Сватба, булките на 2020 г., тема 4

• 31 814
  • 727
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте! Надявам се въпроса ми да е за тук. Предстои ни сватба Ноември месец. Заради корона вируса не планирахме нищо. Лично според мен всичко ще отшуми до тогава. Моя въпрос е следния: от какво можем да спестим, за да ни излезе по-евтина? С ограничени финанси сме от около 5000лв. Кои са нещата, които можем да намерим по-евтино? И сватбата ще е от около 80-90 човека.

Аз мога да ти кажа кое при нас излиза най-скъпо:
Фото - тук можете да спестите, като го извикате за по-малко часове. Повечето са с фиксирана цена за 10 часа, но вие например може да ги извикате за 3 часа. Била съм на такава сватба.
Видео - отново цената ни е за 10 часа. Вие може наистина да нямате, ако не държите. Може да снима и приятел.
Водещ и DJ - там също сме вече над 1200лв заради планираният от нас overtime и допълнително осветление и техника за изнесеният ритуал, тей като той ще е в градината.
И евентуално рокля, която все още нямам,но бюджета ни за нея е около 1500-2000лв с аксесоарите.

Храната също ни е скъпа заедно с алкохола, но това зависи от менюто което изберете и ресторанта. При нас нямаше възможност да се намаля там, Куверта е фиксиран с цена 55лв. В него има welcome drink, салата, предястие, основно и накрая мезета и ядки.

Относно украсата. При нас казахме на флористта, защото сме с флорист, не агенция, искаме да се впишем в 1500лв. Седнахме поговорихме, обясних какво и как искам и той ми каза как може да се впишем в бюджета. Разбира се имаше моменти, в които ме завръщаше, защото исках скъпи и меко казано абсурдни неща за парите, които сме склонни да дадем.

Най-важното е да не се притесняваш да питаш. Не е срамно! Мисля, че всеки който се занимава по някакъв начин със сватби и булки може да влезе в положение и да направи всичко приказно и в бюджет. Разбира се стига да е професионалист, ако не те разбере, не ти влезе в положение, НЕ е твоят човек. Помни това.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 10:30 от Marchelsi

# 346
Радостина, и аз като Marchelsi ще ти дам ориентировъчна разбивка за цените на услугите на хората, които сме наели.

При нас най- скъпо излизат кувертите -  59лв на човек (салата, предястие, основно, следястие, неограничени вино, бира, безалкохолни и кафе). Роклята+ костюма и ризата на ММ са около 1600лв. Фото + видео общо 1100, DJ+водеща с оувъртайм около 1200. Също сме без агенция за украса, а с флорист, като дадохме бюджет до 900лв и се вместваме в тях точно за нещата, които искаме- масите за гости са ни по около 50лв, младоженската е 180, украса за колата 65. Грим- 60лв, фризьорка още нямам. Има много неща, от които може да се спести- както вече са казали:
грим и прическа от приятелки; наемане на фото за по- малко време; да няма оркестър за взимане на булка (замислям се и при нас дали да има); малка торта за разрязване, а за гостите тип пастички; да не поемате нощувките на гости от други градове (по този въпрос се е спорило правилно ли е или не, всеки както си прецени); подаръците за гости ще си ги правя аз; има и евтини сетове чаши по 20-30лв комплект, които може сама да украсиш; много момичета си правят сами и поканите, кутиите за подаръци, табло за разпределения. Ако си от София например може да не наемаш въобще и флорист, а да се хванете няколко момичета и да направите цветните украси за маса с цветя от пазара Димитър Петков, стига да можеш да съхраниш правилно цветята, да има кой да ги вземе и занесе в ресторанта. Това се сещам на първо време.

# 347
Предвид, че сватбата ще е ноември - слаб месец за сватби, можеш да се възползваш от това и да се договаряш за цените на всичко - фотограф, видео, цветя, ресторант, водещ, ДЖ (тук можеш да спестиш като ДЖ е и водещ). Това според мен ти е главния коз. Направи сметка с договорените цени и сметни колко излиза при това положение. Ако надхвърлиш бюджета, почваш да гледаш от какво можеш да намалиш или да се лишиш.

