Сватба, булките на 2020 г., тема 4

• 31 838
  • 727
  •   1
Отговори
# 525
Да, това се говори от доста време май. Само не ми е ясно точно как ще се случат градинските сватби, ако искат всяка маса да е на 2 метра и с по 4-ма души. Пък и то няма логика, нали ще се танцува, ще има движение. Ако ме питате мен (не, че някой ме е Grinning ), аз ако можех, щях да си направя сватбата на някоя вила/ къща за гости с голям двор. Ще си поръчам кетъринг, ще си платя да дойдат да ми украсят, ще си имаме изнесен ритуал и като цяло няма да се лишим от нищо. А който иска, има къде да спи или в самата вила/къща, или в друга близка.

Много ми е тъпо, че няма как да празнуваме, ама какво да направя като съм си избрала мъж от друга държава Confused Grinning

# 526
  • София
Истината е, че няма сигурни данни кога точно ще отшуми пандемията. Най-вероятно ще трябва просто да се научим да живеем с този вирус и в този ред на мисли отлагането на сватбите за 2021г. пак не е гаранция, че няма да са при същите условия. Така си мисля поне.

# 527
Да, това се говори от доста време май. Само не ми е ясно точно как ще се случат градинските сватби, ако искат всяка маса да е на 2 метра и с по 4-ма души. Пък и то няма логика, нали ще се танцува, ще има движение. Ако ме питате мен (не, че някой ме е Grinning ), аз ако можех, щях да си направя сватбата на някоя вила/ къща за гости с голям двор. Ще си поръчам кетъринг, ще си платя да дойдат да ми украсят, ще си имаме изнесен ритуал и като цяло няма да се лишим от нищо. А който иска, има къде да спи или в самата вила/къща, или в друга близка.

Много ми е тъпо, че няма как да празнуваме, ама какво да направя като съм си избрала мъж от друга държава Confused Grinning
То и мен никой не ме е питал, но да си кажа Grinning - схемата с къща за гости и кетъринг звучи идилично, но като почнеш реализацията и бързо ти се отщява. Казвам го, защото това ми беше първият план за моята сватба. Розовите ми очила много бързо станаха на сол.
Виж, ако си с доста по-неограничен бюджет и ползваш агенция за цялостната организация, ще е приказка, но това, което успях сама да докарам като планиране свърши с двойно по-висок бюджет за двойно по-малко гости. После дойде и осъзнаването, че не всеки гледа на т.нар. destination weddings и задължителното пътуване с такъв ентусиазъм като мен. Cry Cry Cry(съжалявам, още не съм я прежалила достатъчно тази идея)

# 528
  • София
Midna, неделя също е вариант, защо? В крайна сметка не е ли редно, който ви уважава да дойде. Неделя си е почивен ден. Аз не приемам такива извинения, че понеже утре сме на работа и днес да си починем.
Вариант е, но хората ще трябва да си вземат почивен понеделник, тъй като може повечето да са варненци, но живеят и работят в София

Неделя е вариант, петък също. Нашата сватба ще е в петък и никой от гостите не попита "е защо петък, а не събота?", напротив- всички казаха, че 1 ден отпуск няма никакъв проблем да си вземат. Така даже се събират 2 - 3 дни за почивка и изтрезняване след сватбата.
Не вярвам някой гост да попита "защо неделя". Който може ще си вземе отпуск и ще дойде.

Не мисля че хората ще се разсърдят ако не отложа сватбата, не мисля че някой ще недоволства за който и ден да се премести. Това не значи да не мисля за комфорта на гостите си. В крайна сметка ако решим да е тази година - ще е неделя и това е, но това не ми пречи да губя сън по въпроса.

-------------------------
Не вярвам в "който ни уважава ще дойде". Ако човек не може да вземе почивен ден по каквато и да е причина - това не е неуважение. Ако просто не иска да дойде, защото не харесва сватби - това също не е неуважение.
Неуважение е някой да се появи по тениска и дънки ако не е попитал дали е ок, неуважение е някой да твърди до последния момент че ще дойде и да не дойде без причина, неуважение е да има претенции за каквото и да е по сватбата като цяло. Неуважение е ако извън сватбения ден се държи неуважително.
Всеки си има някакви критерии.
И това го казвам като човек, който е ходил на всяка една сватба на която е поканен Grinning Те са ужасни и ме принуждават да съм значително по-социална от колкото ми е комфортно, но освен това са прекрасни и романтични и няма други събития, където да има толкова чувство, детайл и характер. Всичко е толкова.. лично...

# 529
Аз говорих с управителката на хотела, в който ще се проведе сватбата.
Категорично ми каза, че ако няма сватба, капарото няма да ми се върне...евентуално може да ми даде ваучер?!?
Към момичетата с отменени сватби - Имахте ли такъв проблем??

Според мен, съвсем спокойно мога да си я осъдя..... Това не са 10 лева... Ах! Ядосах се...

