Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 678
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
jfjallen, както писах преди 2-3стр. в момента се грижа за баба ми, която също е дементна, но все още е относително на себе си през по-голямата част от времето. Когато преди 3 месеца търсих частен дом след инсулта й установих, че цените варират от 1300лв до 2000лв в нашия регион плюс лекарствата и хигиенни материали.
Проблемът не е в сградния фонд, а в липсата на персонал. То в болниците няма мед.сестри, какво остава за домовете

# 601
И нещо по темата Simple Smile

Първа копка на сграда до Руски паметник - "Тристаен апартамент на 11-тия етаж от 152 кв.м се предлага за близо 700 000 евро, а двустаен апартамент на 10 етаж от 78 кв.м за над 357 000 евро."
https://www.mediapool.bg/imotite-na-zeleno-v-tsentara-sofiya-sti … m-news372485.html

# 602
..и това е прогноза, защото след приемането на еврото очаквате депозитите да станат с 8% лихва и хората да се втурнат да обръщат тухли в депозити?

# 603
Според мен нищо пари не са 700 хил евро за 100 квадрата чисто на БДС. Като си купиш 2 паркоместа и си го завършиш с прилична баня (сигурно има само една) и кухня с електроуреди сигурно ще стъпиш на 850 хил евро. Ей сега очаквам да ни кажат как кредита за това нещо се изплаща за 5-6 години. Моят съвет е да купувате без колебание, защото като приемем еврото другата година като му скочи автоматично цената с 25% ще струва над милион евро.

# 604
Това ще е сигурно някоя премиум сграда като кулите до НДК. Това НЕ е средна сграда и не е нормално за средния българин да може да си позволи да живее в такава в центъра на София.
Сградата е само с 52 апартамента,колко нови проекти висок клас има в района? А колко подобни проекта в центъра на града се очакват в следващите 5 години?
Покажете ми еквивалентни завършени такива имоти в такъв клас сграда и да сравним техните цени какви са?

# 605
Нали и az това казвам, купувайте преди да скочат с 20%. Даже са малко пари за чудесен апартамент на шпакловка и замазка в такава "примиум" сграда. Примерно семейство с двама специалисти дето правят по 5,000 лева, ако затегнат здраво колана и минат на хляб и вода, без никакви забавления и почивки, сигурно ще го изплатят за 30-ина години ако не им вдигнат лихвата.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 20:16 от mimipi95

# 606
В статията си пише какви хора са проявили интерес. 5000 лева доход на член от семейството може да е достатъчен математически, за да се купи и изплати апартамент в такава сграда,но ще си като с анцуг на официално парти - няма да се впишеш. В такива трофейни сгради купуват хора с различни бизнеси и много други имоти на различни апетитни места. Нямам нищо общо със сградата,но конкретно сарказмът, за да се покаже имотите колко са недостъпни,не мисля,че е на място. Все едно да гледам само 5-звездни хотели и да кажа "ето,не може средният българин да иде на море!". Ами може. Просто ще си избере по джоба.

# 607
В статията си пише какви хора са проявили интерес. 5000 лева доход на член от семейството може да е достатъчен математически, за да се купи и изплати апартамент в такава сграда,но ще си като с анцуг на официално парти - няма да се впишеш. В такива трофейни сгради купуват хора с различни бизнеси и много други имоти на различни апетитни места. Нямам нищо общо със сградата,но конкретно сарказмът, за да се покаже имотите колко са недостъпни,не мисля,че е на място. Все едно да гледам само 5-звездни хотели и да кажа "ето,не може средният българин да иде на море!". Ами може. Просто ще си избере по джоба.

10,000 лева семеен доход не е "средния българин". Без да съм гледал статистики предполагам че този доход е топ 10%.

# 608
Така е, но българина рядко си знае местото и не може да преценя възможностите си. Винаги се надценява.

# 609

Колко според вас са хората с подобни възможности в България спрямо всичките нови сгради с подобни цени.

Смея да твърдя, че моят личен кръг е на сравнително заможни хора. Въпреки това, много малко от тях, могат (или биха) затворили толкова сериозна сума (500-600-700 хиляди евра) просто за трофеен имот.

Който на всичкото отгоре, трябва и да се ремонтира и обзаведе след това.

# 610
И кое е мястото на българина? Просто повечето си мрънкат, ама не сме само ние, и други нации са така. Не го кефи, къде живее, ама и не предприема нищо да го промени.

# 611
  • софия
Сайта на ДСК ми даде доста ниска оценка на имота. Тристаен, след ремонт, напълно обзаведен и в хубав квартал за 190,920 €. Такива цени сигурно и в Обеля няма... Да, панел е, но пак не ми е реална тази цена.
В същото време все по-често виждам цени на паркоместа и гаражи по 60К евро (става въпрос за Дианабад). Това е някакъв абсурд просто.

# 612
Гаражите и паркоместата са много по-дефицитна и търсена стока от панелните апартаменти и съответно цената им е логично да е в различна траектория.

# 613
За мен е ок оценката, такива са цените в момента в имот.бг за Дианабад. Най-ниската цена за тристаен панел там е 178к, най-високата - 235к. Около 200 са масово, като има и след ремонт за 197. И оценителите сравняват според качените в момента обяви, не само автоматизираните оценки. В случай че взимат предвид метода на пазарните аналози - това е практиката. В Обеля са значително по-ниски цените, проверих също. Иначе в Дианабад цените на тристайни тухли са двойно на тази, разбирам недоволството, може би е единствен квартал (или с Изток), в който има такава огромна разлика между цена на панел и цена на тухла.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 10:57 от Ambrosia

# 614
Е за мен това е проблемът,от който са недоволни някои тук - че тристаен панел,в който се предполага да е средното семейство, е 200к евро. Т.е. за мен тази цена е висока и според мен,ако има криза,купилите такива ще са на ръба на възможностите си,защото просто няма по-евтино,а трябва някъде да живеят.
Обаче продавачите на СС се подравняват по цената на НС,която експоненциално расте.

Mimipi95,да,10 000 не е среден семеен доход. С този бюджет си купуваш НС в затворен комплекс в хубавите квартали на София с екстри. Ама не може да работиш на заплата и да искаш да купиш най-скъпото на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт