Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 669
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
Сайта на ДСК ми даде доста ниска оценка на имота. Тристаен, след ремонт, напълно обзаведен и в хубав квартал за 190,920 €. Такива цени сигурно и в Обеля няма... Да, панел е, но пак не ми е реална тази цена.

А колко би Ви зарадвало да видите цената? Ще продавате ли? Ако не, с какво ще Ви обогати?

# 616
  • софия
Около и малко над 200К съм вложила до момента и не смятам, че това е адекватна цена за апартамент, в който можеш директно да влезеш и да живееш, без необходимост от допълнителни разходи. Да има тристайни около 170-180 хиляди в квартала, но те са коптори за ремонт.
Проверих от любопитство, тъй като по-назад именно това се коментираше, оценка към момента, спрямо покупна цена.
Не смятам за момента да продавам, но ако реша, ще търся цена близка до 300 хиляди.

# 617
Не смятам за момента да продавам, но ако реша, ще търся цена близка до 300 хиляди.

Успех! Може и да се случат нещата, щом сте вложили толкова много пари. Ще ги оценят купувачите.

# 618
Края на миналата година продадох класическа панелна гарсониера за 205 хиляди лева. Не беше преустроена, но ремонтирана и готова за живеене. Още докато течеше сделката купувачите бяха пуснали обява с нашите снимки, че я дават под наем за 900 лв. Квартал Овча Купел.

# 619
Mimipi95,да,10 000 не е среден семеен доход. С този бюджет си купуваш НС в затворен комплекс в хубавите квартали на София с екстри.
Имаш предвид нещо като So home? Да речем добър квартал, макар да е далечко от центъра, и е затворен комплекс, макар да няма басейн или кой знае какви екстри. Ти ли беше казала, че там 3-стаен е 400к евро, ама без ДДС, без паркомястото, и без ремонта от Ш/З? Значи отиваме на 500, по-скоро 600к.
Е, няма да си купят такова жилище с 10к лв. доход. Нито ще ги одобрят за такъв кредит, нито ще спестят лесно сумата за първоначални разходи.
А и хората с 10к доход, освен може би в ИТ, вече са на години. Ако си на 50, няма да ти дадат кредит за 30 г. а само до годините ти, оставащи до достигане на пенсионна възраст. Плюс това тези хора имат и деца, ако са 2 и зависи къде учат и вкуса им спрямо дрехи и почивки, никак не остава от семейния бюджета за изплащане на такъв тип жилище.
Нещо НС да, ама чак "добър квартал" и "екстри" едва ли. По-скоро Ман. Ливади, Кръстова Вада, Младост и тем подобни.

# 620
Е, то не може "и колело и на море".
Значи зависело какви са им почивките, частните училища и колите. Дъъъъ! (както казват американците)
Че 10к на месец можеш да ги опукаш само с лизинги за лукс возила и почивки. Сигурно има някакви чудовища с по 3-4-5к на месец лизинг
За жуки и други шпакловки пък да не говорим.
Това какво означава, точно нищо.
Въпрос на приоритети.

И викате, 50г чички (и лели) с 10к х 12мес доход и смятаме само ипотека.
Ми, тия хора не са ли завъртели кешец за толкова години. Или да са купили някакво временно жилище, примено традиционна 3стайка в Младост 2 и 1/2?
До 50г с 10к доход били под наем (може би в моите студиа) и изведнъж се досетили, че искат и мега-топ-супер-лукс-дупер-мупер жилище в топ небостъргач в топ-квартал.
Кво пушите, викате?

# 621
Mimipi95,да,10 000 не е среден семеен доход. С този бюджет си купуваш НС в затворен комплекс в хубавите квартали на София с екстри.
Имаш предвид нещо като So home? Да речем добър квартал, макар да е далечко от центъра, и е затворен комплекс, макар да няма басейн или кой знае какви екстри. Ти ли беше казала, че там 3-стаен е 400к евро, ама без ДДС, без паркомястото, и без ремонта от Ш/З? Значи отиваме на 500, по-скоро 600к.
Е, няма да си купят такова жилище с 10к лв. доход. Нито ще ги одобрят за такъв кредит, нито ще спестят лесно сумата за първоначални разходи.
А и хората с 10к доход, освен може би в ИТ, вече са на години. Ако си на 50, няма да ти дадат кредит за 30 г. а само до годините ти, оставащи до достигане на пенсионна възраст. Плюс това тези хора имат и деца, ако са 2 и зависи къде учат и вкуса им спрямо дрехи и почивки, никак не остава от семейния бюджета за изплащане на такъв тип жилище.
Нещо НС да, ама чак "добър квартал" и "екстри" едва ли. По-скоро Ман. Ливади, Кръстова Вада, Младост и тем подобни.