# 348
Според мен с 5000 лева трудно ще се направи сватба за 80-90 човека. От събраните оферти от шест заведения по моя край, нямаше куверт под 40+ лева на човек. Само това са минимум 3200 лева, че и отгоре.
За мен едно голямо перо е видеото и бих се лишила от него.  По-семпла украса за масите на гостите, желателно не от флорист или агенция, а да речем в някой цветарски магазин да ми направят 8-9 аранжировки, които някой от гостите само да нареди. Ако си по-сръчна, може и сама да го направиш с цветя от борса. Ритуал в зала, евентуално без църковен брак. Има много дреболии като наемане на кола, оркестър, заря, ансамбъл, които за един ще са лишение, а друг въобще не ги иска. Ако имате старо злато вкъщи, може да го ползвате за халките.
Имам подозрения, че тази година сватбеният сезон ще се измести към есента и за съжаление, може и да не се получи добра договорка за цените. Дано не е така.
Може да прозвучи гадничко, обаче намаляването на броя гости, води до най-бързо намаляване на общата сума, ако преди това сте си избрали по-бюджетни услуги. При нас махането на 25 човека гости, сваля почти 1400 лева от сумата в ресторанта, отделно от алкохола и украсата на маса - сигурно още около 250. Беше ни трудно, най-вече заради моментни сантименти, но си зададохме въпроса кой от тези сто човека ще бъде в живота ни и след пет години. Така успяхме да го съкратим.

# 349
  • София
Тази година ноември може и да не е слаб сезон.
Има голямо значение къде ще е сватбата, дали в София или в по-малко населено място. В София ми се струва невъзможно 90 човека за 5000 лв, ако е тип нормална сватба, но може и да бъркам.

# 350
Точно така, има значение от къде е момичето и че би било добре да ни даде повече информация. Във Видин например има агенции за цялостна декорацията, които можеш да наемеш за 300 лв. В София - поне 1000 лв. За прическа може да плати 20 лв в един град, в София - 70лв. Излишно ми се струва да се дават предварително цени.

# 351
За ноември и аз мисля, че може и да не е слаб месец. Ние ако се налага ще местим сватбата през ноември, ако няма свободни дати- декември. Иначе да, за София ще е трудно да се вмести в 5000лв с толкова гости. Дори да се намери куверт за 40лв, пак е доста голяма сума. А и не вярвам цените да паднат. Няма да се учудя хората да решат да избият загубите от неработните месеци като вдигнат цените. Знам ли, засега можем само да гадаем.

# 352
  • София
И аз смятам че октомври, ноември, декември никак няма да са слаби, предвид че повечето са си изместили пролетните сватби за тогава Simple Smile Говорих и с агенцията за украсата, та и тя спомена че не записват нови сватби, тоест няма търсене и само презаписват.
Аз все повече се замислям, че искам да преместим сватбата за септември, но пък май на майката на ММ не й се иска. Имаме гости от Испания, а началото на юли не знам изобщо какво ще е положението и при тях.
  Иначе с шаферките вече се оправихме, избраха си рокля от Imago, та няма да обикаляме никъде. Сега има и намаление -20% до края на месеца и им излезнаха на много добра цена Simple Smile
Искам да почна да си правя късметчетата и бутониерите, имам тюл, цветни бонбони, панделки ииии поръчани сумати цветя от алиекспрес та ги чакам вече 2 месеца. На ММ дойдоха днес някакви неща, и се ядосвам че важните ми работи не идват. Гледах тук по нашите сайтове какво предлагат обаче си е чисто обирджийство, букетче с 6 цветчета 3лв, за толкова ще поръчам 50 бройки Angry... Имам от цветята от фоам/гума ли какви се водят, но са ми много прости и не много оригинални.

# 353
Всъщност сте прави, че точно тази година есенно-зимните месеци може да не са толкова слаби. И на мен ми се вижда много малък бюджет за сватба, но не исках да отчайвам момичето. Нашата сватба излезна почти тройно на тази сума, като също се съобразявахме с някои неща, други пък изобщо не ги искахме - заря, орекстър за взимане, танцов ансмабъл или друго подобно, изнесен ритуал (нямахме възможност). А и сватбата беше в провинцията и цената на куверта за човек беше доста по-ниска от тази в София за подобен ресторант. Но пък имахме ДЖ и водещ, видеото и фотото не беше евтино, плащахме хотел на всички, които нямаше къде да спят, имах естествени цветя на нашата маса, но не и на всички, защото излизаше скъпо. Не знам, успех ти желая, дано наистина успееш да се вмъкнеш в бюджета.

# 354
Здравейте, бъдещи булки! Като една бъдеща бълка, която използва свободното време в момента, за да се информира за всичко около сватбата, бих искала да ви попитам за вашите виждания и разбирания относно обичаите за сватбата. Кои ще спазите и кои не? Вярвате ли в суеверията, трябва ли булката и младоженецът да не се виждат преди сватбата? Изобщо всички обичаи и традиции, които мислите да направите, както и тези, които няма да направите.

