Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 42 614
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
  • в пералнята
Колкото и да ти струва колата, като си повъртиш няколко вечери под ред по един час да търсиш паркомясто и на следващия ден някой те е възпитал с ключ или пукнати гуми, ще си наемеш паркомясто и това си е.
Ние имаме гараж и пред него - едно паркомясто. Е да, ама гаража го бяхме напълнили с колела, гуми, скейтбордове и тн и ползвахме само паркомястото пред него, а другата кола я паркирахме на улицата.
Като ни глобиха 3-4 пъти по 50 евро и разчистихме гаража, за да приберем и двете коли...

# 691
Сега малко да омешам покупко-продажбата на недвижими имоти и наеми. През 2000 година купих жилище в ЕПК. Голяма еуфория! Сега 25 години по-късно и след  сменени доста мебели си изглежда пак перфектно/за мен и не само/ За съжаление това не се отнася до блока и входа, в който е жилището. Последните петнайсетина години го отдавам под наем. В самото начало с изключително читави наематели и възможност за пресяването им от мен да бъдат най подходящите. За жалост градацията като читавост с времето вървеше все по-надолу. Кандидат наемателите правят съпоставка между ухаещ на прясна боя вход в нова кооперация и моя вход с поочупените и надраскани стени, стържещия асансъор, стария фотъойл и  изсъхнали китки на етажната площадка. На мен не ми пречи, свикнала съм, но хората като дават тез пари и искат нещо по-хубаво. Та вече квартирантите ми не са това, което бяха. Не ми пречи, но скоро разбрах, че квартирантката ми е от етноса. Не и личи. Но....
И така... защо написах всичко това. Защото се замислям за продажба. И защото имам някаква убеденост, че в един момент цената между ново и старо строителство ще бъде с огромна разлика, докато сега такава  не се забелязва.
И много хора ще стигнат до извода /отнася се повече за отдаващи под наем/По-добре малка квадратура, но ново строителство, отколкото голяма квадратура - старо.
И в резюме- повишаване цените на ново строителство и понижаване на старо/така ми говорят звездите?!!/

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 18:48 от kriakla

# 692
  • София
Грешите! По вчерашни данни на брокерите, само 25% търсят НС, значи 75% търсят старо!

https://www.investor.bg/a/534-novini/415628-25-ot-kupuvachite-u- … novo-stroitelstvo

Щом такъв огромен процент търсат СС, цената няма как да падне! Помислете пак и задръжте Blush

# 693
Има го и моментът, че търсещите ново търсят предимно от строителите, рядко с брокер.

# 694
  • Бургас
Няма да падне цената на СС драстично.
То си има своите предимства, изтъквани нееднократно.
Има и СС с много поддържани входове и общи части.
Локацията е определяща, СС има в райони, където просто няма парцели за НС.

# 695
  • в пералнята
Аз имам един панелен тристаен в Младост до метрото. Чудя се от едно известно време дали да го продам и колко евентуално мога да му взема...

# 696
Аз имам един панелен тристаен в Младост до метрото. Чудя се от едно известно време дали да го продам и колко евентуално мога да му взема...
Зависи от състояние на входа, състояние на самото жилище, етаж, и в коя от Младостите е.
Иначе отваряш Имот. бг, филтрираш младост панел и гледаш каква е средната цена.

# 697
Сега малко да омешам покупко-продажбата на недвижими имоти и наеми. През 2000 година купих жилище в ЕПК. Голяма еуфория! Сега 25 години по-късно и след  сменени доста мебели си изглежда пак перфектно/за мен и не само/ За съжаление това не се отнася до блока и входа, в който е жилището. Последните петнайсетина години го отдавам под наем. В самото начало с изключително читави наематели и възможност за пресяването им от мен да бъдат най подходящите. За жалост градацията като читавост с времето вървеше все по-надолу. Кандидат наемателите правят съпоставка между ухаещ на прясна боя вход в нова кооперация и моя вход с поочупените и надраскани стени, стържещия асансъор, стария фотъойл и  изсъхнали китки на етажната площадка. На мен не ми пречи, свикнала съм, но хората като дават тез пари и искат нещо по-хубаво. Та вече квартирантите ми не са това, което бяха. Не ми пречи, но скоро разбрах, че квартирантката ми е от етноса. Не и личи. Но....
И така... защо написах всичко това. Защото се замислям за продажба. И защото имам някаква убеденост, че в един момент цената между ново и старо строителство ще бъде с огромна разлика, докато сега такава  не се забелязва.
И много хора ще стигнат до извода /отнася се повече за отдаващи под наем/По-добре малка квадратура, но ново строителство, отколкото голяма квадратура - старо.
И в резюме- повишаване цените на ново строителство и понижаване на старо/така ми говорят звездите?!!/

