Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 253
  • 745
  •   2
Отговори
# 660
  • Canada
Меден рудник е в пъти по-добре от Крайморие. Насякъде има задръствания през лятото, след като целия трафик за южното черноморие минава през града. Обходният маршрут го мислят от 15 години сигурно, ако не и повече.
Къде има плаж в Комлука?

# 661
Познати от Бургас са ми казвали,че през зимата в центъра на Бургас е скука и мъртвило,какво остава за Крайморие. Ако е вярно,де. А и пак да кажем,че Крайморие е само на 15 минути... В София от "Младост" до Орлов мост отнема два пъти повече време..

В Меден рудник има ли плаж? На морския бряг,не на езерото. Yum Там ли беше птичия резерват "Пода"? Все се каня да го навестя,за да ми сложат печат в книжката "Сто национални туристически обекта"...

# 662
  • Бургас
Живяла съм в "Меден рудник" 20 години. Майка още живее там. Ако не е тя, не бих стъпила повече там. Но местните си го харесват. Всичко си имали, само кино нямали, що да ходят "до града".

Темата тръгна от там къде да се вложат едни 60 000 евро.
Имам купен апартамент в "Меден рудник", точно с такава цел. Излезе ли акт 16, продавам веднага. Там все още е евтино, цялата работническа класа се набива там, както и пришълците от Сливен и Ямбол.
Роман мога да напиша за този комплекс и точно, защото добре го познавам, прецених, че покупката си струва.
По обхода вече се работи, дълги години беше само на думи.

deaf, плаж в М. рудник няма, а Пода е точно по пътя за Крайморие, малко преди него:)
Да, зимата в целия Бургас е скука, но спокойствието и близките разстояния го правят много приятен град за живеене. Ако имаш добри доходи, всичко е на една ръка разстояние.

Плажът в Комлука съществува географски. Не е облагороден и в момента се посещава само от местното население. Но районът се променя, постоянно има измерения на ПУП-ове, ново строителство.

# 663
  • София
Меден Рудник не е ли нещо като Владиславово? Във Варненско много се качиха цените.

# 664
  • Бургас
По-скоро като Люлин Simple Smile

# 665
Интересно е дали Затворът преди Меден рудник сваля цените на жилищата около него?

# 666
  • Бургас
Затворът е в Комлука, далеч е и не влияе.
С "Меден рудник" се случва същото, каквото и с крайните квартали на София. Цените са значително по-ниски, защото са далеч от центъра, привличат по-бедни прослойки, има сериозно ромско присъствие. Но има и добра инфраструктура, градини, училища, зелени площи. Ниските цени привличат нови хора, които не могат да си позволят да купят другаде, кварталът расте. В момента там живеят повече хора, отколкото във всички останали квартали на Бургас.
Общината инвестира в инфраструктура, още площадки, спортни зали... Много гласоподаватели са това. И цените постепенно растат.

# 667
  • София
Преди бях питала за Владиславово, но не за себе си, на какво се "равнява" аналогично и ми казаха Люлин Grinning
Не съм запозната, но ако е като Люлин, си е съвсем нормален град-квартал Медният Рудник. Люлин е много облагороден, имат мол, кино, магазини.

# 668
  • София
Люлин е като Меден рудник, ама е златен /рудник/!

# 669
Здравейте, ако работите предимно хоум офис Вие кое от двете бихте избрали:

1. Къща 267 квадрата за 123 600 EUR в град с над 30 000 души на около 200 километра от София или аналогичен като цена, но не и квадрати апартамент в София?
Подчертавам - става въпрос за градска къща, а не в някакво затънтено село из пущинаците, като в цената естествено е включен и дворът.

2. Или апартаменти на същата цена в София? Излизат ми 60 квадрата тухла в Овча купел с единствен плюс, че ги строят в момента. Друга оферта за тази сума е... панелна гарсониера за 48 квадрата в Хаджи Димитър!

Тоест 2058,33 € на м2 за новичка тухла в Овчата или 2566,67 € за гарсониера панел в Хаджията, спрямо 463 € на квадрат за къщата в онова градче?

Вярно, къщата е стара и в малко градче, но няма видна нужда от ремонт - сменяме мебелите и сме ние! Дограма, паркет, настилки, плочки, мазилки, електрическа и водни системи - всичко това си е ОК, не се вижда и мухъл. Докато новите в Овча купел тепървя ще трябва измазване и т.н., а пък гарсониерата в панелката няма и балкон дори.

Къщата е на метри от училище, парк, малък хранителен магазин. Центърът на градчето е на 1,5 километра, за мен това е пешеходно разстояние. Дворът не е супер голям, все пак е градска къща, но определено е по-голям от сборът на терасите на споменатият тухлен в О. Купел. Гарсониерата в Х. Д. дори няма и един балкон - направо като на общежитие.

