Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 183
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Какво означава съотношение от 12 годишни заплати?
Съотношението между цената на жилището и годишния доход е основен показател за достъпността на имотите. Общоприетите граници са:

До 3 пъти годишния доход: жилището се счита за достъпно.
Между 4 и 5 пъти: умерено недостъпно.
Над 6 пъти: сериозно недостъпно.
Над 10 пъти: крайно недостъпно.

Ако сметнем, че едно домакинство има 2х доходи, то вероятно попадаме в графа сериозно недостъпно. Явно и изкуствения интелект е апокалиптик Simple Smile

# 661
И аз го гледах, каза доста смислени нещо, които повечето брокери не ги казват днешно време. Не ги казват, защото не им е изгодно да ги кажат - ще си изгонят клиентите. Той си прави по-скоро реклама, затова се опитва да е забавен, и да казва нещо повече от другите. Но не смятам, че е по-различен от другите брокери - просто така печели лайкове.

Но ако хората вникнат в неговите твърдения, ще осъзнаят, че българина в момента купува хаотично без правилна преценка за риска. Купува се всичко, за да се затворят парите и още по важно, големите играчи вече са купили преди 1-2 години, сега купуват мишките, които се надяват да не се прецакат като влезем е еврозоната.

Ако някой има желание може да го  изгледа.
Скрит текст:

# 662
Относно покупко - продажба на жилище.
Учудвах се как всички продават с брокер. Ами стана ми ясно.
Имам чудесен двустаен, влязох във фейсбук груба за обяви от собственик в София и писах на няколко от търсещите.
Ами едната част не знаят какво искат, други искат да купят ако може на цена от преди 2 години.
След няколко дни се свързах с познат брокер да пусне обява...

# 663
В тези групи 90% нямат никакви познания за пазара, търсят цени от преди 5 години и само коментират. Виждала съм прилични имоти на пазарни, приемливи цени, веднага се хващат за нещо да се подиграват и да обиждат. Ще рече човек, че коментиращите живеят в палати.

# 664
  • София
Е защо си го причинявате с тези групи? Пускате само в маркетплейса и който го интересува ви пише. Няма коментари, няма подигравки, няма смеещи се/подиграващи се човечета.
А търсещите с обяви винаги търсят на неадекватна цена, няма друга причина.

# 665
Еxter, имаш ли наблюдения дали е вървежен маркетплейс? В чужбина върви доста, тук обаче не знам. Имам предвид по принцип, не за имоти.

# 666
  • София
Еxter, имаш ли наблюдения дали е вървежен маркетплейс? В чужбина върви доста, тук обаче не знам. Имам предвид по принцип, не за имоти.
Определено да. Както за имоти, така и за много други неща. Автомобили също.

ПП. Днес продадох и комплект джанти оттам Blush

# 667
Какво означава цени от преди 2 г.
Сигирно заплатите ви скочиха толкова много, че сега се опитвате да кеширате и от НИ.

Който има зор да продава ще продаде без да мрънка, защото в момента има огрмно търсене.

# 668
В тези групи 90% нямат никакви познания за пазара, търсят цени от преди 5 години и само коментират. Виждала съм прилични имоти на пазарни, приемливи цени, веднага се хващат за нещо да се подиграват и да обиждат. Ще рече човек, че коментиращите живеят в палати.
Всеки човек търси най-добрата цена, спрямо собствените си виждания. Има абсурдни обяви и от купувачи, и от продавачи.

# 669
Simple Smile В такива групи популацията не е там, за да купи, а за да не ѝ изчезне съвсем социалния живот.

Иначе 2 години е точно времето, за което хората психологически свикват с цените - с предишните по-ниски цени, не с актуалните.

# 670
  • София
къде намирате обяви с нормални цени?

# 671
къде намирате обяви с нормални цени?
Сам си оборваш тезата.
След като НИКЪДЕ няма от тези цени, които ти смяташ за нормални, следователно не са.

Нормални са тези цени, които са пазарни. Т.е., това преведено означава и купувачи и продавачи в достатъчен брой доброволно са се съгласили на сделка на тях.
Нормалното е реалното. Другото е плод на субективни идивидуални оценки и липса на реален опит.

# 672
  • Бургас
Вариантите са два - или купуваш от строител на тъмнозелено, когато цените са по-ниски. После чакаш да се построи - 2-3 години плюс безкрайност.
Или купуваш вторичен пазар - основният портал за обяви imot.bg, там публикуват всички - и собственици, и брокери.
Продаващите сами, без никакъв опит, единствен имот, често слагат цени, нямащи нищо общо с пазарните. Как е формулирана - "ами аз така смятам", или "толкова ми трябват за еди какво си", "ама аз съм правил основен ремонт", "ама мебелите са масив ръчно изработени".
Един познат ме пита за мнение, продава в Полигона, огромен апартамент, цената е близо 4000 евро на квадрат, при условие, че НС в района е около 2000. И искрено се чуди защо вече 8 месеца никакъв интерес.

# 673
Явно продава в Хармони, следя Полигона и в тази сграда са нереално високи цените.

# 674
  • Бургас
Не, продава стар апартамент, сграда старо строителство, на който сам е правил ремонт - т.е. докарал го е до положение "на тапа".

Общи условия

Активация на акаунт