Операция на миома - 7

• 86 054
  • 796
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Ако си 40+ и няма да раждаш задължително препоръчват махане.Гинеколог, който не е оператор т.е няма интерес ми казва, че ако са негови близки ще им каже да си я махнат.На въпроса за последствията имало, но се коригирали.Да обаче има на някои такива неприятности им се пояявяват после, кой ми гарантира, че при мен всичко ще е наред. Аз обаче имам проблеми с цикъла и анемия, ако нямах хич нямаше и да се замислям и чудя.

# 676
Глупости! Никой не препоръчва хистеректомия само защото има миоми! Ако миомите не създават проблеми, никой няма да ти махне матката!
Ето ти 10 причини за махане на матката и никъде не се казва само защото имаш миоми!

https://www.healthline.com/health/womens-health/reasons-for-hyst … rectomy#infection

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 19:17 от G.Savova

# 677
  • Бургас
Не става въпрос дали ние искаме, а че тук лекарите така разсъждават и това предлагат.Добре, че има умни като теб да ни кажат.

# 678
Ами погледни си предния пост! Разпространяваш информация която не е вярна, независимо от това кой ти е казал!
Работя в операционна !

# 679
  • Бургас
Първо се научи да четеш с разбиране.Не казвам, че така трябва, а че това препоръчват лекарите тук.Ти нито живееш тук, нито ходиш тук по лекари за даваш оценки.От години следя темата и досега имам само две имена в София, които евентуално да посетя и които евнтуално според мненията тук биха опитали да ми махнат само миомата, разбира се ако е възможно в  моя случай.Това, което виждам  от темата е ,че само за млади и нераждали жени си правят труда и то предимно в София.От всички, които съм посетила в моя град и съседен,досега никой не ми е предложил махане само на миомите или поне да опита, или  дори да каже,че съществува такава опция, да ми предложи да отида в София. Всички категорично казват: "На тази възраст за какво ви е матка, само проблеми ще ви създава, по-добре без нея" и това е масово из България, както се вижда и от темата.Не виждам кое тук е глупости и невярна информация.

# 680
  • Пловдив
Ужас. Заради аденомиоза,  ендометриоза и една камара глупости да махат матката, но заради тумор, не. Някой изобщо знае ли какво е аденомиоза. Заради пролапс може да се направи вагинална хистеректомия, но това е единствения начин да се коригира инконтиненцията, ако я има, както и спадането на предна, задна влагалищна стина и матка. Е, и сакроколпопексията е начин, но много малко хирурзи могат да я правят, особено лапароскопски. Инфекциите, не искам да ги коментирам. Хиперлазия? Хиперплазията, ако хистологията е ОК, не е причина за хистеректомия. Ако е карцином, естествено. Плацента акрета, се вижда на УЗ при бременност. Няма начин заради нея да ти махнат матката. Има си начин да се предотврати.
Много смешни причини. Не, че съм изненадана. Като каква работиш в операционна. Писар? Санитар? Препоръчаните репродуктивни специалисти. Без коментар! Нямат нищо общо с проблемите на стерилитета. Не е ли редно теми, подобни на тази, да се забранят. Могат да бъдат много опасни!

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 20:45 от dazel

# 681
Не ставай жалка! В операционните няма писари и санитари!
И недей да четеш статията като дявола евангелието. Естествено че говорят за хиперплазия която не е ОК.
И миомата е доброкачествен тумор и не налага премахването на матката, ако не създава проблеми! Същото като хиперплазията, но четенето с разбиране и на теб ти е проблем.

# 682
Ходих на лекар във връзка с едно топче по ръба на операцията на старо секция, а те като видят миоми те започват да ме навива за махане на матката. Не знам притеснена съм меко казано, само плача, не че съм първата нито последната, но ме е страх.Казват, че ако се забавя още и матката се уголеми още ще се наложи да ме порят като шаран корема😢

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 21:43 от lenda 78

# 683
Според мен препоръчват махане на цялата матка поради факта, че много често се появяват нови миоми след отстраняването на съществуващите. За щастие при мен все още няма. Оперирана съм преди 1 година,  на 45 г, раждала и непланираща инвитро. Матката ми е запазена. Преди операцията за миома имах и полип. Ако се появи нов полип или миома, по-скоро ще си махна матката, отколкото да ходя всяка година на хистероскопии и операции. Бих пробвала и хормонално лечение или спирала преди това.

