Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 667
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
От 2.18%, например, до 3.90% не са 0.50%. Затова хората не го избират масово. Отделно при кредити с фиксиран % има други условности, при повечето включва такса като % от сумата за предсрочно погасяване.

# 631
Няма как без риск. Който не рискува живее компромисно под наем и философства. Аз лично поех много голям риск. Сама на 28 години изтеглих огромен ипотечен кредит. Да ама ето, имах какво да продам, погасих частично. В момента и да стане някакъв катарзис мога да продам имота на доста висока цена, връщам парите на банката и даже ще ми останат доста. Естествено не бих искала да става така, но най-лошия вариант който виждам е този.

# 632
Според мен хората доста добре преценяват рисковете и в огромната си част си обслужват съвестно кредитите.
Като се замислиш, риск е и да останеш пенсионер под наем... Та един поема едни рискове, друг - други.

# 633
Надявам се едно от хубавите неща, които ще влязат с еврото да са дългосрочно фиксираните лихви. Така това ще отпадне като аргумент и ще задвижи пазарът допълнително Wink Лихвата на ипотечния ми кредит тук е фиксирана за 30 години.

Фиксирани лихви има и сега и доскоро бяха с 0.50% отгоре на плаващите, но хората не ги избират. Защо? Защото си представят, че при плаваща лихва може % да им падне, но не се сещат, че може и да скочи.

Аз от хората около мен забелязвам, че болшинството са станали доста рисково ориентирани. Явно всички бързо забравихме кризата от 2008 и вече се теглят кредити без да се преценяват рисковете. То и пазара си е такъв, скъпи имоти, скъп живот, но не се калкулира потенциалния риск единият от семейството да остане без работа и съответно кредита отива в канала.

В коя банка има фиксирани лихви за целия период? На мен не ми е известна такава, ако се смята, моля пишете на лично коя е.

Знам за продукти с 3 или 5 годишна фиксирана лихва, но не и за целия период.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 17:22 от Анонимен

# 634
Очевидно, някъде из чужбините.
Разгледах офертите за ИК в моите пари, повечето банки имат ограничение до 65г. на кредитополучателите. Някои до 70г. Над 70г. не видях. Ако може, съфорумката да сподели.

# 635
Преди 2 години като се оглеждах за кредит даваха фиксирана лихва с много малка разлика от 0.50% отгоре. Да, разбира се бяха за 5-10 години, но пак никой не ги избираше. Просто фиксираните лихви в БГ не са предпочитани, а има пазари където има само фиксирани лихви. Тогава бяха такива, сега са 2.18% към 3.90%, защото банките вероятно калкулират предполагаемо качване на лихвите поне до 3.50-4.00% в средносрочен план.

Покупките на имоти за живеене - риска е напълно оправдан и го приемам. Не приемам рисковете за къщи на село, апартаменти за инвестиция (даване под наем) и подобни. Това не се прави сега, ако се следва философията “Buy low, sell high”.

Само да кажа, че при сериозна криза не трябва да се мисли как ще се продаде имота и всичко ще е окей. Имотът не е високоликвиден актив - при криза, цената му вероятно ще падне и психологически няма да иска никой да го продава на загуба или той няма да бъде толкова търсен колкото е бил досега.

Както споменах 2008 г. , тогава съм купувал имот, по точно края на 2009г. и цената на въпросния имот се беше сгромолясала с 30% за 1 година. И пак нямаше търсене за него.

# 636
  • в пералнята
За 10 години има на Пощенска банка и е сравнително нов продукт, на мен не ми го предложиха като вариант.
Когато ние теглихме кредит преди 10 години в Германия, лихвата беше 1,85%, фиксирахме я за 30 години, без въобще да ми мигне окото. Да, има ограничения, че може да се внася максимално 10% от главницата на година, но това не ми пречи по никакъв начин.
В момента средната лихва по кредите на имоти в Германия е 3,11%. Но ще падне, защото отново смъкнаха основния лихвен процент. Късмет. Но и на 3,5% бих теглила с фиксирана за целия период.
Моите спомени са за един друг период с лихви по 7-8% в България. Затова за имота, който купувам в момента, си калкулирам риска с толкова.
За мен е хубаво човек да си е направил сметката, с колкото се може по-апокалиптичен сценарий. Сега вече какво ще се случи, е отделен въпрос.