Понеже работя хибридно определено тази къща с двор в градче звучи като по-добър избор от апартамент в София или друг голям град. Аз вече си имам апартаменти в София, обаче и затова така мисля. Къщата обаче е 1968 година, макар и в доста приличен вид, а апартаментите в Овчата ще бъдат завършени 2026 г., а панелката в Хаджията е 1982 година. Най-старо, но в малък град близо до всичко необходимо, но и природа или стресът на големия град без двор, но по-ново или чисто ново?

# 670
Колко човека сте и на каква възраст? За лично ползване или вила търсиш?
Последно хибридно или хоум офис работиш? Понеже,ако е хибридно и трябва всяка седмица да пътуваш до София за поне ден, а очаквате малки деца, не знам дали е ОК.
Също 267 кв.м. РЗП къща е много различно за поддръжка от апартамент 48-60 кв.м. Окосяване на трева,отопление ще са сигурни 1000 лв зимата.
1.5 км от центъра звучи като краен квартал/вилна зона на фона на тези 30 000 (освен ако не са всички в къщи).
Щом си имаш апартаменти в София и имаш парите,защо не да си купиш и къщата.
Мен имот с такава голяма поддръжка не би ме блазнил. А и си представям град от ранга на Търговище или Димитровград, и в двата не си представям какво ще правя без роднини и приятели там.
Много зависи какъв е въздуха,целогодишните температури, природата, обезпечеността с ток и вода и т.н. Има места в България с минерални извори и целогодишно доста по-високи температури от София (Сандански,например). Има и места със заводи с тежки замърсявания във въздуха - там не бих отишла.

# 671
В никакъв случай не бих се набил на 200км в някаква порутена къща вместо София.
Дори и за "Събота и Неделя", като 2ро или 3то  не бих го избрал, камо ли ВМЕСТО истинско жилище.
За мен са пари, хвърлени на вятъра.

Направете експеримент. Заселете се на това място за 1 година, поживейте така, па тогава купете.

Според мен няма много общо между Владиславово М Рудник и Люлин.
Евентуално ако някой е тръгнал да ги сравнява, то ще да е основно контингента и едва частично локацията.
Защото локацията за 3те не е много подобна.

До Люлин има метро, а и без метро е почти на същото разстояние от центъра, колкото другите квартали. Само от Бизнес парковете в Младост е по-далечко. Има много достъпи от всички посоки, напречно е свързано и с всички съседни квартали.
За сметка на това М Рудник е като остров. Има само 1 достъп откъм града, по една, единствена улица. Супер далеч е, като за бургаските стандарти. В ПЪТИ по-далеч от други квартали. Далеч е от центъра, от плажа, от морето, от болниците, от гарите и автогарите

Владиславово е още по-зле. Още по-далеч и още по-изолирано.
За хора, които не напускат квартала си и 2та квартала стават, ама то така и Малко Уйно става, та сравнението и дискусията стават излишни.

# 672
  • Бургас
skodafan, имате ли деца?
Каква е идеята на покупката на тази къща - ще живеете постоянно, ще ходите отвреме-навреме? Ще пазите парите от инфлация? Ще живеете постоянно?

Аз също не бих купила къща на такова място пред алтернатива апартамент в София.
Още повече, че очевидно имате къде да живеете.
Ако се налага да продавате, ще е по-трудно от апартамент в София.
За поддръжката даже не искам да отварям дума...

# 673
Продажба на такова място на над 60-70 кв.м. ще отнеме години. Първо, никой изобщо не търси,второ никой няма да има парите. Продавала съм в  областен град - жива мъка. Обявяваш цена Х,идват и ти предлагат половината. Продаваш къща на цената на двустаен,защото няма търсене и трябва да си я държиш и да влагаш в покрив,инсталации,двор и т.н.
Ако имате вътрешна информация,че нещо ще се случва в населеното място - например ще отворят хиляда работни места наблизо и ще се напълни с млади семейства, добре.

# 674
Продажба на такова място на над 60-70 кв.м. ще отнеме години. Първо, никой изобщо не търси,второ никой няма да има парите. Продавала съм в  областен град - жива мъка. Обявяваш цена Х,идват и ти предлагат половината. Продаваш къща на цената на двустаен,защото няма търсене и трябва да си я държиш и да влагаш в покрив,инсталации,двор и т.н.

Добре, че говориш в минало време. За мен това са настоящи проблеми. Самостоятелна, еднофамилна жил. сграда (къща, както му казваме), в загиваща община (щото дерат като за последно, кой колкото даде или изобщо плати), само данъците и такси смет, за 10 години струват колкото самия имот. За другите поддръжки и не говоря.

Общи условия

Активация на акаунт