Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 42 594
  • 758
  •   1
Отговори
# 30
"Ръст от 12% на новите жилищни заеми в левове спрямо предходния месец, отчете БНБ. Така обемът на този вид кредити достигна почти 900 млн. лева само за месец март.

„От данните на БНБ виждаме, че продължава кредитния ръст, новоотпуснатите кредити продължават да растат. Има леко забавяне на темпа на кредитиране, но той все още е достатъчно висок”, заяви финансовият анализатор Иван Стойков.

Кредитният посредник Петър Илиев обясни, че последните месеци за жилищни кредити се отпускат средно 230 000 лева. „В големите градове размерът е по-висок. Например в София е около 290 000 лева”, обясни Илиев.

Каза, че средните лихвени проценти последният месец са 2,45-2,46%. Но за клиенти с високи доказуеми доходи и по-големи размери кредити се отпускат най-добри оферти – около 2,23%.

„Клиентите търсят по-дълъг срок на кредита – 25-30 години. Търсят висок процент на финансиране – 75-80% от цената на имота”, обясни Илиев."

# 31
  • Бургас
"Чета напоследък в публикации в имащи репутация на сериозни медии (Ди Велт, преразказано в българската редакция на Дойче Веле, оттам преразказано в редица други български медии), че покрай влизането в еврозоната трябвало "бързо" да се "изперат" 80 милиарда лева, които в момента се били намирали "под дюшеците".
Дори се описват разказани от хора от пазара на недвижимости как стават схемите: получава се банков кредит за закупуване на недвижимост, след което този кредит се обслужва в пари в брой.
Невъзможно. И по линия на "пари под дюшеците", и по линия на "обслужване на ипотечни кредити в брой"

https://offnews.bg/ikonomika/pokraj-vlizaneto-v-evrozonata-shte- … MQRS4DOZFttIfCxjA

# 32
  • София
Е, ние тази статия я отхвърлихме веднага, на тези много време им трябваше Grinning
Хайде нова да подхващаме:

Добавям и това

Два анализа в един ден Grinning

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 22:55 от Exter

# 33
Ма ма ма професора каза 80… аз вярвам на него, не на бнб.

# 34
Няма как да има бюджетен дефицит от 5-9% във водещите икономики и да имаме спад на цените на активите, най-малкото М2 паричните агрегати растят с по 3-4% официално на година! Тези пари отиват някъде. Когатоо се пукне този балон проблем няма да са имотите

# 35
Не е решено. Чакаме докладът през юни.
На 4ти юни ще излезе доклада/
"Чета напоследък в публикации в имащи репутация на сериозни медии (Ди Велт, преразказано в българската редакция на Дойче Веле, оттам преразказано в редица други български медии), че покрай влизането в еврозоната трябвало "бързо" да се "изперат" 80 милиарда лева, които в момента се били намирали "под дюшеците".
Дори се описват разказани от хора от пазара на недвижимости как стават схемите: получава се банков кредит за закупуване на недвижимост, след което този кредит се обслужва в пари в брой.
Невъзможно. И по линия на "пари под дюшеците", и по линия на "обслужване на ипотечни кредити в брой"

https://offnews.bg/ikonomika/pokraj-vlizaneto-v-evrozonata-shte- … MQRS4DOZFttIfCxjA
Тези 80 милиарда отдавна са извадени от чекмеджета и гардероби и са вложени в бетон . Пари се перат през строителите а не толкова чрез апартаменти.

# 36
Цитат
На 4ти юни ще излезе доклада
Тогава просто ще го обявят официално.Решено е още преди около 2г.От мин год. по това време у нас се печата евро.Спряха за изборите, за да напечатат бюлетините и пак минаха на евро.Хиляда пъти се каза, че е политическо решение, няма смисъл вече да се правим на ощипани.Има само 1 месец до ''голямата новина и огромният напредък на България''.

# 37
  • Бургас
Юруш на новия квартал "Експериментален"! Новото бижу на София щял да бъде!

https://blitz.bg/ikonomika/bum-v-imotite-predi-evroto-tozi-kvart … _news1081951.html

# 38
Това са едни поляни зад горубляне с няколко панелки. 100% някой е купил голям парцел и ся почва да подгрява почвата.

# 39
Скоро онзи странен комплекс до Нови Хан ще е съвсем близо до София и може и да му се вдигне цената.

# 40
Това прочетох аз: "С наближаването на въвеждането на еврото в България, българите масово насочват спестяванията си към инвестиции в недвижими имоти."
Само че тия 80 милиарда (или колкото са) няма да изчезнат като ги насочим към недвижими имоти.
Ако аз имам 200 бона и купя апартамент от теб, те просто отиват от моята сметка в твоята и ти вероятно пак ги насочваш в недвижим имот - ако се следват съветите на форума към всеки, който е продал имот: "бързай да купиш друг, че да не ти изгорят парите!".
Така имотите могат да се помпат и до безкрайност* - по-точно докато българите не си отворят очите, че има и други алтернативи за парите им, освен в банков депозит на 0.1% лихва, или в апартамент.
---------------------
* Чак до безкрайност едва ли, ако се вярва на този цитат от Уорън Бъфет: "Ако едно нещо не може да продължава до безкрайност, то трябва да спре". Който е влязъл в схемата преди да спре - печели; който влезе когато е на път да спре - губи.

# 41
София е на първо място в Европа по доходност от наеми:

https://theluxuryplaybook.com/the-best-rental-real-estate-markets-in-europe-2024/

# 42
  • Бургас
На последно - Монако, Париж, Рим, Берлин, Виена, Цюрих.
Някой тук се пънеше да обяснява как София не била Париж и още не знам си кво.

# 43
За другата София говорят май - тая дето е в Ирландия Simple Smile
Предполагам колегата Неймар е бил саркастичен.
Доходността от наеми всеки може да си я сметне. Двустаен 200к наем 600е, прави 3.6% преди ремонти, поддържка, данъци, празни периоди и т.н.
На мен ми се види малко, а че в Цюрих било още по-малко не ме грее.
Монако е ясно - там и да искат няма къде да построят нови жилища, затова съществуващите са на космически цени. А при нас сме доста креативни - всяка градинка, всяко местенце между два стари блока - никне нов. За къра накрай София да не говорим. Така че предлагането е практически неизчерпаемо, могат да се построят още колкото искаш жилища. За разлика от Монако.

# 44
На последно - Монако, Париж, Рим, Берлин, Виена, Цюрих.
Някой тук се пънеше да обяснява как София не била Париж и още не знам си кво.

Всеки път, щом тези, особено ако махнем Рим ги сравним със София, едно малко котенце остава на улицата само.

Престанете да сравнявате несравними локации като градове. Ако мога да го кажа по-просто: сравнявате ли докторска с Република - не. Тогава защо сравнявате София с Цюрих.

Общи условия

Активация на акаунт