Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 42 643
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Да, обаче огромен.НС както знаем масово са малки.Може и да очаква да удари кьоравото покрай цялата истерия с еврото.

# 676
  • Бургас
Може.
"Малко над 70% от участвалите в проучването търсят жилище за собствено ползване. Останалите - с инвестиционни намерения...
Редица прогнози за спад - както на цените, така и на активността, се оказаха не просто неверни. Напротив, свидетели сме на пазар, който бележи абсолютен пик. Броят на сделките е рекорден и няма индикации за промяна на този тренд. В същото време новото строителство е основният двигател, особено в големите градове, което беше причината да направим проучването".
Статията е дълга, но с много полезни данни:

https://www.mediapool.bg/edna-chetvart-ot-kupuvachite-na-zhilish … o-news372787.html

# 677
Не зная дали тук е мястото, но да попитам ако има някой наблюдения върху цени на открити паркоместа. В сградата, в която живея (НС на около 15 г) строителя сега е решил, че иска да продава няколко от местата в задния двор. Мястото е с висока ограда и достъп чрез ролетна врата, но е открито. Не е обявил все още цена и аз съм в очакване. За района на Разсадника в София е това. Тъй като доста НС строителство изгледах последната година, горе-долу имам представа от цените на подземните места, но откритите....На Житница на един от строежите откритите места бяха с цена 9000 евро допреди няколко месеца, но това ми се струва доста ниска цена и някак нереалистично да очаквам подобна.

# 678
При нас бяха 15 хил. евро от строителя, сега са 20 хил. евро. Полигона.

# 679
  • Бургас
Последно купих на 15 000 евро, преди три години в Дървеница. Сега същият строител предлага по 20 000 евро в Овча купел.

# 680
Ако минимумът за гаражи започва от около 30к Е, не виждам причина открито място да е под 1/2 от тази цена.
20к Е ми се струват съизмерими с пазара.

# 681
Тинтина, да поразсъждаваме. Основно активен е първичния пазар, но в момента 30% от хората купуват от него, за да продадат на вторичен. А вероятно преди е бил и повече, но прости спекулантите намаляват. Та това не е ли ясно доказателство, че на вторичен няма кой знае колко хора да купуват, точно заради високите цени. Но пък очакваме да станат още по-високи. Каква е логиката?

# 682
  • Бургас
Няма логика, Гого.
Има данни, изнесени по наблюдения на хора, които са активно на пазара.
Това, което лично на мен ми свети като предупреждение в статията, е старото строителство - да се отърве човек навреме, ако не е нещо атрактивно.

# 683
Няма логика, Гого.
Има данни, изнесени по наблюдения на хора, които са активно на пазара.
Това, което лично на мен ми свети като предупреждение в статията, е старото строителство - да се отърве човек навреме, ако не е нещо атрактивно.

Любимата ми дума е да се "отървеш" от стара кола или жилище.

# 684
Simple Smile Между другото това ми беше един от вариантите за анкета в следващата тема - какъв тип строителство предпочитате.

# 685
При нас са обявени едни цени по 40-50 к евро за гараж. Паркоместа от 20к евро. На мен ми се струва страшно много,честно казано. То почти няма кола,чиято цена да отговаря на тази цена. Но дори и в строителство не съм срещала по-малко от това напоследък. Интересно ми е сега някой,който купува,на колко реално е. След като такива сделки не се финансират,кой вади толкова, за да паркира?

# 686
  • Бургас
А какво да правиш, като няма къде? И все по-зле ще става.
Според мен, ако е с кредит, просто включват към цената на имота - "за апартамент с паркомясто/гараж...".

# 687
Благодаря на тези, които споделиха цени. В момента ползвам паркомясто там под наем за 100 лв/месец. Принципно не бих купила в този момент, но ако разпродаде всичко (в което се съмнявам) оставам на улицата. Явно и той е решил да изкара някое евро в пика на цените. А сме питали преди години многократно дали няма да продава. Тея хора пощуряха направо.

# 688
Зависи от локацията, от микролокацията. При нас обичайно проблем с паркирането няма, но никой не иска да паркира колата си извън комплекса в локалното и търси паркоместа, които са разпродадени. В момента и за 300 да го дадеш под наем - веднага се взима, за 30 да го продадеш - също. Тъй като едното си го давам под наем, случи ли се да се освободи и пиша в групата, буквално за минути са писали вече няколко съседа.

# 689
При нас са обявени едни цени по 40-50 к евро за гараж. Паркоместа от 20к евро. На мен ми се струва страшно много,честно казано. То почти няма кола,чиято цена да отговаря на тази цена.

Не задължително да има връзка между цената на колата и цената на гаража.
Преди няколко години аз паркирах кола, дето струва 1500лв в гараж, дето годишният му наем беше 2000лв тогава.
Решил съм, купил съм гараж, не скъп таралясник.
То не е само да си пазиш колата, ами и място, където да спреш. Не сме в пустинята.

Гаражи в момента не ми се купуват.
В новия проект купувам 4 големи апартамента, дето ги деля на 2. Но един единствен гараж все още е под въпрос (в тая сграда). Сестра ми, с 3 големи апартамента и тя купува само 1 гараж, за лично ползване.
За наематели, да ме извиняАт. Давам апартаменти без гараж.

Общи условия

Активация на акаунт