# 530
  • София
В съседната тема се обсъжда това. Аз съм си написала мнението, че за мен са прави да не връщат капаро. Това е идеята на капарото, с тях ти гарантираш, че минимум тези пари ще изхарчиш при тях, затова пък те ти пазеха датата. Връщането на парите би било пряко ощетяване, защото може да е имало и други желаещи за тази дата, които да не искат да се откажат сега.
За мен правилно е да ти предложат други дати или да правите тям кръщене, юбилей или пък просто да вечеряте няколко пъти, ако ресторантът позволява. Колкото ти вина нямаш, че сватбата може да се отложи, толкова и те и техните служители. Хората се опитват да се спасят от фалит, но и да не беше така, пак не са длъжни нищо да връщат, то защо иначе е капарото, ако можеш да си го изтеглиш.
Разбира се, в другата тема има хора, които не са съгласни, така че можеш да прочетеш там в твоя подкрепа.

Ние отменихме нашата и никой нищо не ни е връщал.

# 531
Съгсласна съм, ако причината за отмяна на сватба е друга...Да, капарото е затова.
НО в създалата се ситуация и обстановка, аз не съм виновна, че има забрана или изисквания, които хотела не може да изпълни за моя брой гости.

Темата е сложна, има две гледни точки, аз ако не успея да си взема капарираните суми които съм дала съм на минус 6000 лв...
това не си ли е фалит също?!  Още повече, като знам колко трудно съм спестила тези пари.
Много болна тема, наистина ..

# 532
  • София
Да, но те също не са виновни, ситуацията не е и по тяхна вина, съответно не са длъжни да се съгласят те да са ощетените. Доколкото разбирам те ти предлагат нова дата, но ти не искаш, така че това вече си е ваше решение да не си преместите сватбата.
Аз не виждам нищо лошо, че сте ги питали и че си ги искате парите, но и те са прави и да не ви ги върнат. Не виждам причина да си ядосана, а да си разочарована от ситуацията с коронавируса, което са различни емоции. Аз също съм разочарована, че стана така. Сега щях да съм на Карибите и да се пека под някоя палма, уви лежа на дивана...

# 533
Подкрепям Бенчита!
В създалата се ситуация, ако даденото място не може да ти осигури нова дата, би било редно да ти върне капарото.

Колко вечери трябва да направим за 2000лв ?

# 534
  • София
Аз съм съгласна, че ако не могат да предложат алтернативни дати, трябва да върнат парите и като цяло трябва да съдействат за стигане до някакво решение. Аз разбрах, че не отказват смяна на датата или бъркам?
А за масите на открито, то така или иначе и да осигурят, не са разрешени танците и поздравите, така че едва ли много хора ще си направят сватбите така, с по 4 на маса и стерилна обстановка, за да има сватби от тези с по-сериозните подготовки, си трябва още отпускане на мерките.
Иначе може да се пробва с КЗП, но не знам колко биха помогнали в случая. Другият вариант е съд, но какво пише в договора ви, имате ли клаузи?

П. П. Няма да се включвам повече по тази тема, да не създавам излишно напрежение, казах си мнението, излишно е да се спори.

# 535
Абсолютно съм съгласна, нека спрем по тази тема, просто исках да знам при други булки какво е станало с капарото.
Niya-, благодаря за мнението и включването по темата.

П.С Предложиха да ми дадът ваучер, не предлагат друга дата...
Ще изчакам още малко..има време до август..все се надявам, всичко да отшуми.
Simple Smile

# 536
  • София
Хора, до м. юли и август има още много време. Защо бързате да отлагате още отсега? Не се знае какво ще стане утре, камо ли след 2 месеца.

# 537
Не бързам да отлагам.. обмислям вариантите..
- баби и дядовци, които пазим вече 3 месеца
- приятели и роднини, които вече са без работа и доходи
- пълна неяснота откъм мерки, един ден забраняват едно, на седващия забраната пада, на по следващия забраната се връща..
- приятели от чужбина ... те искат да знаят от по-рано, защото билетите са космически цени
- аз самата съм със заболяване, което попада в рискова група

Здравето за мен е преди всичко.. и просто в един момент трябва да се вземе решение, а аз не съм от хората които правят всичко в последния момент
 Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 18:03 от Бенчита

# 538
  • София
Тя тази ситуация може да продължи с години. И затихването на вируса да е само през летните месеци с високи Т. Според мен изчакайте до м. юни, за да видите накъде духа вятърът и тогава вземете решение. Все ми се иска да вярвам, че сватби от юли нататък ще има. Като знам нашите младоженци колко труд и средства хвърлиха по подготовката на събитието.

# 539
Точно заради неяснотата кое кога ще се разреши, пък после забрани, започвам да се чудя има ли смисъл да се надяваме за юли.  Не ми се рискува, особено при липсата на каквато и да е информация. Допреди няколко дни бях мотивирана да чакам, ама с тоя нов закон, дето от сега за вчера се променят мерките... Ако 2 дни преди сватбата кажат пак да си стоим по домовете не знам просто. За бабите и дядовците не се притеснявам, защото шанса да дойдат е около 0. На младите пък са им се стегнали душите вкъщи и искат да празнуват нещо Joy Всяка сватба е индивидуална и съответно младоженците имат всякакви фактори, с които да се съобразяват, така че няма конкретно правилно или грешно решение.

Поръчах си днес картончетата за смяна на датата, да си ги имам за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт