Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 299
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Мечтите цена нямат. Купувай каквото ти е на сърце Simple Smile.

В Меден Рудник не съм ходил. Видях го на картата. Не виждам какво общо има с Люлин. В Люлин дори контингента хора се облагороди през последните 25г. Второ люлин всъщност са 10 квартала, вероятно 1/5 от София живее там. За свързаност и инфраструктура дани обясни. Непонятно ми е защо хора, които не са стъпвали там правят сравнения и квалификации.

Относно кутийките в София и “намаляващите строежи”
А вие купувате ли от шиши?

https://youtu.be/5_vxZ94c2VM?si=kF0B_spdUfPwqzWG

# 676
Дори студио в София във вървежен за наеми квартал или гараж/2 гаража/2 ПМ в София е по-добре от къща, която винаги ще изисква подръжка и е бавнооборотна, в центъра на България. От инвестиционна гледна точка.

Да не се обиди потребителят с въпроса, ама аз за квартал "Хаджията" в София не съм чувала.

# 677
Продажба на такова място на над 60-70 кв.м. ще отнеме години. Първо, никой изобщо не търси,второ никой няма да има парите. Продавала съм в  областен град - жива мъка. Обявяваш цена Х,идват и ти предлагат половината. Продаваш къща на цената на двустаен,защото няма търсене и трябва да си я държиш и да влагаш в покрив,инсталации,двор и т.н.
Ако имате вътрешна информация,че нещо ще се случва в населеното място - например ще отворят хиляда работни места наблизо и ще се напълни с млади семейства, добре.
Значи такава е "пазарната" цена – половината от тази,която си предложила. Или бъркам в изчисленията?

# 678
  • София
Ако дойда и ти давам 50 000 за твоя апартамент, пазарна цена ли е?
А ако ти давам 500 000, пак ли е пазарна?
Правиш ли разлика между пазарна, подпазарна и надпазарна цена?

# 679
  • София
При така поставения казус бих взела гарсониерат в Хаджи Димитър. Там са големи освен това. Е, стига да не е до комините.
Не се казва и за коя част на Овча купел става дума, но аз съм и пристрастна. За живеене никога не бих избрала ново строителство освен ако нямам много пари, че да е с прилична квадратура. Но ако имам много пари, пак бих избрала я Лозенец, я Яворов, така че пак отпада.

П.П. За тия пари мога и също бих избрала истински двустаен в Обеля или Надежда. Наскоро ми се наложи да търся едни магазини в района и бях много приятно изненадана. Нищо общо със спомените ми от едно време.

# 680
  • Бургас

В Меден Рудник не съм ходил. Видях го на картата. Не виждам какво общо има с Люлин. ... Непонятно ми е защо хора, които не са стъпвали там правят сравнения и квалификации.

Не си ходил, непонятно ти е, ама да се изкажеш Simple Smile

# 681
Seiko7075, пробвай да пуснеш обява в някоя група за българи в чужбина или подобна. Контингентът клиенти ще ти е гурбетчии,според мен,знаеш за кои ти говоря. Обяви обаче по-висока цена, за да има място за пазарлък,че този тип клиенти обичат пазарлъка.

# 682
Seiko7075, пробвай да пуснеш обява в някоя група за българи в чужбина или подобна. Контингентът клиенти ще ти е гурбетчии,според мен,знаеш за кои ти говоря. Обяви обаче по-висока цена, за да има място за пазарлък,че този тип клиенти обичат пазарлъка.

Лошото е, че имам силни морални задръжки, че умишлено набутвам хора. Защото ако кажа на някой чужденец, незапознат с нашите районни традиции, че продавам 5 дка земя в село, заедно с 10 постройки и жил сграда за 5000 лв., наистина ще си каже, че е много изгодно и ще вложи много пари да кажем да си го оправи. НО реално там е гнездо на чернолики скакалци, колкото и да се опитваме да сме толаератни, това е бъдещето на цяла България изкл. няколко града. Та ако ми говориш за "онези гурбетчии" те дори не искат да живеят с техния си род вече. Гледам, записват си децата сред българчетата, минават по 30-40 км. всеки ден, да ги карат само и само да не са в селските училища и да ги откъснат от тая среда. По принцип съм решил. и и тук мисля че ми обясняваха, как да се откажа от собствеността си в полза на държавата, няма да обеднея с едни 5-10 К лв. за да не плащам безумните данъци и ТБО.
Иначе може да ми е останало комплекс от миналото, вярно и аз се набутах 2008 с някаква тъпа панелка, която купих с парите на един брокер, който смяташе, че всичко ще лети в стратосферата нескончаемо, и ми купи напуканата вила, с лозе 45 градусов наклон, извън регулацията на едно крайградско село. Сега всичко е разрушено, не знам колко пъти са препродали това "нидерландско лале" , но в момента целият район на вилата включително и вилата ги няма физически. Всичко е буренясало и заличено. Същото се случи и с панелката, която я купих с тези "грешни пари" - продадох я с доста подобрения към първоначалната цена 2016 год. наполовина от цената, която дадох 2008 год. Както се казва - превъртяхме едни пари, откъде дошли, там отишли.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 17:30 от Seiko7075

