Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 666
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Няма как без риск. Който не рискува живее компромисно под наем и философства. Аз лично поех много голям риск. Сама на 28 години изтеглих огромен ипотечен кредит. Да ама ето, имах какво да продам, погасих частично. В момента и да стане някакъв катарзис мога да продам имота на доста висока цена, връщам парите на банката и даже ще ми останат доста.

Т.е., не е имало риск.

Има, погасих само част от  кредита с продаденото. Останалата сума си плащам всеки месец. За само момиче като мен и 20 000 да изтегля е риск. Нямам на кой да разчитам, но действах.

# 646
Наскоро в темата се вихреше спор колко годишни заплати струва средното жилище - тук хората са го изчислили, 12 нетни годишни заплати за 100 кв. жилище с цена ок. 2 000 евро кв. - https://trud.bg/a/articles/%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8- … D0%B0%D0%BB%D0%B8

Има и любимите на форума сравнение с цените в други европейски градове, ако някой смята да купува в Париж или Мюнхен Simple Smile

# 647
Ама:

1. 100м2 жилище в Мюнхен е едно, а 100м2 жилище в София (със стени, общи части и за ремонт) е съвсем друго.

2. 200 хиляди евро не стигат за такова жилище в София.

3. 2172 лв нетна заплата * 12 месеца * 12 години е = 312 хиляди лева (159 хиляди евро)... Това пък е съвсем далече от пазара и от 2000 евро на м2. Т.е цялата статия е пълна с грешки.

# 648
Донев, чети Simple Smile Хората са написали колко струва кв. м. в Париж, не те задължават да купиш точно сто квадрата. Може и 200 да купиш. Може и цяла сграда.

# 649
В изчислението приемаш 2172лв нетна заплата, а в статията пише "Средната заплата в София след плащане на данъци и осигуровки е малко над 2800 лв., показват данни на НСИ. "
Нататък не съм се задълбочавала.

# 650
Добре, признавам си, моя грешка.

Сега Вие ще признаете ли, че някак не е коректно да се сравнява просторно 100+м2 (130 по нашия стандарт) жилище с максимум малък двустаен (толкова стигат 12 годишни нетни заплати). И да вадим изводи от това.

# 651
  • Бургас
Предлагам да се ориентираме към Шумен.
Експерти определят пазара там като "изненадващо горещ".
https://www.bulgarianproperties.bg/novini-za-imoti/imotniyat-paz … capital-9812.html

За Разград важи същото.

Замислям се дали да не инвестирам в Шумен, цената още е 1300 евро, ще проуча как стои въпросът с наемателите.

# 652
Предлагам да се ориентираме към Шумен.
Експерти определят пазара там като "изненадващо горещ".
https://www.bulgarianproperties.bg/novini-za-imoti/imotniyat-paz … capital-9812.html

За Разград важи същото.

Замислям се дали да не инвестирам в Шумен, цената още е 1300 евро, ще проуча как стои въпросът с наемателите.

Тая пума цял пазар обърна Simple Smile

# 653
  • Бургас
JoyJoyJoy

Ама цените не падат, въпреки пумата!

# 654
Между другото имахме съфорумка точно от Разград, но не е писала отдавна, щеше да ми бъде интересно да прочета как е пазарът там. Също и за другите градове в региона - кой продава, кой купува, как върви пазарът.
Интересно ми е и за големите градове, които бяха на воден режим - Плевен, Ловеч, Перник - как се отрази и изобщо отрази ли се.

# 655
В Плевен имам много близка приятелка - лекар, с нея си говорихме миналата седмица, че вече всичко е непоносимо скъпо, погледнах в имотните портали и наистина така ми се стори. Нямам представа обаче как е било. В Ловеч пък цените са твърде високи за това, което предлага града откъм работни места и перспектива.

# 656
Миналата година имаше 1 сделка, тази година 3 сделки. Пазара е горещ и скочи с 300%.

# 657
  • София
Кредитите за домакинствата надхвърлиха кредитите за бизнеса.
Аз не разбирам, затова моля някой ако може да анализира. Има ли връзка между тези данни и пазара за недвижими имоти и каква е тя? Ако няма връзка, моля поста ми да бъде изтрит!
Благодаря!

# 658
  • София
Гледах преди две седмици прочутия брокер Дим. Калайджиев при Любенов (но не мога да намеря видеото)...
Та, настина ли  500Е/м2 се е качила цената? от 09.2024  - до сега? Като гледам обявите дори в моя квартал (има само 1 обява и то май е в съседния квартал...а преди имаше поне 3-4) май е вярно.
Иначе говореше по-нетрадиционно, като че ли и не на всяка цена да купуваме (тук изключваме тези които си търсим къде да живеем) а тези които искат да инвестират...
Не успях да намеря някъде реална статистика по месеци (3м) с допълнителни филтри.
Вчера я някой от блоковете даваха за януари - март  + 2.9% за София.
Има ли някакъв сайт където да сверя по квартали и тип строителство цените за последните 12 месеца примерно?
Сега ли времето да продаваш или купуваш или и двете... (за лично ползване) ? Имам чувството, че другата година ще е още по-тегаво да си купиш.
PS: Къде другаде търсите оферти, освен в имот.бг, където един имот е пуснат от още 3 агенции?
Силно се надявам да има поне още 20-30% от наличното в момента, които не фигурират в посочения сайт.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 15:55 от Starrydream

# 659
Не си бях в България и сега си обикялм имотите, забелязвам бележки "купувам в блока от собственик" и телефон.
И преди имаше такива набирателни от брокери, но вече виждам и ръчно написани. Голямо търсене ей. Избива се народа да купува апартаменти.

Общи условия

Активация на акаунт