Ами то и новото строителство след 5 години започва да прилича на боклук. Дали ще е панел, депресиращи ЕПК сгради, олющено старо строителство, или ново с тясни помещения, аз задължително бих продал имот със забележка докато няма много конкуренция и все още има шанс да се вземе прилична цена. Аз следя Варна и гледам в някои квартали има доста натрупани обяви. Там някои хора може да са изтървали влака.

# 698
Грешите! По вчерашни данни на брокерите, само 25% търсят НС, значи 75% търсят старо!

https://www.investor.bg/a/534-novini/415628-25-ot-kupuvachite-u- … novo-stroitelstvo

Щом такъв огромен процент търсат СС, цената няма как да падне! Помислете пак и задръжте Blush
Бъркаш, не е такава формулировката. Има и част, която засича 2 множества.

Цитат
Общо 25% от купувачите, търсещи жилищен имот в момента, се интересуват единствено от ново строителство. Още 50 процента от хората го предпочитат, макар да са готови и на сделка за апартамент в стара сграда, ако условията са изгодни

75% предпочитат НС пред старо.

Ами то и новото строителство след 5 години започва да прилича на боклук.
Глупости.
Да се сравнява 5г и 50г сграда е смешно.
И 30г ново строителство е светлинни години пред 50г панел по гетата, с пиянките, бабите и бездомните кучета и котки.

# 699
  • София
Митко, слаба ти е математиката. Пазара е наводнен с НС, какво е качеството му е друг въпрос /огромни неизползваеми тераси, включени в цената примерно Grinning /.
Вторичен пазар СС е по-слаб, щото го няма. А сети се кое ще държи цена Close

Панел Инвест - Президент Grinning

ПП Един пример от съседната тема:
Аз като една новодомката в Мусагеница, съм длъжна да си го похваля Simple Smile ...... Минус е панелното строителство, тук почти няма НС, но затова пък има въздух....

# 700
Еми той се пробва с поне десет, вкл.един женски. Мина през Тухларов, ся що да не е Панелкин..

И в Мусагеница не е баш поляни с въздух, има малко НС, но панелките в по-голямата си част са поддържани. Дамата която цитираш Еxter, поне от 2 години е купила, понеже си спомням че имаше за продаване май в Дружба...
Ta не влиза в статистиката с днешна дата.

# 701
  • София
Не съм и следил историята, но сега е писала. Вероятно от СС /Дружба/, пак в СС.
При такъв богат избор на НС защо? Даже СС за собствено жилище повече не го разбирам, отколкото за наем, но ето, факти Blush
Затова коментирах да помисли и задържи старото, 75% от купувачите чакат да го обяви/, колкото и да не му харесва на някой.

# 702
Залагам на баналната причина - бюджетът не е стигнал за НС с параметрите на старото. В Мусагеница наистина няма много НС и ако детето учи в кварталното училище,тренира някъде наблизо и т.н.
СС за под наем не мисля,че е много атрактивно,освен ако не е в район с липса на алтернатива.

# 703
Не съм и следил историята, но сега е писала. Вероятно от СС /Дружба/, пак в СС.
При такъв богат избор на НС защо?

Даже си цитирал отговора на въпроса си -

# 704
Изказване по БТВ на банкерката Пламена Тотева,която отговаря за ипотечното банкиране в ДСК:

"За един средно голям апартамент в София са ни необходими (на нас българите) седем (7) брутни годишни заплати,за да го купим. Средната цифра за Европа е 11 заплати." Yum

Общи условия

Активация на акаунт