# 684
  • София
Всяка четвърта жена след 30 развивала миома. Ние сме сред тях. Леле, ако на всички трябваше да ни махнат матките - колко по-малко раждания щеше да има в тая държава? Ако нямаш никакви особени симптоми, а дори и да имаш - дали няма десетки начини да се справят без най-радикалния? Не само лекарят, всяка жена е свободна да реши за себе си. В по-напредналите държави биха се хванали за главата...

# 685
И какво като се появи нова? Ако миомите не създават проблеми не се налага махането на матката!

# 686
  • Пловдив
Савова, прекаляваш. Естествено, че има санитари, както и хора, които записват оперативния протокол и хода на операцията. Никой не знае какво означават поне половината понятия в статията. Но аз знам какво означават и няма нужда да чета подробно. И половината от тях, да не кажа повечето, не са индикация за махане на матката. Изрично писах, че при добра хистология, хиперплазията, не е индикация. Хайде върни се и пак прочети. Държиш се странно. Хирург ли си? Надявам се, че не си!

# 687
Добре, а наистина ли миомите са 100% доброкачектвени и никога не се израждат.
Относно моята миома доктора каза, че има някагва опасност от руптура на матката при следваща бременност. Каза, че самата тя не може да издаде препоръка, но ще ме прати при колега, който оперирал и се занимавал с миоми.
Реално досега единственото неудобство от нея беше, че ме викаха постоянно на прегледи да следят бременността. На едната фетална имаше коментар, че може да не се износи до термин, но си родих 1 ден преди термина.
Отделно чувам, че над 3 см всички ги пращат за операция на миомата :/ много объркващо. Аз винаги съм против интервенции, но пробвях с билки няколко месеца и хич не се повлия Cry

# 688
  • Пловдив
Не, не всяка миома над 3 см е индикация за операция, особено ако не притиска кухината, не предизвиква обилен мензис, болка, не нараства с бързи темпове.. Освен това много зависи каква е миомата. Малък субсерозен възел може да предизвика големи проблеми. Но тук се обобщава на едро. Искат да махат матки. Никой не иска това, особено, ако не сте раждала. Всеки лекар е длъжен да предупреди за рисковете. И да, риск има! И когато започне да създава проблеми един миомен възел и операцията, и прогнозата, и възстановяването, са много по-тежки. Защото почне ли да създава проблеми, то операцията става неизбежна. Не е все едно да ти премахнат 5 см миома и 12 см миома. В първия случай ще се запази матката, но във втория възелът вече е по-голям от матката и като го изрежат, какво точно ще остане от тази матка, дори да я запазят. В 97% хиперплазията и полипите са доброкачествени, особено ако сте под 50 години. Същото е и с миомите. 100% гаранция никой няма да ви даде. Но никой лекар не ти казва, абе стой си с тоя полип и с тая хиперплазия. Правят абразио или хистероскопия и го изследват. Същото е и с миомите. Докато не се изследва един тумор, гаранция няма какъв е.

# 689
Бях чела някъде изследвания, че чисто статистически жените с миоми страдат точно толкова от рак на матката, колкото тези без миоми. Тоест миомите НЕ се израждат от доброкачествени в злокачествени. Моят гинеколог, който е 60+ и има огромен стаж в Майчин дом ми е казвал, че през цялата си кариера е имал само 1 случай на жена с миома, която се е превърнала в карцином (т.е. агресивен рак).

Лекарите в България преопоръчват винаги операция на миомата при нераждали, дори с огромния риск от повторна поява, независимо от харакеристиките на миомата. Освен, че е операция с всичките рискове на коремна операция, с последствия като задължително цезарово при раждане (за което явно дори не уведомяват пациентките предварително!!)
Аз лично съм възмутена и вече много добре подбирам при кого ходя и не се доверявам безусловно! Нивото в България за съжаление е ниско!!

Общи условия

Активация на акаунт