Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 379
  • 806
  •   1
Отговори
# 570
Ами не знам с 1000мг дали ще се усети ефект. Пробвай.

# 571
  • София-Младост
И аз пия по 1000 на ден, ефект...не помня, седмица-две си трябват вероятно.
Горещо ти препоръчвам чаша чай от маточина (може с мента) вечер преди лягане! Само това ми помага да спя малко по-продължително.

# 572
  • Козлодуй
Против безсъние пия мента, глог и валериан - https://remedium.bg/neuropan-menta-glog-i-valeriana-h50-tabletki-467/p

# 573
  • София
Благодаря ви, момичета. Аз не съм убедена че това мое будене посредата на нощта по час два е свързано с хормоните, имам го вече година и половина и съм пила какво ли не. Има ефект 1-2 седмици, и пак почвам да се будя. Тъй като съм вече на 40 и цикъла ми също реши чат пат да се държи необичайно, и за втори път въдя кисти на яйчниците, реших да пробвам с маслото от вечерна иглика, току виж от това се окажело.

Може и най-обикновени нерви да са си.

# 574
  • София
И аз пия по 1000 на ден, ефект...не помня, седмица-две си трябват вероятно.
Горещо ти препоръчвам чаша чай от маточина (може с мента) вечер преди лягане! Само това ми помага да спя малко по-продължително.
И ако накапеш вътре 10-15 кармолисови капки и работата заспива Wink Аз така правя, чуствам се чудесно. Игликата я пия межди 1000 и 2000 на ден, зависи каква разфасовка имам и как съм на кеф. Отдавна нямам вегетативни проблеми, ама това може да си е затишие пред буря. Имах едни периди дето ми беше зверски студено. Ама не можете да си представите, стууд, не като втрисане при температура. Трудно мога да го опиша, но мног неприятно температурно сътресение.

и за втори път въдя кисти на яйчниците, реших да пробвам с маслото от вечерна иглика, току виж от това се окажело.
Абе според мен си е хормонално нещо, щом споменаваш и за кисти. При мен сега яйчиниците са относително спокойни сега и нямам проблем. Като имах кисти беше неприятно

# 575
  • София-Младост
dtodorova
Ами то е комплексно. Аз започнах да пия вечерната иглика когато бях на твоята възраст. Тогава и за първи път ме пропусна МЦ.
А това с нередовния сън ми е от няколко години. И игликата не му е повлияла хич.
Неуропан пия през деня, ако ми стане нервно, но май и той не ми действа вече. Та съм си купила валидол, 1/2 под езика...ако се наложи. Но той пък ме хваща със закъснение...абе, не съм вярвала, че този период ще ми е толкова неприятен.
Миналата седмица ми беше много зле, толкова нервно, напрегнато, сърцебиене, все едно някой ме е стиснал за гърлото, трудно дишам (нямам проблем с щитовидната!)...тази седмица-нищо.
Вечер нямам проблем със заспиването, но онзи ден кукнах  4...е до като почна работа в 9 за мен деня беше минал...едвам избутвам.
Започнах пак чайче от маточина вечер, и откарвам до 5.30-6...а сега като е хладно времето, даже не ми се става, едно приятно дремливо ми е.
Търся си и маточина на таблетки, ама те едни цени са им сложили...

# 576
  • София

Абе според мен си е хормонално нещо, щом споменаваш и за кисти. При мен сега яйчиниците са относително спокойни сега и нямам проблем. Като имах кисти беше неприятно
[/quote]

И аз смятам, че нещо са ми разбутани хормоните, макар че ги мерих преди 20 дни и бяха окей. Ще взема да пробвам идеите ти за здрав сън. Сънят е супер важен. Иначе честно казано, кое е нерви и стрес, кое е перименопауза, кое откровено кукуруку и аз вече не знам.

# 577
Това че хормоните са ок, не знам как да се тълкува. Факта че хормоните не са като на 20 и 30 е показателен, че нищо не е ок повече и няма да бъде. Трябва да потушаваме симптоми от тук на сетне и да търсим начини да си облекчаваме ежедневието. И аз като изследвах FSH беше в норми. Ама за какви норми говорим FSH 17, при положение че нормално е да е към 6. С такова FSH като моето всичко е на път - и вълни, и задържане на вода, и безсъние, и подуване т.н. Още не се оплаквам, но е въпрос на време. Та мисълта ми е, че влизаме в някакви граници за възрастта, но резултатите само показват информативно че сме в пременопауза или менопауза. И до там. Но в същото време казват и усещаме всички неразположения.

# 578
  • Добрич
Отдавна не съм влизала в темата , момичета. Последните седмици и месеци съм затрупана с ангажименти.

Прочетох, че последните страници обсъждате билките. Миналата седмица варих бял равнец и ми беше странно, че пише да ври 30 мин. Предпочитам само да заливам с гореща вода и да кисна. Независимо дали е силен или слаб "огънят", ако ври, значи поддържа температуата на кипене на водата. Може би при продължителното варене се извличат повече вещества, но на повечето чайове пише, да се запарват с вода 80 градуса, а не вряща (имам предвид чай с нелечебна цел). Всъщност само един ден пих белия равнец и се отказах защото страшно ми влияе на мигрената. Преди доста години го бях пила 10 дни (колежка ми го препоръча тогава, нали е "женска" билка) и всеки ден от тези 10 имах мигренозен пристъп. Може би са били по-леки или аз съм била по-търпелива, не знам точно, но сега се отказах.

Масло от вечерна иглика съм пила няколко месеца по 1 капсула от 1300 мг, но даже да е имало някакъв ефект, не го усетих.