# 355
Моето виждане е, че сватбата трябва да е на младоженците. Ако обичаите значат нещо за тях, те придават особена магия. Ако се правят, защото трябва, съм твърдо против.
Мен няма да ме взимат от дома на нашите - нито със, нито без оркестър. Дали ще сме разделени нощта преди сватбата, ще зависи от организацията на самия ден. Бих го направила повече заради съспенса, вълнението, романтиката, отколкото заради традицията.
Ритането на менчето абсолютно не е нашето нещо. Или няма да го правим, или ще го персонализираме, така че да пасва повече на нашата динамика и светоусещане.
Чупенето на питката винаги ми е било забавно, особено с правилния саундтрак -  няма да е традиция, а нещо на което да се посмеем всички.
Чаши няма да чупим.
Захранването от майките или няма да го има, или няма да е традиционно, защото в класическия си вид е неизпълнимо.
Та молбата ми към останалите е, като отговаряте на въпроса, да разкажете и какви модификациите на традициите сте виждали?

# 356
По ред на номерата и аз, макар че може да забравям някои неща, а и не сме решили всичко все още.
Вечерта преди сватбата ще спим разделени. Ще има взимане на булката с оркестър и хоро пред блока. Аз не съм голям фен, но младоженецът е, така че ще го направим.
Помолила съм го да не се мъчи да ме купува с пари. Особено като се изсипе родата с жълти стотинки и по 10-20, ми се вижда направо обидно. Ще измисля нещо друго, някоя игра или да трябва да намери обувката.
Гледала съм видеотокасетата на родителите ми и мама рита менчето пред входа на блока. Същия вход, през който ще излизам и аз, така че искам и аз да го ритна там.
В ресторанта ще имаме захранване само от свекървата, понеже майка ми не е сред живите. Може леля да участва, но на мен сякаш не ми иска да има заместник. Едва ли ще има бялото платно, на което стъпват младоженците при посрещането в ресторанта. Имам разни противоречия по темата с декораторката, което естествено няма да промени моето крайно решение. Не ми харесва, буди кофти асосиация в мен и най-вероятно ще минем без него. Още повече, че ще ритам менчето пред къщи.
Със сигурност ще чупим пита над главите ни.
Ще има първи танц, но няма да има танц на кумовете, понеже не са двойка. Няма да има и официално обявен танц на родителите по разбираеми причини. Моята идея е след нашия първи танц, аз да поканя баща ми на танц, а той майка си.
Ще има много хора, но няма да има булчинско, на което даваш пари, за да се хванеш.
Не знам как ще направим традицията с тана на кумовете, но ще има нещо подобно.
Няма да има хвърляне на жартиер. Не съм въобще почитател е меко казано - всъщност имам много крайно мнение по въпроса. Така отпадна и хвърлянето на букет. Обмисляме други идеи.
Ще има сватбена торта и разрязване. Не знам дали ще захранваме други двойки, май не ме кефи идеята.
Като цяло съм доста наясно какво искам, какво НЕ искам и защо не го искам. Joy

# 357
А, танците и хвърлянето на неща и тях ли ги броим? Значи се допълвам:
- Първи танц - категорично! Песента беше избрана преди предложението Joy
- Танц на кумовете - всеки ще е със законната си половинка. Мисля на техните песни, ако успея да се сетя коя беше на едната двойка.
- Жартиер няма да свалям - под роклята ми и чорпогащник няма да има място да влезе, особено след тази карантина. Камо ли пък младоженец! Някакъв символ на ергенството - може.
- Букет - ще се мисли по темата. Може би и там ще търся алтернатива, според бройката моми и това колко надделее желанието да си запазя букета.
- Торта ще режем. Харесвам и захранването.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:04 от evenfall

# 358
Много ми се искаше да хвърлям букет, а някак не върви той да не хвърля жартиер (малко ми е пошло да ми влиза под роклята и да рови 😆), за това нашия водещ ни даде идея 😄 Той е много забавен и някак си отвътре му идват нещата. Та излезна отпред, започна отдалече, да се шегува и накрая сподели, че му се обадили от рецепцията на хотела, че са намерили жартиера на сутринта, младоженеца бил нетърпелив 😆😆 Та го извади от вътрешния джоб на сакото си и го даде на мъжа ми. Получи се готино, шеговито, не беше пошло, а имаше жартиер 😄😄

# 359
  • София
Тази шега я има на половината сватби. Първият път може и да е забавна, поне 6-7 пъти съм я чувала и това беше една от причините да не искаме ритуали. Едно и също говорят всеки път. Досега май не го бях писала, но понеже този път има въпрос за мнението ни, та реших да си го кажа.

Аз много мсе ядосвам с роклята, а толкова ги похвалих Арети в началото. Сватбата ни трябваше да е след 3 дни, рокля няма, те един път не ми се обадиха и дори не знаят, че сватбата е отложена. Последно аз им звънях март, те ми обещаха, че докрая на месеца и те ще звъннат, не ми звъннаха.
Никакво извинение нямат, защото роклята трбяваше да е тук края на януари т. е. да е готова преди карантината в Китай, ако случайно ползват китайски материали. Изключително несериозно отношение, а по роклята има да се правят сериозни корекции. Подготвям се психически да им се обадя тези дни. 700 лв капаро съм платила.

Общи условия

Активация на акаунт