# 683
  • Бургас
Това, което за теб може да е неизгоден и лош имот, може да се окаже нещо добро за някой друг.
Нищо не ти пречи да последваш този съвет за групите на гурбетчиите. Страшно много народ се прибира.
Сигурно си я обявил и в селото, на кмета казал ли си, на местните клюкари?

# 684
Ако й търсиш под 10 000 си идеален. Че те за  два дни с просене ги изкарват. Отървавай се. Другият вариант е да бутнеш постройките и да предекларираш земята,така няма да плащаш данъци поне.
Земята няма ли вариант да се включи към някоя кооперация за рента? Те плащат,може и в продукти от реколтата.
Има и една група "помощ за завръщана на село" с разни мераклии за връщане към корените, да си садят нещо и да гледат животни,да не зависят от модерното робство.
Иначе би трябвало да можеш да я дариш на общината, но според мен е краен вариант. Дори си мисля и за бартер от някой местен за услуги - ремонт,изхвърляне на боклуци,полски труд - каквото имаш нужда. И двете страни печелят.
Също има разни големи агрикултурни фондове,които изкупуват земя - дори навсякъде лепят обяви,дали не биха имали интерес?

# 685
Ами тя е в регулация, в селото, не съм сигурен, че ще стане земеделска. Няма да има и арендатор да се занимава с 5 дка. То и сега там са лозе, градини - овощни, зеленчукови, обори, хамбари ...  Ще пробвам наистина в тези групи, дори и не знаех че има такива, доста съм изостанал значи. Реално още я има обявата от 2008 год. го бях пуснал имота на една агенция (продаваше го за $ 25-30 К, неуспешно), която се занимаваше продаваше имоти на чужденци, каквото си бяха купили други имоти - разпродадоха, изоставиха и вече няма и тухла върху тухла от техните имоти ... голяма работа са смуглите ни сънародници.

# 686
Масово в строителството са такива.
Едни зидат, други отзиждат.
Кръговрат.

# 687
Хем казвате, че София и още 3-4 големи града растели въпреки отрицателния естествен прираст - заради миграцията от села и по-малки градове.
Хем пък и за селата си имало контингент, граждани да се връщали към корените си, чужденци, завръщащи се мигранти...
Но то ако имаше и за градовете и за селата хора, щяхме да имаме положителен ръст на населението общо, а той е отрицателен. И ако няколко града все още растат, то малките градове и селата с двойна скорост трябва да намаляват - хем заради отрицателния естествен прираст, хем заради миграцията.
За запазване на стойност на някаква сума пари аз бих избрал ни Меден Рудник, ни някое село, а нещо консервативно, например злато. Помня зимата предлагах който иска от форума да се обзаложим златото ли ще расте повече, или имотите в БГ - ей така на 100 лева, или кеш или да се почерпим заедно за сметка на загубилия облога. И никой не се нави. Златото беше тогава 2800 на унция, сега е 3800. Ако някой е купил началото на годината имот по 2800/кв.м. сега може ли да го продаде по 3800? Хем златото не иска ни данък сгради, ни поддръжка, нито се бои от пожар или земетресение (само от крадци).

# 688
Всеки да купува каквото иска...
НИ, злато, петрол, акции....
То шоколад Милка поскъпна за една година повече от златото, а днес го ядеш- утре го ак.ш....

# 689
Chris78, помня облога,не беше ли тъкмо когато златото вече беше +40% отгоре за кратък период? И какво те кара да мислиш,че във времена, в които всичко расте и е поскъпнало в пъти за кратък период,точно тогава да влизаш на пазара? Аз се оглеждах за злато,но мисля,че и то е надценено сега. Сребро,може би, но то е доста евтино и неудобно за съхранение поради това. Фондове и да плащаме бонуси на мениджъри не щем, преди да си открил някой сребърен фонд някъде си.

Общи условия

Активация на акаунт