повече. След това имаш ремонти, паркинг, горива. В Америка (и Канада) далеч не всеки може да си позволи кола. А тук всеки безработен студент си има.
Това е по-скоро обратен аргумент. Защото автоматичните статистики за благосъстояние не го хващат това, но у нас колите са много по-достъпни, давайки стабилно качество на живот. Че и ГТ е по-добре развит от Канада и САЩ.

# 703
  • София
Оставихме Австрия и почнахме с Канада ли да сравняваме българския пазар? Не ви ли омръзна?!

# 704
С Австралия скоро не е правен паралел, така малко за разнообразие.

Общи условия

Активация на акаунт