И двете  ипотеки са ни до 74г.Взети на 44г. Дават и още как..Не го приемам за правилно.Нарочно гледат да набутат хората.Нали се сещате,че ако остават да се изплатят едни 50,60к от 200 лесно ще си ги вземат с ЧСИ и продажба на имота.

# 622
  • Бургас
Леле, верно ли вече дават ипотеки до 74 г.?
На мен ми дадоха 35 г. - максималния срок, ама тогава бях на 28 Simple Smile

И викате, 50г чички (и лели) с 10к х 12мес доход и смятаме само ипотека.
Ми, тия хора не са ли завъртели кешец за толкова години. Или да са купили някакво временно жилище, примено традиционна 3стайка в Младост 2 и 1/2?

Точно това щях да кажа.
Чички и лели с деца тепърва ще купуват семейно жилище... То не остана за кога. Децата им вече са се изнесли, за какво им е беля на главата, то ремонти, то майстори... По-добре с колело и на море Simple Smile

# 623
Миналата година рефинансирах ИК и бързахме да подпишем преди да навърша 40г, за да ползваме максималния срок 30г. Това в ОББ.

# 624
  • в пералнята
На мен с доходи от чужбина ми дадоха само за 20 г, нищо, че съм млада и с добър доход. Като цяло изискванията към мен бяха много по-строги, отколкото към останалите, сигурна съм.

# 625
На банките имоти не им трябват. На тях им трябват прилично разсрочени във времето имоти и да им капят лихвички за 20-30 годинки. Целта им не е да натоварят клиента с безумна вноска и след 2-3 години да не може да го погасява.

В дългосрочен план изглежда, че ние прецакваме банките, но истината е, че те прецакват нас. Ама и без тях не може.

# 626
  • Бургас
Вчера получих писмо, че ми се увеличава вноската поради промяна в изчисляването на лихвата.
С цели 3,29 лв.

# 627
  • в пералнята
Надявам се едно от хубавите неща, които ще влязат с еврото да са дългосрочно фиксираните лихви. Така това ще отпадне като аргумент и ще задвижи пазарът допълнително Wink Лихвата на ипотечния ми кредит тук е фиксирана за 30 години.

# 628
Надявам се едно от хубавите неща, които ще влязат с еврото да са дългосрочно фиксираните лихви. Така това ще отпадне като аргумент и ще задвижи пазарът допълнително Wink Лихвата на ипотечния ми кредит тук е фиксирана за 30 години.

Фиксирани лихви има и сега и доскоро бяха с 0.50% отгоре на плаващите, но хората не ги избират. Защо? Защото си представят, че при плаваща лихва може % да им падне, но не се сещат, че може и да скочи.

Аз от хората около мен забелязвам, че болшинството са станали доста рисково ориентирани. Явно всички бързо забравихме кризата от 2008 и вече се теглят кредити без да се преценяват рисковете. То и пазара си е такъв, скъпи имоти, скъп живот, но не се калкулира потенциалния риск единият от семейството да остане без работа и съответно кредита отива в канала.

# 629
  • Бургас
Понякога просто не можеш да калкулираш риска.
Ако мислиш само за рискове, никога няма да се решиш да теглиш кредит.
Но дори и така, ако купуваш за собствено ползване жилище, то винаги може да се продаде, дори и с ипотека. А ако живееш под наем, просто отиваш на улицата или "у майкини".

Вчера ми излезе реклама на "Пощенска банка" за фиксирана лихва за първите 10 г.
Лично аз не бих избрала такъв кредит.

Общи условия

Активация на акаунт