За понеделник имам час за гинеколог, да видим какво ще ми каже, защото за мен важи "Внимавай какво си пожелаваш, че може да се сбъдне".....

Споделяла съм, колко обилни цикли имам с огромни съсиреци (или лигавица, не знам точно) и много исках да ми тече по-слабо и ми се получи, обаче......   Първо ми дойде на 52-ри ден, помислих си "нормално, на 48 съм". После тече слабо, много се зарадвах. Всичко беше нормално и добре до седмия ден, когато трябваше да ми спира, а вечерта се изсипа, както то си знае.... После намаля, но всеки ден имаше слабо кръвотечение. Помислих, че заради закъснението сега може да ми тече по-дълго. Исках да свърши, преди да отида на лекар, защото преди по-малко от 2 години правих абразио заради полип и не искам отново абразио.
Като не му се вижда края обаче, си записах час за понеделник, че каква е тая менструация от 23.05 до сега, даже и слаба. И вчера взе, че ми дойде отново. Искам да кажа, че от 23.05 не ми е спирало и си беше слабо, а от вчера се усили, гърдите ми тежат, като при цикъл. Най-вероятно кръвотечението ми толкова дълго е било не менструация, а нещо друго. Не знам какво ще види и каже доктора и по време на цикъл колко се вижда (понеделник ще ми е 5-ти ден от новия цикъл), а обикновено ми е 6-7 дена.

Освен това, откакто ми е дошло (23.05) не съм пила желязо, защото уж усилва кръвотечението и сега почва пак да ми се доспива, както, като ми падне хемоглобина. 

С две думи: не ми е скучно, живея си разнообразно.

# 579
  • Бургас
Аз съм фен на алтернативните методи и обичам да изпробвам различни неща. За сън освен маточина/наистина действа-имах неблагоразумието да пия през деня, голямо успиване/, ползвам  шуслерови соли 7 /магнезий са/ преди сън, мазане с магнезиево олио, масло от тамян с дифузер или мазане /аз си мажа ЩЖ/, взимала съм и рескю ако  съм била превъзбудена и не мога да заспя.Случва ми се най-вече преди МЦ и по пълнолуния/новолуния.Една година се чувствах много изморена от работата и пих бахова есенция специално за умора и изтощение, тогава спях като пън непробудно цяла вечер.

Вела,и аз съм нещо подобно този месец.Спрях билките уж почивка да направя.Първо ме мъчи кажи речи цяла седмица докато тръгне, боля много, после уж ще намаля да спира, после ей така на 5-6 ден се изсипа и до днес 9ти ден се точи.Чудя се възможно ли е от абразио да получа ендометриоза? Там където ме боли след абразиото посочват, че е ендометриум.Frowning1

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 17:43 от Галчудо

# 580
Защо само 1000мг на ден? Пият се 2 х 1300. Пробвай 3 месеца. После почивай 2 седмици. И така.

Толкова пише на опаковката че е дневната доза. Тоест ще видя ефект след 3 месеца?

Ако има ефект, защото може и да няма. Гинкеоложката ми беше предписала списък от подобни 5-6 и каза ако след три месеца не се чувствяам добре да ги сменям със следващото.

# 581
  • София
И аз смятам, че нещо са ми разбутани хормоните, макар че ги мерих преди 20 дни и бяха окей. Ще взема да пробвам идеите ти за здрав сън. Сънят е супер важен. Иначе честно казано, кое е нерви и стрес, кое е перименопауза, кое откровено кукуруку и аз вече не знам.

Ами за себе си почвам да отчитам, че последното - кукурукуто е в голяма доза Simple Smile

# 582
Благодаря ви, момичета. Аз не съм убедена че това мое будене посредата на нощта по час два е свързано с хормоните, имам го вече година и половина и съм пила какво ли не. Има ефект 1-2 седмици, и пак почвам да се будя. Тъй като съм вече на 40 и цикъла ми също реши чат пат да се държи необичайно, и за втори път въдя кисти на яйчниците, реших да пробвам с маслото от вечерна иглика, току виж от това се окажело.

Захарта проверявала ли си я. Чела съм за нощни хипогликемии, и че тогава човек се буди. Но не помня подробности.

# 583
  • Пловдив
Здравейте,
На 43 години съм. Последния месец цикълът ми закъсня 10 дни и отидох на преглед. Оказа се, че имам полип на шийката и фоликул на границата с киста. Докторът каза, че полипът не е причина за закъснението. Изписа ми примолут нор за 10 дни 3х1 таблетка. След като ми дойде цикъла трябва да изследвам хормони и да махам полипа. Но днес е втори ден след като приключих примолут нор, а нямам никакви признаци. Притеснявам се, че изобщо няма да ми тръгне цикъл. На някой случвало ли се е подобно нещо? Планирам понеделник пак да посетя гинеколог, но до тогава какво ли не ми минава през главата Sad

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 19:28 от mimoce

# 584
  • тук и там
На мен.Първият месец на Примолут нор си мислех че няма да ми дойде-но ми дойде,макар и за един-два дни,оскъден  и със закъснение. Вторият месец ми дойде,третият не ми дойде.Пих го за три месеца само,после го спрях и от тогава- всичко нормално.Но и сега ми е само два -три дни максимум като продължителност.Нямам обяснение,не съм във бГ и хич не съм звънила да питам АГ.Но и аз бях изненадана де,защото уж след примолута трябва да ти дойде,ама..Ако си във БГ,се обади на гинеколога си.

Общи условия

Активация на акаунт