# 637
Уникредит.Даже са 2 ипотеките. Едното е рефинанс.
До 74г ги изчислявам. Даже мтого добре правят банките.Плащаш едни 20г залудо лихви,накрая ,ако ти го вземат са на печалба,защото хем са взели бая лихва ,хем им остава  по-голяма част  от главницата.
За нас няма особен риск. Продаваме ,ако не можем.Даже ще ни останат и пари,но ние не искаме така.
И отиваме у майкини както пише горе.То без да рискуваш в тоя живот не става.Тъпчеш накрая на едно място и оставаш с нищо.

# 638
Отпускат ли жилищни кредити без да залагате нищо? Само показвате,че имате високи доходи...

# 639
Отпускат ли жилищни кредити без да залагате нищо? Само показвате,че имате високи доходи...
Да. Доходи само.

# 640
За да ти даде банка кредит с фиксирана лихва за 30 г. тя трябва да е сигурна, че ще има пари, вложени в нея пак за 30 години пак на фиксирана лихва. Тъй като тук хората си депозират парите за 1-2-макс 3 години, а често и на безсрочен влог даже, то и банката предлага кредити с фиксирана лихва само за 1-3 години. Може и да има нишови продукти до 5-10 но с доста по-висока лихва, която банката хеджира със суапове на облигации, вероятно.
Иначе рискува да ти даде пари на 3-4% примерно, а след някоя година тя да плаща 5-6% за да привлече депозити  ме беше ли така преди десетина години? А банката не обича рискове, тя обича да си опече работата.
В САЩ предлагат 30-годишни фиакирани лихви, но там банката само отпуска и обслужва кредита, а след това го пакетира в облигации - MBS, CDO и т.н. о го продава веднага на инвеститори като пенсионни дружества, застрахователни и т.н. Даже и Фед ги купува понякога. 30-годишната фиксирана лихва в момента там е около 7%.
В Германия как е не знам, може да има и държавна гаранция или друг вид субсидия. Все някой трябва да поеме риска.

# 641
  • Бургас
Да. Доходи само.

Без ипотека?

# 642
Да. Доходи само.

Без ипотека?
Ипотека разбира се.

# 643
  • в пералнята
За да ти даде банка кредит с фиксирана лихва за 30 г. тя трябва да е сигурна, че ще има пари, вложени в нея пак за 30 години пак на фиксирана лихва. Тъй като тук хората си депозират парите за 1-2-макс 3 години, а често и на безсрочен влог даже, то и банката предлага кредити с фиксирана лихва само за 1-3 години. Може и да има нишови продукти до 5-10 но с доста по-висока лихва, която банката хеджира със суапове на облигации, вероятно.
Иначе рискува да ти даде пари на 3-4% примерно, а след някоя година тя да плаща 5-6% за да привлече депозити  ме беше ли така преди десетина години? А банката не обича рискове, тя обича да си опече работата.
В САЩ предлагат 30-годишни фиакирани лихви, но там банката само отпуска и обслужва кредита, а след това го пакетира в облигации - MBS, CDO и т.н. о го продава веднага на инвеститори като пенсионни дружества, застрахователни и т.н. Даже и Фед ги купува понякога. 30-годишната фиксирана лихва в момента там е около 7%.
В Германия как е не знам, може да има и държавна гаранция или друг вид субсидия. Все някой трябва да поеме риска.
Понеже и мен дълго ме занимава този въпрос, се бях задълбочила в темата. Правят хеджинг, предлагат ипотечни облигации (Pfandbriefe) и имат строго регулирано портфолио на продуктите, не повече от 35% и то при големите банки като Дойче банк и комерцбанк, могат да бъдат ипотечни кредити, останалото са корпоративни кредити, потребителски кредити и други финансови инструменти.
Ипотечните облигации са с ниска доходност, но висока сигурност и не са толкова лесни за краткосрочна продажба.
Отделно регулациите за ипотечни кредити са далеч по-затегнати от тези в България. Минимум 20% собствено финансиране и отделно 10% разходи за прехвърляне трябва да се докажат предварително. Общите месечни кредитни задължения не трябва да надхвърлят 40% от месечния нетен доход и има общ кредитен регистър, в който се вписва, ако решиш дори да кихнеш покрай банка.

# 644
Няма как без риск. Който не рискува живее компромисно под наем и философства. Аз лично поех много голям риск. Сама на 28 години изтеглих огромен ипотечен кредит. Да ама ето, имах какво да продам, погасих частично. В момента и да стане някакъв катарзис мога да продам имота на доста висока цена, връщам парите на банката и даже ще ми останат доста.

Т.е., не е имало риск.

Общи условия

Активация на акаунт